Конкурси
Национален конкурс за комикс рисунки на тема „ТРИятели"
Национален конкурс за комикс рисунки на тема „ТРИятели

Детският център на Столична библиотека обявява национален конкурс за комикс рисунки на тема „ТРИятели".

Скъпи деца, разгледайте добре рисунките в комикса „ТРИятели", нарисуван от художника Христо Кърджилов. Вие може да продължите комикса с още няколко картинки, придружени с текст и да разкажете с думи и рисунки края на случката и как Лукреция разбира, кой е направил белята.

Изпращайте своите рисунки във формат А3 до 11 май по пощата на адрес София, 1000, Площад Славейков 4а, ет.2,  Детски център на Столична библиотека.

Успех и чакана среща в деня на откриването на изложбата, когато ще бъдат представени вашите творби и обявени победителите в конкурса.

Резултати от класирането на участниците в XVI Национален Коледен ученически конкурс за есе на тема "Култура под карантина"
Резултати от класирането на участниците в XVI Национален Коледен ученически конкурс за есе на тема

Уважаеми участници в XVI Национален Коледен конкурс  за есе на тема "Култура под карантина",

Скъпи приятели,

Днес, 10 декември 2020 г., имаме удоволствието да обявим резултатите от класирането в една наистина впечатляваща надпревара. 

Вашите есета, които изключително затрудниха уважаемото жури и тази година, доказаха за сетен път, че макар и "под карантина" културата е онази магия, която преодолява време и пространство, спасява човечеството във времена на кризи и  епидемии, позволява, макар и у дома, да съпреживяваме с героите от книгите , филмите и театралните постановки, да мечтаем, да се усъвършенстваме, да творим ..

Благодарим ви от сърце за удоволствието, което ни доставиха вашите творби и ви желаем светли  Коледни празници, много здраве, щастие и благоденствие през Новата 2021 година!

До нови срещи!


                                                                        П Р О Т О К О Л
    
       от заседанието на комисията за оценка на  работите на участниците в XVI Национален Коледен литературен конкурс за есе на тема : „Култура под карантина", организиран от Столична библиотека и Народно читалище „Св. София 1997" .
        Днес, 7 декември 2020 г.  се състоя окончателното заседание на Комисията за оценка на получените есета в рамките на  обявения  XVI Национален Коледен литературен конкурс на Столична библиотека и Народно читалище „Св. София 1997"  за есе на тема : "Култура под карантина"

Журито в състав:
    Председател - проф. Алберт  Бенбасат – преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски", факултет "Журналистика и масова  комуникация"
  и  членове:
- доц. д-р Марин Бодаков, преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски", факултет "Журналистика и масова  комуникация"
        
- Йовка Иванчева -  Началник отдел „Културна дейност и международно сътрудничество" на Столична библиотека
присъжда следните награди:


   Първа награда  - Катерина Върбанова, ГПЧЕ " Йоан Екзарх" гр. Варна

   Втора награда – Даниела Тисовска ,  ПГХТТ гр. Пловдив, 12 клас

  Трета награда -  Светлозар Димитров, Американски колеж гр.   София, 8 клас 
  
   Специална награда на директора на Столична библиотека
    -  Никола Асенов, ППМГ "Академик Иван Ценов" гр. Враца


   Специална награда на председателя на НЧ "Света София 1997"
    - Анастасия Филипова, 18 СУ "Уилям Гладстон" гр. София


     Поощрителни награди:
Николай Петков - АЕГ "Гео Милев" гр. Бургас, 11 клас
Елеонора Каридова - 1 АЕГ гр. София
Кирил Димов - ОДК "Св. Иван Рилски" гр. Казанлък
Сияна Бенчева - IV ЕГ "Фредерик Жолио Кюри" гр. Варна, 10 клас
Теодора Цакова - ППМГ гр. Ловеч, 11 клас
Сияна  Георгиева - СУ "Пейо Крачалав Яворов" гр. Чирпан, 12 клас
Виктория Сивева - ПМГ "Христо Смирненски" гр. Перник, 8 клас
Иванна Любомилова Иванова -ПГ "Найден Геров", гр. Лом, 9-и клас  
Радко Василев - СУ "Св. св. Кирил и Методий" гр. Карнобат
Филип Андреев Марков -  1 АЕГ 9 клас гр. София 

      Председател
                              
                              Алберт Бенбасат
       Членове          
                               Марин Бодаков
                               Йовка Иванчева

Поради удължаването на противоепидемичната обстановка в страната наградите ще бъдат изпратени по куриер.

ХVI Национален Коледен литературен ученически конкурс за есе на тема "Култура под карантина "

По традиция, в дните преди рождения си ден - 24 октомври, Столична библиотека обявява темата на тазгодишния XVI Национален Коледен ученически конкурс за есе - "Култура под карантина". И тази година темата е свързана с едно от най-значимите събития на 2020 година, а именно- възникването и разпространението на световната епидемия от КОВИД19 и нейното отражение върху живота на хората по света и в България в частност.

                                                                                    

Столична библиотека 
и 
Народно читалище „Света София 1997"
обявяват
ХVI Национален Коледен литературен ученически конкурс  
за есе на тема „КУЛТУРА ПОД КАРАНТИНА“
 
          В конкурса могат да участват ученици в гимназиален  курс на обучение (VIII – XII клас) от цялата страна. Авторите трябва да изпратят творбите си в запечатан плик, като четливо изпишат върху него трите си имена, точен адрес, училище, електронен адрес и телефон за връзка. Есетата в обем до две машинописни страници ще се приемат до 20 ноември 2020 г. в отдел „Културна и проектна дейност” на Столична библиотека  по пощата на адрес:
София 1000, пл. Славейков №4, Столична библиотека, отдел „Културна и проектна дейност", за конкурса “КУЛТУРА ПОД КАРАНТИНА “, 
както и на следния e mail:  k_otdel@mail.bg
 
 
Творбите ще бъдат оценявани от компетентно жури  с председател проф. д-р Алберт Бенбасат, преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски", факултет "Журналистика и масова  комуникация”
и  членове:
доц. д-р Марин Бодаков, преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски", факултет "Журналистика и масова  комуникация”
Йовка Иванчева – ръководител сектор ,,Културна и проектна дейност“ в Столична библиотека.
 
 
 
Коледното тържество за награждаване на отличените участници ще се проведе в Столична библиотека на 10 декември 2020 г., от 17:00 ч.
 
На отличените ще бъдат връчени следните награди:
Първа награда - ваучер за подарък на стойност 100 лв., книги, грамота и плакет
Втора награда - ваучер за подарък на стойност 70 лв., книги, грамота и плакет
Трета награда - ваучер за подарък на стойност 50 лв., книги, грамота и плакет
Специална награда на директора на Столична библиотека - смарт часовник, книги, грамота и плакет
Специална награда на председателя на НЧ “Света София 1997” - ваучер за подарък на стойност 70 лв., книги, грамота и плакет
Поощрителни  награди - 10 броя, грамоти и книги
 
 
За контакти:
Сектор „Културна и проектна дейност "
тел. 02/8015914 и 02/8015922
email: k_otdel@mail.bg 
г-жа Йовка Иванчева , г-жа  Мариела Благоева
 

 

Изложба и награждаване на участниците в конкурса "Моята парцалена кукла-герой от книга" в Американския център
Изложба и награждаване на участниците в конкурса

На 26 септември 2020 г. от 11:00 ч. в Американския център ще се открие изложба и ще се наградят участниците в обявения през месец март конкурс за ръчно изработени кукли-литературни герои. В конкурса участваха 24 деца на възраст от 5 до 12 години. Имаме и 2 колективни участия - СУУУС "Проф. д-р Дечо Денев" и Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства – гр. Лом. Представени са общо 58 творби. Изложбата може да се разгледа до 26 октомври. След откриването й имената на наградените ще бъдат обявени на уебсайта на Американския център, а на Фейсбук страницата на центъра ще бъдат качени фотосите на всички кукли.

Награждаване на победителите в конкурса „Моят спомен за Русия – с любов”
Награждаване на победителите в конкурса „Моят спомен за Русия – с любов”

 

Жури в състав: председател – Ирина Александрова (зам.-председател на Съюза на свободните писатели), Стефка Мечкарова (председател на Сдружение „Св. Иван Рилски”) и Марияна Максимова (ръководител на Руския център) прегледа текстовите материали, представени от участниците в конкурса „Моят спомен за Русия – с любов”, организиран от Руския център в Столичната библиотека. Журито отличи с парични награди от Руския център следните участници:

НАГРАДИ ЗА ХУДОЖЕСТВЕН ТЕКСТ (ЕСЕ / СПОМЕН):

I награда – Мариана Дафчева, гр. Асеновград, за спомена „Полина”; II награда – Костадинка Стоянова, гр. Бургас, за спомена „Посрещане”; III награда – Анатоли Петров, гр. Велико Търново, за спомена „Струна от китарата на Висоцки”.

Поощрителни награди (ваучер за книга):

Диана Чиева, гр. Смолян, за спомена „Русия от моето детство”; Любка Такева, гр. Пещера, за „Моят спомен за Русия – с любов”. Награждаването на победителите в конкурса ще се състои на 30 септември (сряда) 2020 г. от 17 часа в Мраморното фоайе, етаж 1 на Столичната библиотека, пл. Славейков 4. Благодарим на всички участници в конкурса !

Конкурс за есе върху книгата на Хонг Хекьонг „Спомените на една корейска принцеса"
Конкурс за есе върху книгата на Хонг Хекьонг „Спомените на една корейска принцеса

Издателство „Изток-Запад", Институт за преводна дейност в Корея и Корейски кът към Столична библиотека обявяват конкурс за написване на есе върху книгата на Хонг Хекьонг „Спомените на една корейска принцеса" в превод на Со Йънг Ким и Яница Иванова. Регистрациите за участие се приемат на e-mail: koreacornerbg@gmail.com или в Корейския кът на Столична библиотека (пл. „Славейков" №4, ет. 4, ст. 412) от 12-ти септември до 23-ти септември 2020 г. и трябва да включват: три имена, възраст, населено място, професия, e-mail и телефон за контакт. Участниците могат да намерят книгата в Корейския кът на Столична библиотека и издателство „Изток- Запад". Участниците извън София ще получат текста онлайн. Приемат се есета с обем от 1 до 5 машинописни страници, написани на български език, придружени от информацията, подадена при регистрацията. Авторите трябва да са български граждани. Есета се приемат до 15-ти октомври 2020 г. на e-mail: koreacornerbg@gmail.com или на адрес: Столична библиотека, пл. „Славейков" №4, ет. 4, ст. 412, придружени от три имена, населено място, телефон и e-mail за връзка с автора. Първа награда и втора награда - смартфон Samsung, трета награда - ваучери за книги. Желаем успех на всички участници в конкурса! За допълнителна информация: тел. 02 8015 950

Награждаване на победителите в конкурса „Изгонване на търговците от храма"
Награждаване на победителите в конкурса „Изгонване на търговците от храма

В Библиотеката на София се състоя церемония по награждаване на победителите в конкурса „Изгонване на търговците от храма", проведен в партньорство със Столична библиотека. Конкурсът за есе за младежи от 16 г. до 25 г. е организиран в памет на починалия твърде рано медик, поет и философ Радослав Малинов и бе посветен на сблъсъка между духовното и материалното и преосмисляне на днешните консуматорски „ценности". В конкурса взеха участие над 25 млади хора от цяла България. Журито, съставено от най -големите наши писатели и поети – Деян Енев, Бойко Ламбовски и Калин Терзийски се затрудни в излъчването на победителите, тъй като есетата на младите творци бяха изключително креативни и равностойни в професионален план. Имената на наградените са - Дамян Михайлов, Кристина Ясенова, Синтия Котис и Aтанас Караджов. Г-жа Юлия Цинзова, директор на библиотеката, връчи наградата на победителя на конкурса Дамян Михайлов и ценни книги от Столична библиотека. Деян Енев и Бойко Ламбовски подариха на победителите свои книги с автографи, а Калин Терзийски свои картини. Наградените получиха парични премии, осигурени от майката на Радослав Малинов - г-жа Зоя Петрова, и подаръци от Столична библиотека.

