Събития

140 години от рождението на Йордан Йовков. Документални изложби на Дом - паметник "Йордан Йовков", виртуална изложба и емблематични издания от фонда на Столична библиотека в програмата на юбилейните инициативи

05.11.2020
140 години от рождението  на Йордан Йовков.   Документални изложби на Дом - паметник

От 5 до 30 ноември 2020 г.  Столична библиотека  отбелязва 140 годишнината от рождението на "майстора на късия разказ" Йордан Йовков с юбилейни инициативи - гостуващите за първи път в София две документални изложби на Дом - паметник "Йордан Йовков", експозиция на емблематични издания от Фонда на библиотеката и виртуалната изложба „Йордан Йовков в архива на детския периодичен печат до 1944 г. и дигитална платформа „Сердика"

От 3 до 15 ноември 2020 г.  гостува изложбата "Пътуване из света на Йордан Йовков" - дело на  екипа на Дом-паметник „Йордан Йовков" в Добрич – д-р Кремена Митева, Маринела Паскалева и инж. Йорданка Славова. Фото-документалната  експозиция с двайсет табла представя ключови епизоди от житейския път на писателя с документи, ръкописи, фотоси и кратки текстове.

Експозицията от фонда на Столична библиотека включва уникалното първо издание на „Разкази" том 1 и 2 (1917/1918) с автограф на Йовков от дарената на библиотеката колекция на Кирил Христов, първите издания на : „Жетварят" (1920), „Последна радост" (1926), пиесите „Милионерът" (1930), „Албена" (1930), „Женско Сърце" (1935), „Обикновен човек" (1936). Особен интерес представлява и изданието на „Песента на колелетата"(1940), инкриминирано от Дирекция на полицията. Могат да се видят и много преводни книги с творби на Йовков на испански, немски, румънски, английски, френски, турски, италиански, словенски, руски и др. езици.

Виртуалната изложба на сайта и ФБ страницата на Столична библиотека представя творби от Йовков в детския периодичен печат преди 1944, както и публикации за творчеството му в дигиталната платформа „Сердика". Експозицията включва знакови творби с илюстрации от видни наши художници - „С какво ще си купиш палто?" и „Индже воевода" в сп. „Детски живот", „ На границата", „Бялата вълчица" и „Серафим" в сп. „Славейче", ,„Имане" в сп. „Детски свят", есето „Пирин – черни мури" – в сп. „Нова картинна галерия". От дигитална платформа „Сердика" интерес представляват портретите и снимките на Йовков , както и статии от Йордан Бадев за творчеството на писателя в сп. „Сердика".

От 16 до 30 ноември 2020 г. в Столична библиотека ще гостува документалната изложба "Живот в словото" на Дом-паметник „Йордан Йовков", посветена на творчеството на писателя.

Експозициите са изложени в галерия „София" и Мраморното фоайе на библиотеката . Посещенията се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки.

  

«
Всички