Сектор „Детска литература“ – събития и новини
Кулинарно вдъхновение - онлайн инициатива на Детския център
Кулинарно вдъхновение - онлайн инициатива на Детския център

 "Сега тука ще се бъркат палачинки. Сега тук ще се пекат милинки. Сега тук ще се правят курабийки." Започваме съставянето на виртуална готварска книга с рецепти от известни детски книжки с любимите ястия на популярни техни герои. Може да ни помагате, като изпращате вашите кулинарни предложения като снимки, клипове и коментари на фейсбук страницата на Детския център. Колкото по-любопитни са рецептите, толкова по-вкусен ще бъде резултатът.

След карантинната ваканция ви обещаваме да го направим заедно ! Вкусно вдъхновение и сладко четене!

"Часът на приказката" в нов формат

Скъпи читатели, както добре си спомняте, всяка събота от 11.00 ч в Детския център провеждахме любимия на малчуганите "Часът на приказката".

Много често приказките се четяха от майки и татковци доброволци.

Хрумна ни, че нищо не пречи тази традиция да бъде продължена и виртуално.

Вие може да ни изпращате видеоклипове, как четете на децата си или децата четат на вас. И с ваше разрешение ще ги публикуваме на Фейсбук страницата на Детския център. Ще има награди за читателите, изпратили най-атрактивните клипчета.

Очакваме вашите клипове в месинджъра на нашата ФБ страница или на официалния ни имейл duo1@abv.bg, или ако са твърде големи в www.dox.bg.

2 април - Международен ден на детската литература
2 април - Международен ден на детската литература

Най-големият Център за детска литература в България е Детският център на Столична библиотека . Той предлага 60 хиляди книги на български и чужди езици. През 2019 г. той бе посетен от близо 50 хиляди души, с 50 % повече от 2018 г.15 хиляди деца са читатели на библиотеката ,които са взели над 35 хиляди книги за вкъщи. Реновираните библиотечни пространства, новооткритата VR стая, атрактивните занимални, арт ателиета, творчески работилници привличат винаги много деца, ученици и предизвикват любопитството на техните родители и учители.

 

Надяваме се ,че скоро отново ще можем да бъдем заедно и ще ви изненадаме с нови книги и интересни инициативи! Следете фейсбук страницата на Детския център на Столична библиотека и споделяйте нашите публикации! До нови срещи !

Рядко издание на приказката “Принцесата и граховото зърно” от Андерсен
Рядко издание на приказката “Принцесата и граховото зърно” от  Андерсен

На 2 април в цял свят се отбелязва Международния ден на детската книга. Тази дата е избрана не случайно – това е рожденият ден на един от най великите разказвачи на приказки датския писател Ханс Кристиан Андерсен (1805 – 1875).

В дигитална платформа „Сердика“ на Столична библиотека са представяни първите и най-емблематични творби за деца на чужди и български класици ,публикувани в детския периодичен печат през първата половина на XX век.

Сега ви предлагаме една от най-популярните приказки на Андерсен „Принцесата и граховото зърно”. Тя е издадена във вестник „ Българче" бр. 1, 1918-1919.

Източник: https://serdica.libsofia.bg/bg/lister.php?iid=DO-090005378

Чудомир в детския периодичен печат
Чудомир в детския периодичен печат

На 25 март 2020 г. се навършват 130 години от рождението на бележития българския писател,публицист, художник, карикатурист и краевед Димитър Христов Чорбаджийски -Чудомир. Столична библиотека отбеляза годишнината с представяне на изложбата на Литературно-художествения музей „Чудомир" -„ НАШЕНЦИ" с репродукции на акварели на големия творец и най-ценните първи издания на Чудомир от фондовете на библиотеката.

 

Сега Ви представяме избрани негови творби от детския периодичен печат през 20-30 те години на миналия век като списанията „Детски свят," „ Детски живот", „Другарче".

