Сектор „Детска литература“ – събития и новини
Откриване на изложбата "Път към звездите" в Детския център
Откриване на изложбата

Вълнуващо премина срещата ни с възпитаниците от ЧДГ "Джани Родари". След като открихме заедно изложбата "Път към звездите" с техни рисунки, се насладихме на музикално изпълнение, специално подготвено в чест на 100-годишнината от рождението на писателя на 23 октомври. Ние им показахме Детския център и голяма част от книгите от Джани Родари, с които разполагаме в Детския център. Те изслушаха с интерес спомените на литературната изследователка Стефка Мечкарова, която се е срещала с писателя през 1979 г. Учениците получиха от Библиотеката книги и шапки като подарък и обещаха да се върнат като наши читатели. Тържествен плакет за съвместно сътрудничество бе връчен от заместник- директора на ЧДГ "Джани Родари" госпожа Горанова на директора на Столична библиотека госпожа Юлия Цинзова.

"Как се правят корици"- арт ателие в Детския център

Как се правят корици? Този въпрос днес беше щателно разнищен и обсъден благодарение на художника майстор на корици Дамян Дамянов в Детския център. После участниците в арт ателието имаха възможността по време на практичното занятие да нарисуват сами корица по приказката на Джани Родари "Шоколаденият път". Кое прави една корица успешна, за колко време се прави една корица и доколко художникът се съобразява с вкуса на всеки автор и издателство бяха само малка част от въпросите, на които отговори Дамян Дамянов. До нови срещи.

Кой е Серафим" - онлайн предизвикателство на Детския център
Кой е Серафим

Серафим е герой от едноименния разказ на Йордан Йовков, който дава всичките си заделени пари за ново палто на Павлина, която трябва да заведе болния си съпруг за лечение в града.

 

Серафим остава със старото си палто, а в края на разказа той казва: "- Хубаво си е то, мойто палто - продължи той с някаква особена радост в гласа си. - Аз като го позакърпя пак, ще прекарам с него и таз зима. Пък ако ми е писано, с него може и пред бога. То там, на онзи свят, туй палто може да ми помогне. Може пък там да ми дадат ново палто, златно, тъй да се каже, скъпоценно..."

 

Това, което ние търсим и очакваме от вас е да ни изпращате снимки или рисунки на хора, които приличат на Серафим в нашето съвремие. Как изглежда днес Серафим? Може да е мъж, жена, дете. Има ли сред нас хора, които са готови да се лишат от онова, от което те самите имат нужда?

Снимките и рисунките изпращайте с кратко описание защо избрания от вас човек прилича на Серафим.

Срок за изпращане - 5 ноември, имейл koieseraphim@abv.bg

 

Йордан Йовков е роден на 9 ноември 1880 г. в Жеравна и умира на 15 октомври 1937 г. в Пловдив.

Автор е на „Разкази" - 2 тома, (1917, 1918), сборниците „Последна радост", „Старопланински легенди" (1927), „Вечери в Антимовския хан" (1928), „Женско сърце" (1935), „Ако можеха да говорят" (1936), романите „Чифликът край границата" (1934), „Приключенията на Гороломов" (незавършен), комедията „Милионерът" (1930), драмите „Албена" (1930), „Боряна" (1932), „Обикновен човек" (1936). Майстор на късия разказ, така у нас и в чужбина наричат големия български писател Йордан Йовков. 

„Небето е на всички”Седмица, посветена на 100-годишнината от рождението на Джани Родари
„Небето е на всички”Седмица, посветена на 100-годишнината от рождението на Джани Родари

„Небето е на всички"

Седмица, посветена на 100-годишнината от рождението на Джани Родари – 17.10-24.10.2020

 

Програма

Детски център Столична библиотека

 

17 октомври, събота, 11:00-12:30 ч. Читателски клуб „Артишок" с Милена Гартли. Онлайн среща на тема „Литературни герои в творчеството на Джани Родари". За участие е необходимо предварително записване на duo1@abv.bg, за да бъде предоставен линк за онлайн срещата.

17 октомври, събота, 12:00-13:30 ч. Комикс студио с художника Христо Кърджилов. Създаване на комикс с любимите герои от „Приключенията на Лукчо".

 

22 октомври, сряда, 14:00 ч. Откриване на гостуващата изложба „Пътят към звездите". Рисунки на възпитаниците на ЧДГ "Джани Родари.

15:00-16:30 ч. Арт ателие „Как се правят корици" с художника Дамян Дамянов.

 

23 октомври, петък, 11:00 ч. - Тебеширено парти на открито на площад Славейков по случай рождения ден на Столична библиотека. Музика, безплатни читателски карти и подаръци.

24 октомври, събота, 11:00-12:00 ч. „Часът на приказката" Оф и онлайн вариант. Клиповете, в които четете приказки на децата си или децата четат на вас, може да качвате в dox.bg, споделени с нашия имейл duo1@abv.bg

 

24 октомври, събота, 12:00-13:30 ч. Комикс студио с художника Христо Кърджилов.  По случай 92-ия рожден ден на Столична библиотека изданието ще бъде на тема „Моята любима книга в библиотеката".

 

Джани Родари е роден на 23 октомври 1920 г. в малкия град Оменя, (Северна Италия).

