Новини, събития, изложби

Св. 7 мчци братята Макавеи - 1 Август

28.07.2015
Св. 7 мчци братята Макавеи - 1 Август

Имен ден: Макавей, Здравко, Здравка

 

Празникът е посветен на християнските светци мъченици. В народна обредност е и празник на гадаенето, което нерядко трае 12 дни.

Всеки ден от 1-ви до 12-ти август според традицията съответства на един месец от годината, броено от септември нататък, тъй като на Симеоновден - 1.09. - започва църковната нова година.

Каквото ще бъде времето през деня, такова ще бъде и през наречения месец. Така се определя благоприятна ли ще е новата стопанска година.

На този ден - първия Макавей - всички зетьове отиват при тъста си на гости, носят дарове и целуват ръка - затова някъде наричат празника Зетьовден. Гощават ги с вино и пресни питки. От Макавей започват Богородичният пост, който трае две седмици до Голяма Богородица.

 

 

Народните схващания за празника са във връзка с общата представа за отиващото си лято, за постепенния преход към нов селскостопански цикъл. Това е обредно гадание - нещо, което се случва през определен период ще се случи през цялата година. Така се предвижда бъдещото благополучие. За благоприятен изход е и ритуалното ходене на гости, изразяващо почит и уважение на по-млади към по-стари, т.е. към предците.

Раздаването на пити и вино също има обреден характер - на жертвоприношение. В езическия план на обредността започващият пост е лишаване, призоваващо плодородието.

 

 

Тези ритуални действия са наследство от нашето далечно минало. Те представляват вечния стремеж на хората за здраве и материално благополучие. От този ден започва и Богородчният пост, който продължава две седмици до Голяма Богородица - 15 август.

«
Всички