Изложби

Цикъл „Велики българи“ на проф. Петър Чуховски

29.10.2019
Цикъл „Велики българи“ на проф. Петър Чуховски

По случай 1 ноември – Денят на народните будители – Столична библиотека ще представи на своите посетители изложба от оригинални произведения на изкуството от богатия ѝ фонд, част от документалната изложба „Първи будители на българския род“.

 

През 2001 г. Столична библиотека получи дарение от 260 оригинални графики и рисунки от съпругата на известния български художник и преподавател в Националната художествена академия проф. Петър Чуховски. Една година по-късно в библиотеката се реализира и първата изложба с малка част от дарението. Изложбата, която се експонира в Столична библиотека, е от седем графични отпечатъка, изпълнени в техниката на офорта, обединени в цикъла „Велики българи“ – „Константин Философ“, „Седмочисленици“, „Черноризец Храбър“, „Поп Богомил“, „Иван Рилски“, „Патриарх Евтимий“, „Паисий“.

 

Петър Чуховски (31.12.1922 -12.02.1995) е роден в село Хотница, Великотърновско. Завършил е графика и илюстрация в Художествената академия при проф. Илия Бешков. Преподава в академията като асистент, доцент и професор. Работи предимно в областта на графиката, рисунката, илюстрацията и оформяне на книги. Автор е на повече от 20 книги по проблемите на изобразителното изкуство, както и монографии за художници.

     

 

«
Всички