Сектор „Детска литература“ – събития и новини
170 години от рождението на Иван Вазов в Детския център
170 години от рождението на Иван Вазов в Детския център

По случай 170 годишния юбилей на Патриарха на българската литература Детският център с хаштаг #сУмиРазумНадариме споделя в социалните мрежи на Столична библиотека оригинални клипове на деца, рецитиращи любими стихове на Иван Вазов.

Ако и Вие искате да участвате в тържественото отбелязване на юбилея на великия писател , може да изпращате клиповете си, качени в dox.bg, споделени с имейл duo1@abv.bg.

Приживе Иван Вазов издава само една книжка за деца. Това е сборникът "Стихотворения за малки деца", издаден от Д.В.Манчов като притурка към "Бащин език", Пловдив, 1883 година. Пред приятеля си Иван Д.Шишманов Вазов споделя: "Манчов ме помоли да му напиша и една малка сбирка стихотворения за деца и аз приех. Поръчката извърших в Сопот, гдето бях отишъл за три дни на разходка."

Сбирката съдържа 43 стихотворения. Някои от тях Вазов е писал доста преди 1883 година. В тази сбирка са включени редица Вазови стихотворения, влезли в златния фонд на българската поезия за деца: "Училище", "Овчар", "Кон", "Сватба", "Отечество", "Уловена птичка" и други.

Сбирката "Стихотворения за малки деца" претърпява за единайсет години седем издания (!)- нещо изключително за нашата детска книжнина и до ден днешен. След 1894 година Вазов не пише други книги специално за деца и юноши.

Едни от най-хубавите издания на произведенията за деца от Иван Вазов може да видите изложени в Детския център на Столична библиотека.

 

Удължено работно време на Детския център в съботните дни
Удължено работно време на Детския център в съботните дни

Уважаеми малки читатели и приятели на Детския център на Столична библиотека,

Поради големия интерес към книгите и инициативите ни през лятото, работното време на Детския център в съботните дни се удължава с 2 часа- до 17 часа. Започваме на 20.06.2020 г., когато при нас се "завръщат" и очакват своята детска публика на живо - литературният клуб „АРТиШОК" с писателката Милена Гартли; Арт-ателието с художника Христо Кърджилов и "Часът на приказката" с родители и доброволци.

Заповядайте в събота от 9:00 до 17:00 ч. да вземете за вкъщи и най-новите заглавия за вашите деца. Очакваме ви!

Празничен 1 юни в Детския център на Столична библиотека
Празничен 1 юни в Детския център на Столична библиотека

За първи път традиционният и любим юнски празник на децата в Столична библиотека протече по-различно -с по-малко посетители, атракции и игри и при строго спазване на противоепидемичните мерки . Въпреки студеното време в импровизираното арт ателие на площада пред библиотеката повече от 20 деца оцветяваха книжки и рисуваха заедно с художника Христо Кърджилов. 120 нови читатели на Детския център получиха своите читателски карти и избраха за четене в къщи 140 нови книги. Всички малки посетители получиха в подарък интересни детски книжки.

1 юни - Ден на детето в Столична библиотека
1 юни - Ден на детето в Столична библиотека

Честит празник на децата и техните родители от целия екип на Столична библиотека!

В деня на празника подаряваме детски книжки на най - активните читатели на Детския център.

От 12:00 ч. заедно с художника Христо Кърджилов ще рисуваме с тебешири на площадa пред библиотеката. А за децата и техните родители, които все още не са наши читатели, на 1 юни предлагаме едногодишни безплатни читателски карти в Детския център. Ако сте до 14-годишна възраст и картата ви е изтекла, или нямате такава, можете да я заявите онлайн като изпратите на имейл duo1@abv.bg до 0.00 ч. на 2 юни трите си имена и на колко сте години. Ние ще ви направим безплатна карта и ще ви пишем, когато е готова.

 

Очакваме ви на 1 юни в Детския център!

 

Споделете празника с нас !

Второ онлайн издание на читателския клуб АРТиШОК
Второ онлайн издание на читателския клуб АРТиШОК

Читателски клуб АРТиШОК продължава онлайн! Каним Ви да участвате в неговата втора онлайн версия на 30 май, събота, от 11.00 часа. Тема "Технологиите и тяхното описание в литературата", с водеща Милена Гартли.

Грабнете готварска книга или кибер роман и елате да творим в интерактивно онлайн събитие.

Нека желаещите да се включат да ни изпратят по месинджъра на страницата или на duo1@abv.bg своите имейли до 24 часа на 29 май (петък), на които ще получат линк и код за достъп за срещата.

