Новини
Летни занимания през юли в Американския център „Срещи с новите технологии“
Летни занимания през юли в Американския център „Срещи с новите технологии“
Американският център на Столична библиотека предлага игри, роботи, запознаване с 3Д технологии. За групови посещения се изисква предварително записване.
За контакти: americancorner@libsofia.bg тел.: 02/8015973
Библиобусът на Столична библиотека в Националната спортна академия
 Библиобусът на Столична библиотека в Националната спортна академия
На 5 юли 2018 г. Библиобусът на Столична библиотека отново посети Детския лагер по изкуствата и спорта в Националната спортна академия. Децата, които не бяха успели да се регистрират като читатели при предното му посещение, сега получиха безплатна читателска карта и си избраха книги за лятното четене.
 
Медиите за нас
Медиите за нас
Столична библиотека на фестивала „София моно 2018” - artSofia
 
Започва фестивалът „София Моно“ – 7 юли в парка Военна Академия - Kafene.bg
 
Започва фестивалът „София Моно“ - Actualno.com
 
Столична библиотека с лятна читалня в парка - Факти
 
"София моно" в парка на Военната академия - Дума

 

 

 

Съботен уъркшоп във филиал Студентски
Съботен уъркшоп във филиал Студентски

На 7 юли 2018 г. във филиал "Студентски" на Столична библиотека се събраха деца и родители, за да изработят от картон своите любими рибки. Работилницата бе ръководена от куклената актриса Таня Гигова от Сдружение „ГлухАРТчета“.

Приказки и гатанки от Елин Пелин и Асен Разцветников
Приказки и гатанки от Елин Пелин и Асен Разцветников

На 07.07.2018 г. в Детския отдел на филиал "Люлин" на Столична библиотека родители четоха приказки и гатнки от Елин Пелин и Асен Разцветников. Децата оцветяваха картинки и строиха с конструктор. Очакваме Ви отново в Детския отдел на 21.07.2018 г. от 10:30 часа.

Във филиал "Сердика" се проведе лекция за кариерните избори на жените лидери
Във филиал

На 05.07.2018 г. във филиал "Сердика" на Столична библиотека се проведе лекция на тема: “Касти и Жени Лидери. Как Принадлежността ни Определя Житейските ни Избори и Как да Правим По-Добрите”. Събитието беше първата от серия лекции-дискусии, част от кампании “Жени Лидери”, “Нова българска интелигентност” и “Светофар”, на Фондация “Деца на България” с водещ лектор Теодора Иванова.
 Лекцията бе посрещната с интерес и предизвика очаквана дискусия.

Библиобусът в Спортната академия
Библиобусът в Спортната академия

На 3 юли 2018 г. Библиобусът на Столична библиотека с мото „Книгите идват при вас“ посети Националната спортна академия, където се помещава Детският лагер по изкуствата и спорта, организиран от район "Студентски". Част от децата от първи до пети клас станаха наши читатели и си избраха книги за лятното четене.

 
Последно сбогом с Никола Бажлеков
Последно сбогом с Никола Бажлеков
На 3 юли 2018 г. в църквата „Свети Седмочисленици” близки, приятели, колеги и съмишленици се простиха с инж. Никола Бажлеков.
Благодарение на дългогодишното си партньорство с фирма "Прима-Софт" ООД и нейния ръководител Н. Бажлеков Столична библиотека разшири електронните си услуги, създаде електронни платформи и дигитализира голяма част от ценния си фонд.

Нека почива в мир!

 

Работилничка с кауза
Работилничка с кауза

Фондация "Нашите недоносени деца" и Столична библиотека, филиал "Люлин", организираха благотворителна работилничка "Приказна рисунка" на 28.06.2018 г. Малките герои рисуваха като истински художници върху платното картини от своите любими детски приказки.

Сред най-обичаните детски книжки се оказа "Пипи Дългото чорапче", а всички деца се забавляваха с историята "Пипи обикаля магазините". 
Благодарим на всички присъстващи, които дариха и стойността от входа за събитието в подкрепа на първият в страната семеен център "Малки чудеса", изграден от фондацията "Нашите недоносени деца", който е изцяло фокусиран върху нуждите на тези семейства и децата им.
Изработка на картички във филиал Люлин
Изработка на картички във филиал Люлин

На 30.06.2018 г. в Детския отдел на филиал "Люлин" на Столична библиотека се събраха деца от 5 до 12 години, за да продължат поредицата занимания в хартиената ни работилничка. Децата вложиха много въображение в изработването на картички и се забавляваха. Очакваме Ви отново в Детския отдел на 14.07.2018 г. и 30.07.2018 г. от 10.30 часа.

