Новини

23 април - Световен ден на книгата и авторското право в Столична библиотека

22.04.2021
23 април - Световен ден на книгата и авторското право в Столична библиотека

Столична библиотека отбеляза Световния ден на книгата и авторското право 23 април с разнообразни интересни инициативи.

В Корейския кът се състоя официално връчване на дарение от 80 книги, дискове и електронни издания от Корейското посолство. Н. Пр. Джънг Джингю, посланик на Р Корея, приветства и.д. зам.директора на Столична библиотека Марчела Борисова,която прие дарението и благодари от името на Директора на библиотеката Юлия Цинзова. Н. Пр. Джънг Джингю подчерта, че успешното трайно партньорство между двете институции трябва да се разширява с нови формати на културно сътрудничество.

Екипът на сектор  „Книжовно наследство" с ръководител Ана Анастасова представи пред публика тематичната изложба "В превод на ..." от редки преводни издания от фонда на Столична библиотека. Включени са публикации в сп. Български книжици от 1858 г., издания от края на XIX и началото на XX в., на чужди автори в превод на български от П.Р.Славейков, Д.Симидов, първи преводи на новобългарски на Библията и други свещени книги, на класически произведения от наши автори– Ал. Балабанов, Кирил Христов, Гео Милев и др., както и преводна детска литература и чужди издания на образци от българската литературна класика. Първите посетители на изложбата бяха учениците от ЧСУ "Джани Родари", които с интерес разгледаха ценните издания и се запознаха с историята им.  Експозицията ще може да се разгледа до 30 април. 

Децата от ЧСУ "Джани Родари" посетиха и Детския център. Те участваха в извънредното издание на литературния читателски клуб "АРТиШОК" с  писателката Милена Гартли. Малките читатели по време на занятието се учеха как да се изразяват с точни думи, споделиха какви книги обичат, дори накрая се оказа, че сред тях има и бъдещи писатели, които искат един ден да издават книги. В края на „пътешествието" в Столична библиотека децата получиха подаръци -книгата "Пипи празнува рождения си ден".

Празничния ден продължи в Американския център с изложба и мултимедийна презентация на ученици от ПГ по дизайн „Елисавета Вазова" и с видео прожекция в Руския център. 

   

  

  

«
Всички