Изложби
"Из парковете на София - минало и настояще" - документална изложба с фотоси, част от кампанията „Зелени библиотеки” 2021 г.

  

  

  

  

Изложба с детски рисунки "Танцът на цветята"
Изложба с детски рисунки

Празник за сетивата е новооткритата изложба "Танцът на цветята" в галерия "София" на Столична библиотека. Изложбата е с творби на деца от цяла България, включили се в националния конкурс за детски рисунки, организиран от образователен център "Зита", и може да бъде разгледана до 11 юли 2021 г. На откриването бяха обявени и отличените участници:

НАГРАДЕНИ В ПЪРВА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА 7-10 год.
Първа награда: Ширин Ферхат Ахмед- 8 г., гр. Кърджали
Втора награда: Дария Димитрова Даракчиева - 8 г., гр. Любимец
Трета награда: Мария Илиянова Атанасова- 7 г., гр. Любимец

НАГРАДЕНИ ВЪВ ВТОРА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА 11-14 год.
Първа награда: Десислава Красимирова Иванова- 11 г., гр. Каварна
Втора награда: Дамян Венциславов Василев- 11 г., гр. Плевен
Трета награда: Елена Георгиева Габровска- 11 г., гр. Свищов

НАГРАДЕНИ В ТРЕТА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА 15-18 год.
Първа награда: Мария Пенкова Пенкова- 15 г., гр. Ловеч
Втора награда: Ивайло Рачев Иванов- 16 г., гр. Ловеч
Трета награда: Татяна Георгиева Маврова- 18 г., гр. Пловдив

НАГРАДА ЗА ЦЯЛОСТНО ПРЕДСТАВЯНЕ:
Първа награда: Камелия Данаилова Николова- 17г., гр. Ловеч
Втора награда: Рая Станиславова Янакиева- 12г., гр. Варна
Трета награда: Йоанна Димитрова Даракчиева- 10г., гр. Любимец

НАГРАДА ЗА ОРИГИНАЛНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ТЕМАТА:
Първа награда: Косара Ангелова Ямболиева- 17г., гр. София
Втора награда: Ваяна Деянова Никифорова- 13г., гр. Русе
Трета награда: Йоан Валдес Колев- 8 г., гр. София

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА ЖУРИТО:
1.     Йована Нанкова- 13г., гр.Севлиево
2.     Христиана Бранимирова Крачунова- 13г., гр. Плевен
3.     Чидем Шенол Бекир- 8г., гр. Кърджали
4.     Виктор Христов Насков- 7г., гр. Дулово
5.     Светослава Стефанова- 11 г., гр. София
6.     Ани Иванова- 8 г., гр. Севлиево
7.     Виктория Драшкова- 9 г., гр. Севлиево
8.     Йоан Пламенов Христов- 11 г., гр. Плевен
9.     Ана Костадинова Карастоянова- 12г., гр. Сандански
10.   Берин Сабри Хюсеин- 7г., гр. Кърджали
11.   Рая Михайлова Михайлова- 8г., гр. София
12.   Теодор Алексиев- 8г., гр. София

НАГРАДА ЗА НАЙ-МЛАД УЧАСТНИК:
1.     Матеа Братоева- 4г., гр. Севлиево
2.     Виктор Йовчев- 5 г., гр. Севлиево
3.     Далия Цонева- 5 г., гр. Севлиево
4.     Радослава Теодорова Георгиева- 5г., с. Коларово

Изложба с творби на участниците в Националния конкурс "Танцът на цветята"
Изложба с творби на участниците в Националния конкурс

Образователен център "Зита" организира изложба на детски рисунки с творбите на всички участници, включили се в  Националния пролетен конкурс „Танцът на цветята". 
Изложбата ще се състои в  галерия "София " на Столична библиотека  от 05.07 до 09.07.2021г. вкл., като празникът ще започне на 5 юли от 11.00 ч. с церемония по награждаването на всички отличени участници в конкурса. 
Заповядайте в Столична библиотека, пл."Славейков" № 4., галерия „София".
Гарантираме много усмивки и лятно настроение!

