Новини
Новата книга на Георги Константинов Поезията като свидетел беше представена в Библиотеката на София
Новата книга на Георги Константинов Поезията като свидетел беше представена в Библиотеката на София

Мраморното фоайе на Столична библиотека отново се оказа тясно за стотиците почитатели на Георги Константинов, които имаха възможността да чуят най-новите стихове на поета, включени в стихосбирката „Поезията като свидетел“. Вълнуващо обръщение към Георги Константинов направи Здравка Евтимова – новият председател на Българския ПЕН-център, която му пожела здраве и творческо вдъхновение, с което да продължава да радва почитатели в страната и чужбина.

Академия „Бобче топче“ във филиал „Сердика“
Академия „Бобче топче“ във филиал „Сердика“

На 22 май 2019 г. филиал „Сердика“ на Столична библиотека посрещна своите нови приятели от академия „БОБЧЕ ТОПЧЕ“. Академията е институция за образование, консултации и терапия с основна цел заедно да променим установените стереотипи и поостарелите възгледи, създаващи ни проблеми при отглеждането, образованието и най-вече разбирането на собствените ни деца. Децата рисуваха, играха и се забавляваха. Заедно четохме детски книжки и те оставиха своите автографи за спомен.

Работно време за празниците
Работно време за празниците
Скъпи читатели!
Честит 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост!
Столична библиотека няма да работи на 24 май 2019 г., а на 25 май 2019 г. (събота) ще обслужва читатели от 9:00 до 14:45 ч.
Очакваме Ви!
Медиите за нас
Медиите за нас
1 000 деца от 30 столични училища се включиха в кампанията „На училище в Столична библиотека“ - artSofia
artsofia.bg
 
Награждаване на победителите в ученическия конкурс „Вековната мъдрост на нашия град“ - artSofia 
artsofia.bg
 
Столична библиотека ще отбележи 24 май с празнична програма - „Епицентър“
epicenter.bg
 
Столична библиотека с богата програма и изненади за 24 май - Столица.bg
stolica.bg
 
С богата културна програма в града ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май - НОВИНИ 24/7
novini247.com
 
В Столична библиотека ще бъдат наградени победителите в конкурса „Вековната мъдрост на нашия град“ - „Епицентър"
epicenter.bg
 
Дни на българската просвета и култура и на славянската писменост в Столична библиотека - artSofia
artsofia.bg
 
24 май в Столична библиотека - artSofia
artsofia.bg
 
Поетична вечер по случай Деня на българската просвета и култура в Столична библиотека - „Епицентър“
 
Поетична вечер по случай 24 май ще се състои в Столична Библиотека - Столица.bg
stolica.bg
 
В Столична библиотека ще бъде представена „Книга за Никола Радев” - „Епицентър“
epicenter.bg
 
В Столична библиотека ще бъде представена „Книга за Никола Радев” - Фокус
 
В Столична библиотека ще бъде представена „Книга за Никола Радев” - GLASBG
 
Творческа вечер „Яна Язова – енигма, фатализъм, реалност” - „Епицентър“
epicenter.bg
 
Творческа вечер „Яна Язова – енигма, фатализъм, реалност” ще се проведе в Столична библиотека - „Фокус“
 
Творческа вечер "Яна Язова - енигма, фатализъм, реалност" ще се състои в Столичната библиотека - БТА
bta.bg
 
Георги Борисов е поет на месец май в Столична библиотека - artSofia
artsofia.bg
 
Георги Борисов е поет на месец май в Столична библиотека - „Епицентър“
epicenter.bg
 
Георги Борисов стана поет на месец май в Столична библиотека - Столица.bg
stolica.bg
 
ГЕОРГИ БОРИСОВ – ПОЕТ НА МЕСЕЦ МАЙ В СТОЛИЧНА БИБЛИОТЕКА - Факел експрес
fakelexpress.com

 

 

Библиобусът отново в квартал Надежда
Библиобусът отново в квартал Надежда

Библиобусът на Столичната библиотека посети 102 ОУ „Панайот Волов“ в кв. „Надежда“ 4. Учениците от третите класове получиха своята едногодишна безплатна читателска карта за библиотеката и с интерес разгледаха мобилната библиотека и избраха от нея книги за четене.

Библиотеката на София отбеляза 24 май с празнична програма
Библиотеката на София отбеляза 24 май с празнична програма

На 22 май 2019 г. в Столична библиотека с празнична програма беше отбелязан 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост.

С ученици от 120 ОУ „Г. С. Раковски“ стартира новата инициатива на Столична библиотека, в която деца даряват прочетените от тях книги на деца от уязвими общности. Те дариха 100 детски книги за децата от Сдружение „Каритас България“, които ще послужат за оформяне на два къта с книги в центровете на сдружението в кв. „Факултета“ и гр. Малко Търново. Подготвени са и други столични училища, които от септември ще се включат в кампанията.

Библиотеката на София обяви финала на четвъртата успешна кампания „На училище в Столична библиотека“, в която се включиха над 1 000 деца от 30 столични училища.

