Сектор „Детска литература“ – събития и новини
Темата за Играта на най-малките в Детския център на Столична библиотека
Темата за Играта на най-малките в Детския център на Столична библиотека

Първият уъркшоп за годината в Детския център на Столична библиотека съвместно с 1 Наум беше на тема Играта.Коя е полезната игра и как развитието на децата да бъде стимулирано чрез играта? Лектор на събитието беше логопедът Татяна Митова. Срещата премина в две части. Накрая децата пяха, танцуваха и се забавляваха до насита.

Игнажден в Детския център
Игнажден в Детския център

Игнажден в Детския център Игнажден бе много специален ден за всички ни.

 

Спазихме традицията и обещанието да наградим с книги първите трима влезли читатели в Детския център.

А те бяха: служителка в международна компания с чешки език, учителка по английски език и системен администратор.

 

После, съвместно с Американския център в Столична библиотека, направихме задушевно тържество, на което наградихме с грамоти и малки подаръци най-активните ни читатели, доброволци, дарители на книги, четящи семейства, успешни партньори и още, и още.

 

Нека продължаваме все в същия дух на добронамереност и топлота и през новата година.

 

Успешно постигане на цели и трупане на знания Ви желаем от целия екип.

 

Седмокласници в интерактивното студио на Столична библиотека
Седмокласници в интерактивното студио на Столична библиотека

На 16 декември 2019 г. на гости ни бяха седмокласници от 6 ОУ „Граф Н. П. Игнатиев“. След като разгледаха новото интерактивно студио, те разбиха мита, че тийнейджърите не четат. Учениците си взеха по няколко дебели книги за вкъщи, които съвсем не бяха от задължителната литература за седми клас.

Четвъртокласници на гости в седмицата на четенето
Четвъртокласници на гости в седмицата на четенето

В седмицата на четенето на гости на Детския център на Столична библиотека бяха четвъртокласниците от 76 ОУ „Уилям Сароян“. Сред тях имаше деца, които питаха за комиксите „Дъга“, други взеха книгите за Дръндьото, а трети се задълбочиха в четене на енциклопедии. Споделиха кои от българските автори биха искали да видят на живо, а ние си водехме бележки.

Музиката като средство за възпитание на най-малките
Музиката като средство за възпитание на най-малките

Най-малките ни (по)читатели от Фондация „1наум“ на 12 декември 2019 г. бяха в Детския център на Столична библиотека и огласиха залата.

Музиката беше тема на епизод 3 от уъркшопа.

 

С музиката се възпитава, с музиката се забавлява, с музиката се учи, а ритъмът е навсякъде около нас. Затова колкото повече музиката присъства в детството, толкова по-щастливо е то.

Книгата Вярвай в чудеса беше представена в Детския център
Книгата Вярвай в чудеса беше представена в Детския център

На 7 декември 2019 г. в Детския център на Столична библиотека бе представена книгата „Вярвай в чудеса“ от Павлина Делчева-Вежинова с илюстрации от Стоян Атанасов. В книгата авторката е разказала 24 приказни истории, които заредиха малки и големи читатели с добро настроение и коледен дух.

Дошлите на представянето си припомниха тихата празнична нощ и се изпълниха с добрия коледен дух, който претворява желанията в чудеса.

В Детския център беше представена книжката за Бобо Бермундо и Отряд „ПиПер
В Детския център беше представена книжката за Бобо Бермундо и Отряд „ПиПер

На 29 ноември 2019 г. Детският център към Столична библиотека посрещна първокласниците от 7-о СУ „Св.Седмочисленици“. Те присъстваха на представянето на детската книжка от Дари, Цвети и Криси – екипът насайта https://www.plantaboo.eu/. Еко книжката предизвика голям интерес сред децата, още повече когато от нея изскочи страшната вещица Нехая. Оказа се, че тя съществува, защото се храни от отпадъци и така децата разбраха, че трябва да са по-внимателни към всичко, което изхвърлят. От книжката изскочиха и семена, които скоро заедно ще засадим в най-новия ни уъркшоп „Отряд Пипер“. С това поставяме началото на еко инициативата на Детския център „Пътят на хартията”. Създателите на книжката дадоха автографи на децата, а те започнаха да я четат веднага. Като подарък първокласниците получиха читателски карти и обещаха да продължат да бъдат верни приятели на книгите и четенето.

Ден за животните в Детския център
Ден за животните в Детския център

Фондация „Четири лапи“ гостува и в Детския център на Столична библиотека. Малките деца от родителския кооператив „Бирлибан“ с интерес изгледаха специално приготвената за тях презентация. После те спонтанно поискаха да нарисуват животните, които бяха видели на екрана. Накрая получиха своите читателски карти и си избраха по една книжка от Библиотеката.

Представяне на книжката „Бобо Бермундо и Отряд „ПиПер“ в Детския център - 10.30 ч.
Представяне на книжката „Бобо Бермундо и Отряд „ПиПер“ в Детския център - 10.30 ч.

На 29.11.2019 г. Дарина Димитрова ще представи в Детския център на Столична библиотека своята книга, от страниците на която можете да отгледате малка домашна градина от ядливи цветя, саксийни ягоди, домати, моркови, сладки чушлета, марули и репички.

 

Книгата е напечатана с безвредно за почвата еко мастило върху 100% рециклирана натурално бяла хартия. Съдържа ръчно направени хартиени елементи с вградени семена за покълване. Шрифтът е за хора с дислексия.

Вълнуващо премина Денят на християнското семейство в Детския център
Вълнуващо премина Денят на християнското семейство в Детския център

Децата от 148-о училище „Проф. д-р Любомир Милетич“ поздравиха гостите и домакините с Вазовата молитва и прочетоха приказката за бъчвата. След това специалните ни гости семейство Паташеви говориха на децата за смисъла на празника, колко е важно да бъдат всички заедно в семейството и никога да не забравят, че не са сами. Децата бяха нетърпеливи да разберат каква е тайната им двама души да останат толкова време заедно…

Накрая семейство Паташеви подариха на децата кубчета, които те сами да сглобят вкъщи и които ще им разкриват всеки ден различно послание.

Преди да се приберат вкъщи при семействата си децата, получиха безплатни едногодишни читателски карти за Столична Библиотека.