Честит 1-ви юни
Честит 1-ви юни

Линк към видеото

 

Детска изложба "Моята Азбука"
Детска изложба

По повод 24-ти май - Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Творческо студио "Дарита" в партньорство с филиал "Студентски" на Столична библиотека организират детска изложба на тема МОЯТА АЗБУКА.

            В изложбата участват 23 деца на възраст от 5 до 13 години, всяко от които представя своето виждане за кирилските букви от българската азбука, изпълнени в голямо разнообразие от стилове и техники. Изложбата ще продължи от 25.05 до 25.06. 2021 година и може да бъде разгледана всеки ден в работното време на библиотеката. 

Откриване: 25.06. 2021 г. от 18:00 ч. София, Студентски град, бл. 5, стол 17.

Изложба-живопис на Стела Благова
Изложба-живопис на Стела Благова

От 29 май до 4 юни 2021 г. Столична библиотека представя изложба – живопис "С обич!" на Стела Благова. Нейни картини са частно притежание на ценители в много градове у нас, Канада, САЩ, Русия...
Стела Благова за втори път избира да покаже картините си  в зала "София" на Столична библиотека. Тя смята, че живописта и книгите съжителстват естествено.
Платната й представят натюрморти и пейзажи, които отразяват нейни преживявания и размисли. Линиите са и ритмични, и спокойни, а в експресията се чувства умереност и вкус. Картините привличат с философски и метафоричен подтекст, символизъм и спокойна атмосфера. Както казва Стела Благова, всички са рисувани с обич, затова е дала такова название на изложбата. Вярва, че изкуството се прави с обич и дарява обич, заличава границите и води към едно инклузивно общество.
Изложбата може да бъде разгледана всеки ден от 10:30 ч. до 19:00 ч. в галерия "София" на Столична библиотека.
 

Честит 24 -ти май
Честит 24 -ти май

Линк към видеото

 

Изложба „Дълбок поклон Вам, Кирил и Методий...“ по случай 24 май -Ден на българската прoсвета и култура
Изложба „Дълбок поклон Вам, Кирил и Методий...“ по случай 24 май -Ден на българската прoсвета и култура
Столична библиотека отбелязва 24 май - Ден на българската просвета и култура с изложбата „Дълбок поклон Вам, Кирил и Методий...". В 12 табла са представени изображения на Кирил и Методий от IX в. до наши дни / стенописи, икони, църковни сборници, картини и паметници/ в България и Европа, любопитни факти, свързани със създаването на химните, посветени на двамата братя и тяхното дело, исторически сведения за утвърждаването на 24 май / 11 май по стар стил/ за Ден на българската просвета и култура и славянската писменост. Експозицията може да бъде разгледана от 21 до 28 май 2021 г. в Мраморно фоайе - ет 1
 
Бележити личности - библиотекари
Бележити личности - библиотекари

Линк към видеото

 

 

Тематична изложба „Библиотеката на София разказва” по случай професионалния празник на библиотекаря
Тематична изложба „Библиотеката на София разказва” по случай професионалния празник на библиотекаря

Изложбата „Библиотеката на София разказва” представя част от богатото книжно наследство на София, запазено за бъдещите поколения благодарение на всеотдайността и професионализма на стотици пазители на книжовността, работили в Столична библиотека за популяризирането на словото и знанието. Във фондовете на Столичната библиотека се съхраняват книги с интересна и трудна съдба, които споделят не само нейната история, но и историята на София и на колекциите на видни български общественици и писатели. От изложбата посетителите ще научат запазена ли е книга от библиотеката на Иван Денкоглу и дали ценният екземпляр, дарен от Ал. Теодоров-Балан, е намерен във фонда. Как книги от колекциите на Михаил Маджаров и Анна Каменова се съхраняват в Столичната библиотека, изчезнала ли е библиотеката на Васил Пундев. Ще видят оригиналния екслибрис на цар Фердинанд. Представени са и спасените от пожара след най-голямата бомбардировка на София на 30.03.1944 г. книги, принадлежали на Пенка Шишманова и Димитър Шишманов, на Иван Ст. Гешов. Във витрините намират място екземпляри на знакови инкриминирани литературни заглавия на инакомислещи автори, запазени в Библиотеката. Експозицията ще бъде открита на 11 май и може да бъде разгледана до 26 май т.г.

