Нови книги
Шантавия до шия
Шантавия до шия

Автор: Радостина Николова

 

Издателство: Мармот

 

Година: 2019

 

Каталог: Линк

 

Анотация:

 

Стиска ли ти да се изправиш лице в лице със Стефания – Шантавия, която може (или не може) да превръща хората в зайци, бухали, кози и гъсеници?

Плановете за лятото на близнаците Лина и Нико стават на пух и прах, когато семейството им се мести в нов дом… на село! За нула време децата успяват да се спречкат с новата си съседка, което поставя началото на върволица смешни, страшни и неочаквани събития.

Възможно ли е, тъкмо когато стане напечено, да стане още по-напечено?

Какво казват първите читатели за книгата:

„Радостина Николова е написала талантлива книга с предизвикателно заглавие – „Шантавия до шия“. Заглавието обещава, че ще става дума за обилие от „шантави“ приключения. И обещанието е изпълнено.“

Проф. Валери Стефанов, литературовед и писател

„Шантавия до шия“ не е просто книга, която ще ви хареса. Това е книга, която ще ви стане любима.“

Юлия Спиридонова, детски писател

„Книгата е пълна с приключения, каквито само децата умеят да забъркват. Шантава история за малки и големи любители на забавните четива!“

Вал Стоева, главен редактор на сайта „Детски книги“.

 

Мостът на Клей
Мостът на Клей

Автор: Маркъс Зюсак

 

Издателство: Пергамент Прес

 

Година: 2019

 

Каталог: Линк

 

Анотация:

 

Книгата разказва историята на петимата братя Дънбар, които след смъртта на майка си живеят сами в дома си, без правила и без възрастни хора, но с много животни около себе си. И докато момчетата обичат, бият се и се учат да се справят със света на възрастните, те разбират вълнуващата тайна, която се крие зад изчезването на баща им.

 

В началото на повествованието бащата се завръща и иска момчетата да му помогнат да построи мост в своя имот в пустошта. Единствено Клей се отзовава на молбата му – заради своето семейство, заради миналото си, заради величието, заради греховете си, заради едно чудо…

 

Пред „Ню Йорк Таймс” писателят споделя, че работи върху „Bridge of Clay“ близо 12-13 години, още отпреди да завърши „Крадецът на книги“. „Мога да пиша тази книга, докато съм жив и пак няма да е такава, каквато си я представям – казва Зюсак. – Но мисля, че сега тя има правилното сърце и смятам, че веднъж щом разполагаш с това, ти имаш задължението пред себе си да я завършиш, надявайки се, че хората ще я харесат.”

 

Книгата с отговора на всичко
Книгата с отговора на всичко

Автор: Амит Госвами

 

Издателство: Дилок

 

Година: 2019

 

Каталог: Линк

 

Анотация:

 

Квантовата физика е не просто бъдещето на науката, но и ключ към разбиране на съзнанието,

Господ, психологията, смъртта и смисъла на живота - така твърди доктор Амит Госвами. Тя се явява антидот на моралната стерилност, присъща на научния материализъм с механистичния му подход, и е най-надежден инструмент за разгадаване на Вселената. С две думи, квантовата физика наистина съдържа теорията на всичко.

В шестнайсет глави Госвами разисква със своите приятели и колеги по какъв начин квантовата физика влияе върху разбирането ни за:

 

- Дзен

- Мислите, чувствата, интуицията

- Сънищата - Квантовото прераждане

- Свободната воля и креативността

- Одухотворяването на икономиката, бизнеса, политиката, образованието и самото общество

 

Книгата съдържа голямо количество информация, поднесена достъпно за широк кръг читатели: от онези, които се интересуват от новата физика, до другите, запленени от духовните измерения на последните научни пробиви.

 

Извън редовете
Извън редовете

Автор: Боряна Димитрова Дукова

 

Издателство: Enthusiast

 

Година: 2019

 

Каталог: Линк

 

Анотация:

 

„Извън редовете“ е резултат от тригодишно проучване на мистерията около живота и творчеството на Яна Язова. Гласът на „поетката“ разказва от първо лице за личния й път, белязан от професор Александър Балабанов. Талант, любов и скандали са в началото на тяхната история, последвана от творческата й изолация след 9 септември 1944 г. Романите й, отшелническият й живот и загадъчната й смърт пораждат разследване, в което главен герой е може би нейният собствен син.

 

Това е топла, красива и човешка книга. Тя ни прави по-мъдри, тъжни, щастливо възвишени. Вглеждайки се в миналото, Боряна Дукова извайва бъдеще. Тя достига до същността на таланта, който е сплав от тъга, порив и безсмъртие!

 

Здравка Евтимова

 

Боряна Дукова е сред малцината успешни български жанрови писатели. Нейните криминални романи и разкази, често преплетени с исторически факти и събития, я нареждат сред водещите имена в съвременната ни литература. И в новата си книга, посветена на Яна Язова, чието епохално творчество, непокорен живот и трудна любов с Александър Балабанов са я превърнали в знакова фигура, Дукова остава вярна на себе си. Разказът е увлекателен, житейският път и израстване на Язова като поет и автор, нейната загадъчна, криминална кончина и наследство са описани оригинално и безпристрастно; нищо не е пропуснато. Романът за „Извън редовете“ е достоен поклон пред великата българка. 

 

Емил Андреев

 

Ален Делон
Ален Делон

Автор: Венсан Киви

 

Издателство: Рива

 

Година: 2019

 

Каталог: Линк

 

Анотация: 

 

Предопределен да поеме процъфтяващ семеен бизнес, Ален Делон твърде млад попада в киното и така се спасява от банална съдба. Благодарение на режисьори като Клеман, Висконти и Мелвил, с най-хубавите си роли в Под яркото слънце, Гепардът и Самураят, става символ на френското кино. Ангелската му красота и романтичните връзки с Роми Шнайдер и Мирей Дарк будят възхищението на публиката. Но със стремежа да осребри визията си, с връзките си с подземния свят, както и с това, че се ограничава до роли на ченге или хулиган, предизвиква спорове.

 

Венсан Киви е изучил документи, разговарял е с най-близкото обкръжение на звездата и е разкрил трагизма на Ален Делон – зад незабравимите роли, желязната воля и стремежа за усъвършенстване виждаме образа на човек, който е в плен на собствения си мит.

 

Венсан Киви е журналист и историк, автор на книги разследвания, като Кой не уби Джон Кенеди (2013), Жан-Луи Трентинян, антиконформистът (2015) и др.