Изложби

Книгата „Голямата София“ - втора част от документалната поредица на Столична библиотека за столицата

06.01.2021
Книгата „Голямата София“ -  втора част от документалната поредица на Столична библиотека за столицата

Книгата „Голямата София“ е богато илюстровано двуезично (бг/en) издание, което проследява включването през 1938 г. на близки до София села в Столична голяма община. С тяхното присъединяване и превръщането им в модерни градски квартали градът се развива в контекста на европейските ценности, традиции и модели. Някогашните села - Бояна, Княжево, Горна Баня, Надежда, Слатина, Драгалевци днес са част от столицата, запазили характера си и традициите, но подчинени на идеята за трансформацията на София в съвременен европейски град.

 

Изданието е финансирано по проекта „Голямата София“ на Програма Култура на Столична община 2020 г, реализиран от екип на Столична библиотека с ръководител - г-жа Юлия Цинзова -Директор на библиотеката. Сборникът е втора част от документалната поредица на Столична библиотека за развитието на града през края на XIX и XX в. (първата „Моята София. Спомени на съвременници.” 2018 г. бе посветена на 90 годишнината от създаването на библиотеката).

 

В тези оригинални документални книги се стремим да представим културата и историята на столицата като се базираме на емблематични архивни документи - статии, статистически сведения, фотоси и факсимилета от периодични издания и сборници, качени и достъпни за широката публика в уникалната дигитална платформа „Сердика“ на Столична библиотека.

 

 

Линк към книгата

 

 

  

 

«
Всички