През 1970 г. писателят е удостоен с най-престижното отличие за детска литература – наградата „Андерсен", наричана „малката Нобелова награда", която му помага да спечели световна известност.
Сред най-известните му произведения за деца са: „Приключенията на Лукчо", „Джелсомино в страната на лъжците", „Приказки по телефона", „Граматика на фантазията", „Барон Ламберто", „Прода-вач на надежда". Джани Родари е пътувал често по света, за да се среща с деца. Бил е неведнъж в България, последното му пътуване в София е през 1979 г. за участие в Асамблеята „Знаме на мира".

Читателски клуб "АРТиШОК" в седмицата на Джани Родари
Читателски клуб

Литературните герои "говорят" в седмицата, посветена на 100-годишнината от рождението на Джани Родари. "АРТиШОК" ще се събере отново на 17 октомври, събота, от 11:00 ч., този път в онлайн сбирка. Ще четем откъси от творчеството на Джани Rодари, ще се забавляваме с писане на диалози и игра на словесна лотария. Заповядайте! Сбирката изисква предварително потвърждение за участие, за да бъде предоставен линк за онлайн срещата.

Желанието за участие изпращайте на имейл duo1@abv.bg на Детския център или на фб страницата.

 
 

 

Kнигите на Бевърли Клиъри в "Библиотекарят препоръчва"
Kнигите на Бевърли Клиъри в

В рубриката #Библиотекарятпрепоръчва на Столична библиотека представяме на вашето внимание американската писателка Бевърли Клиъри, автор на бестселъри в жанра детска литература. Родена през 1916 година, днес тя е на 104 години. След дипломирането си работи като библиотекар. Там се среща с много деца, които търсят книги за тяхната възраст, което я мотивира да започне да пише.Първата ѝ книга „Хенри Хъгинс" от едноименната поредица е издадена през 1950 г.С главна героиня енергичното малко момиченце Рамона Куимби в книгата „Бийзъс и Рамона" през 1955 г. започва другата ѝ емблематична поредица „Рамона Куимби". Цялото клипче може да изгледате тук https://www.facebook.com/218140545296099/videos/1136591600181051/

Успешен старт на новата инициатива "Филмово междучасие" в Детския център
Успешен старт на новата инициатива

С филмовата космическа сага на американския режисьор Джордж Лукас, създадена през 70-те години на ХХ век.„Междузвездни войни" (на английски: Star Wars), стартира новата инициатива "Филмово междучасие" в Детския център на Столична библиотека. Сюжетът на „Междузвездни войни" се развива в измислена спираловидна галактика, населявана от стотици различни видове създания, повечето от които не хуманоидни.

По-малките участници оцветяваха маската на Дарт Вейдър, а по-големите побързаха да заемат удобните пуфове в нашата VR стая, където се потопиха чрез филмова музика и голям екран в поредицата. Накрая имаше фен викторина, в която трябваше да познаят кой кой е на снимките от екрана.

Предстоят ни следващи издания, в които ще търсим общото и различното в литературата и филмите. Сред най-предпочитаните четени книги, превърнати във филми, са книгите за динозаври, Маугли от"Книга за джунглата", "Алиса в страната на чудесата" и поредицата за Хари Потър.

Филмово междучасие в Детския център: Star Wars
Филмово междучасие в Детския център: Star Wars

„Филмово междучасие" е новата инициатива на Детския център, която ще открива връзките между киното и литературата . Първото издание ще се състои на 29 септември от 17:00 ч. и ще е посветено на емблематичната филмова поредица "Междузвездни войни". Малките участници ще бъдат пренесени във времето и пространството с помощта на 3D очила на големия екран в нашата VR стая. После ще могат сами да изработят маски на прочутия Дарт Вейдър или други любими герои, както и да вземат книги, посветени на Star Wars, за които е обособен специален кът в Детския център. Ще има и фен викторина . Водещ на събитието е Вера Мутафчийска, която е докторант по "Драматургия за детско кино" в НАТФИЗ "Кр.Сарафов".

Линк към фб събитието за записване https://www.facebook.com/events/330358694856065/

Вход свободен.

Първо след ваканционно издание на читателски клуб "АРТиШОК"
Първо след ваканционно издание на читателски клуб

Читателски клуб "АРТиШОК" събира отново своите млади (по)читатели на 26 септември от 11:00 часа. Споделете впечатления от лятото, разкажете за красиви места и забавни случки, участвайте с приятели в нашето занимателно събиране с тема "Най-чудните места по света". Очакват ви игри с думи, четене на откъси от българската и световна класика и забавни дискусии. Водещ писателката Милена Гартли. Линк към фб събитието https://www.facebook.com/events/1211878685843457/

Празнично първо издание на комикс студиото в Детския център
Празнично първо издание на комикс студиото в Детския център

На първото издание на нашето комикс студио децата взеха участие в пресъздаването на истинско арт събитие, посветено на празника на София. Макар задачата да беше трудна, те успешно претвориха сцени от живота на трите сестри - Вяра, Надежда, Любов и майка им София. Силуетите, израженията на лицата и ракурсът в изобразяването на предметите, които са типични за комикса, оживяха на белите листове, разграфени в квадратчета, както и текстът - в балончета. Всичко това се случи под умелото ръководство на художника Христо Кърджилов.

 

От 19 септември комикс студиото в Детския център ще се провежда всяка събота от 12.00-13.30 ч. Заповядайте!