Моят спомен за Русия – с любов
                   Моят спомен за Русия – с любов

             

 

               75 години – мир и съзидание

 

                                КОНКУРС

 

Удължава се срокът на конкурса, организиран от РЦ на Столичната библиотека до 15 август. 

 

І. ОРГАНИЗАТОР

 

Руският център в Столичната библиотека 

 

ІІ. РЕГЛАМЕНТ

 

В конкурса могат да участват всички желаещи, навършили 16 години.

 

ІІІ. ФОРМАТ ЗА УЧАСТИЕ

 

 • Художествени текстове –есе илиспомен (за преживяна среща,събитие).

 

IV. КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНКА

 

 • Конкурсните материали по емоционален начин да отпряват естетически и нравствени послания.
 • Да разказват за вълнуващи срещи, дълготрайни приятелства и преживени събития.

 

Текстовете да бъдат написани на добър български език.

Материали, копирани буквално от мрежата, няма да се оценяват.

Всеки участник представя по един непубликуван материал.

Награждаване на победителите на Втория национален конкурс за пътепис приключение
Награждаване на победителите на Втория национален конкурс за пътепис приключение

Поради заетост на голяма част от наградените във Втори национален ученически конкурс за написване на пътепис - приключение на името на Милка и Емил Коралови, ви уведомяваме, че церемонията по награждаването, която трябваше да се състои на 25 юни 2020 г., се отменя.

За повече информация - тел. /02/ 80 15 914.

Стартира конкурсът за есе „Изгонване на търговците от храма" в партньорство със Столична библиотека
Стартира конкурсът за есе „Изгонване на търговците от храма

Конкурсът „Изгонване на търговците от храма" е насочен към младите хора. Темата на есетата е: сблъсъкът между духовното и материалното и преосмисляне на днешните консуматорски „ценности"- проблеми, които стават все по-актуални в посткарантинните времена .

В конкурса могат да участват младежи на възраст от 16 г. до 25 г. Есетата трябва да бъдат написани на български език, да не надвишават три стандартни машинописни страници. и да бъдат изпратени по e-mail caioterzijsky@abv.bg (приемат се само в електронен вид).

Конкурсът се провежда от 1 юни до 1 юли. 2020 г.

Журито на конкурса е в състав: Деян Енев, Бойко Ламбовски, Калин Терзийски.

Носителят на първа награда получава 300лв., втора награда - 100 лв., поощрителна награда – книги с автографи на съвременни български автори.

Наградният фонд е осигурен от Зоя Петрова, майка на починалия твърде рано медик, поет и философ Радослав Малинов, в памет на който е организиран конкурсът.

Пожелаваме ви творческо вдъхновение и очакваме вашите есета !

Победители в II Национален ученически конкурс за пътепис - приключение на името на Милка и Емил Коралови
Победители в II Национален ученически конкурс за пътепис - приключение на името на Милка и Емил Коралови

Наградените в II Национален ученически конкурс за написване на пътепис – приключение, организиран от Столична библиотека , издателска къща „Коралов и сие“, фондация „Елена и Христо Генчеви“ са:

 

I награда – Ивет Йотова, гр. Ботевград, за пътеписа „Моето вълнуващо пътешествие до Балчик”

 

II награда – Радко Василев, гр. Карнобат, за пътеписа „Сълзите на Господ”

 

III награда – Симона Чакърова, гр. Гоце Делчев, за пътеписа „Незабравимото „вчера”

 

Голямата награда на журито - Божана Славкова, гр. Бургас, за пътеписа "Завръщане и метаморфоза"

 

Награда на директора на Столична библиотека - Инна Димитрова, гр. София, за пътеписа "Залезът и една найлонова торбичка"

 

Награда на наследниците на Милка и Емил Коралови - Преслав Бончев, гр. София, за пътеписа "Пътни истории"

Пет приказки на Валери Петров търсят своите илюстратори - детски онлайн конкурс за илюстрация
Пет приказки на Валери Петров търсят своите илюстратори - детски онлайн конкурс за илюстрация

На 22 април тази година се навършват 100 години от рождението на големия български поет, драматург, сценарист и преводач Валери Петров. Особено място в неговото творчество заемат произведенията за деца. Валери Петров е автор на много детски стихове, пиесите „Меко казано“ „Копче за сън“, „ Пук“ , „В лунната стая“, сценарист е на едни от най известните игрални филми за деца - „Рицар без броня“ и „Йо-хо-хо“.

По случай 100 годишния юбилей на Валери Петров Столична библиотека стартира нов онлайн арт конкурс - за деца от 3 до 12 години, които да нарисуват героите от любимите „Пет приказки" на Валери Петров и изпратят снимка на илюстрацията си. Подробности за конкурса търсете на ФБ страницата на Детския отдел.

Резултатът на общите ни усилия ще бъде уникално издание на „Пет приказки“ с изпратените детски илюстрации и този единствен оригинален екземпляр ще се съхранява в колекцията от ценни и редки издания на Центъра за детска литература на Столична библиотека.

От 13 до 22 април на ФБ страницата на Детския отдел ще публикуваме всеки ден различен откъс от приказките и заданията за рисуване към текстовете. Пожелаваме ви творческо вдъхновение и очакваме вашите рисунки на имейл duo1@abv.bg или на ФБ страницата на Детския отдел.

Награждаване на победителите в конкурса „Моята любима руска книга"
Награждаване на победителите в конкурса „Моята любима руска книга

На 7 февруари (петък) ще се открие изложба от конкурса „Моята любима руска книга" в Мраморното фоайе, партер на Столична библиотека.

Организатори на конкурса са Руският център на Столична библиотека и сдружение „Св. Иван Рилски".

Изложбата представя илюстрации на деца от детски градини и ученици от всички училищни степени от цяла България. 

 

Награждаването на победителите в конкурса за герой от любима руска книга участвали с художествени текстове – есе, приказка, стихове, илюстрация и мултимедия ще се състои на 7 февруари от 17 часа в Мраморното фоайе, етаж 1 на Столична библиотека, пл. Славейков 4.

ВТОРИ НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС НА ИМЕТО НА МИЛКА И ЕМИЛ КОРАЛОВИ ЗА НАПИСВАНЕ НА ПЪТЕПИС – ПРИКЛЮЧЕНИЕ
ВТОРИ НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС  НА ИМЕТО НА МИЛКА И ЕМИЛ КОРАЛОВИ ЗА НАПИСВАНЕ НА ПЪТЕПИС – ПРИКЛЮЧЕНИЕ

СТОЛИЧНА БИБЛИОТЕКА

ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА „КОРАЛОВ И СИЕ“

ИЗДАТЕЛСТВО "ПЕТКО И ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВИ"

ФОНДАЦИЯ „ ЕЛЕНА И ХРИСТО ГЕНЧЕВИ “

 

ОБЯВЯВАТ

 

ВТОРИ НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС НА

ИМЕТО НА МИЛКА И ЕМИЛ КОРАЛОВИ ЗА НАПИСВАНЕ

НА ПЪТЕПИС – ПРИКЛЮЧЕНИЕ. 

 

В конкурса могат да участват ученици от VII до XII клас.

Авторите трябва да изпратят творбите си в запечатан плик, като четливо изпишат върху него

трите си имена, точен адрес, училище, електронен адрес и телефон за връзка.

Пътеписите, в обем до четири машинописни страници, ще се приемат до 20 март 2020 г.

на адрес: София 1000, пл. Славейков №4, Столична библиотека, ет. I,

сектор „Културна и проектна дейност" или на e-mail: k_otdel@mail.bg

XVI Световен конкурс за детско хайку
XVI Световен конкурс за детско хайку

Фондация JAL, Япония, съвместно с Български хайку съюз и съдействието на Детския център на Столична библиотека имат удоволствието да Ви поканят да участвате в XVI Световен конкурс за детско хайку с рисунка, вдъхновен от Летните олимпийски игри в Япония през 2020 г.

Правила:

Кандидатстващите трябва да бъдат на възраст под или на 15 г. към 29-ти февруари 2020 г.

Хайку стихчето на тема „Спортове“ трябва да бъде придружено от ръчно нарисувано или ръчно изработено художествено произведение върху лист с размер А-4 (21 см х 29.7 см) или лист за писма (8.5 инча х 11 инча)

На гърба на произведението да бъде залепен формуляр за кандидатстване, подписан от родител/настойник.

Могат да бъдат изпращани всякакви произведения на изкуството (освен снимки и цифрови рисунки).

Хайку трябва да бъде изписано на 3 кратки реда (по възможност не с химикал).

Всяка кандидатура трябва да бъде оригинална и непубликувана творба от самото дете. Забранена е помощ от други лица (родители, възрастни, братя и сестри или други деца).

Всеки участник може да участва само с една рисунка с хайку.

Формуляр за кандидатстване можете да изтеглите от линк:

http://gabriell-e-lit.com/izdatelstvo/wp-content/uploads/2019/09/Application_form_Bulgarian.pdf

Краен срок за подаване на творбите: 29 февруари 2020 г.

Моля, изпращайте своите творби на адрес: Български хайку съюз, п.к. 501, София 1000

За повече информация посетете фейсбук страницата на Българския хайку съюз:
Bulgarian Haiku Union and Friends/Български хайку съюз и приятели

За запитвания и въпроси: haiku_union@abv.bg

Резултатите ще бъдат обявени през месец юни 2020 г.