Книги с автографи за първите участници в онлайн инициативите на Детския център
Книги  с автографи за първите  участници в онлайн инициативите на Детския център

Книги  с автографи за първите  участници в онлайн инициативите на Детския център

В навечерието на 24 май -Денят на българската просвета и култура и  славянската писменост  на гости в Столична библиотека бяха деца, участвали в няколко онлайн инициативи на Детския център като- "Часът на приказката", “Пет приказки търсят своите илюстратори", #Книгоубежище2020, "Готварски рецепти от детски книги".

Спазвайки всички мерки за безопасност Момчил, Божидар, Диляна, Габриела, Алия и Теди получиха книжки с автограф от известната детска писателка Юлия Момчилова.

Децата получиха специални подаръци и читателски карти от директора на Столична библиотека Юлия Цинзова.

Очакваме и други наши активни участници, илюстратори и читатели. Следете сайта и ФБ страницата на Детския център на Столична  библиотека за всички предстоящи оф и онлайн събития.

Стартира нов онлайн формат на читателския клуб АРТиШОК
Стартира нов онлайн формат на читателския клуб АРТиШОК

 Читателският клуб АРТиШОК на Детския център се завръща на 2 май, събота, в традиционния си час - 11.00 в нов онлайн формат. Темата е "Триумфът на човещината в трудни времена" с водеща писателката Милена Гартли.

Желаещите да се включат във виртуалната сбирка трябва да изпратят до 1 май вкл. в месинджъра или на имейла duo1@abv.bg своите имейли ,на които ще получат линк и код за достъп.

Пет приказки на Валери Петров търсят своите илюстратори - детски онлайн конкурс за илюстрация
Пет приказки на Валери Петров търсят своите илюстратори - детски онлайн конкурс за илюстрация

На 22 април тази година се навършват 100 години от рождението на големия български поет, драматург, сценарист и преводач Валери Петров. Особено място в неговото творчество заемат произведенията за деца. Валери Петров е автор на много детски стихове, пиесите „Меко казано“ „Копче за сън“, „ Пук“ , „В лунната стая“, сценарист е на едни от най известните игрални филми за деца - „Рицар без броня“ и „Йо-хо-хо“.

По случай 100 годишния юбилей на Валери Петров Столична библиотека стартира нов онлайн арт конкурс - за деца от 3 до 12 години, които да нарисуват героите от любимите „Пет приказки" на Валери Петров и изпратят снимка на илюстрацията си. Подробности за конкурса търсете на ФБ страницата на Детския отдел.

Резултатът на общите ни усилия ще бъде уникално издание на „Пет приказки“ с изпратените детски илюстрации и този единствен оригинален екземпляр ще се съхранява в колекцията от ценни и редки издания на Центъра за детска литература на Столична библиотека.

От 13 до 22 април на ФБ страницата на Детския отдел ще публикуваме всеки ден различен откъс от приказките и заданията за рисуване към текстовете. Пожелаваме ви творческо вдъхновение и очакваме вашите рисунки на имейл duo1@abv.bg или на ФБ страницата на Детския отдел.

Кулинарно вдъхновение - онлайн инициатива на Детския център
Кулинарно вдъхновение - онлайн инициатива на Детския център

 "Сега тука ще се бъркат палачинки. Сега тук ще се пекат милинки. Сега тук ще се правят курабийки." Започваме съставянето на виртуална готварска книга с рецепти от известни детски книжки с любимите ястия на популярни техни герои. Може да ни помагате, като изпращате вашите кулинарни предложения като снимки, клипове и коментари на фейсбук страницата на Детския център. Колкото по-любопитни са рецептите, толкова по-вкусен ще бъде резултатът.

След карантинната ваканция ви обещаваме да го направим заедно ! Вкусно вдъхновение и сладко четене!

"Часът на приказката" в нов формат

Скъпи читатели, както добре си спомняте, всяка събота от 11.00 ч в Детския център провеждахме любимия на малчуганите "Часът на приказката".

Много често приказките се четяха от майки и татковци доброволци.

Хрумна ни, че нищо не пречи тази традиция да бъде продължена и виртуално.

Вие може да ни изпращате видеоклипове, как четете на децата си или децата четат на вас. И с ваше разрешение ще ги публикуваме на Фейсбук страницата на Детския център. Ще има награди за читателите, изпратили най-атрактивните клипчета.

Очакваме вашите клипове в месинджъра на нашата ФБ страница или на официалния ни имейл duo1@abv.bg, или ако са твърде големи в www.dox.bg.