Изложби

20 юли - Международен ден на шахмата

17.07.2015
20 юли - Международен ден на шахмата

Международният ден на шахмата се отбелязва от 1966 г. в чест на годишнината от основаването на Международната шахматна федерация (FIDE), която има над 160 страни-членки. ФИДЕ е основана на 24 юли 1924 г. в Париж. През 1989 г. е призната за международна организация, а през 1999 г. и от Международния олимпийски комитет (МОК).

Думата шах има персийски произход и означава император, а мат означава мъртъв. Идеята е: който умъртви противниковия император (цар), той печели играта. Съществуват много легенди за произхода на играта, но най-често за родоначалници се приемат Индия, Персия и Китай в периода около ІІІ-VІ век.

Смята се, че шахът е с индийски произход, като в основата е играта шатрандж. От Индия шахът се пренася и в Персия. След като арабите завладяват Персия, те пренасят шаха и в Европа, основно в южните области на Испания, която тогава е част от Арабския халифат. Има данни, че около 1200 г. правилата на шатранджа започват да се видоизменят в Южна Европа и около 1475 г. се въвеждат няколко основни промени, които оформят играта такава, каквато я познаваме днес. През Средновековието и по време на Ренесанса шахматът е част от културата на аристокрацията, бил е използван за преподаване на военна стратегия и е бил известен като "царска игра". Първият съвременен шахматен турнир е проведен в Лондон през 1851 г. и е спечелен за всеобща изненада от неизвестния немец Адолф Андерсен. Шахматът основно се приема като начин за самоусъвършенстване и личностно изграждане.

 

     

 

«
Всички