Изкуство
100 години от рождението на Франк Синатра
100 години от рождението на Франк Синатра

На 12 декември 2015 г. се навършват 100 години от рождението на американския певец и актьор Франк Синатра.

Гласът (The Voice) или Старите сини очи (Ol' Blue Eyes), както още е известен Франк, започва музикалната си кариера през 30-те години на ХХ век и впоследствие става икона на следвоенната американска джазова музика. Изявите му в Холивуд датират от самото начало на 40-те, но първата му по-значима роля като актьор е през 1944 г. във филма “По-високо и по-високо” (Higher and Higher). През 1954 г. Синатра печели Оскар за поддържаща мъжка роля във филма “Оттук до вечността” (From Here to Eternity) на режисьора Фред Зинеман.

Глаголическа оратория в Столична библиотека
Глаголическа оратория в Столична библиотека
Как изглежда 7-лъчевият кристал на България?
Какво представлява Водата - позната и непозната?
Какво символизира Триединството Човек-ВОДА-Космос...
... и за още много и важни Български свещени знаци и символи ще чуете на 7 декември 2015 г. от 18:00 ч. в отдел "Изкуство" на Столична библиотека от Саша Тодорова - химик, художник и поет и автор на проекта Фонтан България.
1 октомври – Ден на музиката
1 октомври – Ден на музиката

През 1974 г. по решение на Международния съвет за музика при ЮНЕСКО 1 октомври е обявен за Международен ден на музиката и се отбелязва всяка година.

У нас този ден е празник на българските певци и музиканти и се свързва с честването от Православната църква на св. Йоан Кукузел, наричан още Ангелогласният. Той бил църковен певец, композитор и реформатор на православната музика, създател на нов тип нотно писмо - невмено, известно още като "Кукузелево". Ръкописи на създадените от него произведения, сред които "Полиелей на българката" (посветен на майка му), "Антиксантари", "Голямото исо", "Херувимска песен" и други, се съхраняват и до днес в библиотеките в Цариград, Солун, Атина, Атон, Ватикана, Париж, Виена.

155 години от рождението на Левитан
155 години от рождението на  Левитан

На 30 август се навършват 155 години от рождението на руския художник-пейзажист Исак Левитан.

 

Исак Левитан е роден през 1860 г. в Литва, когато тя все още е част от Руската империя. През 1970 г. семейството му се мести в Москва, а три години по-късно той постъпва в Московското училище по живопис, скулптура и архитектура. Посещава класовете по прекопирване, натуралистичния клас, а след това и този по пейзажи. Негови учители са Алексей Саврасов, Василий Перов и Василий Поленов. По време на обучението си се запознава с Константин Коровин, Михаил Нестеров, архитекта Феодор Шектел и художника Николай Чехов, чийто брат, писателят Антон Чехов, става близък приятел на Исак Левитан.

 

През пролетта на 1884 г. Левитан участва в изложба на Передвижниците - група млади художници, целяща чрез пътуващи изложби да дадат възможност на хората от провинцията да видят постиженията на руското изкуство и да ги научат да го ценят. В последствие, през 1891 г. Левитан става и член тази група.

 

По това време художникът започва да си сътрудничи и с братята Чехов за илюстрованото списание "Москва". Заедно с Коровин през 1885-1886 г. той рисува декора за пиесите в Частната руска опера на Сава Мамонтов.

140 години от смъртта на Жорж Бизе
140 години от смъртта на Жорж Бизе

На 03 юни 2015 г. в отдел „Изкуство” ще почетем френския композитор Жорж Бизе по повод 140-тата годишнина от смъртта му.

На вниманието на посетителите ще бъдат представени нотни издания и грамофонни плочи със записи на произведенията на Бизе, а от 18 ч. пианистката Нина Нейчева ще изпълни на живо части от операта „Кармен” във фоайето на отдела.

Концерт „Аржентинско танго”
Концерт „Аржентинско танго”

На 01.06.2015 от 18:00 в Столична библиотека, отдел „Изкуство” ще звучат на живо ритмите на аржентинското танго. Концертът е на пианистката Нина Нейчева, входът е свободен.

Нови книги в отдел „Изкуство“
Нови книги в отдел „Изкуство“

В отдел „Изкуство” към Столична библиотека вече може да намерите книгите:

Анджела Данева „Българи в италианските академии за изящни изкуства 1878-1944”;

Андрей Даниел „Неща, места и хора”;

Десислава Стойчева „Управление на иновативни театрални проекти”;

Евгени Велев „Мениджмънт на художественото наследство” и „Постмодерна информационна среда и съвременно изкуство”;

Иван Бенчев „Един миг на фона на вечността”;

Работно време отдел „ Изкуство“
Работно време отдел „ Изкуство“

Считано от 06.04. 2015 г. - понеделник, работното време на отдел „Изкуство“ на Столична библиотека ще бъде от  8:30 до 18:45 ч. 

Пролетта в музиката
Пролетта в музиката

На 06.04.2015 г. от 18.00 ч. в Столична библиотека, отдел „Изкуство” ще се проведе концерт „Пролетта в музиката”.

Нина Нейчева – пиано

Вход - свободен

Втори концерт Руската музика на XIX в.
Втори концерт Руската музика на XIX в.

На 23.03.2015 г.в 18.00 ч. във фоайето на отдел „Изкуство” при Столична библиотека ще се проведе вторият концерт Руската музика на XIX в. В програмата – произведения на Чайковски, Рахманинов, Лядов и Стравински в изпълнение на пианистката Нина Нейчева. И музикални картини, рисувани на живо от Росица Танова.