Всички наградени участници ще получат грамоти и предметни награди от Япония. Най-добрите хайку от света ще бъдат публикувани в антологията на конкурса „Хайку от децата по света“, том 16, и ще бъдат прожектирани в самолетите на японските авиолинии.

Всички права (за стиха и за произведението на изкуството) ще бъдат запазени от организаторите.

 

Моята любима руска книга
Моята любима руска книга

Конкурс

Моята любима руска книга

І. ОРГАНИЗАТОРИ:

Руският център на Столичната библиотека и сдружение „Св. Иван Рилски

 

ІІ. РЕГЛАМЕНТ

В конкурса могат да участват деца от детски градини и ученици от всички училищни степени, разделени в четири групи:

 • І група – Детски градини

 • ІІ група – І – ІV клас

 • ІІІ група – V – VІІ клас

 • IV група – VIII – XII клас

 

ІІІ. ЦЕЛИ

 1. Да се насочи вниманието на подрастващите към богатството на руската литература.

 2. Да се стимулира фантазията и творческото мислене на участниците, за да изразяват своите познания за текстовете, които са ги развълнували – в оригинални решения по зададените теми.

 

ІV. ФОРМАТ ЗА УЧАСТИЕ

 1. Художествени текстове – приказка с героите на любимото произведение, есе, импресия, стихове.

 2. Илюстрация по текстове на любимата книга.

 3. Мултимедия – създаване на презентация за герой /герои/ от любимата книгата.

 

V. КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНКА

 • Конкурсните материали да разкриват по емоционален начин естетически и нравствени послания, заложени в художествените текстове.

 • Да изразяват личното отношение на участниците в конкурса.

 • Умение да вплитат в нови ситуации любимите герои.

 • Участниците да проявят фантазия и оригиналност в създаването на художествените текстове и илюстративните формати.

 

Текстовете да бъдат написани на добър български език.

Материали, копирани буквално от мрежата, няма да се оценяват.

Всеки участник или екип участва с един материал.

 

VІ. ОРГАНИЗАЦИЯ НА КОНКУРСА

 

Всеки конкурсен материал трябва да се придружава от КАРТА ЗА УЧАСТИЕ, която можете да свалите от: https://www.libsofia.bg/media/2019/15_11/karta_uchastie_v_konkurs_Ruska_kniga.pdf

 

Художествените и публицистичните текстове да са до две страници (3600 знака). Илюстрациите да бъдат в размер на блок №4 или ¼ кадастрон.

Няма ограничение в използването на различни техники.

Конкурсните материали се предават в Руския център, Столична библиотека,

пл. „П. Р. Славейков № 4, етаж 2.

Презентациите се изпращат по мейл: ruskicenter@libsofia.bg

 

Срок за представяне на произведенията: 15 януари 2020 г.

 

Информация за конкурса може да намерите на сайта на Столичната библиотека: https://www.libsofia.bg /Конкурси/ и на страницата на Руския център: https://www.ruskicenter.org/

За консултация на телефони: Руски център 02/8015 903 – М. Максимова, С. Михайлова

Сдружение „Св. Иван Рилски“ 02/8462654 – С. Мечкарова

 

 

VІI. ЗАКЛЮЧИТЕЛЕН ЕТАП – ОЦЕНЯВАНЕ И НАГРАЖДАВАНЕ

 

ЖУРИ В СЪСТАВ:

Специалисти по детско литературно и изобразително творчество.

Представители на организаторите.

 

НАГРАДИ

 • Ще бъдат раздадени по три индивидуални награди във всяка възрастова група за всеки от форматите на конкурса (текст, илюстрация, мултимедия).

 • За екипи се предвиждат 3 награди.

 • Награди за учители и ръководители на творчески обединения.

 • Поощрителни награди

 

Журито запазва правото си да променя броя и степенуването на наградите в зависимост от броя и качеството на представените конкурсни материали.

 

Резултатите от Конкурса ще бъдат обявени на 21.01.2020 г. на страницата на Руския център: https://www.ruskicenter.org/

 

Наградените произведения ще бъдат включени в диск „Моята любима руска книга“.

 

Обявяване на резултатите от XV Национален Коледен конкурс за есе
Обявяване на резултатите от XV Национален Коледен конкурс за есе

 

На 11 декември 2019 г. в Мраморното фоайе на Столична библиотека бяха обявени победителите в традиционния Коледен литературен конкурс, организиран от Столична библиотека и Народно читалище „Света София 1997“. Тази година темата бе „Расисти ли сме? Или.....“ и както спомена пред присъстващите участници и гости председателя на журито – проф. Алберт Бенбасат, работите които получихме бяха на изключително високо ниво. Получените от всички краища на страната есета бяха 69, а качеството на творбите наистина затрудни сериозно работата по оценяването им.

 

Поздравяваме всички участници, техните преподаватели и семействата им и им желаем светли Коледни празници, много радост, здраве и благоденствие през Новата 2020 година. Очакваме с нетърпение участието им в следващите литературни конкурси.

 

Ето и имената на тазгодишните победители:

Награждаване на победителите в ученическия конкурс „Вековната мъдрост на нашия град“
Награждаване на победителите в ученическия конкурс „Вековната мъдрост на нашия град“
На 22 май 2019 г. 11:00 часа, в Американския център на Столична библиотека ще бъдат наградени победителите в ученическия конкурс „Вековната мъдрост на нашия град“. Клуб „Учители“ към Библиотеката на София и 149 СУ „Иван Хаджийски“ – София организираха конкурс в две направления – стихотворение и есе, разделени в две възрастови групи – V-VII и VIII-XII клас. В конкурса се включиха 60 деца от 40 софийски училища. Всички участници ще получат за награда книга, а отличените произведения ще бъдат събрани и издадени в специален сборник (хартиен и електронен).

Право на участие с по едно произведение в едното или в двете направления имаха всички ученици от училищата и професионалните гимназии на територията на Столична община.

Наградният фонд включва:

• Първа награда за всяка една от двете възрастови групи на двете направления – електронна книга или таблет;

• Втора награда за всяка една от двете възрастови групи на двете направления – книги и флаш-памет;

• Трета награда за всяка една от двете възрастови групи на двете направления – книги от избрано направление.

Председател на журито е проф. д-р Амелия Личева, а членове са представители на Столична библиотека, клуб „Учители“ към Столична библиотека, на Министерство на образованието и науката, Асоциацията на учителите по български език и литература и на Синдиката на Българските учители (КНСБ).

Резултати от литературния конкурс „Вековната мъдрост на нашия град“
Резултати от литературния конкурс „Вековната мъдрост на нашия град“

В съответствие с Регламента за провеждане на Конкурса за ученици от столичните училища за есе и стихотворение на тема „Вековната мъдрост на нашия град“, организаторите от Столична библиотека (Клуб „Учители“) и 149 СУ „Иван Хаджийски“ – София, обявяват резултатите на журито:

 
Наградените творби от Първия национален ученически конкурс за пътепис-приключение
Наградените творби от Първия национален ученически конкурс за пътепис-приключение

Наградите бяха връчени от Любомир Коралов – син на Милка и Емил Коралови, д-р Владимир Игнатов – преподавател във Френската гимназия и член на журито, Елена Генчева – представител на Фондация „Елена и Христо Генчеви“ – съорганизатори на конкурса и Юлия Цинзова – директор на Столична библиотека.

 

Можете да видите наградените творби:

Награди от Първи национален ученически конкурс за пътепис-приключение на името на Милка и Емил Коралови
Награди от Първи национален ученически конкурс за пътепис-приключение на името на Милка и Емил Коралови

На тържествена церемония, състояла се на 9 май 2019 г. (Ден на Европа и Ден на победата над хитлерофашизма) в Мраморното фоайе на Столична библиотека, бяха обявени резултатите и наградени победителите в Първия национален ученически конкурс за пътепис-приключение на името на Милка и Емил Коралови. Председателят на журито – писателят Георги Константинов, сподели пред многобройните гости и участници своите впечатления от високото равнище на получените творби, което сериозно е затруднило членовете на журито при избора на най-добрите. Наградите бяха връчени от Любомир Коралов – син на Милка и Емил Коралови, д-р Владимир Игнатов – преподавател във Френската гимназия и член на журито, Елена Генчева – представител на Фондация „Елена и Христо Генчеви“ – съорганизатори на конкурса и Юлия Цинзова – директор на Столична библиотека. Победителите и гостите на церемонията бяха поздравени от невероятните малки изпълнители от вокална група „Смехорани“ с ръководител Галина Коджаманова. Благодарим на всички участници, а на победителите – честито!

 

Ето и класирането:

 

I награда – Георги Миленов Първанов – 18 СУ „Уилям Гладстон“, гр. София, за пътеписа „Мароко в мен“

 

II награда – Инна Десислав Димитрова – 91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“, гр. София, за пътеписа „Сбъдната мечта“

 

III награда – Владимира Евгениева Христова – СУ „Христо Ботев“, гр. Враца, за пътеписа „Крепостта Калето в Мездра“

 

Поощрения:

 

1. Ивета Росенова Радева – НГДЕК „Константин Кирил Философ“, гр. София, за пътеписа „Една сбъдната мечта – Гърция“

 

2. Виктория Асенова Симеонова – СУ „Христо Ботев“, гр. Враца, за пътеписа „Космическо пътешествие“

 

3. Памела Антонова Георгиева – Финансово-стопанска професионална гимназия „Васил Левски“, гр. Монтана, за пътеписа „Приключение“

 

 

Конкурс за Великденско яйце във филиал „Люлин“
Конкурс за Великденско яйце във филиал „Люлин“

Филиал „Люлин“ на Столична библиотека обявява конкурс за изработка на Великденски яйца. Призоваваме всички деца, които имат желание и въображение, да се включат към нашето предизвикателство – да направят най-интересното яйце. Донесете своите изработени яйца в периода от 23 април до 2 май 2019 г. включително. На 3 май 2019 г. елате и разгледайте нашата изложба с Вашите творения, а най-красивите яйца ще бъдат наградени.

Очакваме Ви!

Ученически конкурс за най-добро послание за любовта
Ученически конкурс за най-добро послание за любовта

Сайтът „Предпочитам да обичам“ и Столична библиотека обявяват Конкурс за най-добро послание за любовта за ученици от столични училища на възраст между 14 и 19 години. Сайтът е създаден в рамките на проекта „Предпочитам да обичам!“ на фондация Еуфония в партньорство със Столична библиотека, който се реализира с финансовата подкрепа на Програма „Европа“ 2019 на Столична община. Сайтът съдържа любовна поезия на повече от 100 български и световни автори.

Прочетете красиви думи за любовта и напишете своето послание, като се позовавате на избрани цитати.

1) Защо любовта винаги е съзидателна и според поетите да обичаш е по-хубаво, отколкото да мразиш?

