Софийски акценти

Игнажден!

17.12.2020
Игнажден!
На 20 декември е Игнажден. На този ден Българската православна църквата почита Свети Игнатий, наречен още Богоносец, защото казвал, че сам носи Бог в сърцето си. От този ден започват коледните и новогодишни празници. Празникът се нарича още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден. Свързан е и със зимното слънцестоене. Според народните поверия този ден се счита за начало и на Мръсните дни, които са от Игнажден до Богоявление и преход от старата към новата година. Народът ги нарича още „некръстени“ дни, чийто край се отбелязва с кръщението на Иисус от Йоан Предтеча. Тези дни са изпълнени с различни гадания и предсказания, както и множество магични обреди и ритуали за осигуряване на плодородие и благоденствие. Най-характерен за Игнажден е обичаят "полазване". От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година. Ако той е добър човек и стопанин, то и годината ще е добра. Наричат го полазник, обсипват го с дарове за плодородие, а той благославя стопаните и къщата. Друго поверие гласи, че на Игнажден нищо не трябва да се изнася от къщи, най-вече огън, жар или сол - за да не излезе берекетът, както и не се иска и не се дава нищо назаем. Според християнските вярвания от този ден започват родилните мъки на Богородица, които продължават до Коледа, затова тези дни се наричат и “Мъчници”.
Във фонд Книжовно наследство на Столична библиотека се съхраняват книги, от които ви предлагаме да се запознаете какви са ритуалите и обичаите на Игнажден, как са отбелязвали празника в различни краища на България и с какво са свързвали този ден българите в миналото
Днес ви представяме издание от 1888 г. „Родопски старини“ от С. Шишков и Ив. Енчев-Видю.
Пожелаваме ви здраве, берекет и много късмет и с усмивка ви каним да „полазите“ в Столична библиотека, за да си пожелаем още една успешна година заедно.

 

«
Всички