• Начало
  • Проекти
  • Столична библиотека с нов спечелен проект на НФ „Култура“ към Министерство на културата

Столична библиотека с нов спечелен проект на НФ „Култура“ към Министерство на културата

Столична библиотека спечели финансиране за проекта „Познатият непознат Симеон Радев“ по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“ на Национален фонд „Култура“ към Министерство на културата. Общата му стойност е 70 300,00 лв., от които фондът осигурява сума в размер на 56 420,00 лв. Изпълнението на дейностите започна през м. август т.г. и следва да приключи до края на декември 2023 г. Ръководител на проекта е Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека.

Целта на проекта е създаването на културен продукт – дигитална платформа, чрез която по атрактивен и интерактивен начин да се представи богатата лична библиотека на този бележит българин. Личната библиотека на Симеон Радев бе предадена на Столична библиотека от Държавна агенция „Архиви“ и включва 2252 тома книги и периодика на български, руски, английски, френски, немски, сръбски, италиански и румънски езици. Сред изданията в колекцията са събрани съчинения на Молиер 1849/1850 г., Лермонтов 1898 г., поетични книги на Ламартин 1858/1860 г., „Цариградски сонети“ на Константин Величков 1899 г., речник на българския език на Найден Геров 1895 г. и др. 

Симеон Радев (1879 – 1967) е една от най-значимите обществени фигури на България от края на ХIХ – първата половина на ХХ в., в чиято многопластова личност се преплитат талантлив писател и интелектуалец, убеден революционер на ВМРО и съратник на Солунските атентатори, ловък дипломат, общественик и публицист. Неговият труд „Строителите на съвременна България“ е едно от най-важните историографски изследвания в родната литература. 

Проектът „Познатият непознат Симеон Радев“, подкрепящ отговорната мисия на Библиотеката на София - да съхранява за поколенията книжовната памет на България и нейните бележити синове, ще популяризира творчество на големия българин и ще му върне заслуженото достойно място сред най-добрите наши автори. С проекта екипът на Столична библиотека ще постигне креативно социализиране на част от българското културно-историческо наследство, съхраняване и укрепване на историческата памет за знакови български фигури и привличане на нови публики и приобщаване на най-вече младото поколение към богатата духовна история и българската идентичност. 

Основни дейности в проекта са :

· създаване на сайт „Личните библиотеки на великите българи“;

· създаване на дигитална платформа;

· създаване на 3D Виртуален тур „Из библиотеката на Симеон Радев“;

· създаване на документален филм, посветен на творчеството на Симеон Радев;

· създаване на Виртуален литературен маршрут, посветен на Симеон Радев и съпругата му – художничката Бистра Винарова;

· представяне на две документални тематични изложби – на винил и дигитална.

Допълнително в рамките на проекта ще бъде създадено дигитално хранилище с 1200 цифрови обекта, ще се реализира подбор, обработка и реставрация на оригинални документи, ще бъде закупена и необходимата за това високо технологична реставрационна техника. Столична библиотека подготвя специален музеен кът с книги и артефакти – емблематични лични вещи на Симеон Радев и съпругата му художничката Бистра Винарова, които също са дарени от ДА „Архиви“.

Музейното пространство, посветено на Симеон Радев, ще бъде част от бъдещия Литературен музеен комплекс „Бележити българи“ в Столична библиотека, в който ще се представят колекции от личните библиотеки на Константин Стоилов, Кирил Христов, Пенка Шишманова, Петко Тихолов, Васил Пундев, Никола Балабанов, Леда Милева и др. видни интелектуалци, дарени на библиотеката на София.

 

Image Description

Американски център

Read More