Къщата с черешите

Къщата с черешите

Автор: Валентина Петкова

  • Издателство: Изток-Запад
  • /
  • Година: 2023

  • Каталог: Линк


Къщата с черешите не е измислена. Тя съществува. Истинска е и съдбата на семейството на собственика й Константин Петков. Човек богат и добър – две трудно съчетаеми качества. И ако парите го тласкат напред, то добрината му го погубва. В обърканите следдеветосептемврийски времена новата власт се хвърля да отмъщава незнайно за какво на предприемчиви българи, като ги разстрелва и изселва. Сред тях е и Константин. Впоследствие синът му Владимир е изправен пред избора – мъст или човечност.
* * *
Книгата с красивото заглавие „Къщата с черешите“ ще привлече вниманието на ценителите на изисканата художествена проза. Те няма да бъдат разочаровани, а изненадани и удивени. В книгата няма художествена фикция. Всичко е достоверно. Един действителен жизнен път от начало до край. Владимир Петков е роден в семейството на достолепен финансист, дамгосан както много заможни и почтени хора като „враг на народа“. Семейството и животът на Влади имат участта на „бившите хора“.
Човекът е светът на човека. Светът на Влади ще е без родната къща с черешите и в тоталната несвобода на натрапения тоталитарно-комунистически режим до имплозията на мракобесната система. Валентина Петкова е написала книгата си с много любов, която предпазва от идеологизми, но разкрива силата на автентични събития и преживявания. Това само по себе си е върховна ценност.

Георги Фотев

Image Description

Американски център

Read More