2) Защо от любовта понякога боли, но тя прави човек по-пълноценен?

3) Защо е по-добре да обичаш, отколкото да те обичат?

Обем на посланието: до 1 500 знака с интервалите.

Изпратете посланието на daobicham@gmail.com до 31 юли 2019 г.

Първите участници, изпратили послание до края на април, ще получат специален бонус за бърз отговор.

Конкурс за буктрейлър на любима книга „Книгите говорят“
Конкурс за буктрейлър на любима книга „Книгите говорят“

На втори април 2019 г., Международен ден на детската книга, Столична библиотека обявява конкурс за буктрейлър на любима книга „Книгите говорят“. Конкурсът е предназначен за трите възрастови групи: 1–4 клас; 5–7 клас; 8–12 клас. Краен срок за заявка за участие и предаване на буктрейлърите е 23 април 2019 г. на e-mail: booktrailer_sb@abv.bg.

 

 1. Правила за условията и процедурата по качване на трейлърите:
 • В Конкурса могат да участват отделни ученици или групи от ученици, които трябва да се регистрират чрез формуляр-заявление, изпратен на електронната поща на конкурса /booktrailer_sb@abv.bg/. Формулярът може да бъде изтеглен от сайта на библиотеката;
 • След получаване на входящ номер на заявлението участниците трябва да изпратят и линк с буктрейлърите си, предварително качени в ютубканал до 23.04.2019 г.;
 • Обявяването на наградените буктрейлъри ще се състои на 11.05.2019 г.;
 • Формулярът за записване трябва да се попълни във всяка негова част, като се включват резюме на разглежданата книга и разрешение за разпространение на буктрейлъра.

 

 1. Буктрейлърът: Изборът на книга за преработване е свободен. Условия, на които трябва да отговаря Буктрейлъра:
 • Не трябва да съдържа материал, подлежащ на авторски права и/или права за интелектуална собственост, обвързани с трети лица;
 • Трябва да не е показван никъде до момента;
 • Не трябва да е разпространяван, в противен случай се предвижда изключване от участие в конкурса;
 • Може да бъде на всякакъв език, но ако е на чужд език, трябва да има субтитри;
 • Трябва да бъде плод на самостоятелния труд на ученика/учениците. Преподавателите могат да поощряват и стимулират участника/участниците по време на работата;
 • В името на файла трябва да е вписан регистрационния номер на ученика и заглавието на книгата, която представя;
 • Не трябва да има продължителност над 3 минути, вкл. финалните надписи.

 

 1. Краен срок за изпращане на буктрейлърите до Столична библиотека – 23.04.2019 г.

 

 

Обявяване на журито за конкурса „Вековната мъдрост на нашия град“
Обявяване на журито за конкурса „Вековната мъдрост на нашия град“

В съответствие с Регламента за провеждане на Конкурса за ученици от столичните училища за есе и стихотворение на тема „Вековната мъдрост на нашия град“, организаторите от Столична библиотека (Клуб „Учители“) и 149 СУ „Иван Хаджийски“ – София, обявяват състава на журито, който ще оценява изпратените творби и в двете направления:

1. проф. д-р Амелия Личева – преподавател по Новобългарска литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски“;

2. Ана Атанасова – Столична библиотека;

3. Мариана Бакърджиева – Асоциация на учителите по български език и литература;

4. Виолетка Петкова – Синдикат на Българските учители;

5. Веселин Иванов – учител по български език и литература в 149 СУ „Иван Хаджийски“.

Пълният регламент за провеждане на конкурса: https://www.libsofia.bg/page/posts/konkurs-bdquovekovnata-mdrost-na-nashija-gradldquo-8015.php

 

За допълнителна информация: email: sofiateachers@abv.bg, тел. 0894442594, 0894442589 и 0885685352

 

 
Национална награда за ученически пътепис-приключение на името на Милка и Емил Коралови
Национална награда за ученически пътепис-приключение на името на Милка и Емил Коралови

СТОЛИЧНА БИБЛИОТЕКА

ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА „КОРАЛОВ И СИЕ“

ИЗДАТЕЛСТВО ПЕТКО И ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВИ“ 

ФОНДАЦИЯ „ЕЛЕНА И ХРИСТО ГЕНЧЕВИ“

 

ОБЯВЯВАТ

 

ПЪРВИ НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС НА ИМЕТО НА МИЛКА И ЕМИЛ КОРАЛОВИ

ЗА НАПИСВАНЕ НА ПЪТЕПИС-ПРИКЛЮЧЕНИЕ

 

Удължаване на срока за Първия национален конкурс за пътепис-приключение на името на Милка и Емил Коралови

 

Организаторите на Първия национален конкурс за пътепис-приключение на името на Милка и Емил Коралови уведомяват желаещите да участват в него, че крайният срок за изпращане на творбите се удължава до 30 март 2019 г. Условията на конкурса може да видите тук: https://www.libsofia.bg/page/posts/nacionalna-nagrada-za-uchenicheski-ptepis-prikljuchenie-na-imeto-na-milka-i-emil-koralovi-7969.php

 

В конкурса могат да участват ученици от VII до XII клас. Авторите трябва да изпратят творбите си в запечатан плик, като четливо изпишат върху него личните си данни – три имена, точен адрес, училище, електронен адрес и телефон за връзка. Пътеписите, в обем до четири машинописни страници, ще се приемат до 15 март 2019 г. на адрес: София 1000, пл. „Славейков“ № 4, Столична библиотека, ет. I, сектор „Културни и проектни дейности“ или на e-mail: k_otdel@mail.bg

 

Пътеписите ще бъдат оценявани от жури в състав:

Председател:

Писателят Георги Константинов 

Членове:

1. Владимир Игнатов 

2. Йовка Иванчева 

 

Тържеството за награждаване на отличените участници ще се проведе в Столична библиотека на 18 април 2019 г. – в навечерието на Международния ден на книгата.

Конкурс „Вековната мъдрост на нашия град“
Конкурс „Вековната мъдрост на нашия град“

Регламент

за провеждане на Конкурс за ученици от столичните училища

 

 

1. Тема – „Вековната мъдрост на нашия град“

2. Регламент

2.1. Конкурсът се организира от клуб „Учители“ към Столична библиотека и 149 Средно училище „Иван Хаджийски“ – София;

2.2. В конкурса може да участват ученици от всички училища и гимназии на територията на Столична община в две възрастови групи – от V до VII и от VIII до ХІІ клас;

2.3. Конкурсът е разделен на две направления:

 • есе;
 • стихотворение.

2.4. Обем на предлаганите авторски произведения – до четири стандартни страници (Times New Roman, single, 12);

2.5. Задължително условие е творбите да не са публикувани преди това на друго място, в това число и в Интернет и социалните мрежи. Ако в която и да било фаза от конкурса бъде установена подобна практика, предлаганата творба се дисквалифицира от участие;

2.6. Творбите се изпращат само по електронен път на адрес: sofiateachers@abv.bg;

2.7. Всеки участник има право да изпрати максимум по едно свое произведение в едното или в двете направления;

2.8. Няма ограничения в броя участници от всяко отделно училище;

2.9. Селекцията на изпратените произведения, както и определянето на победителите, се извършва от предварително избрано и обявено жури, в чийто състав участват:

 • представител на Столична библиотека;
 • представител на клуб „Учители“ към Столична библиотека;
 • представител на Министерство на образованието и науката;
 • представител на Асоциацията на учителите по български език и литература;
 • представител на Синдиката на Българските учители (КНСБ);
 • университетски преподавател по българска литература;
 • представител на ученическия парламент от софийско училище;
 • представител на 149 СУ „Иван Хаджийски“.

2.10. Всеки член на журито има право, според собственото си желание, да участва в оценяването само в едното или и в двете направления на конкурса;

2.11. Членовете на журито участват в неговата дейност като доброволци, без възнаграждение от страна на организаторите.

3. Срокове:

 • Срок за изпращане на произведенията – от 15 март до 15 април 2019 г.;
 • Обявяване на журито в двете направления: не по-късно от 14 март 2019 г.;
 • Срок за оценяване на изпратените произведения от журито и изготвяне на протокол със списък на наградените – 10.05.2019 г.;
 • Публикуване на резултатите – не по-късно от 15.05.2019 г.;
 • Награждаване на победителите – 24.05.2019 г. в Столична библиотека.

4. Награден фонд:

 • Първа награда за всяка една от двете възрастови групи на двете направления – електронна книга или таблет;
 • Втора награда за всяка една от двете възрастови групи на двете направления – книги и флаш-памет;
 • Трета награда за всяка една от двете възрастови групи на двете направления – книги;
 • Всеки участник получава едногодишна безплатна читателска карта за Столична библиотека;
 • Всеки участник получава награда – книги, които ще бъдат предоставени като дарение от организаторите.

 

На класираните на първо място се осигурява участие в средства за масова информация, в което те да бъдат представени на широката публика.

Издаване на сборник с десетте най-добри произведения от всяко едно от двете направления – в хартиен и в електронен вид – официално представяне в Столична библиотека не по-късно от 30.06.2019 г.

За допълнителна информация: email: sofiateachers@abv.bg, тел. 0894442594, 0894442589 и 0885685352.

Национален детски конкурс „Ще ти разкажа приказка”
Национален детски конкурс „Ще ти разкажа приказка”

Дирекция “Култура” на Столична община организира осмо издание на Националния детски конкурс за авторска приказка “Ще ти разкажа приказка”.

Конкурсът е на свободна тема и в него могат да участват деца в две възрастови категории: 9-12 години и 13-15 години. Всеки автор може да участва с приказка (до три печатни страници), в четири екземпляра, изпратени в запечатан плик, като изпише върху всеки от четирите екземпляра лични данни (трите имена, дата на раждане, град, точен адрес, училище и телефон за връзка) 

НАГРАДИ (за двете възрастови групи): 

Първа награда – лаптоп 

Втора награда – таблет

Трета награда – таблет

Поощрение – книги

Творби ще се приемат до 31 януари 2019 г., включително, до 17.00 ч. в Деловодството на Дирекция “Култура” или изпратени по пощата (важи пощенското клеймо) на адрес:  

София 1000, пл. “Славейков” №4, Дирекция “Култура”, За конкурса “Ще ти разкажа приказка”.

Материали не се връщат.

Награждаването на победителите и представянето на сборника с творбите им ще се състои през първата половина на 2019 г.

 

Телефон за информация: 02 986 22 78 – Дирекция “Култура” на Столична община.

Конкурс "Най-красива Коледна играчка"
Конкурс

Филиал "Люлин" на Столична библиотека Ви кани да се включите в конкурса за коледна играчка. В него могат да участват всякакви видове ръчно изработени от Вас Коледни играчки. Очакваме Вашите произведения от 6 до 15 декември 2018 г. Наградените участници ще бъдат обявени на 19 декември 2018 г.!