Изложба „В превод на …“ представя редки преводни книги от фонда на Столична библиотека
Изложба „В превод на …“ представя редки преводни книги от фонда на Столична библиотека

 Включени са ранни публикации в сп. Български книжици от 1858 г., издания от края на XIX и началото на XX в. на чужди автори в превод на български от П.Р. Славейков, Д.Симидов. Първи преводи на новобългарски на Библията и други свещени книги, преводи на класически произведения от наши автори– Ал. Балабанов, Кирил Христов, Гео Милев. Интерес представляват преводите на Екатерина Каравелова, Елена Мутева, Мара Белчева, както и преводите на наши съвременници, преводна детска литература и чужди издания на образци от българската литературна класика – английски , немски, испански. Изложбата ще се открие на 23 април в 11.30 ч. в Мраморното фоайе на библиотеката и ще продължи до 30 април т.г.

 

Юбилейна изложба на Магдалина Маринчева в Столична библиотека
Юбилейна изложба на Магдалина Маринчева в Столична библиотека

Заповядайте от 20 до 26 април 2021 г. в галерия "София" на Столична библиотека на юбилейната изложба на художничката  Магдалина Маринчева - възпитаник на Художествена академия - София и  на Московския художествен институт В. И. Суриков.

Изложбата включва избрани  живописни портрети, пейзажи и натюрморти с маслени бои, акварел и акрил от богатия творческия живот на автора. Част от творбите са създадени и представяни в Германия, Швейцария, Италия, САЩ и Сингапур.

Откриване: 20.04.2021 г., 17:00 ч., галерия "София".

 
 

 

Изложба "Акварели от България" на Венелин Пенчев в Столична библиотека
Изложба

Изложбата "Акварели от България" на художника Венелин Пенчев ще се открие 18.03.2021 г. от 18:00 ч. в зала "София" на Столична библиотека със специалното участие на Цветана Бандаловска - сопран и Мирослава Димитрова - цигулка. Изложбата може да бъде разгледана до 24.03.2021 г.

 

Видео към изложбата

Документална изложба "60 години от първия полет на човек в Космоса"
Документална изложба

За първи път в историята човек преодолява земното привличане преди 60 години. На 12 април 1961 г. на борда на космическия кораб "Восток", който извършва една обиколка на Земята, е съветският летец Юрий Алексеевич Гагарин. 108 звездни минути в живота на Гагарин, които слагат началото на космическата одисея на човечеството.
Документална изложба "60 години от първия полет на човек в Космоса" представя книги и албуми на български и руски автори от колекциите на Столична библиотека и Руския център по темата, свързана с космонавтиката (история, ракетостроене, космонавти, съвместни съветско-български полети), записки, разкази на космонавти и посветени на тях произведения. Фотоси са предоставени от Руския дом (Руския културно-информационен център в София).

Експозицията може да видите от 12 до 22 април 2021 г. в Мраморното фоайе на Столична библиотека.

 

 

Линк към изложбата

3 април - 142 години от обявяването на София за столица на България
3 април - 142 години от обявяването на София за столица на България

 Линк към видеото 142 години от обявяването на София за столица на България

 

Празник на детската книга - видео
Празник на детската книга - видео

Линк към видеото

Дигитално издание на Андерсен от колекциите на Столична библиотека
Дигитално издание на Андерсен от колекциите на Столична библиотека

През 1896 г.  в превод на Ив. Ст. Андрейчин излиза първият сборник с приказки на Андерсен. Титулната му страница съдържа следната информация: „Х. К. Андерсен. Избрани прикаски (с портрета и биографията на автора), преведени от Ив. Ст. Андрейчин, София, 1896 г.

