Книжовно наследство

14 октомври - Петковден

09.10.2015
14 октомври - Петковден

На 14 октомври българите почитат Св. Петка – една от най-тачените и обичани светици от нашия народ. В народния календар празникът е известен още като Петковден.

В представите на предците ни Св. Петка била посредник между земния и отвъдния свят, покровителка на митичния праотец и закрилница на жената и рода. Вярват, че има свръхестествена сила да лекува бездетни и млади родилки. По стар обичай на Петковден жените споменават мъртвите и в тяхна памет раздават подковки, поръсени с варено жито, подсладен ориз, диня и грозде.

В памет на светицата се прави семейна родова служба. Месят се малки питки за здраве и благополучие на семейството.

 

В миналото жителите на някои родопски селища свързвали Петковден с есенните женски жертвоприношения, известни като „черкуване за Господа. Всяка стопанка колела бяло животно – обикновено кокошка, която готвела с ориз. От обредната храна раздавала на жените в махалата за здраве на семейството, да се плодят животните, да има берекет в нивите и т. н., а в двора на църквата правели общоселски курбан.

 

 

В календара празникът е известен още като зимен Петковден. Той бележел края на стопанската година и началото на нечистите дни, които продължават до Димитровден (26 октомври). През това време са забранени веселбите, правят се магии и заклинания, гадае се каква ще е годината, като на всеки ден съответствал по един месец от нея.

Когато нечистите дни отминат, започват сватбите. По къщите тръгват годежари, стопанките организират седенки и надпявания, а на площада се вият петковденски хора.

«
Всички