ХIV Национален Коледен литературен конкурс за есе на тема „Дългият нос на Пинокио и ютюбърите"
ХIV Национален Коледен литературен конкурс за есе на тема „Дългият нос на Пинокио и ютюбърите

Столична библиотека
и
Народно читалище „Света София 1997"
обявяват

 

ХIV Национален Коледен литературен конкурс за есе

на тема

„Дългият нос на Пинокио и ютюбърите"

/За връзката между фалшивите новини и дългия нос….или съвременен прочит на историята за Пинокио/


    В конкурса могат да участват ученици в прогимназиален и гимназиален курс на обучение (VIII – XII клас). Авторите трябва да изпратят творбите си в запечатан плик, като четливо изпишат върху него трите си  имена, точен адрес, училище, електронен адрес и телефон за връзка. Писмата или есетата, в обем до три машинописни страници, ще се приемат до 20 ноември 2018 г. в сектор „Културна и проектна дейност" на Столична библиотека на посочения по-долу e mail или по пощата на адрес:

София 1000, пл. Славейков №4, Столична библиотека, сектор „Културна и проектна дейност", за конкурса:

„Дългият нос на Пинокио и ютюбърите " /За връзката между дългия нос и фалшивите новини…или съвременен прочит на историята за Пинокио/

Четвърти конкурс за есе върху корейски разказ
Четвърти конкурс за есе върху корейски разказ

СУ "Св. Климент Охридски", Корейският кът към Столична библиотека и Институтът за преводна дейност в Корея обявяват IV-тия пореден конкурс за есе. Участниците отново ще имат възможността да се потопят в света на любимата си страна чрез разказа "Възпитателката Б. и любовните писма". Авторът Хьон Джинг-гон разкрива строгите правила в девически пансион, както и че всичко има обратна страна. Разказът е включен в сборника "Корейски разкази. Антология", който почитателите на корейската литература могат да заемат от Корейския кът на библиотеката. 

Очакваме заявките ви за участие до 10 октомври 2018 г.
Разходка по „Графа“
Разходка по „Графа“

Столична библиотека и Фондация „Софийски салон за поезия“ Ви канят на Единадесетия есенен салон за поезия на тема:

„РАЗХОДКА ПО ГРАФА  СПОМЕНИ И БЪДЕЩЕ“

на 18 октомври 2018 г. /четвъртък/ от 18:00 ч. в Американския център на Столична библиотека, пл. „Славейков“ № 4 А.

Изданието се посвещава на 90-годишнината на Столична  библиотека – емблематично духовно място в нашия град.

Заявете желанието си за участие, като изпратите едно стихотворение или три хайку на имейл адрес angelina_nick@abv.bg до 14 октомври 2018 г.

На страницата на Салона в Интернет www.bgpoetrypages.info може да прочетете в електронен вариант антологиите от предишните поетични срещи.

Очакваме Ви!

Фотоконкурс „Да четем в Столична библиотека”
Фотоконкурс „Да четем в Столична библиотека”

Детският център на Столична библиотека обявява фотоконкурс на тема „Да четем в Столична библиотека”, посветен на 90-та годишнина на институцията и на 1 ноември – Ден на народните будители. В конкурса могат да участват ученици от 10 до 16-годишна възраст самостоятелно или групово (цели класове) от гр. София.

Технически изисквания към снимките

Снимките трябва да са в дигитален формат JPEG или JPG, да имат заглавие и кратък текст, описващ мястото, ситуацията и историята на снимката. Големината на изображението трябва да бъде нe по-малка от 3000 до 5000 пиксела по дългата страна. Резолюцията на изображенията трябва да е не по-малка от 200 dpi. Файловете не трябва да са по-големи от 5 MB. Всеки автор трябва да може да предостави изходен файл (снимка в оригинален размер). Към всяка снимка, участваща в конкурса, трябва задължително да има следната информация:

 • заглавие на снимката
 • име на автора
 • кратък текст
 • за участници под 16 г. – име на родител/настойник и телефон за връзка

Изпращайки фотография за участие в конкурса, участниците дават съгласието си и правата организаторите да ги използват по следния начин:

НАГРАДИ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА ЗА ЯРКИ ПОСТИЖЕНИЯ В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА ЗА 2018 г.
НАГРАДИ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА ЗА ЯРКИ ПОСТИЖЕНИЯ В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА ЗА 2018 г.

Дирекция „Култура” на Столична община приема предложения за Наградите за ярки постижения в областта на културата за 2018 г., съгласно Статут на наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата, приет с Решение №344 от 22.06.2017 г. на Столичен общински съвет. Наградите се връчват на тържествена церемония в Деня на София – 17 септември.

 

Предложенията се приемат до 16 юли 2018 г., включително, в областите: Литература; Театър; Музика; Визуално-пластични изкуства; Художествена фотография; Кино; Архитектура, опазване на културното наследство и естетизация на градската среда; Критика и журналистика в областта на културата; Танцово изкуство; Фолклорни сценични изкуства; Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства, както и за Специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура.

 

Могат да бъдат номинирани творци/ творчески колективи за конкретно произведение, създадено, представено и реализирано на територията на град София или художествен факт с траен характер и реален принос за културния живот на града за периода 1 юли 2017 г. – 1 юли 2018 г.

 

Документи се приемат само по електронен път, на имейл: nagradi.so@gmail.com

 

Награждаване на участниците в XV световен конкурс за детско хайку България 2018
Награждаване на участниците в XV световен конкурс за детско хайку България 2018
Столична библиотека и Българският хайку съюз се включиха в организирането и популяризирането в България на Световния конкурс за детско хайку, придружено от рисунка или апликация. Той се организира от японската фондация за образование, изкуство, хайку поезия и междукултурен обмен „Джи Ей Ел" на всеки 2 години от 1990 г. насам.
В конкурса през 2018 г. участваха 237 деца от България от 5 до 15-годишна възраст. Жури от българска страна с председател д-р София Филипова и състав: Зорница Харизанова, Александра Ивойлова, Людмила Христова, Весислава Савова и Венелина Петкова от Български хайку съюз, номинираха участници от всички възрастови групи, най-малкият от които беше едва на 5 години. След обстойно разглеждане и оценяване и в Япония талантливите български млади хайку поети и художници завоюваха максималния брой награди от квотата, отпусната за България, общо 24, от които 4 големи награди на фондация „Джи Ей Ел" и 20 по-малки. 
Награждаването ще се състои на 9 юни 2018 г. от 11:00 часа в Детския център на Столична библиотека, пл. Славейков 4 а, София. Заповядайте!

Линк с наградените участници може да видите тук: http://www.jal-foundation.or.jp/wch/15th/bulgaria.html

НАЦИОНАЛНА СТИПЕНДИЯ ЗА РАСТЕЖ И РАЗВИТИЕ „С УСИЛИЯ КЪМ ЗВЕЗДИТЕ“
НАЦИОНАЛНА СТИПЕНДИЯ ЗА РАСТЕЖ И РАЗВИТИЕ „С УСИЛИЯ КЪМ ЗВЕЗДИТЕ“

 

 

ЗА МЛАДИ БЪЛГАРСКИ ТВОРЦИ (30 год.)

 

 

Фондация „Културни перспективи” и КЦМ 2000 ГРУП учредяват по идея на оперната певица Ина Кънчева национална стипендия „С усилия към звездите” (Per aspera ad astra), с която всяка година ще се подкрепят млади български артисти в пет области на изкуството: визуални изкуства, литература, музика, танц, театър/пърформанс.

Стипендията включва осигуряване на финансова подкрепа за реализацията на личен проект, с който участникът е кандидатствал в конкурса.

Стипендиантите в отделните категории ще бъдат съветвани и окуражавани в рамките на една година от менторите Недко Солаков, Георги Господинов, Красимира Стоянова, Галина Борисова и Явор Гърдев.

 

Кандидатстване по електронен път в периода между 24 май и 1 септември 2018 г. на: www.culturalperspectives.eu

Награждаване на победителите в конкурса „Цветът на магията”
Награждаване на победителите в конкурса „Цветът на магията”

На 27 април 2018 г. от 18:00 ч. във фоайето на сектор „Изкуство” ще бъдат обявени и наградени победителите в конкурса „Цветът на магията”, посветен на 70 години от рождението на Тери Пратчет.

Очакваме всички участници!

Литературен конкурс на тема „Рисувай с думи”
Литературен конкурс на тема „Рисувай с думи”

Детският център на Столична библиотека обявява литературен конкурс на тема „Рисувай с думи” за децата на София, посветен на 24 май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост.

Изпратете ни на е-майл duo1@abv.bg своето стихотворение, приказка, разказ, есе на свободна тема, придружено от трите имена, възраст, телефон за връзка, училище.

Крайният срок за приемане на творбите е 11 май 2018 г. Класирането ще се осъществи в 3 възрастови групи:

 • до 9 год.
 • 10-11 год.
 • 12-14 год.

Отличените творби ще бъдат представени и наградени на 18 май 2018 г. от 18:00 часа в Детския център на Столична библиотека.

Конкурс на тема Магията на Созопол и Музите
Конкурс на тема Магията на Созопол и Музите

Столична библиотека и Сдружение Музите

ИМАТ УДОВОЛСТВИЕТО ДА ВИ ПОКАНЯТ

за участие в конкурс по изобразително изкуство, литература и кино

на тема  „ Магията на Созопол и Музите“

и награждаване на 21 МАЙ 2018 г. от 18.00 часа в Столична библиотека

Предложената тема в конкурса цели да отрази най-красивите природни и исторически забележителности на Созопол, най-впечатляващите събития на Музите и неповторимия образ на града и фестивала в очите на творците.

 

Великденски конкурс Моето най-красиво яйце
Великденски конкурс Моето най-красиво яйце

По случай настъпилата пролет и наближаващия светъл християнски празник Великден филиал „Люлин“ на Столична библиотека обявява конкурс „Моето най-красиво яйце“. Ще очакваме Вашите яйца или картички до 11.04.2018 г. Наградите ще обявим на 13.04.2018 г.

Конкурс "Обичам и се гордея"
Конкурс
Филиал"Сердика" на Столична библиотека обявява конкурс "Обичам и се гордея", посветен на опазването на културните паметници и културното наследство.
Очакваме вашите творби (разкази, есета, снимки, стихове, рисунки, легенди...) до 10.04.2018 г. Разкажете ни за архитектурна, културна или историческа забележителност във вашия регион. Накарайте ни да усетим вашата любов, гордост и съпричастност. Изпращайте своите творби на email filial_serdika@abv.bg или на адрес гр.София ул.Сердика №1.
Конкурс за статия на тема Обясни науката
Конкурс за статия на тема Обясни науката
Списание „Българска наука” обявява конкурс за статия „Обясни науката“ с първа награда SMART часовник.
Правилата и условията за конкурса може да намерите тук: nauka.bg.
„Цветът на магията“ – Конкурс за рисунка, посветен на 70 години от рождението на Тери Пратчет
„Цветът на магията“ – Конкурс за рисунка, посветен на 70 години от рождението на Тери Пратчет

Сектор „Изкуство“ на Столична библиотека обявява конкурс за рисунка на тема „Цветът на магията“, посветен на 70 години от рождението на Тери Пратчет. В конкурса могат да участват всички почитатели на творчеството на големия писател, разделени в две възрастови групи – до 19 години и над 19 години. Няма специални изисквания към размера на рисунките и използваните техники.

