Сектор „Детска литература“ – събития и новини
Парти за края на Лятната занималня
Парти за края на Лятната занималня

Лятната занималня в Детския център на Столична библиотека завърши с парти с много танци, усмивки и забавления.

В продължение на месец и половина близо 1000 деца се включиха в инициативите, подготвени специално за тях: срещи с автори, програмиране с роботи Финч, среща с фондация „Четири лапи“, участие в уъркшоп за развиване на социални умения и много други, и станаха читатели на библиотеката. В последния ден част от децата бяха подготвили представление, което изиграха пред ентусиазираната публика. Благодарим на всички включили се и Ви желаем прекрасно лято. Ще се видим отново другата година!

 

Тук може да видите какво казват участниците за занималнята:

Украса на голямата зала в лятната занималня
Украса на голямата зала в лятната занималня

На 30.07.2019 г. децата от лятната ни занималня се включиха в арт работилница и изработиха красиви топки от салфетки. С това украсата на голямата зала в Детския център беше напълно завършена.

Магии и вълшебства в Лятната занималня
Магии и вълшебства в Лятната занималня

 В традиционния киноден на 25 юли 2019 г. децата от лятната занималня се потопиха в свят на магии и вълшебства заедно с героите от филмите за Хари Потър. През целия ден те със затаен дъх гледаха приключенията на момчето магьосник.

Деница Сачева чете на децата от Лятната занималня
Деница Сачева чете на децата от Лятната занималня

В ранния следобед на 23 юли 2019 г. заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева посети Лятната занималня на Столична библиотека и прочете на малките любопитковци откъси от приключенията на мотовете. След това те оцветяваха книжки за любимите си герои, а накрая всички получиха подарък книги, химикалки и разделители. Един от приятелите на Библиотеката на София утре ще навърши 10 години и по този случай директорката на библиотеката му подари „Български приказки“ от Николай Райнов. Момчето обеща, че утре ще стане част от Лятната занималня.

Програма на Лятната занималня през юли
Програма на Лятната занималня през юли

02.07.2019 – Арт-работилница за изработване на украси от хартия, Детски център.

03.07.2019 – Четене, настолни игри – Заедно с децата ще четем любими произведения и ще играем различни игри, Детски център.

04.07.2019 – Ден на независимостта – ще се запознаем отблизо с традициите и обичаите, свързани с празника, Американски център.

09.07.2019 – Да се запознаем с животните – гостува фондация „Четири лапи“ с презентации, игри, Детски център.

10.07.2019 – Забавно програмиране с роботчетата Финч, Американски център.

11.07.2019 – Кино ден – прожекции на филми на английски език, Американски център.

16.07.2019 – Театър и игри – Паралелно с работата върху художествената култура на децата ще се осъществяват нравствено-естетически задачи, задачи за обогатяване на активния речник и изграждане на умение у децата да разказват в логическа последователност. Тема – „Книга за джунглата“, Детски център.

17.07.2019 – СТЕМ игри – игри за запознаване с науката и технологиите, Американски център.

18.07.2019 – Да се запознаем с животните – гостува фондация „Четири лапи“ с презентации, игри, Детски център.

23.07.2019 – Забавно четене заедно с любимите плюшени играчки – Децата могат да донесат любимата си играчка и да прочетат откъс от детска книга, Детски център.

24.07.2019 – 10.07.2019 – Забавно програмиране с роботчетата Финч, Американски център.

25.07.2019 – Кино ден – ще се наслаждаваме на любимите си детски филми, Детски център.

30.07.2019 – Арт-работилница за изработване на украси от хартия, Детски център.

31.07.2019 – Забавно четене заедно с любимите плюшени играчки – Децата могат да донесат любимата си играчка и да и прочетат откъс от детска книга, Детски център.

 

Занималнята е подходяща за деца от 5 до 14 години. Необходимо  е предварително записване на тел. 02/8015972 или на e-mail: duo1@abv.bg

Занятията са безплатни, заповядайте!

През юли Детският център ще продължи да работи с обичайното работно време.

Кало Змея полетя
Кало Змея полетя

За втори път ентусиазираните посетители на лятната занималня имаха удоволствието да се срещнат с младия автор Милен Хальов и неговата дебютна книга „Кало Змея“. В продължение на два час децата заедно с Кало летяха над покривите, играха футбол и се вълнуваха заради красивата Йоана. Срещата завърши с раздаване на автографи и много усмивки.

„Кало Змея“ отново ще гостува в Детския център
„Кало Змея“ отново ще гостува в Детския център

Поради големия интерес създателят на „Кало Змея“ Милен Хальов отново ще гостува на Детския център на Столична библиотека. На 23.07.2019 от 10:00 ч. в рамките на нашата лятна занималня ще можете да се срещнете на живо с автора и да закупите книга с отстъпка.

Пътешествия с животните
Пътешествия с животните

В лятната занималня на 18 юли 2019 г. отново се разходихме до далечни места заедно с фондация „Четири лапи“. След като миналата седмица посетихме остров Борнео и училището за орангутани, днес пътувахме до Южна Африка и парка за големи котки „Лайънсрок“. Следобедът завърши с прожекция на филма „Цар лъв“.

Йоана и барбароните
Йоана и барбароните

Обичаните от малки и големи барбарони продължават да вълнуват участниците в Лятната занималня на Столична библиотека. Два дни след събитието, посветено на популярните миролюбиви същества, създадени от Анет Тизон и Талас Тейлър, децата продължават да творят и да се вълнуват от забавните истории с тях. Всички книжки от поредицата са заети от читателите.

 

Видео: Йоана и барбароните 

Продължава Лятната занималня
Продължава Лятната занималня

До края на юли 2019 г. продължава Лятната занималня в Детския център на Библиотеката на София, която досега са посетили над 450 деца. Малките любители на книгите отново ще могат да се срещнат с Милен Хальов и неговата книга „Кало Змея“ на 23 юли, с фондация „Четири лапи“ на 18 юли, да програмират с роботчетата Финч на 24 юли и да участват в арт работилницата на 30 юли 2019 г.