Филиали - Новини
Поетичен пърформанс във филиал Сердика
Поетичен пърформанс във филиал Сердика

На 8 март 2021 г. Екатерина Цветкова представи своите поетични импресии, инспирирани от различни произведения на българския класик Павел Вежинов. Заедно с актрисата Миглена Бохеми Везирова и под акомпанимента на Стоян Стоянов зрителите на поетично-театралния пърформанс "Споделено" преживяха изключителни мигове в специално обособения кът с вещи на Павел Вежинов.

Филиал Студентски отбелязва националния празник с деца от детска градина
Филиал Студентски отбелязва националния празник с деца от детска градина

На 2 март по покана на 12 ДГ "Лилия" в Студентски град, съвместно с Район Студентски, отбелязахме 143 години от Освобождението на България. Децата от подготвителната група изнесоха богата програма със стихчета и песнички, посветена на легендарните български герои. От библиотеката бяхме подготвили презентация за 3 март, която децата следяха с интерес. Те обещаха през месец април да посетят Филиал Студентски и да станат наши читатели.

"Приказки по телефона"-100 години от рождението на Джани Родари

По случай 100 години от рождението на известният италиански писател Джани Родари в детския отдел на филиал "Люлин '' деца и родители слушаха приказки от книгата "Приказки по телефона" и рисуваха под ръководството на учителките г-жа Митинска и г-жа Евгениева.

Изложба във филиал "Сердика"
Изложба във филиал

Откриването на изложбата на Елка Петкова "Усещане и цвят" - част от проекта "Стъпка напред" на филиал "Сердика" премина под звуците на флейта, придружени с авторски изпълнения на стихове. Атмосферата бе живописна, поетична и артистична. Може да разгледате акварелите до 10.10.2020 г. Заповядайте!

Успешно участие на Филиал "Сердика" в "KvARTal Festival 2020"
Успешно участие на Филиал

Завърши петото издание на "KvARTal Festival ", в който за първи път взе участие и филиал "Сердика" на Столична библиотека. Фестивалът се проведе от 18 до 20 септември. Арт КвАРТал-ът в центъра на София бе изпълнен с музика, танци, изложби на открито, поетични четения и много нови книги. Столична библиотека предложи на децата атрактивни занимания и игри, а над 100 посетители на фестивала си тръгнаха с безплатни читателски карти за Столична библиотека и подарък - книга.

Библиобусът на Столична библиотека сред децата в НСА
Библиобусът на Столична библиотека сред децата в НСА

Библиобусът на Столична библиотека сред децата в НСА На 22 юли екипът на Филиал Студентски и мобилната библиотека отново гостуваха на децата от Детския лагер по изкуствата и спорта по покана на Район Студентски и Националната спортна академия. Повече от петдесет ученици, читатели на библиотеката, посетиха Библиобуса и си избраха книги за лятното четене. Децата бяха много ентусиазирани и зарадвани от нашата интересна инициатива, която цели да приобщава младите хора към четенето.

Лятно настроение в Детския лагер по изкуствата и спорта в НСА
Лятно настроение в Детския лагер по изкуствата и спорта в НСА

На 14 и 15  юли Филиал Студентски на Столична библиотека взе участие в съвместната  инициатива на Район Студентски и Библиотеката – „Умения в работата с 3D писалки". Децата от Детския лагер по изкуствата и спорта моделириха с 3D писалки своите летни фантазии, свързани с морето, океана и техните обитатели. Учениците развиха своя творчески потенциал и креативни умения, използвайки разнообразните  шаблони за „ морските обитатели" и 3D писалките за пространствено рисуване и моделиране. 

 
Библиобусът на Столична библиотека при децата от летния лагер в НСА
Библиобусът на Столична библиотека при децата от летния лагер в НСА

Филиал Студентски с библиобуса на Столична библиотека беше част от инициативата на Район "Студентски", който традиционно организира Детски лагер по изкуствата и спорта. Децата посетиха Библиобуса и си избраха книги за лятното четене. Събитието е и част от инициативата „Зелени пътеки към библиотеката" – кампания за насърчаване на четенето и привличане на нови читателски публики. Всички присъстващи деца получиха едногодишни безплатни читателски карти на Столична библиотека.

 

Участие на Библиобуса на Столична библиотека в патриотичните дни
Участие на Библиобуса на Столична библиотека в патриотичните дни

На 1 март Библиобусът на Столична библиотека, по покана на отдел "Култура"при Район Банкя, гостува на курортното градче и се включи в събитието "Патриотични дни", организирано от районната администрация. Гостите и жителите на гр. Банкя имаха възможност да посетят мобилната библиотека и да станат читатели на Столична библиотека.

