Събития

Документалната изложба ,,Звездите над нас"

06.11.2014
Документалната изложба ,,Звездите над нас

С документалната изложба ,,Звездите над нас“ Столичната библиотека открива дните, в които ще се чества 100 годишнината от рождението на Павел Вежинов. Представени са акценти от  живота и творчеството на писателя. Той е автор на десетки разкази и повести, пътеписи и очерци, фейлетони, романи, над 30 сценарии за филми. Отделни табла ще запознаят публиката с жизнения му път, с ранното му  творчество, с позабравените военни разкази и повести, с пренебрегваните повести и романи с антифашистка тематика, с непознатите за широката публика фейлетони във в. Стършел. Малко известен е фактът, че Вежинов е работил за кратко в Столична библиотека и е автор на очерци за живота на столицата, поместени в сп. Сердика. В изложбата са отразени и спортните  пристрастия на писателя. Многоликият Павел Вежинов ще бъде представен и като майстор на разказа и  на научната фантастика. Разбира се, място ще бъде отделено и на популярните му романи – Бариерата и Нощем с белите коне, както и на ранните Синият залез, Сухата равнина, Звездите над нас и др. Друга тема в изложбата е Павел Вежинов и киното.  

      Павел Вежинов е носител на многобройни отличия, литературни и държавни награди, част от които също ще могат да се видят на 6.11. 2014 г.

      Последните табла ще представят София през очите на Павел Вежинов.

      Текстовете в изложбата са подбрани цитати от интервюта и творби на Вежинов, от спомени на негови съвременници, от литературната критика.

      Материалите са подбрани от фондовете на Столичната библиотека и от личния архив на дъщерята на писателя госпожа Павлина Делчева.

      На тържеството ще бъдат обявени резултатите от конкурса за написване на есе на тема ,,”Бариерата” срещу бариерите”.

      Столична библиотека ще дари на училищата в София екземпляри от новите издания на романите ,,Бариерата” и ,,Нощем с белите коне”.

      Откриване – 06.11.2014 г., 18.00 ч., Столична библиотека, изложбена зала ,,София”.

 

      

«
Всички