 

Други интресни детски произведения на Чудомир можете да прочетете онлайн на дигиталната платформа на Столична библиотека „Сердика".

serdica.libsofia.bg

120 години от рождението на голямата детска писателка Веса Паспалеева
120 години от рождението на голямата детска писателка Веса Паспалеева

Веса Паспалеева е родена на 03.03.1900 г. в гр. Кюстендил. Започва да пише приказки и стихове още като ученичка в гимназията. Дружи с Емануил Попдимитров и Георги П. Стаматов, които по онова време живеят и работят в Кюстендил. Насърчава я и Антон Страшимиров, който категорично отсича: "Не си губи времето с друго; детската литература ще бъде твоят творчески път!".След завършването на Девическата гимназия в Кюстендил (1919), записва славянска филология в Софийския Университет, но не успява да завърши поради тежкото материално положение на семейството си. Учителка е в реалната гимназия в град Петрич (1923-1924). За първи път печата стихове в списание "Чернозем" (1919), а стихове за деца - в сп. "Детска радост" (1924). Сътрудничи на периодичните издания: списанията – "Чернозем", "Факел", "Детска радост" (1924), "Светулка", "Детски свят", "Другарче", "Детски живот", "Росица", "Кладенче", "Прозорче", "Славейче", "Дружинка", "Пламъче", "Огнище", "Детско здраве", "Жената днес", "Славяни" и др.; както и на вестниците – "Здравец", "Въздържателче", "Септемврийче", "Другарче", "Родни простори", "Вестник за жената", "Литературен фронт" и др.

Носител e на международната награда "Андерсен" през 1980 г. Преводач на руски приказки и стихове за деца. Умира на 22.02.1980.

От 2010 г. се провежда Национален детски литературен конкурс на името на Веса Паспалеева.

Честито Благовещение
Честито Благовещение

Детският център на Столична библиотека честити на своите читатели светлия християнски празник Благовещение.

Желаем Ви крепко здраве и повече добри вести.

 

Напомняме Ви, че докато библиотеката е затворена във връзка с извънредното положение, глоби за невърнати книги няма да се начисляват.

Арт ателие "Нарисувай мама"
Арт ателие

На мартенското арт ателие със слоган "Нарисувай мама" откликнаха 3а клас и подготвителната група към 148 ОУ "Проф.д-р Любомир Милетич" с класни ръководители Мария Чавдарова и Светлана Овагимян.Децата направиха невероятни портрети на своите майки. Успяха да ги завършат точно преди да бъде обявена грипната ваканция. Картините бяха част от специална изложба в Детския център на Столична библиотека, която много наши читатели не успяха да посетят .

 

Затова сега Ви предлагаме да я разгледате .

Седмична програма на Детския център на Столична библиотека 09.03-14.03.2020
Седмична програма на Детския център на Столична библиотека 09.03-14.03.2020

 

09.03.2020, арт ателиета „Обичам мама“. В Детския център ще гостуват изложби от рисунки на подготвителна група и 3-и клас от 148 ОУ „Проф.д-р Любомир Милетич“.

 

14.03.2020, събота, 11:00-12:00 ч., творческо студио за писане на стихове, истории и приказки, водено от Елена Иванова.

 

14.03.2020, събота, 11:00-14:00 ч., арт ателие с художника Христо Кърджилов, един от основателите на първото в България списание за комикси “ДЪГА”.

 

14.03.2020, събота, 11:00 ч., "Часът на приказката" за най-малките, на тема Руски приказки.

Седмична програма на Детския център на Столична библиотека 02.03-07.03.2020
Седмична програма на Детския център на Столична библиотека 02.03-07.03.2020

 

05.03.2020, четвъртък, 17:00 ч., Отбелязване на националния празник на Република България – 3-и март с тържество на ЦДГ 159 „Олимпийче“.

 

07.03.2020, събота, 11:00-12:00 ч., литературен клуб АРТиШок, воден от Милена Гартли. Тема на сбирката е „Образът на жената в детската литература“.

 

07.03.2020, събота, 11:00-12:00 ч., творческо студио за писане, водено от Елена Иванова.

 

07.03.2020, събота, 11:00-14:00 ч., арт ателие с художника Христо Кърджилов, един от основателите на първото в България списание за комикси “ДЪГА”.

 

07.03.2020, събота, 11:00 ч., "Часът на приказката" за най-малките, на тема Приказки на Братя Грим.