Събития

16 юни - Блумсдей и Джеймс Джойс в Столична библиотека.

11.06.2020
16 юни - Блумсдей и Джеймс Джойс в Столична библиотека.

Първият Блумсдей в библиотеката на живо и онлайн.

 

Всяка година на 16 юни по цял свят се чества и съпреживява големия роман на класика на ирландската литература Джеймс Джойс „Одисей”. Романът проследява събитията в един ден от живота на главния герой Леополд Блум - 16 юни 1904 г. в Дъблин. Емблематичната творба е била винаги на челните места в топ класациите на романите на XX век -на сп. Нюзуик ,сп .Тайм , в. Монд, на Нюйоркската обществена библиотека, на различни литературни издания в целия свят. Официално Блумсдей /Блумов ден/почва да се празнува в Ирландия през 1982 г. , когато се честват 100 години от рождението на гениалния творец. На 16 юни почитателите на Джойс в света по традиция четат откъси от романа , а в самия Дъблин празнуващите, облечени като персонажите от романа от началото на XX век , минават по маршрута на героите, обикалят местата, улиците, паметниците, свързани със събитията в книгата.

 

На Блумсдей се почита не само творчеството на Джойс, но и произведенията на всички ирландски писатели. От 16 до 30 юни 2020 г. посолството на Ирландия и Столична библиотека Ви канят да посетите документалната изложба, посветена на творчеството на гениалния писател. Столична библиотека представя романите на Джойс на различни езици –български, английски, френски, немски, полски, руски, както близо 100 преводни книги на писатели класици с ирландски произход  - Оскар Уайлд , Бърнард Шоу, Брам Стокър ,Самюъл Бекет, Айрис Мърдок и на съвременни автори - Колм Тойбин, Една О’ Брайън, Донал Райън, Мелиса Хил и др.

 

А на 16 юни  от 13 часа в Столична библиотека откъси от романа ще четат на български и английски - преводачката на „Одисей“ Иглика Василева, Владимир Левчев, Марин Бодаков , Ангел Игов , Надежда Радулова, Анджела Родел и др. 

 

Приканваме всички любители на Джеймс Джойс и „Одисей“ да изпратят видеоклипове с любими откъси от романа на имейл: sb_obs@abv.bg и/или на хаштаг #БлумсдейвСтоличнаБиблиотека

 

 

Споделете новото ни предизвикателство - Блумсдей в Столична библиотека на живо и онлайн!

 

«
Всички