Любопитно
Защо бъдещето ни зависи от библиотеките, четенето и мечтите
Защо бъдещето ни зависи от библиотеките, четенето и мечтите
Английският писател на фентъзи, научна фантастика и комикси Нийл Геймън изнася лекция на тази тема пред „Агенцията за четенето“ на 14 октомври 2013 г. в „Барбикан“ център, Лондон. Можете да видите това интересно четиво тук:

А книгите от Нийл Геймън можете да заемете в Столична библиотека.

Сюрреалистични илюстрации за хора, обичащи да четат
Сюрреалистични илюстрации за хора, обичащи да четат
Сайтът HIHG · VIEW · ART представя илюстрациите на южнокорейския художник Джунго Лий, в които главни герои са книгите и четящите хора: http://www.highviewart.com/
Литературно кафе
Литературно кафе

Как предпочитате да изпиете литературното си кафе :-)?

Метлата и книгата
Метлата и книгата
Спокойно, приятелю!

Изобретиха и прахосмукачката, но аз още съм тук...

Новите технологии
Новите технологии

Ето как новите технологии бавно, но сигурно навлизат и в библиотеките ;-).

Премиера на опера, посветена на строежа на... библиотека
Премиера на опера, посветена на строежа на... библиотека
В Рижката опера на 20 май 2016 г. предстои  премиера на опера, посветена на строежа на... библиотека.
"Зазиданите" е опера за изграждането на библиотеката и жертвите, без които никога няма да може да бъде създадено нищо голямо. Това е една съвременна легенда, чиито източници са открити във фолклора на различните европейски култури, както и в съвременната латвийското общество. Героите на тази приказка са художници и каменоделци, библиотекари и политици, тяхната любов и предателство, вяра и дълг - http://www.opera.lv/.
Книгите са магия
Книгите са магия

Хората могат да правят магия :-).

Четене и здраве
Четене и здраве

Вижте връзката между двете:

Най-красивите библиотеки по света
Най-красивите библиотеки по света

Класация на седемте най-красиви библиотека - места с впечатляваща атмосфера :  http://iskamdaznam.com/naj-krasivite-biblioteki-po-sveta/

Книгите и парашута
Книгите и парашута

Опитайте!

 

Малките свободни библиотеки в целият свят
Малките свободни библиотеки в целият свят

Малките свободни библиотеки съживяват любовта към четенето по целият свят. Ние вече ви дадохме пример с библиотеката робот в Ню Йорк и сега ще ви запознаем с едни още по-малки представители на библиотечната архитектура. Миниатюрните литературни убежища можете да откриете вече в селски и градски общности в САЩ, в селата в цяла Африка и изобщо в над 40 страни по целия свят, като движението наречено Little Free Library се разраства бързо.

 

Малката модерна библиотека
Малката модерна библиотека

Най-малката библиотека изникна сякаш от нищото в Ню Йорк през май 2013-та година. Тя прилича повече на четирикрак робот или гигантска поничка върху кокили, но изпълнява функцията си без проблеми. Основният проблем на „Малката свободна библиотека“, разположена в Манхатън, е побирането на повече от един човек в нея, защото тогава обръщането на само една страница от книга се превръща в борба за надмощие и опити за завземане на територия в който се включват ръце и лакти. Очарователната малка колибка за четене е създадена от Stereotank в сътрудничество относно дизайна с венецуелските архитекти Marcelo Ertorteguy и Sara Valente. Тази двойка създава библиотеката по покана на Architectural League of New York и the organizers of the PEN World Voices Festival of International Literature. Има 10 мини библиотеки, разположени в Манхатън, като всяка от тях ще изчезне през месец септември.

Софийска класическа гимназия
Софийска класическа гимназия

На 20 януари 1879 година е открита Софийската класическа гимназия. Помещавала се в намиращото се в двора на черквата „Св. Неделя” общинско училище, построено още през 1849 година. При откриването гимназията имала два класа: първи с 76 ученика и втори с 30.