Авторите трябва да изпратят творбите си в запечатан плик, като четливо изпишат върху него личните си данни – три имена, възраст, точен адрес, e-mail и телефон за връзка.

Рисунките ще се приемат до 20 април 2018 г. на адрес: София 1000, пл. Славейков №4, Столична библиотека, сектор „Изкуство“ или на e-mail: sb_izkustvo@abv.bg, за конкурса „Цветът на магията“.

“Бисерче вълшебно” 2018 тръгва от Столична библиотека
“Бисерче вълшебно” 2018 тръгва от Столична библиотека
Шестото издание на конкурса “Бисерче вълшебно” 2018 ще бъде официално открито в Детския център на Столична библиотека на 20 февруари, вторник, от 14:00 часа. На церемонията ще присъстват деца от 2 клас на 6 ОУ "Граф Игнатиев". Тогава ще бъде дадено началото на гласуването на сайта biserche.com, което ще приключи на 15 април 2018 г.
101 заглавия ще се борят за отличията от “Бисерче вълшебно” 2018, единствената българска награда за детски книги, чието жури са самите деца. Тази година категориите в конкурса са 5, а участие в гласуването ще могат да вземат млади читатели на възраст от 5 до 16 г.
Броят на участващите деца всяка година бележи значителен ръст – през 2017 г. гласуваха общо 6152 деца. На сайта на наградата е качено подробно описание на всяка от книгите, което допълнително да улесни избора на многобройните членове на журито.
Носителите на отличията в петте категории ще станат ясни на церемония на 22 април 2018 г.
Баба Марта идва във филиал Люлин
Баба Марта идва във филиал Люлин

Детския отдел на филиал „Люлин“ на Столична библиотека очаква вашите ръчно изработени мартеници до 26.02.2018 година. Ще наградим най- красивите от тях на 1 март 2018 г. от 10:00 до 19:00 ч.

 
Коледа идва във филиал Люлин
Коледа идва във филиал Люлин

В детския отдел на филиал „Люлин“ на Столична библиотека едно коледно дърво се нуждае от помощ. Деца, помогнете му, като направите коледна играчка, за да го украсим с нея!

Очакваме вашите творения до 19 декември 2017 г., а на 21 декември 2017 г. авторите на най-красивите играчки ще получат своите награди в детския отдел.

Очакваме ви!

Ученически конкурс Освобождението на София
Ученически конкурс Освобождението на София

 

УЧEНИЧЕСКИ КОНКУРС  „ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА СОФИЯ”,

ПОСВЕТЕН НА 140 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАДА ОТ ТУРСКО РОБСТВО

 

Организатори: Столичната библиотека,  сдружение „Св. Иван Рилски” с любезното съдействие на РИО София - град

      Формат за участие:

      Писмени текстове: есе, стихове, приказка, очерк, портрет на историческа личност, интервю с потомци, импресия.

      Илюстративен материал: рисунки, проекти за плакат, илюстрация на художествени текстове по темата, карта на похода през Балкана, фотоси, клипове, презентации на драматичните и героични събития, подвигът на Шопските апостоли, паметници на признателност по пътя на ледения преход и последните битки за София.

Участват ученици от всички степени на българското училище в столицата и селища, свързани с битката за София. 

     Примерни теми:

       Щурмът на ледения връх

- Героичният преход през  Балкана от колоните на ген. Гурко в лютата зима.

Забравеният подвиг

- Стотици българи от околните села повеждат руските колони по известни и неизвестни пътеки през Балкана. Проправят път през снежните преспи. Пренасят на части оръдията.

 Консулите в защита на града

      Италианският консул Вито Позитано, френският Луи дьо Марикур и представителят на Австро-Унгария - Йозеф Валхард заявяват, че ще останат в София заедно със семействата си, а опожаряването на града би предизвикало дипломатически скандал. 

      Срещу пламъците. 

Последната нощ 23 срещу 24 декември 1877 г. /3 срещу 4 януари нов стил/ софиянци водят битка с пожарите. Начело е Вито Позитано.

 Шопските апостоли

 Съпротивата на софиянци срещу вековната чужда власт опровергава  столетна заблуда, че те едва ли не със скръстени ръце са чакали свободата. Петима книжари от София обикалят околните села и организират съпротивата срещу башибозушки и черкезки банди, които вилнеят наоколо.

Последната битка за София при с. Саранци

Камбаната на Свободата

Тя посреща освободителите. Тя бие и до днес от най-високия хълм на София.

ХIII Национален Коледен литературен конкурс за есе на тема ,,ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ VS ДЯДО КОЛЕДА”
ХIII Национален Коледен литературен конкурс за есе на тема ,,ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ VS ДЯДО КОЛЕДА”

Столична библиотека и

Народно читалище „Света София 1997"

обявяват

ХIII Национален Коледен литературен конкурс за есе

на тема

,,ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ

VS

ДЯДО КОЛЕДА”

 

В конкурса могат да участват ученици от VII до XII клас. Авторите трябва да изпратят творбите си в запечатан плик, като четливо изпишат върху него личните си данни- три имена, точен адрес, училище, електронен адрес и телефон за връзка. Писмата или есетата, в обем до две машинописни страници, ще се приемат до 20 ноември 2017 г. на адрес: София 1000, пл. Славейков №4, Столична библиотека, ет. I, сектор „Културна и проектна дейност" или на e-mail: k_otdel@mail.bg за конкурса:,,ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ VS ДЯДО КОЛЕДА”.

Конкурс за написване на есе
Конкурс за написване на есе

Върху разказа „Подземно село“ на Канг Кьон-е от „Антология Корейски разкази“, в превод на Яница Иванова и Со Йънг Ким. Регистрациите за участие ще се приемат на email: koreacornerbg@gmail.com или в Корейския кът на Столична библиотека (пл. „Славейков“ № 4, ет.4, ст. 412) до 1 ноември 2017 г. и трябва да включват: три имена, възраст, професия, телефон и email за контакт. След подаване на заявка, всички участници ще получат файл с разказа или могат да ползват книгата в Корейския кът. Есетата трябва да са написани на български език, с обем от 1 до 5 машинописни страници и да са придружени от информацията, която вече е подадена при регистрацията. Есетата се приемат до 19 ноември. В края на ноември ще се проведе тържествена церемония по награждаване на победителите в конкурса.

Есето, спечелило първа награда ще бъде преведено и издадено в Корея.

Откриване на табелата на Корейския кът
Откриване на табелата на Корейския кът

На 15-ти ноември в Столична библиотека ще се състои откриване на табелата на Корейския кът, изработена лично от световноизвестния корейски художник Канг Ик-джунг. И за да превърнем събитието в истински празник, Посолството на Р Корея и Корейския кът обявяват конкурс за най-добра калиграфия. Участниците трябва да изпишат своя любима дума, фраза, изречение или кей поп група на Хангъл във формат А4. Очакваме творбите ви в Корейския кът до 10 ноември. Всички те ще бъдат публикувани във фейсбук страницата на Корейския кът, където с гласуване читателите ще определят победителите. Наградите ще бъдат връчени след церемонията лично от Н. Пр. Шин Бунам, посланик на Р Корея и г-жа Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека.

Желаем ви успех!

„Моите будители“ – Конкурс за рисунка, посветен на 1 ноември
„Моите будители“ – Конкурс за рисунка, посветен на 1 ноември

Детският отдел на Столична библиотека обявява конкурс за рисунка на тема „Моите будители“, посветен на предстоящия Ден на народните будители – 1 ноември. В конкурса мога да участват деца от 5 до 14 години, разделени в две възрастови групи – от 5 до 9 години и от 10 до 14 години. Няма специални изисквания към размера на рисунките и използваните техники.

Авторите трябва да изпратят творбите си в запечатан плик, като четливо изпишат върху него личните си данни – три имена, точен адрес, e-mail и телефон за връзка.

Рисунките ще се приемат до 29 октомври 2017 г. на адрес: София 1000, пл. Славейков №4А, Столична библиотека, Детски отдел за конкурса „Моите будители“.

Конкурс "Моята мечтана ваканция"
Конкурс
Филиал "Сердика" на Столична библиотека обявява конкурс на тема "Моята мечтана ваканция". Очакваме вашите разкази или стихове, рисунки или снимки на нашия email: filial_serdika@abv.bg до 01.09.2017 г. Ще обявим резултатите на 04.09.2017 г. 

Споделете своите думи, рими и визуализирайте своята ваканция. Красиво лято!

"Моята лятна мечта" във филиал „Студентски“

На 25 юли 2017 г. от 17:30 часа филиал Студентски“ на  Столична библиотека ще награди участниците в конкурса за най-добра рисунка на тема „Моята лятна мечта“. Децата рисуваха всяка събота през месец юни и юли във филиала в импровизираната от нас Стая на игрите.

Очакваме участниците, за да разгледат изложбата от авторските рисунки и да получат своите награди!

 

Конкурс "Здравей ваканция“ в детския отдел на филиал на „Люлин“
Конкурс

Детският отдел на филиал „Люлин“ на Столична библиотека обявява конкурс на тема „Здравей ваканция“ за рисунка, есе, приказка и др. Най-интересните творби ще бъдат наградени. Очакваме вашите произведения до 30.08.2017 г. Проявете своето творчество и фантазия. Наградите ще бъдат раздадени на 1 септември 2017 г.

Участвайте активно!

Конкурс в Детския отдел филиал „Люлин“ на тема „Моят домашен любимец“
Конкурс в Детския отдел филиал „Люлин“ на тема „Моят домашен любимец“
Детският отдел на филиал „Люлин“ на Столична библиотека обявява конкурс на тема „Моят домашен любимец“. Творите могат да бъдат изработени от пластелин или глина. Най-атрактивните ще бъдат наградени. Очакваме вашите творения до 30.08.2017 година. Наградите ще бъдат раздадени на 1 септември 2017 г.
 Участвайте активно!
 
Моята лятна мечта във филиал „Студентски“
Моята лятна мечта във филиал „Студентски“

В съботния ден, на 10 юни 2017 г., деца от района се възползваха да посетят филиал „Студентски“ на Столична библиотека и да останат в нашата импровизирана стая на игрите. Децата рисуваха и писаха на тема „Моята лятна мечта“, отгатваха гатанки и четоха своите любими приказки.

