Новини
Старогръцки легенди и митове във филиал Люлин
Старогръцки легенди и митове във филиал Люлин

На 10 ноември 2018 г. във филиал "Люлин" на Столична библиотека бяха четени "Старогръцки легенди и митове". Деца и родители слушаха и рисуваха  "Митът за Тезей" разказан от Ваня Митинска и Деси Евгениева.

Проведе се кръгла маса за Елисавета Багряна
Проведе се кръгла маса за Елисавета Багряна
В Американския център Институтът за литература към БАН и Столична библиотека проведоха Кръгла маса, посветена на 125-годишнината от рождението на Елисавета Багряна, с водеща доц. Людмила Малинова.
На 12 и 13 ноември 2018 г. видни литературоведи, изследователи на нейното творчество и на историята на българската литература изложиха своите виждания за творчество на поетесата.
Въведение в темата направи проф. Светлозар Игов. Бяха обхванати темите за пътуването с Багряна (проф. Милена Цанева), нейните културни и социални роли (Катя Зографова), за Пещерите в природата и човешките души (проф. Дора Колева), за нейните ранни стихотворения (доц. Людмила Малинова) и публикациите й в "Златорог" (д-р Надежда Александрова), за зрялата й философска поезия (д-р Александра Антонова), за Багряна след Словения (проф. Людмил Димитров), за професията "Business lady" (доц. Мариета Иванова-Гиргинова) и още много други. Своеобразна рамка на събитието постави литературният историк Петър Величков.

На Кръглата маса присъстваха и ученици от 51 СОУ "Елисавета Багряна", които получиха безплатни едногодишни читателски карти за Библиотеката.

Медиите за нас
Медиите за нас

90 години Столична библиотека - в-к "Култура"
kweekly.bg

 

Тихите будители - БНР

 
Тихите будители - БНР радио "България
 
The silent Enlighteners of Bulgaria - БНР радио "България
 
Столична библиотека в цифрова градска среда - “Цифрова република”
digrep.bg

 

Дарение от издателство Сиби
Дарение от издателство Сиби

За поредна година с откриването на новата академична учебна година Столичната библиотека получи от издателство „Сиби“ дарение от книги на стойност 1000 лв.

 Актуалните заглавия на „Сиби“ допълват и обогатяват наличния библиотечен фонд от юридическа литература. Новите книги ще бъдат от полза най-вече за студентите по право, които учат в трите юридически факултета в СУ „Св. Климент Охридски“, Нов български университет и УНСС.

Изданията ще бъдат достъпни и за всички потребители, които търсят информация в областта на правните науки.

Ученици от 96 СУ за пръв път във филиал Люлин
Ученици от 96 СУ за пръв път във филиал Люлин

На 9 ноември 2018 г. ученици от 1 "д" клас на 96 СУ "Л. Н. Толстой" заедно със своите учители госпожа Кирова и госпожа Станчева посетиха Детския отдел на филиал "Люлин" на Столична библиотека. Децата чуха приказки, стихове и гатанки от Дора Габе, Елин Пелин и Дядо Пънч и разгледаха отделите в библиотеката и различните видове книги.

Нов живот за стари книги във филиал Сердика
Нов живот за стари книги във филиал Сердика

На 10.11.2018 г. във филиал "Сердика" на Столична библиотека поставихме началото на новия живот за старите книги. Започнахме с инсталацията фотьойл и ще продължим, за да създадем кът за литературни четения във филиала. Благодарим за идеята на Елизабет Саган, която е създала невероятни инсталации с книгите от собствената си библиотека.

Библиобусът отново при учениците от квартал Курило
Библиобусът отново при учениците от квартал Курило

На 9 ноември 2018 г. Библиобусът на Столична библиотека отново посети 170 СУ в квартал "Курило" на Нови искър. Малките учениците върнаха книжките, които вече са прочели, за да си заемат други, а тези, които нямат читателски карти, получиха едногодишни безплатни читателски карти за библиотеката.

Библиобусът на Столична библиотека за първи път гостува на Френската гимназия
Библиобусът на Столична библиотека за първи път гостува на Френската гимназия

На 7 ноември 2018 г. Библиобусът на Столична библиотека за първи път влезе в двора на Френската гимназия. Учениците от горния курс получиха своите безплатни читателски карти за ползване на библиотеката за срок от една година и с голямо удоволствие си избраха книги за четене.

90 години ДА Архиви
90 години ДА Архиви

На 1 ноември 2018 г., в Деня на народните будители, в изложбена зала „Архиви“ беше открита изложбата „Софийският културен живот в миналото в плакати и снимки“, посветена на 90-годишнината от създаването на Общинския музей с исторически архив, галерия и библиотека.
Изложбата представя оригинални плакати, снимки, програми от представления в столичните театри, изложби, организирани от Софийска градска художествена галерия, концерти на Столична драматична оперна трупа. Включени са и материали от фондовете на Столична библиотека - плакати и снимки от Сцена "Родна реч".

