• Начало
  • Събития
  • Столична библиотека участва в Европейските дни на наследството 2023 с екскурзионен тур из литературния музей „Бележити българи“ и документална изложба

Столична библиотека участва в Европейските дни на наследството 2023 с екскурзионен тур из литературния музей „Бележити българи“ и документална изложба

Столична библиотека се включва традиционно в тазгодишното издание на Европейски дни на наследството, посветено на темите „Живо наследство“ и „Спортно наследство“. Библиотеката на София посреща столичани и гостите на столицата с популярния екскурзионен тур из литературния музей на библиотеката „Бележити българи", съхраняващ богатите колекции от книги и артефакти на видните личности като Симеон Радев, д-р Константин Стоилов, редки и ценни старопечатни издания, колекции с автографи и др.

Екскурзионните обиколки са безплатни и ще се проведат на 16 и 17 септември 2023 г. от 11:00. Всеки желаещ може да се запише до 15 септември 2023 г. на телефон: 02/8015939.

Откликвайки на посланието на Дните „Живо наследство“ за съхранявани от поколение на поколение културно- социални практики, музикален фолклор, традиционни занаяти, ритуали и обичаи, Столична библиотека представя някои от етнографските традиции на София в документалната изложба „Пътешествие из фолклорните традиции на София". Изложбата включва постери с традиционни български носии от XVII-XIX в., обредни хлябове от Софийско, куклата като фолклорен елемент и др.

Основен акцент в изложбата са и оригинални редки и ценни книги от Фонда на Столична библиотека, посветени на народните обичаи. Сред тях са уникалните издания на:

·        „Сборникъ Верковича. Ι. Народныя пѣсни македонскихъ болгаръ“ (1860) -Народни песни на македонските българи) е етнографски сборник с български народни песни, събрани от Стефан Веркович, и издадени през 1920 г. В сборника влизат 200 трапезарски песни, наречени така още от самия Веркович.

·        „Ключ към българския език” (1880) е първият ръкописен труд на Г.С. Раковски започнат в Одеса през 1858 г. и завършен през 1865 г. в Букурещ. Издаден от племенникът му Киро Стоянов през 1880.

·        „Студии върху Българските обреди и легенди” (1912) от М. Арнаудов.

·        „Показалец на печатаните през 19в. български народни песни”(1916)  от Антон Стоилов.

·        „Съчинения на Г. С. Раковски” (1922) с обяснителни бележки от М. Арнаудов. Съдържа показалец, който е първата инструкция за издирване на етнографски материали

Документалната изложба ще бъде отворена за посетители от 15 до 22 септември 2023 г. в мраморното фоайе на Столична библиотека.

Image Description

Американски център

Read More