В края на месец юни ще бъдат наградени децата с най-добрата рисунка, гатанка или стихче.

 

КОНКУРС ЗА РИСУНКА „НАРИСУВАЙ СВОЯ ЕКОГЕРОЙ“
КОНКУРС ЗА РИСУНКА „НАРИСУВАЙ СВОЯ ЕКОГЕРОЙ“

КОНКУРС ЗА РИСУНКАНАРИСУВАЙ СВОЯ ЕКОГЕРОЙ

за деца от 7 до 12 години

 

 

Правила и условия за участие в конкурса:

 

 1. Конкурсът е част от кампанията „Стара хартия за нова книга“.
 2. Организатори са Книжен център „Гринуич“ и издателство „Ентусиаст“.
 3. Партньори на конкурса са Столична библиотека и ЕКОПАК България АД.
 4. Организаторите стават притежатели на авторските права върху рисунките, изпратени от участниците.
 5. Конкурсът се провежда в срок от: 22 април 2017 г. до 14 май 2017 г. включително.
 6. Конкурсът приключва в 23:59 ч. на 14 май 2017 г., а най-добрите рисунки ще бъдат обявени и наградени на 20 май 2017 г. на специално организирано събитие в Столична библиотека. Победителите ще бъдат обявени и на сайтовете и на фейсбук страниците на Книжен център „Гринуич“ , на издателство „Ентусиаст“ и Столична библиотека.
 7. Право на участие в конкурса имат деца от 7 до 12 години.
Наградени участници в конкурса "Най-красиво Великденско яйце"
Наградени участници в конкурса

В конкурса за "Най-красиво Великденско яйце" във филиал "Люлин" взеха участие много деца, като най-активни отново бяха учениците от втори клас на 140 СУ "Иван Богоров". Те показаха много въображение и творчество. Най-сполучливите творения бяха наградени.

Конкурс за великденско яйце във филиал „Люлин“
Конкурс за великденско яйце във филиал „Люлин“

Детският отдел на филиал „Люлин“ на Столична библиотека обявява конкурс за най-красиво боядисано великденско яйце. Проявете творчество и фантазия. Най-атрактивните ще бъдат наградени. Очакваме Вашите творения до 19.04.2017 година. Наградите ще бъдат раздадени на 21 април 2017 г.

        Участвайте активно!

Конкурс „Първа пролет“ във филиал „Люлин“
Конкурс „Първа пролет“ във филиал „Люлин“

Детският отдел на филиал „Люлин“ на Столична библиотека обявява конкурс за картичка, стихотворение, разказ, играчка на тема „Първа пролет“. Проявете творчество и въображение и донесете своето творение до 20 март 2017 г. във филиала. Най-добрите ще бъдат наградени на 22 март 2017 г.

Очакваме Ви!

Конкурс във филиал „Сердика” „България – това съм аз”
Конкурс във филиал „Сердика” „България – това съм аз”

По традиция филиал „Сердика” на Столична библиотека отбелязва Националния празник на България с конкурс. Тази година темата е „България – това съм аз”. Категориите са три: проза, поезия, изобразително изкуство. Очакваме вашите произведения до 1 март 2017 г. на email: filial_serdika@abv.bg.

 

КОНКУРС „НАЙ-КРАСИВА КОЛЕДНА ИГРАЧКА ЗА ЕЛХА“
КОНКУРС „НАЙ-КРАСИВА КОЛЕДНА ИГРАЧКА ЗА ЕЛХА“

В конкурса могат да участват всякакви видове ръчно изработени от вас Коледни играчки, независимо от използваната техника и материали.

 

Всеки може да участва с неограничен брой произведения. Колкото повече произведения представите, шансовете ви за награда се увеличават.

 

Филиал „Люлин“ на Столична библиотека ще награди най-интересните, уникални и красиви творби.

Очакваме вашите оригинални творения от 1 декември до 16 декември 2016 г. в филиал „Люлин“.

Да създадем заедно неповторима коледна атмосфера и настроение.

От Вас украсата, а от нас на 20 декември 2016 г. наградите!

 

Очакваме ви!

Евродепутатът Мария Габриел и Столична библиотека организират второ издание на националния конкурс „Читател на годината”
Евродепутатът Мария Габриел и Столична библиотека организират второ издание на националния конкурс „Читател на годината”

След успеха на първото издание, Столична библиотека и зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел, с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация, организират за втора поредна година конкурса „Читател на годината“. Целта на конкурса е да насърчи четенето сред всички възрасти и така да допринесе за изграждането на читателски навици.  

 

В инициативата ще се включат отново всички регионални библиотеки в страната, които имат централна роля за подобряване на уменията за четене. Библиотеките не са просто хранилище, а формират знания и култура, разпространяват ценности и улесняват междукултурния диалог.

 

По регламент, всяка една от регионалните библиотеки, участващи в инициативата, ще излъчи измежду своите читатели „Читател на годината 2016” на базата на най-голям брой заети книги през тази година. Наградата за всички отличени с приза е посещение на Европейския парламент в Брюксел, осигурено от евродепутата Мария Габриел.

 

„Държавите от ЕС си поставиха за цел до 2020 г. делът на гражданите, имащи затруднения с четенето, да бъде намален от 20% на по-малко от 15%. Липсата на основни умения за четене и писане излага гражданите на риск от социално изключване, затруднява ги при намирането на работа, понижава жизнения им стандарт. Стремежът ни е този конкурс да допринесе за реализирането на идеята за учене през целия живот“, коментира Мария Габриел.

 

Победителите в конкурса ще бъдат наградени на тържествена церемония в столицата в началото на 2017-та година.

 

ХII Национален Коледен литературен конкурс за есе на тема „МОЛЪТ – НОВАТА РАБОТИЛНИЦА НА ДЯДО КОЛЕДА?“
ХII Национален Коледен литературен конкурс за есе на тема „МОЛЪТ – НОВАТА РАБОТИЛНИЦА НА ДЯДО КОЛЕДА?“

Столична библиотека
и
Народно читалище „Света София 1997“
обявяват

 

ХII Национален Коледен литературен конкурс за есе

на тема

„МОЛЪТ – НОВАТА РАБОТИЛНИЦА НА ДЯДО КОЛЕДА?“


     В конкурса могат да участват ученици VI до VIII клас. Авторите трябва да изпратят творбите си в запечатан плик, като четливо изпишат върху него личните си данни - три имена, точен адрес, училище, електронен адрес и телефон за връзка. Писмата или есетата, в обем до две машинописни страници, ще се приемат до 20 ноември 2016 г. в сектор „Културна и проектна дейност" на Столична библиотека или да ги изпратят по пощата на адрес:

София 1000, пл. „Славейков“ № 4, Столична библиотека, сектор „Културна и проектна дейност“, за конкурса:

„МОЛЪТ – НОВАТА РАБОТИЛНИЦА НА ДЯДО КОЛЕДА?“


Компетентно жури в състав:
Председател: 
проф. д-р Алберт Бенбасат, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, факултет "Журналистика и масова комуникация“

Членове:

Юлия Спиридонова - номинирана за наградата „Астрид Линдгрен“ 2017

Йовка Иванчева – завеждащ сектор ,,Културна и проектна дейност“ в Столична библиотека

Коледното тържество ще се проведе в Столична библиотека на 7 декември 2016 г., на което на отличените ще бъдат връчени следните награди:


Първа награда - четец за електронни книги + плакет

Втора награда – таблет + плакет
Трета награда – таблет + плакет
Поощрителни награди

Книги и ваучери за книги

За контакти: Сектор „Културна и проектна дейност“

тел. 02/8015914 и 02/8015922

email: k_otdel@mail.bg
г-жа Йовка Иванчева, г-жа Таня Тонева и г-жа Красимира Райнова

„Библиотеката, книгите, четенето”
„Библиотеката, книгите, четенето”

По случай рождения ден на Столична библиотека на 24 октомври 2016 г. във филиал „Сердика” ще празнуваме с вашите думи в проза и стих, рисунки, и снимки на тема „Библиотеката, книгите, четенето”, които вие ще ни подарите.

Очакваме ви през целия ден, а за награда ние ще ви разходим из тайните кътчета на филиала и ще ви предоставим възможност да станете библиотекар поне за 1 час.

Очакваме вашите материали на нашия мейл: filial_serdika@abv.bg или на място във филиал „Сердика” на улица „Сердика” 1 до 23 октомври.

Всички произведения ще бъдат изложени в нашия филиал.

Конкурс на библиотеката в Шанхай
Конкурс на библиотеката в Шанхай

Уважаеми читатели,

Представяме Ви възможност за участие в конкурс за есе и /или снимка под наслов „The 4-th writing and photography contest“ в рамките на програмата „Shanghai get-together 2016“.

Спечелилите първа и втора награда ще бъдат поканени в Шанхай, а спечелилият трета награда ще бъде удостоен със специално изработен подарък.

Правилата и изискванията за конкурса са обявени на сайта:

http://windowofshanghai.library.sh.cn/activities/get_together2016/get_together2016en.html

Във връзка с конкурса Ви напомняме, че читателите на Столична библиотека могат да ползват в англоезичната читалня на четвъртия етаж колекцията от китайски книги и албуми, дарени от Шанхайската библиотека по програмата „Window of Shanghai“.

Столична библиотека е партньор на втората по големина библиотека в Китай.

Конкурс за гатанки във филиал „Студентски“
Конкурс за гатанки във филиал „Студентски“

Филиал „Студентски“ на Столична библиотека обявява конкурс за най-оригинална гатанка, написана от деца от 6 до 14 години. Първите десет автори, спечелили конкурса, ще получат безплатна читателска карта за библиотеката, а на петте с най-добри гатанки ще бъдат подарени и книжки с гатанки и игри. Конкурсът се обявява по повод Деня на детето. Гатанките да се изпращат на e-mail: filial_studentski@abv.bg или да се представят на място в филиал „Студентски“ на библиотеката. Срокът е до 25.05.2016 г., а награждаването ще се извърши на 26 май от 18:00 часа.

Конкурс за есе
Конкурс за есе

Конкурс за есе

Върху разказа „Ключ“ от „Разговор с непознат. Четири разказа“ на Ън Хикьон,

в превод на Яница Иванова и Со Йънг Ким.

 

Регистрациите за участие ще се приемат на email: koreacornerbg@gmail.com или в Корейския кът на Столична библиотека (пл. „Славейков“№ 4, ет. 4, ст. 412) до 12 май 2016 г. и трябва да включват: три имена, възраст, професия, телефон и email за контакт.

Условия за участие:

Авторите да са български граждани.

Есетата трябва да бъдат написани на български език, с обем от 1 до 5 машинописни страници и да са придружени от информацията, която вече е подадена при регистрацията.

