Новини

Н.Пр. Херо Мустафа откри дигитална лаборатория за тийнейджъри в библиотеката

24.02.2021
Н.Пр. Херо Мустафа откри дигитална лаборатория за тийнейджъри в библиотеката

На 24 февруари Н.Пр. Херо Мустафа, посланик на САЩ в България, и директорът на Столична библиотека откриха дигиталната лаборатория за тийнейджъри, реализирана с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ в България. Г-жа Цинзова представи на Н.Пр. Херо Мустафа, посланик на САЩ в България гостите на тържеството: Трайчо Трайков - кмет на район Средец, Ваня Кастрева - началник на Регионалното управление на образованието София-град, членовете на Обществения съвет на библиотеката – проф. Анна Кръстева, Анджела Родел, която покори присъстващите с вокални изпълнения на български фолклор. Г-жа Цинзова презентира проекта дигитална лаборатория за тийнейджъри, като изтъкна, че това ново иновативно място ще бъде интересно и посещавано от нашите млади читатели и тепърва ще се развива и надгражда. Н.Пр. Херо Мустафа заяви, че проектът е много близък до сърцето ѝ, защото Столичната библиотека е първото място, което тя е посетила, идвайки в България. Тя се надява новото място за тийнейджъри да стимулира всички да четат и да научат повече за литературата на САЩ, като отбеляза последното дарение от 10 хил. книги за библиотеката. Херо Мустафа припомни, че с откриването на Американския Център през 2000 г. се изгражда това силно партньорство със Столичната библиотека. Зам. кметът на София, доц. Тодор Чобанов отбеляза, че новата дигитална лаборатория надгражда все по-големия капацитет на Столичната библиотека, която е една от най-големите културни институции в България с все повече млади читатели и динамична проектна политика, обхващаща различни области на образованието и културата. Всичко това се постига благодарение на екипа на библиотеката, в който работят с много желание и мотивация. Доц. Чобанов благодари от името на Кмета на София на Посолството на САЩ и на Директора на Столична библиотека г-жа Цинзова за успешното стартиране на новата дигитална Тийн ЛАБ.

Гостите с интерес разгледаха модерното оборудване и комфортното пространство, където се провеждаше първият уъркшоп по анимация с Надежда Славова и участие на ученици от НПГПТО „М.В. Ломоносов“ София.

Н. ПР. Херо Мустафа се разписа в мемориалната книга на Столична библиотека, в която са запазени посланията на много видни личности от България и чужбина, посетили Библиотеката.

 

  

  

«
Всички