Първи бюджет на Софийски градски съвет

Първият бюджет на Софийския градски съвет е изготвен за 1878 г. Написан на руски език, с приход от 51,755 рубли и разход от 48, 662 рубли.

Първото оперно представление в София
Първото оперно представление в София

На 15 януари 1881 г. в салона на дружество „Славянска беседа” се устройва първото оперно представление в София. На Нова година – 1910 г. дружество „Оперна дружба” открива представленията си с операта „Демон”. От началото на следващата година „Оперна дружба” редовно играе на сцената на Народния театър.

Най-малката книга в света
Най-малката книга в света

Най-малката книга в света ‘’Цветята на четирите сезона’’ е създадена от Японска компания. Тя е с размери 0,75/0,75 мм и обем от 22 страници. Книгата представлява справочник за цветя и разстения в Страната на изгряващото слънце. Създадена е за 8 месеца и струва около 300 долара. Най-малката книга в света се съхранява в Музея на изобразителното изкуство в Токио.

Пастата на четиримата просяци
Пастата на четиримата просяци

Анри IV (1589 - 1610) е един от най-известните френски крале. Популярен е още приживе поради демократизма си в общуването с простолюдието, особедно в родната си Навара. Според една от безбройните истории на тази тема веднъж по време на лов кралят се загубил от свитата си и се озовал в непозната местност. Наближаваща буря го заставила да се подслони в някакъв забутан планински хан.

Университетската библиотека в Даларна, Швеция
Университетската библиотека в Даларна, Швеция

В съвременния свят библиотеката се превръща в „спирала на знанието”, която не просто снабдява читателите с информация, но и им осигурява удобно място за почивка, където да се срещат с други хора и да обсъждат интересни теми. Новата сграда на университетската библиотека на университета Даларна, Швеция, проектирана от архитектурното бюро АДЕПТ в сътрудничество със Соу Фуджимото Архитектс, предлага именно тези удобства. Освен всичко това модерната библиотека се превръща в главната атракция на територията на университета благодарение на необичайния си дизайн. Центърът на библиотеката е мястото, определено за обществени мероприятия, а най-отдалечените кътчета са приспособени за тихи и уединени занимания. Фасадата на зданието също привлича вниманието, защото се състои от два слоя. Първият е украсен с дървесина от сибирска лиственица, а вторият слой е от мрежа неръждаема стомана, отразяваща по уникален начин заобикалящия я свят.

Библиотеката-скулптура „Квадратната глава” на град Ница, Франция
Библиотеката-скулптура „Квадратната глава” на град Ница, Франция

La Tête au Carré или Квадратната глава се казва произведението на изкуството, създадено от френския скулптор Саша Сосно. Това, което обаче направи тази скулптура първа по рода си, е превръщането й в обитаема сграда и то не каква да е, а тази на местната публична библиотека. През 1989 г. в града се ражда голям проект, наречен “Promenade des Arts”. Целта е изграждане на съвсем нов културен комплекс с Музей на модерното изкуство, нов театър и нова библиотека.

 

Архитектът, отговарящ за този амбициозен проект е Ив Баярд. Както обаче често се случва, се оказва, че след построяването на музея и театъра финансите не стигат и така в продължение на 10 години мястото за библиотеката остава празно. През това време Баярд работи със своя приятел Саша Сосно за осъществяването на една особено шантава идея – превръщането на грамадна скулптура в сграда, където хора могат да работят. Първата по рода си обитаема скулптура.

Държавна печатница започва дейност
Държавна печатница започва дейност

20.10. 1880 г. – Започва дейността си Държавната печатница. В Буюк джамия (днешния Археологически музей) работят 12 майстори и 30 работници.

Земетресение в София 1917 година
Земетресение в София 1917 година

18. 10. 1917 г. – силно земетресение разлюлява София с магнитуд 5,3 по Рихтер.