Сектор „Детска литература“ – събития и новини
С 1 наум Епизод 2 – Правилата
С 1 наум Епизод 2 – Правилата

С Фондация 1 наум в Библиотеката: Епизод 2 – Правилата. Във втора серия ще бъде обърнато внимание на правилата. Откога, какви, защо? Може ли без правила? Водещ: Николета Николова, педагог, психолог и Монтесори преподавател.

 

21.11.2019 г., 10:30 ч., Детски център

 

Вход свободен, с предварително записване – ограничена бройка до 30 двойки мама и бебе (или татко и бебе, баба и бебе…).

Денят на християнското семейство в Детския център
Денят на християнското семейство в Детския център

За Деня на християнското семейство Детският център към Столична библиотека ще посрещне ученици от ОУ „Проф.д-р Любомир Милетич“ от 15:00 часа.

Защо е важен за всички нас този празник, какви са обичаите и християнските добродетели и как да живеем заедно, съхранявайки доброта и състрадание?

Специални гости на събитието ще бъдат семейство Паташеви, което е отпразнувало златната си сватба.

Възрастните също са поканени.

Ден на басните в Детския център
Ден на басните в Детския център

Дъждът не успя да попречи на второкласниците от 120 ОУ „Г. С. Раковски“ да дойдат в Детския център на Столична библиотека за Часа на басните на 18 ноември 2019 г. Кой е Лафонтен, кой е Езоп и защо героите на басните са животни?Тези и други неща преговориха учениците в уютното помещение на Детския център. Накрая получиха своите читателски карти и пожелаха да провеждат и други часове в Библиотеката

 

Изграждане на кули от книги в Детския отдел
Изграждане на кули от книги в Детския отдел

След големия интерес от предишните издания на Ателието по социални умения/Кули от книги се проведе още една среща на 15 ноември в Детския отдел. В него взеха участие ученици от 144 СУ училище “Народни будители”.

В първата част децата бяха предизвикани да разпознаят съучениците си под формата на игра.

Във втората част на ателието децата изтеглиха от "тайна кутия на словото" мъдри откъси от любимите си детски книжки.

А накрая, разделени на отбори, децата издигнаха своите кули от любими и прочетени книги.

Един книжовен ноемврийски ден в Детския отдел
Един книжовен ноемврийски ден в Детския отдел

В петъчния ден Детският отдел на Столична библиотека посрещна ученици от ЧСУ “П.Р.Славейков”.

Децата бяха очаровани от многото книги във всички стаи на Библиотеката, харесаха най-много стената с фентъзи книги, както и новата виртуална стая в Детския отдел.

Накрая получиха своите читателски карти и обещаха да станат редовни читатели.

СЕДМИЧЕН КУЛТУРЕН АФИШ НА ДЕТСКИЯ ЦЕНТЪР В СТОЛИЧНА БИБЛИОТЕКА 18.11 – 23.11.2019 г.
СЕДМИЧЕН КУЛТУРЕН АФИШ НА ДЕТСКИЯ ЦЕНТЪР В СТОЛИЧНА БИБЛИОТЕКА 18.11 – 23.11.2019 г.

18.11.2019 г. /понеделник/ – Час, посветен на басните и баснописците. Детският отдел ще посрещне ученици от 120 ОУ „Г.С.Раковски“, 13,30  часа.

 

21.11.2019 г. /четвъртък/ – С Фондация 1 наум в Библиотеката: Епизод 2 – Правилата. Във втора серия ще бъде обърнато внимание на правилата. Откога, какви, защо? Може ли без правила? Водещ: Николета Николова, педагог, психолог и Монтесори преподавател

 

21.11.2019 г. /четвъртък/ – Денят на християнското семейство в Столична библиотека. Детският отдел ще посрещне ученици от 148 ОУ „Проф.д-р Любомир Милетич“, 15,00 ч. Специални гости на събитието ще бъдат семейство Паташеви, отпразнували наскоро златната си сватба.

 

22.11.2019 г. /петък/ – Посещение на ученици от ЧОУ „Образователни технологии“, 10.00 часа.

 

23,11.2019 г. /събота/  – Арт ателие с художника Христо Кърджилов от 11 до 14 часа. Той е един от основавателите на първото в България списание за комикси – “ДЪГА”.

 

23.11.2019 г. /събота/ – "Час на приказката" за най-малките от 11 до 12 часа.

С 1 Наум за Движението
С 1 Наум за Движението

Движението е здраве, а здравето е движение. Детският център на Столична библиотека бе „оцветен“ от деца на възраст от 0-3 години, придружени от своите майки на 7 ноември 2019 г.

Заместник-директорката Марчела Борисова ги приветства с добре дошли и им пожела да запазят най-ценното от детството, а именно удивлението.

Специални гости на уъркшопа бяха Таня Андреева, от която младите майки получиха практични съвети, когато детето е болно и Малина Данаилова, водеща по темата „Движение“.

Накрая майките избраха книги от библиотеката, докато дечицата лазеха по килимчетата.

1 ноември в Детския център
1 ноември в Детския център

Денят на будителите в Детския център на Столична библиотека започна още рано сутринта. Стаята на най-малките бе заета от деца между 3 и 5 години от частна детска занималня „Омая“. Бяха последвани от малчуганите от частна занималня „Адива“. Те изслушаха специално подготвената за тях лекция за Свети Иван Рилски, представена от Ана Анастасова, ръководител сектор „Краезнание и книжовно наследство“.

„За десерт“ беше откриването на литературния клуб „АРТиШОК“, воден от писателката Милена Гартли. Учениците от 51 СОУ „Елисавета Багряна“ поздравиха целия Детски център с рецитация на стихове от Иван Вазов. След това срещата премина към първата книжка за обсъждане, която бе „Антон и Точица“ от Ерих Кестнер.

Накрая писателката Милена Гартли им подари книги, децата й подариха цветя, а всички деца, записали се да участват и в следващите сбирки на клуба, получиха специални клубни карти. Следете ни на фейсбук страницата за следващите срещи и книги.

Софийските будители в Детския център
Софийските будители в Детския център

Детският център на Столична библиотека се готви да посрещне деца от няколко столични училища по случай Деня на народните будители.

Темата на срещите ще бъде будителството в нашето съвремие. В този дух Ана Анастасова – ръководител на сектор „Краезнание и книжовно наследство“ – ще представи ценни откъси от неиздаваната документално-биографична книга на Елинка Бояджиева „Софийските будители“.

В Детския център на 1 ноември 2019 г. от 11:00 ч. ще се учреди читателски клуб „АРТиШОК“ и ще се проведе първата му сбирка с водещ писателката Милена Гартли, читателите ще станат съучредители и притежатели на специални читателски карти.

Очакваме Ви!

Трескава подготовка за празника в Детския център
Трескава подготовка за празника в Детския център

Детският център на Столична библиотека се готви да посрещне деца от няколко столични училища по случай Деня на народните будители.

Темата на срещите ще бъде будителството в нашето съвремие, а най-ревностните читатели, които пожелаят, ще станат съучредители на новия литературен клуб „Артишок“.

Заповядайте!