Есетата се приемат до 26 май 2016 г.

Конкурс за великденски яйца във филиал "Люлин"
Конкурс за великденски яйца във филиал

Филиал "Люлин" на Столична библиотека  обявява конкурс за изработката на великденски яйца. Призоваваме всички деца, които имат желание и въображение, да се включат към нашето предизвикателство – да направят най-интересното яйце.

Донесете своите изработени яйца в периода до  4 май 2016 г. включително.

На 5 май елате и разгледайте нашата изложба с вашите творения, а най-красивите яйца ще бъдат наградени.

Очакваме ви!

С конкурса „Моето хайку за София” Столична библиотека стартира проекта „Международен хайку форум София”
С конкурса „Моето хайку за София” Столична библиотека стартира проекта „Международен хайку форум София”

Столична библиотека стартира нов проект „Международен хайку форум София“, съфинансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г., Програма 4: „Литература, издателска дейност, оперативна критика, културна периодика и превод“.

Проектът стартира с обявяването на поетичен конкурс „Моето хайку за София”. Всеки български автор може да участва в конкурса като изпрати до 5 хайку на адрес sb_pr@abv.bg в периода от 1 април до 20 май 2016 г. Имената на победителите ще бъдат обявени по време на предстоящия Международен хайку форум София, който ще се проведе от 10 до 12 юни 2016г. в Столична библиотека. Конкурсът се провежда с участието на Хайку клуб София.

Творбите на наградените ще бъдат включени в двуезична (българско-английска) антология с хайку, издадена от Столична библиотека.

Конкурс „Аз съм българин!“
Конкурс „Аз съм българин!“

Напомняме на всички желаещи, че крайният срок на конкурса е 10 април 2016 г. Очакваме вашите есета, фотографии, рисунки, стихове и проза, свързани със 140-годишнината от Априлското въстание. Материалите могат да се изпращат по и-мейл filial_serdika@abv.bg или да се предават лично във филиала на ул. "Сердика" № 1. Без възрастови ограничения! Победителите ще бъдат обявени на 20 април 2016 г. на фейсбук страницата на филиала (Филиал Сердика Столична Библиотека), както и на сайта на библиотеката (www.libsofia.bg).

Удължаваме срока за конкурса на Корейския кът
Удължаваме срока за конкурса на Корейския кът

Уважаеми почитатели на корейската култура,

Удължаваме срока за подаване на материали за конкурса на Корейския кът до 31 март 2016 година. Призовите места ще бъдат пет. Наградите, които ще получат победителите, са: GSM, фоторамка/фотоапарат, таблет, К-поп албум, книга. Всички участници в конкурса ще зарадваме с корейски сувенири.

Посланикът на Република Корея, Н. Пр. Шин Менг-хо и г-жа Юлия Цинзова, директорка на Столична библиотека, ще връчат наградите на церемония по повод една година от създаването на Корейския кът на 5 април 2016 г., от 18:00 ч. 

Желаем ви успех!

Повече информация за конкурса можете да видите: Тук!

Конкурс „Аз съм българин!“
Конкурс „Аз съм българин!“

По случай 140-годишнината от Априлското въстание филиал „Сердика“  на Столична библиотека  организира конкурс „Аз съм българин!“. Очакваме вашите есета, фотографии, рисунки, стихове и проза, посветени на този повратен момент от българската история. Срокът за участие е до 10.04.2016 г. вкл. Материалите могат да се изпращат по и-мейл filial_serdika@abv.bg или да се предават лично във филиала на ул. "Сердика" № 1. Без възрастови ограничения! Победителите ще бъдат обявени на 20 април 2016 г. на фейсбук страницата на филиала (Филиал Сердика Столична Библиотека), както и на сайта на библиотеката (www.libsofia.bg). 

Филиал „Люлин“ обявява конкурс за картичка „Честита първа пролет“
Филиал „Люлин“ обявява конкурс за картичка „Честита първа пролет“

Детският отдел на филиал „Люлин“ към Столична библиотека обявява конкурс за направа на картичка на тема „ЧЕСТИТА ПЪРВА ПРОЛЕТ“. Своите произведения можете да донесете до 15 март 2016 г. Най-добрите ще бъдат наградени. Очакваме ви на 22 март 2016 г. от 11:00 ч ., когато ще бъдат обявени резултатите от конкурса.

Конкурс в Корейския кът на Столична библиотека
Конкурс в Корейския кът на Столична библиотека

През март 2016 година Корейският кът ще отпразнува своя първи рожден ден.
За това време той се превърна в едно от предпочитаните места за почитателите на Корея.

По повод една година от официалното откриване на Корейския кът в Столична библиотека организираме конкурс, в който читателите и всички приятели на корейската култура могат да изпратят свои идеи.

Очакваме Вашите:
Проекти, презентации, видеоклипове, текстове, стихове, песни и рисунки

Конкурс за коледна играчка във филиал „Люлин“
Конкурс за коледна играчка във филиал „Люлин“

Детският отдел на филиал „Люлин“ обявява конкурс за направата на коледна играчка. Краен срок 18.12.2015 г.

Най-добрите ще бъдат наградени на 22.12.2015 г. от 14:00 ч.

 

XI Коледен литературен конкурс
XI Коледен литературен конкурс

Народно читалище "Света София 1997" и "Столична Библиотека"

 

Обявяват

 

XI Коледен литературен конкурс за разказ или есе на тема

"Писмо до Дядо Коледа - За вярата и надеждата с любов"

Конкурс за есе на тема "Доброто"
Конкурс за есе на тема

Международна фондация “Митра” и Детско-юношеският отдел на Столична библиотека

отправят най-любезна ПОКАНА към българските деца

за участие в конкурс за есе на тема "Доброто".

Конкурс "Моята ваканция"
Конкурс

Филиал „Сердика” към Столична библиотека организира своеобразен конкурс сред своите читатели. Темата е „Моята ваканция”. Форматът е свободен – есе, импресия, фоторазказ, дневник на съпреживяването с думите и т.н. и т.н.  До 17 септември може да изпратите своите материали на мейл: filial_serdika@abv.bg или да дойдете лично. Ограничения за възраст няма, всички читатели са добре дошли. Очакваме ви на 19 септември от 11:00ч. Срещите с вас винаги се превръщат в празник. Заповядайте!

 

Конкурс за лого на Литературния клуб "Благодатният четвъртък"

Скъпи приятели!
Столична библиотека обвява конкурс за лого на Литературния клуб "Благодатният четвъртък". Ще се радваме да участвате.
За победителя ще има награда!

Конкурс за есе на тема: „Единствени в Европа, единствени в света“.

Скъпи приятели,
По повод на 1160 г. от създаването на славянската писменост и 1200 г. от рождението на Св. Методий Столична библиотека Детско-юношески отдел и Литературен клуб „Петър Парижков“ обявяват конкурс за есе на тема: „Единствени в Европа, единствени в света“.
Условия на конкурса: Конкурсът за есе е в три категории:
Първа категория – деца от IV до VIII клас
Втора категория – деца от IX до XII клас
Трета категория – участници от 19 до 25 години.

Изисквания за конкурса: Участниците в конкурса трябва да подготвят есе в обем до 3 стандартни страници. В конкурса могат да участват ученици (младежи) от цялата страна. Есето да бъде специално създадено за конкурса и да бъде авторско.
Оформлението и езиковата култура също ще се отчитат в хода на оценителната процедура.
Подписани с три имена, възраст, училище (за първите две категории) и град, есетата да се изпращат до 10 май 2015 г. в doc или docx формат на електронни адреси: duo1@abv.bg или litclubpparijkov@abv.bg
Победителите и в трите категории ще бъда уведомени по електронна поща до 20 май 2015 г.

 

Ангели сред нас
Ангели сред нас

    На 11.12.2014 г.  в Мраморното фоайе на Столична библиотека на специално Коледно тържество бяха връчени наградите на участниците в Десетия юбилеен Коледен конкурс на Столична библиотека и "Народно читалище Света София 1997"  на тема: "АНГЕЛИ СРЕД НАС".  В конкурса участваха 73 деца на възраст от 10 до 14 години от цялата страна.

    Жури в състав:  председател проф. д-р Алберт Бенбасат - преподавател в СУ " Климент Охридски" и  членове:  Димитър Милов - писател, член на СБП и Атанас Капралов - организатор в звено "Срещи и събития" на Столична библиотека, поет, член на СБП, определи следните награди:

 

Конкурс "Коледна играчка за елхата"
Конкурс

Столична библиотека – филиал “Люлин” обявява конкурс

"Коледна играчка за елхата".

Проявете фантазия и сръчност!

Очакваме вашите играчки до 18 декември 2014 г .

Ще има награди за всички участници.

Коледен литературен конкурс за разказ или есе на тема "Ангели сред нас"
Коледен литературен конкурс за разказ или есе на тема

Столична библиотека и Народно читалище “Света София” обявяват Юбилейния Десети

Коледен  литературен  конкурс за  разказ или есе на тема

 "Ангели сред нас"

      В конкурса могат да участват ученици в прогимназиален курс на обучение /4-8 клас/. Авторите трябва да изпратят творбите си в запечатан плик, като четливо изпишат върху него личните си данни /трите имена, точен адрес, училище, електронен адрес и телефон за връзка/. Разказите или есетата, /в обем до две машинописни страници/ ще се приемат до 14 ноември 2014 г. в отдел "Срещи и събития" на Столична библиотека, или могат да се изпратят по пощата на адрес:

 

София - 1000, пл. "Славейков" №4, Столична библиотека, отдел "Срещи и събития",

за конкурса "Ангели сред нас"

 

Компетентно жури в състав:

 

Председател: проф. д-р Алберт Бенбасат , преподавател в СУ-Факултет “Журналистика и масова комуникация”

 

Членове:  Атанас Капралов-поет, член на СБП, организатор културна дейност в отдел “Срещи и събития” на Столична библиотека

Димитър Милев-поет, член на СБП, ще оцени творбите и ще определи победителите. На 11 декември 2014  на Коледното тържество в Столична библиотека, на отличените ще бъдат връчени следните награди:

 

Първа награда - четец за електронни книги

 

Втора награда - таблет

 

Трета награда- таблет/ 7 инча/

 

Поощрителни награди

 

За контакти:  Отдел "Срещи и събития" тел: 02 80 15 914 и  02 80 15 922 и  e mail   k_otdel@abv.bg  г-жа Йовка Иванчева и г-жа Люба Георгиева


 

Срокът за есето "С "Бариерата" срещу бариерите" се удължава
Срокът за есето
Скъпи читатели!
Поради големия интерес крайният срок за есето "С "Бариерата" срещу бариерите" се удължава до 5 ноември 2014 г.
Пишете ни! Пожелаваме ви успех!
Повече информация тук: Линк