Нови книги
Легендите говорят
Легендите говорят

Автор: В. Маркова

Подзаглавие: Старинни легенди, преразказани за млади читатели

Издателство: Плеяда

Година: 2018

Каталог: Линк

 

Анотация: РАЗГЪРНЕТЕ ТАЗИ КНИГА, ЧУЙТЕ – ЛЕГЕНДИТЕ ГОВОРЯТ.
Разказват за безпаметна любов и за грозни предателства, за геройски битки, за изкусни стрелци, алхимици и храбри рицари, за приказни дворци и замъци, за страшни дракони и за вечната борба между доброто и злото. Не всички описани личности са действителни, някои са плод на фантазията на безименните автори, ала нали приказният елемент е характерен за старинните предания, послужили за основа на всички легенди? Обединява ги едно: те са неумиращи и се предават от поколение на поколение. Някои са прославили градовете и местата, за които разказват, други са вдъхновили поети и писатели, композитори и художници…
Чуйте гласовете на легендите и нека техните мъдрост и вълшебства запленят и вас.
 

ПОСЛЕДНАТА БИТКА НА РОЛАН
КРАЛ АРТУР И РИЦАРИТЕ НА КРЪГЛАТА МАСА
ТРИСТАН И ИЗОЛДА
ЛОЕНГРИН
РОБИН ХУД
ТОМАС ЛЕРМОНТ
ЛОРЕЛАЙ
ХАМЕЛНСКИЯТ ЛОВЕЦ НА ПЛЪХОВЕ
ВИЛХЕЛМ ТЕЛ
ДОН ЖУАН
ЛЕТЯЩИЯТ ХОЛАНДЕЦ
ДОКТОР ФАУСТ

 

Метаморфозата
Метаморфозата

Автор: Франц Кафка

Издателство: Фама+

Година: 2018

Каталог: Линк

 

Анотация: "Когато една сутрин след неспокойни сънища Грегор Замза се събуди в леглото си, установи, че се е превърнал в гигантско насекомо." Така започва знаменитата новела на Франц Кафка "Meтaмopфoзaтa", в която преобразеният герой става поради своята различност бреме и обект на срам и отвращение дори за най-близките си, чужденец в собствения си дом. Ужасяваща и абсурдна картина на отхвърлеността и вината, "Meтaмopфoзaтa" се нарежда сред най-четените и с най-мощно влияние белетристични творби, въплатили страховете и кошмарите на ХХ век.

Фpaнц Kaфкa
Oпpeдeлят гo кaтo мpaчнoтo лицe нa eвpoпeйcкaтa литepaтypa oт ХХ вeк. Poдeн e нa 3 юли 1883 г. в Пpaгa (пo тoвa вpeмe Aвcтpo-Унгapия). Toй e пъpвoтo oт шecттe дeцa в ceмeйcтвoтo нa зaмoжeн тъpгoвeц. Бaщa мy глeдa c пpeзpeниe нa влeчeниeтo мy към литepaтypaтa и пиcaнeтo нa пъpвopoдния cи cин. Зaщитaвa дoктopcкaтa cи cтeпeн пo пpaвo в Kapл-Фepдинaндoвия yнивepcитeт в Пpaгa. Уcпopeднo c тoвa пoceщaвa кypcoвe пo нeмcкa филoлoгия и иcтopия нa изкycтвoтo. B пpoдължeниe нa 14 гoдини – мeждy 1908 и 1922 г. – paбoти в зacтpaxoвaтeлнa фиpмa, нo пo цeли нoщи пишe. Toгaвa ce paждa и пъpвaтa мy знaкoвa твopбa – „Пpиcъдaтa“ (1913), a мaлкo пo-къcнo и „Метаморфозата“ (1915). Bъпpeки жeлaниeтo мy вcичкo нaпиcaнo дa бъдe изгopeнo cлeд cмъpттa мy, пpиятeлят мy Maкc Бpoд издaвa пocмъpтнo тpи нeдoвъpшeни poмaнa „Пpoцecът“ (1925), „Зaмъкът“ (1926) и „Aмepикa“ (1927), дpyги пpoизвeдeния и чacт oт личнa мy кopecпoндeнция. Фpaнц Kaфкa e cмятaн зa eдин oт „тpимaтa влъxви“ нa cъвpeмeннaтa клacичecкa литepaтypa, зaeднo c Mapceл Пpycт и Джeймc Джoйc. Днec в нeгoвa чecт ce дaвaт двe мeждyнapoдни литepaтypни нaгpaди – yчpeдeнитe пpeз 1979 г. (oт гpaд Kлocтepнoйбypг) и пpeз 2001 г. (oт poднaтa мy Пpaгa). Умиpa oт тyбepкyлoзa нa 40 гoдини.

