Нови книги
Психопатология на Ковид пандемията
Психопатология на Ковид пандемията

Автор: Петър Иванов

 

Издателство: Ахат

 

Година: 2021

 

Каталог: Линк

 

Анотация:

Книгата е посветена на един голям проблем в контекста на Ковид пандемията, обхванала света през 2020 г. и 2021 г., който проблем се отнася до психичните разстройства и проблеми по време на разпространението й.

Около 20-30 процента от самите страдащи от Ковид -19 имат оплаквания от психопатологичен порядък.
Много са и тези, които не са заразени, не са болни, но изпитват също като болните тревожност, стрес, страхове и др., а освен това са обсебени от депресия, фобии, мании и в някои случаи имат даже шизоидна и параноидна симптоматика.

В книгата се разглеждат обстойно 13 психични страдания, свързани с Ковид пандемията.
При всяко психично страдание или проблем се разглеждат характерните му особености, протичането му, разпространеността му, динамиката му, възможните последствия и лечението му.

В книгата се предлагат най-подходящите съвременни методи и средства за психотерапия на разглежданите психични разстройства.

 

Променлива реалност
Променлива реалност

Автор: Блейк Крауч

 

Издателство: Ибис

 

Година: 2020

 

Каталог: Линк

 

Анотация:

"Променлива реалност" е избран от читателите за РОМАН НА ГОДИНАТА в Goodreads Choice Awards 2019 (категория "Научна фантастика").

Спомените създават реалността. Това разбира ченгето от Полицейското управление на Ню Йорк, Бари Сътън, докато разследва ужасяващия феномен, който медиите са нарекли Синдром на фалшивите спомени – мистериозна болест, при която засегнатите са изпълнени със спомени за животи, които никога не са живели.
Невроложката Хелена Смит се е посветила на това да създаде технология, която ще позволи да запазваме най-скъпите си спомени. Ако успее, всеки ще може да преживее отново първата си целувка, раждането на дете, последните моменти с умиращ родител.
Докато Бари търси истината, той се изправя лице в лице с противник, който е по-ужасяващ от всяка болест – сила, която напада не само нашите умове, но и самата тъкан на миналото. И когато действието и започва да разрушава света, такъв какъвто го познаваме, само той и Хелена, работейки заедно, имат шанс да я победят.
Но как могат да го направят, когато самата реалност непрекъснато се изменя и разпада около тях...

„Авангардна наука движи този интелигентен, наелектризиращ трилър… Крауч ловко вплита сложни философски концепции в завладяващ сюжет. Феновете на Майкъл Крайтън няма да искат да пропуснат тази книга.“
ПЪБЛИШЪРС УИКЛИ

 

История за билките от времето на траките
История за билките от времето на траките

Автори: Светла Касабова, Цветомир Цонев

 

Издателство: Магията на българската роза

 

Година: 2020

 

Каталог: Линк

 

Анотация:

В книгата „История за билките от времето на траките“ ще откриете описани 24 лечебни растения, срещани, използвани, лекували хората по нашите земи от времето на Траките (Тиреите) до днес. За всяко растение се съдържа информация за латинското наименование, семейството към което принадлежи, исторически сведения, подробно описание на растението, основни действия, начин на употреба и прекрасна рисунка от художник Диляна Колева.

Поради липса на намерени писмени документи от Траките, сме почерпили информация за техния живот и обичаи от разкопките на светилищата им и от това, което техните съвременници са писали за тях – Херодот, Плиний Стари, Педаний Диоскурид, Теофраст Ерзински и др.

От книгата ще научите как да приготвяте отвари, тинктури, лапи, илачи и др. от лечебните растения, как да прилагате билките в домашната козметика и профилактика на тялото.

 

 

Затрупана София, 3. изд.
Затрупана София, 3. изд.

Автор: Кирил Христов

 

Издателство: Кръг

 

Година: 2021

 

Каталог: Линк

 

Анотация:

В „Затрупана София“ Кирил Христов разказва личната си история през спомените за своите съвременници, но и през пространството, което те обитават – улиците и сградите на столицата в първите десетилетия след Освобождението и началото на XX век. Ето защо не е пресилено да се каже, че герои на този мемоар са както най-изтъкнатите лица на епохата, с които поетът и писател другарува и се конкурира за литературна слава, така и техните домове – от балкончето на Вазов до къщицата на Петко Каравелов, все места, пропити от духа на своите обитатели.

„Затрупана София“ е вълнуващ разказ за пъстрите улици на стара София, нейните сгради, кафенета, за разпалените спорове, страстите и скандалите на хората в тях. История, написана от ярък индивидуалист: смело, рязко, дори безпощадно категорично.


За автора: Когато питали Кирил Христов (1875 – 1944) каква е неговата професия, шеговито отвръщал да прочетат името му наобратно. Той обаче е не само лирик, но и блестящ белетрист, преводач, драматург, общественик. Живее в Триест, Неапол, Лайпциг, Йена, Прага. През Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война е военен кореспондент. Съвременниците му го описват като противоречива фигура, но и като творец, приживе признат за класик.

 

 

Добро момче ; Умерено нежно
Добро момче ; Умерено нежно

Автор: Галин Никифоров

 

Издателство: Сиела

 

Година: 2021

 

Каталог: Линк

 

Анотация:

Първите два романа на Галин Никифоров, един от най-добрите писатели сред българските автори, излизат в ново общо издание и с преработени текстове.

Ако ги откривате за пръв път, завиждаме ви.

За „ДОБРО МОМЧЕ“

Когато животът ти е самотен и безсмислен, но изведнъж се изправяш лице в лице със смъртта – на какво си способен тогава?

Когато си на ръба на оцеляването и целият свят е забравил за теб – къде търсиш спасението и на кой бог се молиш?

Когато се връщаш в миналото си и когато там намираш само призраците на собственото си страдание – как успяваш да продължиш?

Накъде те води сърцето, накъде те води умът?

Колко можеш да загубиш и колко можеш да спасиш?


За „УМЕРЕНО НЕЖНО“

Безшумни сблъсъци на случайността. Умерено нежни и човечни.

За смисъла на съществуването ни.

За отговорността към другия.

За оцеляването на собствената ни душа...

Застаряващ наемен бияч, изживяващ най-странния ден в живота си.

Изпаднал комарджия, изиграл двете най-велики игри в живота си – тази, с кент-флош роял в ръката си, и онази – със смъртта.

Един стар театрален актьор, отдаден изцяло на изкуството си, готов да изиграе най-вдъхновяващата си роля, за да спаси една човешка душа.

Три съдби, преплетени случайно. Три съдби, докоснали и осветили живота на хората около тях с онова скрито вълшебство, което винаги остава незабелязано, но което по необясним начин прави света по-добър и му дава надежда. Стига да имаме търпение и да следваме криволичещата самотна пътека на собствените си сърца.