Песни и стихчета, посветени на мартенските празници във филиал Студентски
Песни и стихчета, посветени на мартенските празници във филиал Студентски

В последния съботен ден на месец февруари деца и родители се събраха, за да празнуват предстоящата Баба Марта и 3 март. С тях беше и известният поет, певец и композитор - Боби Мирчев, който пя песнички, посветени на пролетта и на националния празник на България. Той представи пред децата своята книжка "България в моя детски свят", които после получиха автограф от автора.

Мартенска работилница в детския отдел на филиал "Люлин"
Мартенска работилница в детския отдел на филиал

На 29.02.20 г. в детския отдел на филиал "Люлин ''деца от различни възрасти и родителите им слушаха приказката "Как кученцето си намери дом "на Мая Дългъчева и изработиха атрактивни мартеници от вълна под ръководството на г-жа Митинска и г-жа Евгениева.

Урок по родолюбие във филиал Люлин
Урок по родолюбие във филиал Люлин

На 28.02.2020 г. във филиала се проведе среща с ученици от 4а и 4б класове от 97 СУ"Братя Миладинови", водени от учителките им г-жа Ивелина Калинова и г-жа Недялка Спасова. Учениците бяха запознати с книжното богатство на филиала и значението на книгата в живота на всеки човек. Децата чуха разказ за живота и делото на Васил Левски и всеки от тях получи безплатна читателска карта.

Филиал Студентски и Район Студентски съвместно отбелязаха националния празник на България
Филиал Студентски и Район Студентски съвместно отбелязаха националния празник на България

По повод националния празник на България - 3 март, децата от подготвителните групи на 16 ДГ и 78 ДГ гостуваха на Филиал Студентски на Столична библиотека. Те изнесоха поетично-музикална програма, посветена на големия празник. Гост на събитието беше старши експерт д-р Георги Канев от ВИМ, който представи презентация пред децата, като ги запозна с националните ни герои и борбите на българското население за освобождаването ни от османско иго. Децата получиха от Район Студентски книгата " Моята първа книга за Освобождението на България", а от библиотеката безплатна читателска карта за една година.

Непреходността в творчеството на Ботев"
Непреходността в творчеството на Ботев

На 27.02.2020 г. във филиал Студентски Столична библиотека се състоя дебат за творчеството на Ботев и за различните интерпретации на критическата литература, посветена на големия български поет и революционер. Лекторът д.ф.н. Орлин Стефанов провокира учениците от 12ти  клас на Професионалната гимназия по телекомуникации с нестандартните  си тези   за творчеството на Ботев и така заинтригува  младите хора да  препрочетат  творбите на гениалния поет. Всички ученици са читатели на филиал Студентски и някои от тях си тръгнаха с нови избрани книги за четене.

Първомартенска работилница във филиал „ Сердика"
Първомартенска работилница във филиал „ Сердика

В навечерието на 1 март във филиал "Сердика" на Столична библиотека бяха малките ни приятели от 1 СУ "Пенчо П. Славейков". Децата от 4 Б клас твориха своите мартенички и послания за здраве и късмет. Талантът и настроението струяха отвсякъде!

Фондация "Четири лапи" гостува на филиал Студентски
Фондация

В съботния ден на 22.02.2020 г., Филиал Студентски събра малки и големи любители на животните. Експерт от Фондация "Четири лапи" разказа цялата история и истина за съдбата на двете лъвчета Терез и Масуд, след което отговори на всички възникнали въпроси по темата.

Витрина по случай 147 г. от обесването на Васил Левски във филиал "Люлин"
  Витрина по случай 147 г. от обесването на Васил Левски във филиал

По повод 147 годишнината от гибелта на Васил Левски във филиал "Люлин" на първия етаж бе организирана изложба на книги посветени на Апостола на свободата. Всички желаещи да разгледат изложбата до 25.02.2020 г. във филиала.

Заповядайте!

"Царицата на пчелите " във филиал "Люлин"

На 15 февруари в Детския отдел във филиал "Люлин" деца от 3 до 12 години слушаха приказката "Царицата на пчелите" на Братя Грим разказана им от госпожа Митинска. Деца и родители изработиха пчели от вълна под ръководството на госпожа Деси Евгениева. Всички  хапнаха вкусна питка и мед.