Музиката на Франция
Музиката на Франция

     Образователните концерти в отдел „Изкуство” на ОКИ Столична библиотека продължават и през този месец. В понеделник пианистката Нина Нейчева ще изпълни пиеси от известни френски композитори, творили през ХХ век, а Атанас Капралов ще рецитира стихове от съвременни френски поети.

Симбиозата между музика и поезия бележи успех
Симбиозата между музика и поезия бележи успех

Все по-голям става интересът на публиката към образователните концерти, организирани два пъти месечно в ОКИ Столична библиотека. Този път пианистката Нина Нейчева запозна присъстващите във фоайето на отдел „Изкуство” с интересни моменти от живота на композиторите Николай Римски-Корсаков, Александър Глазунов и Пьотр Чайковски. Тя изсвири известни музикални пиеси от тях, а Атанас Капралов рецитира стихове от руските класици Александър Пушкин, Михаил Лермонтов и Александър Блок.

 

Музика и поезия от Русия
Музика и поезия от Русия

След като вече се докоснахме до музиката на Испания и Франция, ще имаме възможност да чуем и пиеси от велики руски композитори в отдел „изкуство” на Столична библиотека. Пианистката Нина Нейчева е подготвила творби за пиано от Николай Римски-Корсаков, Пьотр Чайковски и Александър Глазунов. Заедно с тях ще прозвучат и стихове от класически руски поети в изпълнение на Атанас Капралов.

Виртуозните техники на Анри Матис
Виртуозните техники на Анри Матис

145 години от рождението на френския художник и скулптор

 

Анри-Емил-Беноа Матис е роден на 31 декември 1869 г. в заможно семейство на търговец на зърно. След средното си образоване учи право в Париж. На 20-годишната възраст  започва да рисува с благословията на майка си. В частната Академия „Жюлиан” учи при Гюстав Моро – представител на символизма. Първите рисунки на Матис са в традиционния академичен стил. Художниците Жан-Батист Шарден, Никола Пусен и Антоан Вато са пример за него. От съвременните автори се увлича по Едуар Мане. Обича японското изкуство. Дълги години е поклонник на импресионизма. Андре Дерен го привлича към стила фовизъм.

 

В света на модата
В света на модата

Какво е модата?

 

Съвкупност от навици, стилове, вкусове, предпочитания в бита, в облеклото, в поведението на хората. В речника на съвременния човек отдавна се настаняват такива термини като висша мода, моден дизайн, модни дизайнери, прет-а-порте, модно ревю, подиум, модна марка, модни къщи и др. Във висшите учебни заведения отдавна съществуват факултети, подготвящи специалисти в този бранш. В София такива са в НХА – специалност Мода, в НБУ – специалност Дизайн – мода.

 

150 години от рождението на Тулуз-Лотрек
150 години от рождението на Тулуз-Лотрек

Френския живописец Тулуз-Лотрек е представител на постимпресионизма.

Художникът е роден в Алби ла Руж, Франция, на 24 ноември 1864 г. в аристократично семейство. Баща му граф Алфонс дьо Тулуз-Лотрек е известен ексцентрик. Майка му Аделаид е кротка и порядъчна жена. Семейството е ужасено от решението на Анри да се премести във столицата, за да се потопи в нощния й живот. Анри страда от костно заболяване още от рождението си,  съпроводено от по-сетнешно случайно падане и чупене на бедрената кост. Много страда от този факт и раздялата със семейството му е още една стъпка протест против физическия недъг.

 

Многоликият и ексцентричен Ставри Калинов на 70
Многоликият и ексцентричен Ставри Калинов на 70

Ставри Калинов е роден в гр. Видин на 15 ноември 1944 г. През ученическите си години той активно се занимава със спорт – колоездене, вдигане на тежести, гребане. Най-забележителните му постижения са в гребане с кану – шампионска титла за юноши на 10 км.

 

Студентите от СУ гостуват на отдел „Изкуство”
Студентите от СУ гостуват на отдел „Изкуство”

На 30.10.2014 г. в отдел „Изкуство” бяха на посещение студенти от Софийския университет „Св. Кл. Охридски ” - катедра „Библиотечно-информационни науки”, ръководена от  проф. Симеон Недков. Началникът на отдела Ирина Томова запозна студентите и гл. ас. д-р Силвия Станчева с особеностите и работата в отдела. Радваме се на вече дългогодишното приятелство с проф. Симеон Недков и неговите студенти.  Знанията, опитът и уменията на сътрудниците на отдела, а също и богатият фонд от книги, албуми, некнижни носители на информация, винаги са на разположение на студентите, изучаващи различни видове изкуства.

Йоан Левиев и творческото му наследство
Йоан Левиев  и творческото му наследство

На 31 октомври се навършват 80 години от рождението на художника-монументалист и илюстратор Йоан Левиев.

Роден е в Пловдив, висшето си образование завършва  в София в Художествената академия при проф. Георги Богданов – монументално-декоративна живопис. Дълги години работи в областта на кавалетната и монументалната живопис, създава стенописи, декоративни пана и мозайки. Заедно с художниците Енчо Пиронков, Георги Божилов, Димитър Киров, Колю Витковски и Христо Стефанов, Левиев е част от така наречената „пловдивска школа на 1960-те“. Новаторският подход към изкуството определя целия творчески път на Йоан Левиев.

Картините му са притежание  на НХГ, СГХГ, други галерии и частни сбирки в страната и чужбина. Народната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив съхранява колекция от негови проекти за монументални творби.

В света на киното
В света на киното

Отдел „Изкуство” разполага с над 1200 броя DVD филми, българска и чуждестранна продукция.

Част от фонда вече се дава за ползване вкъщи.

Заповядайте!