• Начало
  • Новини
  • Осмите „Годишни награди“ на Столична библиотека – празник на четящите хора

Осмите „Годишни награди“ на Столична библиотека – празник на четящите хора

  • 19.01.2023

Видео към церемонията

Церемонията на Осмите „Годишни награди“ на Столична библиотека за най-четени съвременни български автори и за най-активни читатели събра много писатели, поети, интелектуалци, учени, журналисти, членове на Обществения съвет на библиотеката и читатели.

Сред присъстващите бяха президентът Петър Стоянов (1997 – 2002), кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-кметът на СО Мирослав Боршош, доц. Михаил Груев – председател на ДА „Архиви“, проф. Михаил Неделчев, ректорът на УНИБИТ проф. Ирина Петева, кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков, Пенка Иванова – директор на дирекция в МОН. В началото на тържеството свои стихотворения представиха учениците Калоян Димов и Марая Миланова, участници в първия поетически шампионат по поезия „Млада метафора“, реализиран от Столична библиотека през 2022 г.

Церемонията започна с връчването на наградите за най-активните читатели. Читател на годината е екскурзоводът от НИМ Станимира Дойчиновa, а 8-годишният Виктор Попов, читател на годината (дете), прочел 120 книги, сподели, че любимият му български детски автор е Валери Петров. В категория „Ученици“ победителката е 15-годишната Александра Петрова, която е и доброволец в библиотеката, а най-четящо семейство e реставраторката в Националната галерия Екатерина Добрева и двете ѝ дъщерите Ева и Нора.

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза: „Гордея се със Столична библиотека, чиито читатели се увеличават ежегодно. 63% от читателите на библиотеката са млади хора. Политиката ни за насърчаване на четенето в града през последните години дава резултат. Огромна е ролята на книгите, те ни помагат да бъдем по-внимателни с думите, които използваме. В днешно време това е дефицит“.

Писателят на годината 2022 Георги Господинов поздрави директора на Столична библиотека Юлия Цинзова и екипа ѝ и отбеляза: „искам да се обърна към вас със „Здравейте, четящи хора!“. За мен това е титла! Говорил съм много през годините за четящия човек. Четящият човек е красив, смислен. Когато в един народ има критична маса четящи хора, не всичко е загубено. Той призова присъстващите „Събуждайте книги, събуждайте вкус, четящите хора са много важни и заслужават да имат празници“. Захари Карабашлиев, писател на годината 2022, автор на най-четената книга – „Опашката“, благодари на хората, работещи в Столична библиотека и на Homo Legens (четящите хора). „Благодаря заради това, което библиотеката прави за нашата общност. Радвам се, че тази хубава сграда се явява като консулство на нас, четящите, тя е дом, който има нужда от подкрепата и на четящите, и на пишещите, но и на управляващите“ – допълни награденият писател.

Най-четен поет за 2022 г. е Иван Ланджев, намиращ се в момента в Чикаго, който поздрави присъстващите чрез видеопослание. „Огромна привилегия за мен е тази награда, която идва от читателите“ и определи Библиотеката на София като дом на езика.

Най-четените автори на художествена литература Виктория Бешлийска, Георги Бърдаров и Здравка Евтимова получиха своите отличия и грамоти, както и Амелия Личева и Йордан Ефтимов като най-четени автори на поезия.

Петър Стоянович, носител на наградата „Най-четен автор на научна и научнопопулярна литература 2022“, сподели, че „там, където президентите ходят на празници на книгите, нещата стават още по-сложни и достойни за пожелание за много бъдещи дни.“ Негови подгласници в раздела нонфикшън литература са Тони Николов и проф. Вили Лилков. Наградата „Най-четен автор на биографични книги“ отиде при Катя Зографова, а проф. Кирил Топалов получи специалната награда на директора на Столична библиотека.

Сред най-актуалните детски писатели второ и трето място поделиха Цвета Брестничка и Слави Стоев, а най-хитовата детска писателка Катя Антонова получи титлата „Най-четен автор на детска литература“. Тя отбеляза, че целият читателски път на един човек или едно цяло семейство тръгва от детската книга.

Наградите на медии за най-атрактивно представяне на арт инициативите и кампаниите за насърчаване на четенето, книжовното наследство и дигиталните ресурси на Столична библиотека, получиха Новините на БНТ, Радио „София“ на БНР, предаването на bTV „Тази сутрин“, Нова телевизия. журналистката от „Площад Славейков“ Силвия Недкова. Директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова сподели, че без медиите нищо от инициативите, насочени към четенето и останалите арт активности, нямаше да е публичен факт, като отбеляза голямото влияние на медиите върху формирането на духовните ориентири на читателската аудитория.

 

 

Image Description

Американски център

Read More