 

Дигитално издание на Андерсен от колекциите на Столична библиотека

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

110 години от рождението на Тенеси Уилямс
На 26 март 1911 година, в Кълъмбъс, Мисисипи, е роден Томас Ланиер Уилямс, известен с псевдонима Тенеси Уилямс – един от най -известни-те  американски  драматурзи, чиито пиеси разкриват един свят на голямо духовно  разочарование. „Адът си ти и единственото изкупление е, когато човек остави себе си настрана и помисли дълбоко за някой друг" - казва великият драматург. Ако преди 1940 г. американският театър е  доминиран от пиесите  на Юджийн О'Нийл,  то в следвоенния свят майсторите, създали  върхове в американската драма,са Тенеси Уилямс и Артър Милър. Сред най -известните  пиеси на Тенеси Уилямс
са "Трамвай желание", "Котка върху горещ ламаринен покрив", "Нощта на игуаната","Стъклената менажерия","Лято и дим", "Орфей слиза в ада","Татуираната роза" и др., които многократно са поставени на сцена и успешно екранизирани.
Във връзка с 110 годишнината  на големия писател предлагаме библиографичен видеоклип с материали от колекциите на Столична библиотека, Нюйоркската обществена библиотека, Конгресната библиотека и други източници.
 
 

 

275 години от рождението на Франсиско Гоя
275 години от рождението на Франсиско Гоя

Съдбата на Франсиско Гоя, един от най-известните художници на Испания, не е била никак лека. Животът на художника е бил изпъстрен с висини, спадове и много големи трудности. Това обаче е предпоставка за създаване на творчество, завидно по мащабите си и изключително завладяващо. Гоя ни завещава едни от най-прекрасните творби на изобразителното изкуство. Много изследователи се опитват да си обяснят създаването на толкова велики шедьоври с тежкото му заболяване и пълното разстройство на психиката към края на жизнения му път. Не знаем каква е причината, но се наслаждаваме истински на това, което е оставил след себе си. По-голямата част от творчеството на великия художник може да бъде видяна в интересните албуми и книги на сектор "Изкуство" , представящи живота и творчеството на Франсиско Гоя.

 

Линк към изложбата

143 години от Освобождението на България
143 години от Освобождението на България

Столична библиотека традиционно отбелязва Националния празник на България - 3 март с изложба, представяща емблематични документално исторически книги, посветени на Освобождението на България, и които са част от фонда на Библиотеката. Експозицията е подредена тематично : ролята на българските възрожденци и революционери, Руско-турската война (1877 – 1878), българското опълчение, възстановяване на българската държавност. Изложбата може да се разгледа и в празничния ден - 3 март от 10 – 17 часа.

 

Линк към изложбата

 

20 години партньорство между Столична библиотека и посолството на САЩ в България
20 години партньорство между Столична библиотека и посолството на САЩ в България

Линк към изложбата

 

 

180 години от рождението на Огюст Реноар
180 години от рождението на Огюст Реноар

Линк към изложбата

 

 

Маската - изложба релеф и колаж на Дона Стоянова в Столична библиотека
Маската - изложба релеф и колаж на Дона Стоянова в Столична библиотека

Тази изложба е вдъхновена от хилядолетната култура на Балканите и Средиземноморието. Тя представя серия маски и колажи, напомнящи за древните ритуали на прехода, за младостта на човечеството, за единното време и пространство, за човека като ЕДНО цяло...

 Експозицията може да се разгледа от 1 до 15 март 2021 г. в галерия „София" на Столична библиотека.

Ако печеля, печели цял народ - документална изложба
Ако печеля, печели цял народ - документална изложба

"Ако печеля, печели цял народ...."

 

От 18 до 22 февруари 2021 г. в Мраморното фоайе на Столична библиотека гражданите и гостите на София могат да разгледат документалната изложба "Ако печеля, печели цял народ...", посветена на годишнината от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. Изложбата съдържа информационни табла с родословието на Апостола, интересни исторически факти, живота и делото на Левски през погледа на българските художници, книги и календари.

Виртуална изложба 80-години от смъртта на Добри Христов
Виртуална изложба 80-години от смъртта на Добри Христов

линк към видеото

 

Виртуална изложба на художничката Анастасия Панайотова по случай 90 годишнината й
 Виртуална изложба на художничката Анастасия Панайотова по случай 90 годишнината й

Линк към видеото

 

 

 

 

Книгата „Голямата София“ - втора част от документалната поредица на Столична библиотека за столицата
Книгата „Голямата София“ - втора част от документалната поредица на Столична библиотека за столицата

Книгата „Голямата София“ е богато илюстровано двуезично (бг/en) издание, което проследява включването през 1938 г. на близки до София села в Столична голяма община. С тяхното присъединяване и превръщането им в модерни градски квартали градът се развива в контекста на европейските ценности, традиции и модели. Някогашните села - Бояна, Княжево, Горна Баня, Надежда, Слатина, Драгалевци днес са част от столицата, запазили характера си и традициите, но подчинени на идеята за трансформацията на София в съвременен европейски град.

