Изложби

Трети март 1878 година - Освобождението на България

01.03.2016

 

 

На този ден с благодарност и признателност отдаваме почит пред паметта на хилядите български опълченци, руски, украински, белоруски, румънски и фински воини, загиналите за свободата на Отечеството ни.

Заповядайте да разгледате изложбата посветена на техния подвиг и саможертва във фоайето на Столична библиотека.

 

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!

   

 

Представената изложба е посветена на една от най-важните и значими дати в нашата история. На вниманието на посетителите са представени книги и албуми от колекциите на Столична библиотека. Представени са репродукции на картини и графики от известни български  и чужди художници – Никола Кожухаров, Обербауер и  Лансон, пресъздаващи емблематични моменти от хода на Руско-турската война. 

Проследена е хронологията на протичане на Освободителната война – от  Цариградската посланническа конференция  през 1876 - 1877г.  до Сан Стефанския мирен договор през 1878 г.  

Представени са съпътстващите по онова време събития - десантът при Свищов, битката за Лом, обсадата на Плевен, боя на Орлово гнездо, посрещането на руските войски в София. 

Отделено е и място за Самарското знаме – графики и детайли от икони  посветени на неговото освещаване и връчване, като е разкрит всеки детайл от него. 

В изложбата са  включени   и ценни гравюри от 1878 от неизвестни и известни автори като Александър Фердинандус  /илюстратор на Александър Дюма/, Дикде Лониел /френски художник и журналист, проследяващ хода на войната/, Анри Дюел /френски художник и кореспондент в Русия/. Някои от гравюрите са част от включените в периодичното издание „Нива” от 1878 г., което също е част от изложбата.

«
Всички