• Начало
  • Новини
  • Столична библиотека дарява 200 нови книги в кампанията за събиране на български издания за Болградската библиотека

Столична библиотека дарява 200 нови книги в кампанията за събиране на български издания за Болградската библиотека

  • 10.02.2023

В навечерието на Международния ден на книгодаряването (International Book Giving Day) – 14 февруари, който се отбелязва в 50 държави в света, Столична библиотека се включва в инициативата на издателя Манол Пейков за даряване на книги за библиотеката в най-големия български град в Бесарабия, Украйна. Екипът на Библиотеката на София дарява 200 нови търсени книги на български език, а за малките читатели различни образователно-занимателни игри и атрактивни роботчета. В библиотеката на град Болград, център на Болградския район, наброяващ 74 хил. етнически българи, едва 1200 книги са на български език.
Подбраните от екипа на Столична библиотека книги са от различни жанрове, любими заглавия от класици и съвременни български и чужди писатели, енциклопедии, албуми и помагала. Особен интерес представляват новите книги с автографи и посвещения за читателите на Болградската библиотека, дарени от известни наши автори – партньори и участници във всички традиционни инициативи и кампании на Столична библиотека. Сред тях са: Георги Господинов, Виктория Бешлийска, Алек Попов, Здравка Евтимова, Владимир Зарев, Георги Бърдаров, Петър Стоянович, Амелия Личева, Кристин Димитрова, Пламен Дойнов, Катя Зографова, Деян Енев, Петър Чухов и др.
Книгите за деца и тийнейджъри са от любими автори като братя Грим, Джани Родари, Астрид Линдгрен, Ричард Киплинг, Роалд Дал, Кристина Бътлър, Ран Босилек, Валери Петров, Леда Милева, братя Гелеви, Галина Златина, Марин Бодаков и др. За децата са предоставени и 13 занимателни и образователни игри, един голям и два малки робота, пособия за рисуване и оцветяване, както и луксозни детски енциклопедии и атласи. Хитови книги на известни български и чужди автори на художествена и нонфикшън литература като Ивайло Петров, Георги Константинов, Теодора Димова, Юлияна Антонова-Мурата, Стойчо Керев, Дейвид Балдачи, Жоржи Амаду, Мишел Обама, Пиер Дюкан и др. ще зарадват по-възрастните читатели на Болградската библиотека.
Вярваме, че тези хубави книги ще намерят своите истински читатели сред нашите сънародници в Болград и ще станат част от тяхната духовна връзка с България и нейната книжовна култура.

Image Description

Американски център

Read More