Книжовно наследство

Благовещение

23.03.2015
Благовещение

Благовещение е един от големите пролетни празници - той е  част от Великденския празничен цикъл и винаги се отбелязва на 25 март.

 

Всички християни - православни, католици и протестанти, празнуват Благовещение. Според Библията на този ден Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството Исус Христос.

Заедно с християнския празник българите отбелязват и фолклорния празник Благовец.

 

 

Народните поверия гласят, че на Благовещение кукувицата се чува за първи път и това е знак, че пролетта е настъпила. Затова празникът в някои райони на България се нарича още "Кукувден". Според вярванията на старите българи кукувицата се чува само до Еньовден или Петровден, тоест до началото на лятото, след което замлъква. Това е причината всички да се ослушват за нейното кукане, което предсказва колко години ще живее човекът, вслушал се в гласа й. Според друго народно поверие чуеш ли гласа на кукувица трябва да пипнеш парче хляб и пара, за да си сит и богат през цялата година, а новата реколта да е благодатна.

   

 

 

Друг обичай, който се спазва в навечерието на Благовец, е почистването на селските дворове и паленето на обредни пролетни огньове със събраните отпадъци. Покрай тях момите запяват обредни песни и тръгват да обикалят къщите в селото, за да известят, че кукувиците са пристигнали, а с тях и пролетта.

 

Празникът Благовещение има още по-тайнствен и магически смисъл - друго народно поверие гласи, че на този ден в реките, изворите и закътаните горски поляни се завръщат самодивите - митичните девойки, които презимуват в далечни земи, но щом се запролети, отново се завръщат. Невидими за човешките очи, те ревниво пазят своите самодивски кътчета и наказват всеки, дръзнал да навлезе в тях.

 

Според друго народно вярване на Благовец се пробуждат гущерите и змиите и изпълзяват навън. По стара традиция за българите змията е свещено животно, тъй като носи духа на техните прадеди. Нейното убиване се счита за грях, но тя може да се прогони далеч от къщата чрез различни обреди. Стопанката на къщата дрънчи с метални предмети и обикаля двора й, а също и със запалени факли, като изричат заклинания: "Бягайте змии и гущери, че иде Благовец". Поверията гласят, че посетите на Благовец цветя растат особено ароматни и красиви.

 

   

 

 

Празникът Благовещение съвпада с Великия пост, но Православната църква разрешава да се яде риба, зехтин и да се пие вино. На трапезата задължително присъства обредната питка, а първото парче от нея стопанката поставя на прага на дома и нарича за неговия покровител - домашния дух. Други характерни ястия за софрата на Благовец са лучник, каша от прясна коприва и салата от зелен лук с магданоз и джоджен. Неслучайно точно от този ден е останала приказката: "Дойде ли Благовец, хващаме се за зелено".

«
Всички