Сектор „Детска литература“ – събития и новини

Кой е Серафим" - онлайн предизвикателство на Детския център

15.10.2020
Кой е Серафим

Серафим е герой от едноименния разказ на Йордан Йовков, който дава всичките си заделени пари за ново палто на Павлина, която трябва да заведе болния си съпруг за лечение в града.

 

Серафим остава със старото си палто, а в края на разказа той казва: "- Хубаво си е то, мойто палто - продължи той с някаква особена радост в гласа си. - Аз като го позакърпя пак, ще прекарам с него и таз зима. Пък ако ми е писано, с него може и пред бога. То там, на онзи свят, туй палто може да ми помогне. Може пък там да ми дадат ново палто, златно, тъй да се каже, скъпоценно..."

 

Това, което ние търсим и очакваме от вас е да ни изпращате снимки или рисунки на хора, които приличат на Серафим в нашето съвремие. Как изглежда днес Серафим? Може да е мъж, жена, дете. Има ли сред нас хора, които са готови да се лишат от онова, от което те самите имат нужда?

Снимките и рисунките изпращайте с кратко описание защо избрания от вас човек прилича на Серафим.

Срок за изпращане - 5 ноември, имейл koieseraphim@abv.bg

 

Йордан Йовков е роден на 9 ноември 1880 г. в Жеравна и умира на 15 октомври 1937 г. в Пловдив.

Автор е на „Разкази" - 2 тома, (1917, 1918), сборниците „Последна радост", „Старопланински легенди" (1927), „Вечери в Антимовския хан" (1928), „Женско сърце" (1935), „Ако можеха да говорят" (1936), романите „Чифликът край границата" (1934), „Приключенията на Гороломов" (незавършен), комедията „Милионерът" (1930), драмите „Албена" (1930), „Боряна" (1932), „Обикновен човек" (1936). Майстор на късия разказ, така у нас и в чужбина наричат големия български писател Йордан Йовков. 

«
Всички