Наградени бяха победителите в ученическия конкурс „Вековната мъдрост на нашия град“, организиран от Клуб „Учители“ към Столична библиотека и 149 СУ „Иван Хаджийски“. В него се включиха 60 деца от 40 софийски училища. Наградата за първо място за стихотворение връчи Деница Сачева – зам.-министър на образованието и науката. Участниците бяха поздравени от члена на журито Веселин Иванов – учител по български език и литература в 149 СУ „Иван Хаджийски“, Стефан Иванов от Клуб „Учители“ към Столична библиотека, Виолетка Петкова – главен експерт от Синдиката на Българските учители и Людмила Василева – директор на 149 Средно училище „Иван Хаджийски“ – София.

Ученици от Клуб „Добротворчество“ към 120 ОУ „Г. С. Раковски“ прочетоха мисли за човешките добродетели и изпълниха песен.

 

Ученическо състезание във филиал Люлин
Ученическо състезание във филиал Люлин

В рамките на кампанията „На училище в Столична библиотека“ ученици от 2-ри клас на 40 СУ „Луи Пастьор“ гостуваха във филиал „Люлин“ на Столична библиотека. Заедно с със своите учителки г-жа С. Станкова и г-жа М. Аронова децата научиха за живота и делото на Светите братя Кирил и Методий, за създаването на българската азбука и празнуването на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. За тях бе организирано състезание по математика и български език, в което показаха своите знания. Учениците получиха безплатни едногодишни читателски карти и химикалки с логото на библиотеката за спомен от посещението си.

В Столична библиотека се състоя прожекцията на уругвайско-аржентинския филм „Пътуване към морето“
В Столична библиотека се състоя прожекцията на уругвайско-аржентинския филм „Пътуване към морето“

На 20 май 2019 г. в зала „Виктория“ на Столична библиотека се състоя прожекцията на уругвайско-аржентинския филм „Пътуване към морето“. Филмът беше представен с кратко експозе от г-жа Мария Пачкова, филолог и преводач, пред публика от различни възрастови групи. Специален гост на прожекцията беше Почетният консул на Уругвай в България проф. д-р Йоаким Каламарис.

Испанска читалня на Столична библиотека изказва сърдечни благодарности на г-н Радослав Генчев за създадените от него субтитри на български език, което направи филма достъпен за по-широка аудитория!

Екипът на Столична библиотека на обучение „Дигиталната трансформация на библиотеките“
Екипът на Столична библиотека на обучение „Дигиталната трансформация на библиотеките“

На 18 май 2019 г. Столична библиотека бе домакин на практическо обучение на тема „Дигиталната трансформация на библиотеките“ по проект ДИГИТРАНС по програма Interreg – Програма за транснационално сътрудничество „Дунав 2014-2020“. Обучителният курс бе проведен от екип на ЦТИО към СУ „Св. Климент Охридски“, който представи методите, разработени в помощ на малките и средни предприятия, адаптирани и приложими към дигиталната трансформация на библиотеките и средищата за култура.

Основен акцент в програмата на обучението беше обсъждането на новите тенденции, роли и партньорства за изграждането на библиотеките на бъдещето. Колегите, разделени в пет импровизирани отбора, представиха по атрактивен начин множество творчески идеи и иновативни решения за различни типове потребители и читатели. Бяха излъчени и победители – два отбора, които бяха отличени с награди. Всички участници в семинара получиха сертификати за успешно преминаване на курса. В обучението се включи и директорката на Библиотеката на София Юлия Цинзова.

Представените креативни проекти показаха, че служителите в Столичната библиотека могат да подготвят множество вълнуващи изненади за своите читатели!

 

Столична библиотека проведе семинар в Общинската библиотека, Самоков
Столична библиотека проведе семинар в Общинската библиотека, Самоков

На 17 май 2019 г. Библиотеката на София проведе семинар по проект за регионална дейност към Министерството на културата. Семинарът се състоя в  Общинската библиотека „Паисий Хилендарски, гр. Самоков и беше предназначен за читалищните библиотекари от област Самоков. Водещи на семинара бяха Марияна Галчева и Камелия Конева. 

Нова украса в Детския център
Нова украса в Детския център

Магията да твориш. Арт салон в Детския център на Столична библиотека. Под вещото ръководство на своята учителка, г-жа Атанаска Василева, децата от детски център „Багаините на Авитохол“ изработиха украса за голямата зала на Детския център на Столична библиотека.

Ученици писаха концепция за книга
Ученици писаха концепция за книга

На 16 май 2019 г. в сектор „Обществени, естествени и точни науки“ на Столична библиотека ученици от три училища (НПГПТО, СПГЕ „Джон Атанасов“ и ПГТМД) се увериха, че „Четенето е модерно“. Като част от кампанията „На училище в Столична библиотека“ учениците проучваха потребителските интереси на младите читатели, техните мотиви за избор на книга, вижданията им за корица, автор, заглавие. Сътвориха собствена концепция за книга и споделиха на бръшлянови листа любимите си произведения. Събитието бе заснето от Медия „Ломоносов“. Учениците имаха възможност да се докоснат до редките и ценни издания на Столична библиотека в реновираната зала на сектор „Краезнание и книжовно наследство“, където началникът на сектора Ана Анастасова им представи възможностите, които Библиотеката на София предлага на младите читатели.

