За да направите електронно резервиране на книга, трябва да сте регистриран читател на Столична библиотека или нейните филиали с читателска карта, която е персонална и има уникален баркод, състоящ се от 13 цифри, като първата винаги е 1. 

Ако НЕ сте регистриран читател, влезте в таб „е – услуги“ и после в таб „заявление за издаване на читателска карта“. Там следвайте указанията за регистрация за издаване на читателска карта, а в последствие и за резервиране на книги.

Ако вече сте регистриран читател на Столична библиотека или нейните филиали, отворете таб „моята библиотека“ или отидете на адрес: https://ilib.libsofia.bg/bg/account.php

Направете си регистрация (профил) в Каталога на Столична библиотека, като заявите потребителско име и парола. 

Ако вече имате регистрация, но сте забравили потребителското си име или паролата, направете си нова регистрация. Новата регистрация ще заличи данните от първата регистрация, така че винаги ще имате само една регистрация.

С направения профил въведете Вашето потребителско име и парола в полетата в горния десен ъгъл на екрана на Каталога на Столична библиотека. Направете търсене в каталога на желаните от Вас заглавия. Добавете в Кошница книгите, които желаете да резервирате. Имате право да запазвате до 3 /три/ заглавия на ден. След приключване на избора, отворете Кошница, маркирайте окончателния си избор и натиснете бутона Резервирай избраните. Изберете място на заемане. В случай, че удовлетворяването на Вашите предпочитания е невъзможно, можете да получите информация за мястото на заемане при преглед на „Готови“ резервации. След успешно изпращане на заявката изберете Изход, за да излезете от картона си.

След влизане в профила си можете да го промените, да проследявате какво е записано в персоналния Ви картон, какви резервации сте направили и какъв е статутът им, какви книги сте заемали и да си направите списъци на ползваната литература.

Image Description

Американски център

Read More