 

Изданието е финансирано по проекта „Голямата София“ на Програма Култура на Столична община 2020 г, реализиран от екип на Столична библиотека с ръководител - г-жа Юлия Цинзова -Директор на библиотеката. Сборникът е втора част от документалната поредица на Столична библиотека за развитието на града през края на XIX и XX в. (първата „Моята София. Спомени на съвременници.” 2018 г. бе посветена на 90 годишнината от създаването на библиотеката).

 

В тези оригинални документални книги се стремим да представим културата и историята на столицата като се базираме на емблематични архивни документи - статии, статистически сведения, фотоси и факсимилета от периодични издания и сборници, качени и достъпни за широката публика в уникалната дигитална платформа „Сердика“ на Столична библиотека.

 

 

Линк към книгата

 

 

Коледни празници в детския периодичен печат
Коледни празници в детския периодичен печат

Линк към изложбата

Коледните  празници в дигиталните страници на детския периодичен печат преди 1944 г.

 

Коледна София
Коледна София

Коледна София

Изложба "Йордан Йовков – живот в словото"
Изложба

Мобилната изложба „Йордан Йовков – живот в словото" на Регионален исторически музей – Добрич цели да представи безсмъртието на Йовковото име и творчество, слънчевия сплит от негови и чужди думи, обговарянето на личността и литературното му наследство. Подтекстово е поставен въпросът как ние, наследниците, пазим това наследство. Затова 20-те фотодокументални табла акцентират върху знаците и местата на паметта, върху жестовете и символите на признателността, върху постепенното изграждане на нетленния образ на класика. Фотодокументалната експозиция представя скръбта на интелектуална България по загубата на Сеяча, Жетваря, Майстора на пеещото слово, което ще видим да живее също на театралната сцена, на киноекрана, въплътено в музикални творби и да пътува като бяла лястовица по света. Човекът Йовков внезапно си тръгва от света преди 83 години, но словото му – неуморен труженик, гради хановете и чифлиците на споделянето и разделянето, легендите за времето на границата на безкрайността. Защото според един от носителите на литературната награда „Йордан Йовков – Илия Волен: „Истинският писател приживе работи, а живее след смъртта си".

Изложбата е дело на екипа на Дом-паметник „Йордан Йовков" в Добрич: д-р Кремена Митева, Магдалена Трифонова, инж. Йорданка Славова и Десислава Димова. Финансирана е от Министерството на културата.

16-27 ноември 2020 г., зала "София"
Столична библиотека

Йордан Йовков в детския периодичен печат преди 1944 г. и дигитална платформа Сердика
Йордан Йовков в детския периодичен печат преди 1944 г. и дигитална платформа Сердика

Йордан Йовков - Виртуална изложба посветена на 140 години  от рождението 

Месец на Йордан Йовков в Столична библиотека
Месец на Йордан Йовков в Столична библиотека

От 3 до 27 ноември 2020 г.  Столична библиотека  и Дом - паметник "Йордан Йовков"  представят пред гражданите и гостите на София  две документални изложби, посветени на годишнината от рождението на  "майстора на късия разказ", човека и писателя Йордан Йовков.

От 3 ноември 2020 г. до 15 ноември 2020 г.  представяме изложбата "Пътуване из света на Йордан Йовков" - дело на  екипа на Дом-паметник „Йордан Йовков" в Добрич – д-р Кремена Митева, Маринела Паскалева и инж. Йорданка Славова. Фото документалната експозиция представя ключови епизоди от живота и творческата работа на писателя. За нейната подготовка е използван богатият музеен фонд на Дом-паметника. Двадесетте табла разказват по достъпен начин личната история на човека Йовков и неговото пътуване към художественото съвършенство в литературата. Документи, ръкописи, фотоси и кратки текстове запознават музейната публика с един обикновен на пръв поглед живот, чийто център става творчеството. Действително след Първата световна война писателят се посвещава на литературата с рицарска всеотдайност, като ѝ служи вярно докрай. Наричаме го "майстор на късия разказ", но ще открием, че той е бил също поет, драматург, романист – човек, който не се страхува да експериментира, за да открие своя път в изкуството. Затова амбицията ни е да провокираме читателите да препрочетат творбите на писателя.

