Книжовно наследство

Игнажден - 20 декември

15.12.2014
Игнажден - 20 декември

Внимавайте кой ще влезе пръв в къщата ви на Игнажден. От него ще зависи каква ще бъде цялата ви година

 

Игнажден - 20 декември

 

 

Според народните обичаи на Игнажден започват Новата година и Коледните празници. Всичко, което се прави на този ден, има магическа сила, може да роди здраве и живот, плодородие и късмет. Затова българинът се вглежда в символите и знаците, които му дава светът наоколо.

 

Българите тачат този голям християнски празник под имената: Игнажден, Идинак, Идинажден, Игнатьовден, Полаз, Полязов ден или Млада година.

 

Тъй като Игнажден означава “пламенен ден”, именици са и хората, носещи имената Игнат, Огнян, Огняна, Пламен и Пламена.

 

Игнажден е особен ден в народния календар. От “полазника” рано сутринта на този ден зависи какъв ще бъде животът на полазеното семейство през идващата година. Според народните вярвания, какъвто човек (добър, лош, здрав, болен, богат, беден) пръв посети дома, такива ще бъдат членовете на семейството. Поради тази причина имало негласна забрана да се ходи на гости сутрин рано. Радост за домакините е, ако в дома им пръв влезне здрав, добър и щедър човек или ако хубава, млада, бременна жена първа прекрачи прага им. Навсякъде се спазвал обичая преди полазникът да влезне в къщата да вземе няколко цепеници от дръвника и с тях да подкладе огъня при влизане в дома. След това домакините нареждат постна трапеза със специално омесена пита. Благословиите са за здраве, щастие, берекет и веселие.

 

На този ден не бива да се изнася нищо от къщата – най-вече огън, жар или сол, за да “не излезе берекетът”. Не се иска и не се дава нищо на заем. Не се става от трапезата по време на ядене, защото кокошките няма да мътят. Не се излиза на двора, за да мътят кокошките повече. Не се вари боб, за да не бие градушка. Не се пере, за да не налети болест.Бременните и нераждалите не трябва да работят, за да родят лесно. Това е свързано с вярата, че от Игнажден започват родилните мъки на Богородица, затова тези дни се наричат още и Мъченици.

 

С тази дата са свързани още много вярвания. Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг. Ако времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие. Времето през следващите 12 дни на месеца - от 20 до 31 декември - показва времето през 12-те месеца на идващата година. 20 декември определя какво ще е времето през януари.

 

 

 

 

«
Всички