Софийски акценти

Печатницата на Янко С. Ковачев

16.01.2015
Печатницата на Янко С. Ковачев

След Освобождението и с обявяването на София за столица на България, тя се превръща в център на политическия, икономическия и културен живот на страната. До Освобождението в София не е имало печатница, нито пък се е издавал вестник. Така повечето писатели, издатели и книжари все още предпочитали будните книжовни средища от Възраждането и най-вече Пловдив. Създаването на печатница било необходимост, за което руските военни власти поканили пловдивските съдружници Христо Г. Данов и Янко С. Ковачев да преместят печатницата си в София, първоначално за нуждите на държавното управление и на създадените вече политически партии. Христо Г. Данов отказал предложението и изпратил в София съдружника си  Янко С. Ковачев, който получил от княз Дондуков 1,000 полуимпериала (22,000 лв.). 

С получените средства Ковачев доставил нова печатница от Виена. На 16 януари 1879 г. печатницата била тържествено открита в помещение на бившата турска джамия, намираща се на „Кафене-баши”, днес пл. „Славейков”. Янко С. Ковачев открил софийската печатница само на свое име, поради големите задължения на съдружника си, които били в размер на 100,000 лв. Това създало недоразумения между двамата съдружници и през 1880 г. те се разделили. След отварянето на печатницата Министерството на финансите поискало от Ковачев да възстанови авансираната му сума от княз Дондуков. Още на следващата година Ковачев внесъл заетите средства. „Печатницата на Янко С. Ковачев” се състояла от две скоропечатни машини и една ръчна преса, имала и задоволителен асортимент от букви. По-късно Ковачев купил и машината на турската литографна печатница в гр. Тулча. Така първата софийска печатница се разширила и изпълнявала поръчките на руските и българските власти. През 1881 г. той построил ново здание за печатницата си, което се намирало на ъгъла на площад „Райко Даскалов”. От 31 юли 1879 г. било открито и литографско отделение в печатницата. Започнало печатането на в. „Витоша”, първият софийски вестник, орган на Консервативната партия. В „Печатницата на Янко С. Ковачев” са отпечатвани и вестниците: „Селянин”, „Софиянец”, „Християнско братско слово”, „Бранилник”, „Независимост”, печатани са още вестниците „Светлина”, орган на Народно-либералната партия на Драган Цанков и хумористичният вестник „Свирка”. През м. май 1880 г. Ковачев започва издаването на първото българско месечно илюстровано списание „Българска илюстрация”, което било с цветна корица с комбиниран изглед на София и Витоша. Издадени били 20 книжки и на следващата година издаването му било преустановено. Едновременно с вестници и списания, Ковачев започнал и издаването на географски карти, за което инсталирал в печатницата си пълно и модерно за времето литографско отделение с 2 големи и бързи литографски машини, 2 ръчни литографски преси и една стереотипна машина. През 1902 г. Янко С. Ковачев отдал печатницата си на К. Г. Чинков, като се отказал от печатарската дейност.

„Печатницата на Янко С. Ковачев”, следвана от Държавната печатница са първите печатарски заведения в София, които твърде скоро се оказват недостатъчни за бързо нарастващите нужди на столицата.

 

 

Янко С. Ковачев

 
«
Всички