Сектор „Детска литература“ – събития и новини
Започва лятната занималня в Детския център
Започва лятната занималня в Детския център

За четвърта поредна година Детският център на Столична библиотека организира лятна занималня четири пъти седмично – вторник, сряда, четвъртък и събота от 18.06.2019 г. до 31.07.2019 г.

Заниманията ще се провеждат всеки вторник, сряда и четвъртък от 10:00 до 16:00 ч., а в събота от 10:00 до 15:00 ч. децата ще могат да се включат и в Арт ателие с художника Христо Кърджилов.

В програмата са предвидени литературни четения, арт работилници, интерактивни игри, прожекции на анимационни филми и програмиране. Всяка седмица малчуганите ще се срещат с разнообразни персонажи, приказни герои, творчеството на популярни детски автори и новите технологии, като целта е да се запознаят с богатия фонд на Детския център и да се провокира любопитството им към литературата и четенето.

 

 

Програма за месец юни:

 

17.06.2019 – Представяне на детската книга „7 приказки за всеки ден“ на Илка Бирова.

18.06.2019 – Театър и игри с тема „Книга за джунглата“

19.06.2019 – Четене на предпочитани произведения, настолни игри

20.06.2019 – Забавно програмиране с роботчетата Финч 

22.06.2019 – Арт ателие с художника Христо Кърджилов 

25.06.2019 – СТЕМ игри за запознаване с науката и технологиите

26.06.2019 – Кино ден с любими детски филми

27.06.2019 – Уъркшоп по личностно развитие. Чрез ролеви игри, дискусии, презентации и проекти помагаме на децата да изградят различни социални умения.

 

Занималнята е подходяща за деца от 5 до 14 години. За групи е необходимо предварително записване на тел. 02/80 15 972 или на e-mail: duo1@abv.bg

 

Занятията са безплатни, заповядайте!

През юни и юли Детският център ще продължи да работи с обичайното работно време.

 

Столична библиотека и Британският съвет откриват изложбата „Нарисувани думи“ със съвременни илюстрации на детски книги от Обединеното кралство
Столична библиотека и Британският съвет откриват изложбата „Нарисувани думи“ със съвременни илюстрации на детски книги от Обединеното кралство

Създадена с подкрепата на Британския съвет, изложбата представя десет илюстратори с ярък и отличителен почерк, който превръща илюстрацията в популярна форма на изкуството. Експозицията е дело на креативен екип на студио Etcetera с графичен дизайн на Regular Practice и предлага поглед напред към бъдещето със съвременни илюстрации от утвърдени и тепърва започващи творческия си път британски художници. В рамките на експозицията ще бъдат организирани две литературни работилници за деца, които ще се проведат в библиотеката след началото на учебната година. Британският съвет дарява на Столична библиотека някои от най-търсените заглавия в последните години, сред които 16 детски книги (Колекция от творбите на Шекспир, адаптирани за деца, „Леля Амелия“, „Време е за лягане, Фред!“ и др.)

Експозицията ще бъде открита на 26 юни 2019 г. от 11:00 ч. в Англоезичната читалня и ще бъде на разположение на читатели и гости на библиотеката от 1 юли до 30 октомври 2019 г.

Столична библиотека и фондация Лале отбелязаха Деня на бащата 2019  пред паметника на Славейкови
Столична библиотека и фондация Лале отбелязаха Деня на бащата 2019  пред паметника на Славейкови

На 14 юни 2019 г. Столична библиотека и Фондация Лале за пети път отбелязаха Деня на бащата, посветен на важната роля, която бащата, дядото, вуйчото, чичото, баткото и всички значими мъже от семейния кръг на децата, играят за израстването и развитието им. Пред паметника на Славейкови на обновения площад „П. Р. Славейков“ се събраха много деца, бащи и читатели на Библиотеката на София.

Събитието откриха директорката на Столична библиотека Юлия Цинзова и директорката на Фондация Лале Мария Петкова. Актьорът Димитър Велков прочете стихотворението „Пенчо бре, чети“ от Петко Славейков и „Баща ми в мен“ от Пенчо Славейков, посветено на баща му. 

Проф. Михаил Неделчев разказа за Петко и Пенчо Славейкови и прочете стихотворението от Стамен Панчев „Сине мой“. С децата говориха и им четоха свои творби доц. Йордан Ефтимов и Ангел Игов

Много настроение създаде с песните си композиторът и певец Хайгашод Агасян.

Всички деца получиха безплатни читателски карти за Библиотеката, а учениците, които рецитираха стихотворения, бяха наградени с ваучери за книги.

