• Начало
  • Събития
  • 100 години от рождението на Радой Ралин. Нов български университет и Столична библиотека с научна конференция и изложба от редки издания на Радой Ралин

100 години от рождението на Радой Ралин. Нов български университет и Столична библиотека с научна конференция и изложба от редки издания на Радой Ралин

По случай 100-годишнината от рождението на Радой Ралин Нов български университет и Столична библиотека организират научна конференция и изложба от редки издания на емблематичния автор.

Националната научна конференция „100 години Радой Ралин“ ще се проведе на 29 април 2022 г. от 10:00 ч. в зала „Вяра“ на Столична библиотека. Участниците във форума ще се опитат да анализират и оцелостят творческия свят и социокултурното присъствие на Радой Ралин от 40-те години на ХХ до началото на новия век. Ще представят разностранните превъплъщения на Радой-Ралиновата литературна личност: сатирикът и лирикът; драматургът и киносценаристът; белетристът и документалистът; антифашистът и доброволецът в последната фаза на Втората световна война; комунистът, превърнал се в дисидент; говорещият „народен трибун“; борецът срещу статуквото на живковизма; редакторът във вестниците „Стършел“, „Литературни новини“, „Литературен фронт“, в издателство „Български писател“ и в Студия за хроникални и документални филми, където създава поредицата киносатири „Фокус“; носителят на награди и отказващият награди; моралистът, предизвикващ фалшивия обществен морал; диалогистът и самотникът.

Сред участниците на конференцията са проф. Божидар Кунчев, проф. Михаил Неделчев, проф. Пламен Дойнов, доц. Морис Фадел, доц. Росица Димчева, доц. Елка Трайкова, доц. Йордан Ефтимов, доц. Огняна Георгиева-Тенева, доц. Наталия Христова, д-р Мая Ангелова, Катя Зографова, Надежда Александрова и др.
Столична библиотека участва в юбилейните дни с изложба от книги на Радой Ралин от фонда на библиотеката. В експозицията са представени 35 заглавия – двуезичната книга „Афоризми“ с автограф на Радой Ралин за тогавашния директор на Столична библиотека Георг Краев, първото с почти инкриминиран тираж издание на епиграми „Люти чушки“ 1968 г., както и други ценни екземпляри на книгите му с лирика, сатира, проза, пиеси. Включени са и издания за уникалното му творчество и за колоритния му житейски образ. 
Текстовете от конференцията ще бъдат публикувани в отделен сборник на Департамент „Нова българистика“ на НБУ и издателство „Кралица Маб“, а тематичната изложба може да се разгледа в Столична библиотека до 6 май.

Image Description

Американски център

Read More