• Начало
  • Из колекциите на библиотеката

Книгата „Голямата София“ – втора част от документалната поредица на Столична библиотека за столицата

Изданието е финансирано по проекта „Голямата София“ на Програма Култура на Столична община 2020 г., реализиран от екип на Столична библиотека с ръководител г-жа Юлия Цинзова – директор на библиотеката. Сборникът е втора част от документалната поредица на Столична библиотека за развитието на града през края на XIX и XX в. (първата „Моята София. Спомени на съвременници“ 2018 г. бе посветена на 90-годишнината от създаването на библиотеката).   Виж дигиталното копие в дигитална платформа "Сердика"

„Думи без карантина. Поезия“

Сборник със стихове, послания и снимки пред личните си библиотеки на популярни съвременни български поети и писатели, участници в онлайн инициативите на Столична библиотека „Поезия без карантина“ и „Насаме с моята библиотека“ през пандемичната 2020 г.

„Астрид Линдгрен: свободата на духа – кауза и приключения“

Астрид Линдгрен: свободата на духа – кауза и приключения Изданието на Столична библиотека и фондация „Образование 5.0“ включва доклади от Националната кръгла маса, състояла се на 27 ноември 2020 г. в Столична библиотека, посветена на 75 години от появата на легендарната героиня Пипи Дългото чорапче и в памет на проф. д-р Вера Ганчева (1943 – 2020), скандинавист и преводач на Пипи в България. Настоящият сборник е издаден с финансовата подкрепа на Кралство Швеция за Република България и под научната редакция и съставителство на доц. д-р Марин Бодаков.

„Моята София. Спомени от съвременниците“

За рождена дата на Столичната библиотека се смята 22 октомври 1928 г., когато е издадена уведомителната заповед на кмета ген. Владимир Вазов за създаването на Общински музей с три отдела: музей, архив и библиотека. Първата институция, която започва работа, е Библиотеката, настанена на пл. „П. Р. Славейков“ № 9. След това са наемани други помещения на пл. „Св. Неделя“ и бул. „Мария Луиза“.През 1941 г. Общината купува сградата на пл. „Бански“ № 3 за нуждите на Общинския музей Виж дигиталното копие в дигитална платформа "Сердика"

Автографи, посветени на Кирил Христов

Биография на Кирил Христов В Столична библиотека се съхранява част от личната библиотека на Кирил Христов. Повечето книги са с автографи, посветени на него с много уважение: „…На големия български поет и класик…“. Открояват се имената както на български културни дейци, така и на европейски слависти и други известни личности, свързани с България. Афтографи    

„Протоколите на Учредителното българско народно събрание в Търново“ от 1879 г.

В Деня на народните будители Столична библиотека Ви представя в дигитален формат „Протоколите на Учредителното българско народно събрание в Търново“ от 1879 г. Ценното издание, културно-исторически документ от книжовната памет на България, е част от най-новото дарение от Константин Чипев – наследник на д-р Константин Стоилов, направено на библиотеката на 19 октомври тази година. Книгата ще обогати сбирката на личната библиотека на д-р Константин Стоилов, която се съхранява в Столична библиотека.   

1 ноември – Ден на народните будители

По случай Деня на народните будители  Столична библиотека ви представя новопостъпилите книги от колекцията с личната библиотека на Симеон Радев - дарение от Държавна агенция "Архиви".

22 септември – Ден на Независимостта на България

Столична библиотеката Ви поздравява с Деня на независимостта на България! Представяме Ви дигиталното копие на „Манифест към българския народ“, обнародван в Държавен вестник на 22 септември 1908 г., брой 208, с който Княжество България става независима държава, начело с коронования цар Фердинанд.

100 години от смъртта на Иван Вазов

Представяме Ви „Помен за Иван Вазов. Сборник за траурните чествания на народния поет от 22 до 28 септември 1921 г.“ Съставен от Стилиян Чилингиров по поръчка на Министъра на Народното просвещение и издаден през 1922 г.Съдържа историята на боледуването, смъртта и погребението на Иван Вазов, както и статии от именити българи за него.Изданието е част от фонд „Книжовно наследство“ на Столична библиотека. Виж дигиталното копие в платформа „Сердика“

Нашата столица. Нейното благоустройство и украсяване

Нашата столица. Нейното благоустройство и украсяване Виж дигиталното копие в дигитална платформа "Сердика"

Image Description

Американски център

Read More