 

Хайгашод Агасян изпълнява песента „Страната на доброто“

С 1 наум в Столична библиотека
С 1 наум в Столична библиотека

Съвместната инициатива на https://1naum.com/ и Детския център на Столична библиотека започна с голям интерес от страна на майките и техните малки дечица. Ранното детство е един от най-важните периоди от физическото, емоционалното и най-вече когнитивното развитие на децата. Двигател на тези процеси е любопитството и естественият порив към опознаване на света. Ето защо обединихме усилия и създадохме форма, в която да даваме идеи на родителите как да разгърнат огромния потенциал на децата си. Да общуват пълноценно и да споделят и това да се случва в Библиотеката, за да свикват с книгата и нейния истински дом. Така ще създадем едни бъдещи читатели, които ще растат и ще обичат знанието. Защото то може да е модерно, забавно, приятно. Първият епизод беше насочен към Движението, което в тази възраст е ключово, защото интегрира всички други процеси на развитие и учене. След събитието майките записаха своите мъници за читатели на библиотеката.

Лятната занималня стартира
Лятната занималня стартира

На 18.06.2019 в Детския център на Столична библиотека за четвърти път беше даден старта на инициативата „Лятна занималня“. Започнахме с щафетно четене на „Книга за джунглата“, кратко видеопредставяне на основните персонажи и продължихме с ролеви игри, в които всички деца се „припознаха“ в своя любим герой. Забавленията продължиха и следобед с „търсене на съкровища“ – скрити флаш карти с любимите герои от книгата.

Първи срещи с библиотеката на учениците от Черноризец Храбър
Първи срещи с библиотеката на учениците от Черноризец Храбър

Децата от 163 ОУ „Черноризец Храбър“ за първи път посетиха Детския център на Столична библиотека. Те останаха възхитени от богатството от книги, предлагано в отдела, обещаха да станат читатели и да участват в различните инициативи.

Ден на бащата 2019 до паметника на Славейкови отбелязват Столична библиотека и фондация Лале
Ден на бащата 2019 до паметника на Славейкови отбелязват Столична библиотека и фондация Лале

Милиони хора в над 50 страни по света честват в третата неделя на месец юни Деня на бащата. Независимо от културни, религиозни и социални различия, хората са обединени от желанието да посветят деня на важната роля, която бащата, дядото, вуйчото, чичото, баткото и всички значими мъже от семейния кръг на децата, играят за израстването и развитието им.

Четенето на децата и младите хора е главен приоритет на Столична библиотека и тя използва иновативни и креативни формати съвместно с партньорски организации за приобщаване на децата и учениците към четенето на книги, като: Час на приказката, „Летящо прасе или четящ тийнейджър“, Арт ателие, „Работилница с грамофон“ и др. За нас е от изключителна важност да възпитаваме нагласата към четене в семейството. През последните години се увеличава броят на бащите, които заедно с децата си посещават Детския център на Библиотеката на София.

Столична библиотека и фондация Лале за пети път организират честване на Деня на бащата. Заповядайте на 14 юни 2019 г. от 11:00 до 13:00 ч. на литературно четене, което ще се проведе пред паметника на Славейкови на обновения площад „П. Р. Славейков“. С нас ще бъдат писателите проф. Михаил Неделчев, Йордан Ефтимов и Ангел Игов и композиторите Хайгашод Агасян и Борислав Мирчев. Всички деца със своите бащи, дядовци и батковци ще могат да участват в образователни игри, четене, рисуване и програмиране. Ще бъдат раздавани безплатни едногодишни читателски карти за всички деца и бащи, участвали в празника.

Децата от Програма Бъдеще бяха на гости в Столична библиотека
Децата от Програма Бъдеще бяха на гости в Столична библиотека

На 10 юни 2019 г. децата от Програма Бъдеще гостуваха за пръв път в Детския център на Столична библиотека. Те останаха очаровани от голямото разнообразие от книги и с удоволствие прочетоха част от тях, като обещаха да станат читатели на Библиотеката на София.

Усмихнати ваканционни дни в Детския център
Усмихнати ваканционни дни в Детския център

Децата прекарват смислено и пълноценно ваканцията си в приятната среда на Столична библиотека. Това стимулира емоционалното и социалното им развитие.

Столична библиотека честити празника на всички деца!
Столична библиотека честити празника на всички деца!

Честит празник на всички малки и големи деца, на всички, които не се чувстват достатъчно сериозни и пораснали, на всички, съхранили по нещо детско в себе си! Нека по-често да усещаме в сърцата си детската чистота, по детски безгрижно и вярващо да гледаме на света. Пожелаваме на всеки от нас да запази онзи красив пламък на детството, когато ни четяха приказки, когато тичахме с ожулени колене, когато пускахме хвърчила с усмивки. Запазете детското в себе си!

Благодарим Ви, че празнувахте с нас!