Събития

Седмица на Пипи в Столична библиотека. Изложба, детски конкурси и международен форум по случай 75 годишния юбилей на книгата “Пипи Дългото чорапче”

23.11.2020
Седмица на Пипи в Столична библиотека. Изложба, детски конкурси и международен форум по случай 75 годишния юбилей на книгата “Пипи Дългото чорапче”

Столична библиотека отбелязва 75 годишния юбилей на книгата “Пипи Дългото чорапче” и култовата й героиня с интересни арт инициативи и изследователски форум с международно участие.

Една от най популярните и емблематични детски книги на XX век "Пипи Дългото чорапче" на Астрид  Линдгрен излиза за първи път през 1945 година и бързо набира популярност сред детската аудитория не само в скандинавските страни. Появата й е определена за най-важното културно събитие в Швеция за последните 150 г. през 2014. Тя е преведена на 70 езика, продадени са над 60 млн. екземпляра. На български език книгата достига до нас през 1968 г., в брилянтния превод на Вера Ганчева. Любимата на поколения български деца книга е включена в задължителната програма за ученици във втори клас. Тя винаги заема челно място в топ 10 на най-четените книги в Детския център, като само за 2020 г. тя е заемана над 200 пъти. Фондът на Столична библиотека разполага с 19 издания на български на обичания роман, две на английски и едно на шведски език, както и с други любопитни издания на книги на Астрид Линдгрен на български и на чужди езици, които могат да се видят в Детския център.

 

Програмата на седмицата, посветена на култовата героиня и гениалната му създателка, включва следните инициативи:

 

  • 25 ноември - Откриване на изложба с любими цитати от книгата и състезание по редене на пъзел

                     11:00 ч., Детски център

  • 26 ноември - Пипи тържество - конкурс за най - ефектен грим и прическа, характерни за героите от книгата,музикални изпълнения и Пипи караоке                                        

                                                           15:00 ч., Столична библиотека, мраморно фоайе

  • 27 ноември- (присъствено/онлайн) Национална кръгла масаАстрид Линдгрен: свободата на духа - кауза и приключение“, посветена на 75 години от появата на легендарната героиня и в памет на проф. д-р Вера Ганчева (1943-2020), скандинавист, общественик и преводач на Пипи в България.

                                                                                                       10:00ч., Американски център           

Участниците в кръглата маса ще бъдат приветствани онлайн от : омбудсмана за децата на Кралство Швеция г-жа Елизабет Далин, представителя на УНИЦЕФ за България д-р Джейн Муита, посланика на Кралство Швеция Н. Пр. г-жа Катарина Рангнит.

Сред участниците на форума са писателите Марин Бодаков, Георги Господинов, Иван Ланджев, известни културолози, скандинависти, журналисти, юристи, преводачи, университетски преподаватели.

 

  • 28 ноември-  Онлайн формат на Комикс студио на художника Христо Кърджиловна тема “Пипи празнува рождения си ден“

12:00 ч., Детски център

„Седмицата на Пипи” в Столична библиотека се провежда със съдействието на Посолството на Кралство Швеция в България.

Инициативите са съобразени с всички противоепидимични изисквания, за ограничен брой участници, но ако се въведат по-строги ограничителни мерки в страната, събитията ще се състоят онлайн.


 

 

 

 

«
Всички