Различната приказка с Баба Слава във филиал Сердика
Различната приказка с Баба Слава във филиал Сердика
На 30.06.2018 г. във филиал "Сердика" на Столична библиотека отново посрещнахме "Баба Слава". Този път освен разказване и четене на приказки, децата сами създадоха своя приказка- пъзел. Беше интересно, занимателно и различно. Очакваме ви отново на 14.07.2018 г.
Общественият съвет прие програма за честване на 90-годишнината на Столична библиотека
Общественият съвет прие програма за честване на 90-годишнината на Столична библиотека
На 29 юни 2018 г. в Столична библиотека се проведе заседание на Обществения съвет.
На него беше разгледана и приета програмата за отбелязване на 90-годишнината на библиотеката. Членовете на съвета предложиха създаването на Инициативен комитет за честването. Общественият съвет прие културната програма за честването на годишнината и издаването на книга по този повод.
Присъстващите поздравиха директорката на Столична библиотека Юлия Цинзова по случай удостояването на библиотеката с Националната награда "Хр. Г. Данов".
Алек Попов – ирония и сладкодумие
Алек Попов – ирония и сладкодумие
С един от най-популярните и превеждани в чужбина български белетристи завърши сезонът на поредицата „Разказвач на месеца“ в Столична библиотека. Алек Попов беше представен увлекателно от проф. Михаил Неделчев, който преведе аудиторията през всичките му книги, а после авторът прочете глава от последния си роман „Сестри Палавееви по пътя към новия свят“. В събитието със свое изказване спонтанно се включи и друг известен български писател - Захари Карабашлиев, в качеството си на главен редактор на издателство „Сиела“, което издава книгите на Попов. В края на вечерта дойде времето за въпроси от публиката и за автографи.
В Столична библиотека се състоя семинар за защита на личните данни
В Столична библиотека се състоя семинар за защита на личните данни

На 27 юни 2018 г. в Столична библиотека се състоя семинар, свързан със защита на личните данни. На семинара присъстваха 74 читалищни библиотекари и секретари от София-град и София-област. Водещи на семинара бяха Марио Пунчев "Човешки ресурси" и Марияна Галчева - методист.

Войната на световете завърши без жертви
Войната на световете завърши без жертви

На 26 юни 2018 г. в Литературния клуб на Столична библиотека се проведе двубой между лошите момчета в българската поезия Васил Прасков и Лъчезар Лозанов. Сблъсъкът трябваше да реши спора как е по-актуално да се пише – концептуално или емоционално, асоциално или с емпатия към социалното. Двамата водачи на бившата група за литературен тероризъм „Рамбо 13“ бяха привлекли за свои секунданти поета и литературен критик доц. д-р Йордан Ефтимов от Нов български университет и Стефан Гончаров, поет и студент по скандинавистика от СУ „Св. Климент Охридски“. В крайна сметка победител не бе излъчен, а страстите бяха умиротворени от музикалните изпълнения на Бояна Желязкова, Анита Крис и дуетът Иван Христов и Петър Чухов, двама от членовете на етнорок групата „Гологан“, които също прочетоха по едно свое стихотворение.

 
Еньовден и магията на билките във филиал Люлин
Еньовден и магията на билките във филиал Люлин

В детският отдел на филиал "Люлин" на Столична библиотека на 23 юни 2018 г., в навечерието на Еньовден, за магията на билките и традицията на празника разказа г-жа Ваня Митинска - бивша учителка от ЧСУ "Проф. Николай Райнов". Приготвен беше специален билков чай за деца и родители, подсладен с билков мед. С песни и игри беше  поздравено слънцето. С помощта на г-жа Деси Евгениева - учителка от ЧСУ "Проф. Николай Райнов", деца и родители изработваха от глина и билки различни предмети.

Столична библиотека посрещна Еньовден с планинско четене
Столична библиотека посрещна Еньовден с планинско четене
На 24 юни 2018 г. навръх Еньовден Столична библиотека разположи своята шатра на поляната на хижа „Момина скала” в ПП Витоша като част от кампанията „Библиотека в планината”.
Директорката на Столична библиотека Юлия Цинзова поздрави всички присъстващи по случай празника.
В планинското четене със свои стихове се включиха поетите Анна Лазарова, Теодора Тотева, Георги Гаврилов и Роман Кисьов. Столична библиотека представи на поляната  на „Момина скала” изложбата си „Фолклорът в детския периодичен печат 1878 г. – 1944 г.“.
Многобройните туристи имаха възможност да си вземат безплатна книга и да получат безплатна едногодишна читателска карта. Желаещите можеха да си вземат книги от фонда на библиотеката и от къщичките ни, заредени с нова и интересна литература, и да оставят свои прочетени книги там.

 

Творческа работилница във филиал Сердика
Творческа работилница във филиал Сердика

На 16.06.2018 г. във филиал "Сердика" на Столична библиотека се състоя поредната творческа работилница. Заедно създадохме малки книжки, детски колажи и цветни картинки. Децата се забавляваха и показаха своите умения.

Ваканция на отличниците във филиал Студентски приключи с усмивки и награди
Ваканция на отличниците във филиал Студентски приключи с усмивки и награди

На 22 юни 2018 г. във филиал „Студентски“ на Столична библиотека се състоя закриването на „Ваканция на отличниците“, съвместна инициатива с район „Студентски“. Кметът на района г-н Дилчев поздрави децата за тяхното участие и им раздаде грамоти и подаръци – книги-игри за развитие на логическото мислене.

В Столична библиотека се проведе семинар за училищни и читалищни библиотекари
В Столична библиотека се проведе семинар за училищни и читалищни библиотекари

На 22 юни 2018 г. в Американския център на Столична библиотека се проведе семинар за училищни и читалищни библиотекари, свързан с промените, които налага последното издание на Универсалната десетична класификация /УДК/. Лектор беше доц. д-р Милена Миланова, ръководител на катедра "Библиотекознание, научна информация и културна политика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Гости на семинара бяха представители на издателство "Лексикон", които подариха свои книги на библиотеките и представиха изданието си "Приказник". Софийските библиотеки получиха дарение и от писателката Вера Грозева.