Изложби

Столична библиотека - нов дом на българската илюстрация

09.05.2018
Столична библиотека - нов дом на българската илюстрация

На 8 май 2018 г. в Столична библиотека се състоя откриването на изложбата „Илюстрации от поколението Милениум”. С нея се поставя началото на партньорството на Столична библиотека и сайта „Българска илюстрация“. Между двете страни беше подписано споразумение за сътрудничество за организиране и провеждане на Национално биенале на българската илюстрация. С това събитие през есента на 2018 г. ще бъдат отбелязани две годишнини – Столична библиотека празнува 90-годишен юбилей, а българската илюстрация празнува 50 години от първата национална изложба.

 

Като прелюдия към предстоящите големи събития в настоящата изложба бяха поканени 30 млади български илюстратори, живеещи в България, Испания, Англия, Унгария, Франция, Италия, Австрия, Белгия, а техните произведения преминават дори тези граници. Благодарение на фонда на Столична библиотека освен илюстрациите, които придаваха на експозицията кавалетно звучене, бяха включени и книги, илюстрирани от творците. По този начин гостите на изложбата могат реално да „свържат” младите български илюстратори с едни от най-новите и качествени издания на родния пазар. Илюстрациите на Борис Праматаров за издателство „Сонм”, оформлението и илюстрациите за новото издание на „Дивите разкази“ на Николай Хайтов от Люба Дашинова, илюстрациите на Нели Друмева към „Майстори на феи” от Весела Фламбурари, книжките на Катя Антонова на издателство „Рибка” с илюстрациите на Мартина Андонова, новата поредица на издателство „Лист” с илюстрации на Мила Янева-Табакова, новото издание на „Алиса в страната на чудесата” илюстрирано Милена Радева и публикувано от издателство „Софтпрес” и др.


Изложбата “Илюстрации от поколението Милениум” в зала „София“ е отворена за посетители от понеделник до събота до 25-ти май 2018 в Столична библиотека на пл. "П. Р. Славеков" 4.

 

 

«
Всички