Цветни разделители във филиал Студентски
Цветни разделители във филиал Студентски

Съботният уъркшоп, посветен на Деня на народните будители, премина успешно и с голям интерес от страна по-малките и големите деца във филиал "Студентски" на Столична библиотека. Под ръководството на куклената актриса Таня Гигова те изработиха по няколко цветни и красиво декорирани разделители за книги.

1 ноември – Ден на народните будители в Столична библиотека
1 ноември – Ден на народните будители в Столична библиотека

Столична библиотека отбеляза 1 ноември – Деня на народните будители с две събития – представяне на новоизлязлата книга „Щрихи от две епохи. Нестор Марков – писма и спомени“ от Мария Ловджиева и с откриване на изложбата „Нестор Марков – будителят“.

Пред многобройната публика слово за живота и делото на Нестор Марков произнесе проф. дфн Мария Младенова, а Мария Ловждиева – автор на идейния проект на изложбата, представи книгата си, посветена на този забележителен възрожденец и енциклопедист.

Табло за мястото на библиотеката и книгите в живота във филиал Люлин
Табло за мястото на библиотеката и книгите в живота във филиал Люлин
Сред читателите на филиал "Люлин" на Столична библиотека бе проведена анкета "Мястото на библиотеката и книгите в живота ми". Те изразиха своето мнение за мястото на книгите и библиотеката в живот им, което бе оформено в табло-книга.
"Една библиотека е толкова много неща. Тя е място, където да се скриеш от дъжда. Място, където да отидеш, за да си сам и да помислиш. Но най-вече е място, където живеят книгите и можеш да се свържеш с други хора, с техните мисли, чрез книги... "
Е. Б. Уайт
Столична библиотека навърши 90 години
Столична библиотека навърши 90 години
Скъпи приятели,

тук може да видите клипа, който разказва накратко за  Библиотеката на София:

Честит Ден на народните будители!
Честит Ден на народните будители!
На всички колеги от Столична библиотека пожелаваме да са винаги всеотдайни в мисията си на просветители, а на читателите и приятелите на Библиотеката на София - да са верни на книгите!

Честит празник!

Детски Хелоуин в Американския център
Детски Хелоуин в Американския център

На 31 октомври 2018 г. в Американския център на Столична библиотека беше отпразнуван празника Хелоуин. Поради големия брой желаещи да участват, тази година бяха организирани две последователни събития, в които се включиха около 50 деца. За доброто им настроение, освен игрите, танците, лакомствата и подаръците, допринесоха и нашите доброволци - членове на организацията YES Alumni Bulgaria и по-големи ученици. Те влязоха в ролята на аниматори, организираха забавленията и обогатиха знанията на децата за историята на Хелоуинската традиция.

Ден на будителите във филиал Сердика
Ден на будителите във филиал Сердика
Филиал "Сердика" на Столична библиотека отпразнува  1 ноември - Ден на народните будители - заедно с деца и учители от 104 ДГ "Моят свят"- сграда 3. Бъдещите читатели се запознаха с книгите и разбраха защо библиотеките са извор на знания. Атмосферата бе празнична и вълнуваща. С тази среща започна приятелство и бъдещо сътрудничество.
Честит празник!

 

Карнавал във филиал Сердика
Карнавал във филиал Сердика

На 31.10.2018 г. във филиал "Сердика" на Столична библиотека организирахме маскен бал за нашите малки читатели и техните родители. Всички се забавлявахме на пиратския остров. Имаше дуел със саби, търсене на съкровище и още много весели игри. Беше цветно и красиво, шумно и различно.

За да бъде здравето естествено
За да бъде здравето естествено

На 30.10.18 г. в сектор „Обществени, естествени и точни науки” на Столична библиотека при голям интерес се проведе първата от двете поредни лекции на тема „Как да постигнем перфектно здраве” с лектори Петрана Танчева и инж. Стефка Нинова.
На кратко бяхме запознати със синергичната комбинация от множество органично отгледани плодове, зеленчуци, билки, подправки и суперхрани, от които са извлечени водата и захарите, като същевременно е съхранено съдържанието на флавоноиди и множество други ценни фитохимикали и минерали, полезни за човешкия организъм.

Млади автори представиха Деян Енев и книгата му с разкази – Дърводелецът
Млади автори представиха Деян Енев и книгата му с разкази – Дърводелецът

На 29 октомври 2018 г. в Литературния клуб на Столична библиотека гостува поредният автор от инициативата „Разказвач на месеца“. Деян Енев бе избрал трима млади свои колеги – Зорница Гъркова, Ангел Иванов и Дияна Тончева – да говорят за него и най-новия му сборник с разкази, които освен това прочетоха и по едно от произведенията, включени в книгата. В четенето се включи и съпругата на писателя, а вечерта завърши с въпроси на публиката и раздаване на автографи.

Старогръцки легенди и митове във филиал Люлин
Старогръцки легенди и митове във филиал Люлин

По случай Националната седмица на четенето и Деня на Народните будители ученици от пети клас на 40 ОУ "Луи Пастьор" заедно със своя класен ръководител госпожа Ваня Захариева посетиха Детския отдел на филиал "Люлин". Децата слушаха с интерес митове и легенди, четоха откъси от различни книги. Те разгледаха отделите в библиотеката и разнообразието от книги.