 

 

 

Тя и той
Тя и той

Автор: Франсоа Волтер

Издателство: Колибри

Година: 2018

Каталог: Линк

 

Анотация: Събира ги сайт за запознанства. Не стават любовници, а приятели. И смятат да останат само приятели… Тя е актриса. Той – писател. Тя се казва Мия. Той – Пол. Тя е англичанка. Той – американец. Тя се крие в Монмартр. Той живее в квартал „Льо Маре“. Тя има много успехи. Той – не чак толкова. Тя дори е звезда. Но той не го знае. Тя се чувства самотна. Той – също. Той я разсмива. Тя е правила ред необмислени постъпки. Затова смята, че не трябва да се влюбва. Той – също. В този роман отново се срещаме с героите от „Ами ако това беше истина“. Марк Леви ни въвлича в неустоима и напълно непредвидима любовна история. „Тя и той“ бележи голямото завръщане на френския писател към комедията.

В този роман отново откриваме любовта… Любовта, която ни кара да страдаме, но и която ни стопля сърцето. Нали знаете, онази, заради която можем да плачем с часове под одеялото, питайки се как ще се оправим, какво да направим, чe да не рухнем? Но и тази, която е като балсам за душата, дава ни желание да живеем, да изкрещим, че обичаме някого повече от всичко на света! Това е роман, изпълнен с нежност, хумор, радост, емоция, която, признавам, ми е трудно да опиша. За мен това беше прекрасно приключение – имах чувството, че съм го предприел със стари приятели, с които бях изгубил връзка от години… (Мнение на интернавт)

Единайсетият час
Единайсетият час

Автори: Джеймс Патерсън, Максин Петро

Издателство: Колибри

Година: 2018

Каталог: Линк

 

Анотация: Както може да се отгатне от заглавието, това е единайсетата книга от поредицата за Женския детективски клуб на Джеймс Патерсън за четири жени, които не само са близки приятелки, но и се допълват професионално, така че да могат да работят върху всички аспекти на криминален случай.

Линдси Боксър най-сетне е бременна! Ала нито за момент не забавя темпото на работата си. Когато милионерът Чаз Смит е брутално застрелян, тя открива, че оръжието на убийството е свързано със смъртта на четирима от недосегаемите престъпници в Сан Франциско. И е взето от склада с улики на собственото й ведомство. Всеки може да е убиецът – дори някой от най-близките й приятели.

Следващият случай, за който Линдси е повикана, е най-невероятното местопрестъпление, което е виждала някога: две глави без трупове, демонстративно изложени в градината на световноизвестен актьор. Когато и друга глава е изкопана, Линдси осъзнава, че в земята може да са заровени стотици жертви.

От поредицата за Женския детективски клуб на български са издадени от ИК „Колибри“ книгите „4-ти юли“, „Петият конник“ и „Шестата жертва“.

„Не мога да повярвам колко добър е Патерсън… Не ми се е случвало да започна негова книга и да не я довърша.“
Лари Кинг, Ю Ес Ей Тудей

Усмихни се, човече!
Усмихни се, човече!

Автори: Георги Мамалев, Весел Цанков

Подзаглавие: Забавни случки от моя живот

Издателство: Книгомания

Година: 2018

Каталог: Линк

 

Анотация: След десет години на екран с „Клуб НЛО“ и десетки роли във филми и спектакли Георги Мамалев има какво да разкаже. Дори най-големите му фенове не са чували забавните истории зад кадър, в които участват Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Тодор Колев, Константин Коцев, Велко Кънев, Павел Поппандов, Стефан Данаилов, Антон Радичев и много други обичани артисти.

В „Усмихни се, човече!“ Мамалев споделя и весели случки от детството си, от училището, от казармата, дори от семейната кухня. Читателите ще научат как преди да се наложи като актьор е бил метеоролог и главен градинар. А също кой бивш министър му е правил гипсов бюст, как е партнирал на мечка, лъв и две магарета, както и защо винаги ще свързва раздялата със социализма със стриптийз.

Усмивка – това е думата, която свързваме най-често с Жоро Мамалев. Зърнем ли го, тя неизбежно се появява на лицата ни. Откакто петгодишен играе в спектакъл под режисурата на дядо си Георги, той не спира да радва публиката. Познаваме го като Гошо от „Оркестър без име“, капитан Мортимър от „Последни желания“, принц Алфонсо от „Тринайсетата годеница на принца“, Керкелезов от „Господин за един ден“, злия маг от „Патилата на Спас и Нели“ и още, и още... Независимо дали разиграва скеч в селско читалище, дали прави телевизионно шоу или участва в Шекспирова пиеса, той винаги приковава вниманието. А популярността му потвърждава още веднъж, че смехът наистина е сериозно занимание.