От 16 ноември 2020 г. до 27 ноември 2020 г. ще представим на вниманието ви изложбата "Живот в словото".

Денят на будителите 2020 в Столична библиотека
Денят на будителите 2020 в Столична библиотека

Емблематичният за всички българи празник Денят на будителите ще бъде отбелязан в Столична библиотека с различни културни инициативи на живо и онлайн. Две изложби с уникални книги и с оригинални произведения на изкуството ще бъдат представени в Мраморното фоайе и пред сградата на самата библиотека на пл .Славейков.

На 30 октомври от 11 часа проф. Михаил Неделчев и член на Обществения съвет на библиотеката ще открие изложбата с графики „Великите българи“ и документалната изложба „Първи будители на българския род“ с ценни издания от фонда на библиотеката.

 

 • Изложба „Великите българи“ представя творби на известния български художник и преподавател в Националната художествена академия проф. Петър Чуховски

През 2001 г. Столична библиотека получава дарение от 260 оригинални графики и рисунки от съпругата на проф. Петър Чуховски. Една година по-късно в библиотеката се реализира и първата изложба с малка част от дарението.

Експозицията, представяща цикъла “Велики българи”, е от седем графични отпечатъка, изпълнени в техниката на офорта - „Константин Философ“, „Седмочисленици“, „Черноризец Храбър“, „Поп Богомил“, „Иван Рилски“, „Патриарх Евтимий“, „Паисий“. 

 

 • Документална изложба „Първи будители на българския род“

Повечето от книгите, включени в изложбата са библиофилски издания или част от колекциите „Константин Стоилов”, „Кирил Христов”. Те представят великите личности, изобразени в графиките на Петър Чуховски. Някои от изданията са дигитализирани и могат да бъдат намерени в сайта на библиотеката в „Платформа Сердика”.

 • Денят на будителите в Детския център ще бъде отбелязан на 31 октомври с празнично издание на онлайн рубриката "Библиотекарят препоръчва", а книгата, която ще бъде препоръчана в кратко клипче, е "Възрожденци" от Кирил Топалов.

Детският център ще представи на 1 ноември също онлайн обновената „стена“ с книги от български автори, чиито имена са написани калиграфски с ръкописни букви. Събитията на Детския център могат да бъдат проследени на тяхната ФБ страница.

Всички инициативи в рамките на празничния ден ще бъдат проведени при спазване на всички противоепидемични мерки .

 

1 ноември - Ден на народните будители. Честит празник!

 

 

 

 

 

 

Историята на площад Славейков и библиотеката на София в документалната изложба „Библиотеката на София на 92 години"
Историята на площад Славейков и библиотеката на София в документалната изложба „Библиотеката на София на 92 години

Много столичани в празничния за библиотеката ден успяха да посетят фото документалната изложба „Библиотеката на София на 92 години", изложена на открито пред Столична библиотека. Експозицията беше открита от доц. д-р Михаил Груев – председател на Държавна агенция „Архиви" и член на Обществения съвет на библиотеката.Той припомни общата история на създаването на двете институции, датиращa от 1928 година, както и успешните партньорски връзки и сътрудничество днес. Ана Анастасова, ръководител сектор „Краезнание и книжовно наследство", представи най - новите ценни емблематични издания в колекциите на библиотеката-: Васил Априлов -Българските книжници или на кого словенско племе собствено принадлежи кириловската азбука 1841 г., Марин Дринов -Поглед върху произхождението на българский народ 1869 г., Константин Иречек -Книгопис на новобългарската книжнина 1806-1870 г. изд. от 1872 г. Доц. д-р Михаил Груев обяви за новото голямо дарение от Държавна агенция „Архиви" за Столична библиотека –личната библиотека на големия българин - писател, историк и общественик Симеон Радев и съпругата му -известната художничка Бистра Винарова.

