Новини

"Павел Вежинов в българската литература"

17.11.2014
На 14 ноември 2014 г. в Заседателната зала на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” се състоя Националната научна конференция „Павел Вежинов в българската литература”, посветена на 100-годишнината от рождението на писателя. Конференцията бе организирана от Института за литература и е част от програмата „Дни на творчеството на Павел Вежинов”. Инициативата се провежда под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община с Организационен комитет в състав: Столична библиотека, Институт за литература, Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, издателство „Сиела”, издателство „Ентусиаст”, Българска национална филмотека и Национален литературен музей.

 

Проф. Боряна Христова, директор на НБКМ откри конференцията и обяви решението на Организационния комитет да осъществи поредица от научни сесии, посветени на софийски писатели, първият от които е именно Павел Вежинов, роден в прочутата Драз махала. В специалното си слово за откриването на конференцията доц. Елка Трайкова, директор на Института за литература посочи, че юбилеят е едно особено пространство, в което се срещат творецът и времето.
Следобедното заседание бе с водещ Георги Господинов. В конференцията взеха участие научни работници от Института за литература, ПУ „Паисий Хилендарски”, СУ „Св. Климент Охридски” , ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и Украинската академия на науките.
Конференцията завърши с прочитането на есетата на лауреатите от конкурса за есе „С „Бариерата” срещу бариерите” Неда Кирилова и Румен Воденичаров.

 

     

 

 

«
Всички