Така заедно почетохме и настъпващия празник 24-ти май.

 

 

Резултати от литературния конкурс „Вековната мъдрост на нашия град“
Резултати от литературния конкурс „Вековната мъдрост на нашия град“

В съответствие с Регламента за провеждане на Конкурса за ученици от столичните училища за есе и стихотворение на тема „Вековната мъдрост на нашия град“, организаторите от Столична библиотека (Клуб „Учители“) и 149 СУ „Иван Хаджийски“ – София, обявяват резултатите на журито:

 

Щедро дарение от Филип Димитров
Щедро дарение от Филип Димитров
На 16 май 2019 г. Филип Димитров – министър-председател на България (1991 – 1992 г.) и конституционен съдия, направи щедро дарение от свои книги на Библиотеката на София.
Благодарим му от името на хилядите наши читатели!
Книга за Никола Радев беше представена в Библиотеката на София
Книга за Никола Радев беше представена в Библиотеката на София

Приятели и почитатели на големия български маринист Никола Радев се събраха на представянето на „Книга за Никола Радев“ на 15.05.2019 г. в Столична библиотека, за да си спомнят за него и уникалното му творчество. Литературният критик и автор на книгата Никола Иванов разказа интересни случки от приятелството си с писателя-маринист наричан „аристократ на духа“, човек с неповторима харизма и сърдечна доброта, посветил необятната си душа и талант за писане на необятната морска шир. Бяха четени стихотворения от книгата, посветени на Никола Радев от негови колеги и приятели. 

Поезия и музика звучаха на представянето на антология Европа
Поезия и музика звучаха на представянето на антология Европа

На 15 май 2019 г. в Литературния клуб на Столична библиотека с поетическо четене беше представена антологията „Европа“. Събитието откри съставителят проф. Михаил Неделчев, като прочете стихотворението „Сантиментална разходка по Европа“ от Иван Вазов. След това водещият Пламен Дойнов и поетите Рада Панчовска, Петър Чухов и Федя Филкова прочетоха свои и на колегите си стихове. В края на четенето проф. Михаил Неделчев прочете стихотворение от любимия си автор Николай Марангозов.

 

В Столична библиотека бе открита изложбата Космос
В Столична библиотека бе открита изложбата Космос

На 13 май в галерия „София“ на Столична библиотека бе открита изложба „Космос“, организирана от Ателие „Цветна магия“, която е отворена за посещение до 21.05.2019 г. В изложбата участват децата от две столични детски градини – ДГ „СИНЧЕЦ“ и ДГ „ИЛИНДЕНЧЕ“, които са посещавали курсовете по приложни изкуства на Ателие „Цветна Магия“. Темата е интересна както сред децата, така и сред възрастните – „КОСМОС“. Посетителите на изложбата ще имат възможността да се запознаят с невероятните фантазии на децата по темата, претворени в картини, пластики и предмети за украса. Една наистина фантастична изложба, на която вече имаха възможност да се насладят и наши колеги от Холандия.

Заповядайте!

The Castle на гости на Столична библиотека
The Castle на гости на Столична библиотека

На 15.05.2019 г. децата от детска градина The Castle гостуваха на Детския център на Столична библиотека. С голямо вълнение те разгледаха богатото разнообразие от книги, четоха заедно с библиотекарите книгите за Грузулака и всички рисуваха в ателието.

Георги Борисов и Стефан Димитров в Поет на месеца
Георги Борисов и Стефан Димитров в Поет на месеца

На 14.05.2019 г. в Литературния клуб на Столична библиотека като Поет на месеца гостува Георги Борисов – поет, публицист, преводач, издател и редактор. Той беше представен от младия си събрат по перо Васил Балев. 

Поетът чете с много чувство свои стихове, а композиторът и негов приятел Стефан Димитров изпълни по неподражаем начин няколко песни по стихове на автора, включително емблематичната „И замириса на море“. 

Накрая многобройните желаещи имаха възможност да си вземат автограф от автора.

 

 

В Детския център се проведе състезанието В добра глава, сто ръце
 В Детския център се проведе състезанието В добра глава, сто ръце

На 14 май 2019 г. в Детския център на Столична библиотека в присъствието на подкрепяща публика и, разбира се, родители, се проведе състезанието с фолклорни мотиви „В добра глава сто ръце“ – игра с три отбора от втори и трети „а“ клас при 3-то СУ „Марин Дринов“. Участниците демонстрираха знанията си по теми, свързани с народните пословици и поговорки, и възможностите си да анализират смисъла им. Търсиха смислови аналози и преоткриваха необикновеното вълшебство на тези кратки, но пълни с мъдрост форми на фолклорната ни съкровищница. Всички деца получиха едногодишна читателска карта за библиотеката.