Новини
Хвърчила във филиал Сердика
Хвърчила във филиал Сердика

На 19.05.2018 г. филиал "Сердика" на Столична библиотека посрещна отново "Баба Слава". Със своите малка приятели тя прави хвърчила, с които гонихме пролетния вятър. Четохме, играхме и се веселихме. Очакваме я отново другия месец с лятно настроение.

Грамота за директорката на Столична библиотека Юлия Цинзова
Грамота за директорката на Столична библиотека Юлия Цинзова

На 17 май 2018 г. на церемонията по случай 65-годишнината на катедра "Библиотекознание, научна информация и културна политика" при Софийския университет Юлия Цинзова - директорка на Столична библиотека - получи Грамота за успешно партньорство и сътрудничество за повишаване и подобряване на качеството и ефективността на образованието в областта на библиотечно-информационните науки от ръководителката на катедрата доц. д-р Милена Миланова.

Медиите за нас
Медиите за нас

Столична библиотека откри документалнa изложба „Прослава на св. св. Кирил и Методий“ - ВТК

armymedia.bg

 

Столична библиотека открива изложба „Прослава на св. св. Кирил и Методий“ - Епицентър

 
Столична библиотека открива документалната изложба "Прослава на св. св. Кирил и Методий" - БТА
 
Столична библиотека открива документалната изложба „Прослава на св. св. Кирил и Методий“ - Труд
 
Безплатни читателски карти в Столичната библиотека за празника - тв "Европа"
tvevropa.com
 
11 май 2018 - празник на библиотечните и информационни работници - NGOBG.info
 
БИБЛИОТЕКАТА – ХРАНИЛИЩЕ НА ЗНАНИЕТО - Европа и светът

evropaworld.eu

Състоя се втората лекция от инициативата До Корея и назад - Сеул - традиционен и модерен
Състоя се втората лекция от инициативата До Корея и назад - Сеул - традиционен и модерен

На 15 май 2018 г. в Корейския кът на Столична библиотека, в рамките на инициативата "До Корея и назад", се състоя презентацията на Даниела Цветкова "Сеул - традиционен и модерен". Лекторката въведе присъстващите в неповторимата атмосфера на Сеул, който е посетила два пъти, и разказа подробности, свързани със забележителностите - музеи, увеселителни паркове, градини. Като всеки запален турист, Д. Цветкова обърна специално внимание на храната, видовете ресторанти и някои задължителни детайли, които трябва да знаят техните гости. В края на презентацията посетителите научиха основната практическа информация относно най-подходящия период за покупка на самолетни билети, работното време на туристическите обекти, цената на градския транспорт и общоприетото поведение. Интересният разказ бе придружен от над 700 снимки.

Библиобусът на Столична библиотека в Доброславци
Библиобусът на Столична библиотека в Доброславци

На 16 май 2018 г. Библиобусът на Столична библиотека посети 179 ОУ "Васил Левски" в Доброславци, район "Нови искър". Учениците от първи до седми клас получиха първите си читателски карти за Столична библиотека и с радост си избраха книги за лятното четене!

Вълшебникът - част от Приказките на Европа
Вълшебникът - част от Приказките на Европа

На 15 май 2018 г. малчуганите от детска градина № 12 „Лилия“ посетиха филиал „Студентски" на Столична библиотека, за да чуят историята на големия български писател и разказвач Ангел Каралийчев, известен още под името Вълшебникът. Децата се запознаха с неговото творчество чрез мултимедийната презентация, подготвена специално за тях. Някои от малчуганите се включиха, като разказаха негови известни приказки. В края те получиха подарък от район „Студентски“ книгата „Крали Марко“, а от филиала - безплатна читателска карта и разделител за новата им книжка.

Събитието е по повод Българското европредседателство и Денят на Европа - 9 май. Филиал „Студентски" на Столична библиотека съвместно със район „Студентски“ организират „Приказките на Европа“ с децата от детските градини в Студентски град.

Учениците от Световрачене станаха читатели на Столична библиотека
Учениците от Световрачене станаха читатели на Столична библиотека

На 15 май 2018 г. Библиобусът на Столична библиотека посети 177 ОУ "Св.Св.Кирил и Методий" в кв. "Световрачене", район "Нови искър". Учениците от 1 до 7 клас с желание се регистрираха и получиха своята първа читателска карта за Столичната библиотека, която ще им даде възможността вече да посещават библиотеката и да ползват нейните фондове и информационни услуги.

Второ участие на Корейския кът на азиатския фестивал 2018
Второ участие на Корейския кът на азиатския фестивал 2018

На 12 май 2018 г. Корейският кът към Столична библиотека взе участие във второто издание на фестивала за азиатска култура "Цветовете на традицията". Посетителите на щанда на Корея опитаха национална кухня, участваха в томбола за книги и козметика и разгледаха част от книжната колекция на Корейския кът. Всички желаещи да станат читатели на Столична библиотека имаха възможност да го направят в рамките на представянето на Корейския кът. Други акценти в представянето на Корея бяха музикантите от групата за традиционна музика самулнори "Со Йънг" и кей поп танцьорите, които два пъти зарадваха многобройната публика с професионалните са изпълнения. Както нашите читатели вече знаят, средствата от фестивала са предназначени за фондация "За нашите деца", а общата сума, събрана от 13-те посолства на Виетнам, Емирство Кувейт, Индия, Индонезия, Иран, Китай, Монголия, Пакистан, Палестина, Република Корея, Саудитска Арабия, Тайланд, Филипини и Япония, надхвърля 11 000 лв.

Мая и концертът на талантите във филиал Студентски
Мая и концертът на талантите във филиал Студентски

На 12 май 2018 г. Зорница Иванова представи дебютната си книга "Мая и концертът на талантите" във филиал "Студентски" на Столична  библиотека. Децата от различи възрасти се запознаха с главната героиня - момиченце от Чикаго, което иска да участва в концерта на талантите, а нейната приятелка - българската фея Розичка - успява да й помогне да повярва в себе си и да преследва мечтите си.

Книгата е получила награда "Южна пролет 2018" за дебют в литературата за деца.

Библиобусът посети Музикалното училище
Библиобусът посети Музикалното училище

На 14 май 2018 г. Библиобусът на Столична библиотека посети Националното музикално училище, където вече го очакваха малките читатели от първи клас, за да си изберат любими книжки. Седмокласниците получиха своите първи читателски карти за Столична библиотека и с голям интерес разглеждаха и си взимаха книги за юноши и възрастни.