Събития

"Тухличките на живота - откъде са се взели във Вселената?"

24.06.2015

Филиал „Студентски” при Столична библиотека има удоволствието да ви покани на публична лекция на тема:


"Тухличките на живота - откъде са се взели във Вселената?",

на 26 юни, петък,
от 17:30 часа в залата на филиала.


Лектор: Проф. дфмн Сергей Фабрика, ръководител на лаборатория "Физика на звездите" в Специалната астрофизическа обсерватория на Руската академия на науките в Северен Кавказ, Русия.

Това е разказ за произхода на химичните елементи във Вселената, която възниква преди 13,6 милиарда години с така наречения Голям взрив. Три минути след раждането на Вселената се образуват водородът и хелият. Тези елементи обаче не могат да послужат за основа на живота.

Другите химични елементи се образуват след 1 милиард години в звездите, които и произвеждат елементите, необходими за появата на живота. Когато една звезда завършва живота си, тя се взривява като свръхнова. От подобна, обогатена с различни химически елементи среда, преди 5 милиарда години се образувало Слънцето, а преди 4,5 милиарда години - и нашата планета Земя. Звезди се раждат, а свръхнови - взривят и днес. Как е възникнал животът и как се е разпространил във Вселената си остава все още отворен въпрос. А с възможните отговори ще ви запознае проф. Сергей Фабрика.

 

«
Всички