Новини

Фотоизложба "Борис Христов – велик артист и велик новатор"

27.10.2014
Фотоизложба

На 23.10.2014 г. в Мраморното фоайе на Столична библиотека бе открита фотодокументална изложба по повод 100-годишнината от рождението на големия български бас Борис Христов. На събитието присъстваха директорката на ОКИ Столична библиотека Юлия Цинзова, която изрази голямото си удовлетворение от факта, че Столична библиотека е домакин на престижната изложба за Борис Христов. Д-р Ралица Гелева от НИЦ „Българска енциклопедия” – БАН, която е организатор и куратор на изложба „Борис Христов – места и документи”, подробно разказа за документалните фотоси, любезно предоставени от Българския културен институт в Рим и Дома на Борис Христов в италианската столица.

Сътрудникът на отдел „Изкуство” Ирена Атанасова представи уникални снимки, собственост на Тодор Григоров-Терес – солист в Хоровата капела „Светослав Обретенов”, които са направени по време на записите на литургия на Александър Гречанинов в Катедралния Храм „Св. Александър Невски” през 1978 г.

Известният музиковед Лада Брашованова разказа за интересни и трогателни моменти, съпътстващи приятелството й с Борис Христов, илюстрирайки разказа си с кореспонденцията с него от 60-те и 70-те години на миналия век.

Събитието бе отразено в атенция БГНЕС.

 

     

 

«
Всички