 

Изложбата с образци от колекциите на видни личности като д-р Константин Стоилов, Кирил Христов, Петко Тихолов, Пенка Шишманова, инкриминирани и арестувани издания, иззети при обиски от Дирекцията на полицията, както и последните ценни попълнения във фонда могат да се разгледат до 1 ноември в Мраморното фоайе на библиотеката.

"Разходка из стария квартал" - изложба живопис на Момчил Цаков

Момчил Цаков е дете на 11 години. Най-точната дума, с която бихме го определили, е "извън" - извън рамката, извън кутията, извън всичко сиво в света. Момчил казва, че рисува светлина и по този начин дава най-точното име на своето творчество. Защото светлината съдържа всички цветове. Със светлина той рисува музиката на стария грамофон, звъна на църковните камбани, гласа на цигулката, глъчката на Стария квартал. Елате и вижте сами.

 

26 октомври - 1 ноември 2020 г.

 

Изложбата ще бъде открита от художничката Дона Стоянова на 26.10.2020 г в 18:00 ч. в галерия "София" на Столична библиотека, площад Славейков № 4

Дни на японската култура в Столична библиотека
Дни на японската култура в Столична библиотека

Сдружение за икебана "Кагецу" и Български хайку съюз имат удоволствието да Ви поканят от 8 до 12 октомври 2020 г. в галерия „София" на Столична библиотека на съвместната изложба „Икебана – символ на щастие и хармония" и „Хайга – Есенни прелюди".
Събитието се провежда с подкрепата на посолството на Япония в България. 
Официално откриване: 
8 октомври (четвъртък), 18:00 ч.
Демонстрация за изработване на композиция икебана:
10 октомври (събота), 11:00 ч.

„Избухване : Епидемии в един свързан свят" – американска фото-документална изложба в Столична библиотека
„Избухване : Епидемии в един свързан свят

На 5 октомври от 11 часа 2020 г. в Мраморното фоайе на Столична библиотека ще се състои откриването на двуезичната фото-документална изложба „Избухване" (Outbreak Epidemics in a Connected World ) на Националния природонаучен музей при Института Смитсониън в САЩ. В България експозицията се представя по инициатива на Американския център към Столична библиотека, с подкрепата на Посолството на САЩ в София . Изложбата ще бъде открита от съветника по обществените въпроси в Посолството на САЩ Дрейк Уайзърт.

 

Изложбата под мотото: „Светът е свързан повече от всякога с глобалните пътувания и търговия, с технологиите и с нашите микроби" е адаптирана версия на голяма експозиция в един от най-посещаваните природни музеи в света - Националния природонаучен музей при Института Смитсониън в САЩ . Експозицията „Избухване" е открита през 2018 г., в чест на 100-годишнината от грипната пандемия от 1918 г. и ще бъде експонирана до 2021 г. Изложбата е гостувала в повече от 100 институции - университети, библиотеки, болници, посолства, читалища, музеи и летища, от над 30 държави. Всички придружителни текстове на експозицията са преведени на националните езици в гостуващите страни.

 

18 пана представят връзките между човешкото здраве, животинския свят и околната среда. Основните теми на експозицията са : пренасянето на микробите от животните към хората и влиянието на околната среда за разпространението на патогенните бацили; появата , разпространението и лечението на болестите СПИН, Ебола, Зика, туберкулоза, Covid-19; изследването на епидемиите и ролята на личното поведение, обществените промени и общата координация за намаляване на огнищата на смъртоносни болести.

 

„Искаме хората във всички страни независимо от различните социални условия да имат ефективни начини за информация и комуникация относно инфекциозните болести- „Един Свят. Едно здраве." Както и да повишим осведомеността относно пандемичните рискове и да обезопасим хората в нашия глобален свят "-казва Сабрина Шолтс, водещ куратор на експозицията „Избухване" на Националния природонаучен музей.-

 

Изложбата ще бъде отворена за посетители в Столична библиотека до 12 октомври , а после ще гостува в Пловдив и Варна.

„Пътешествия" - изложба живопис
„Пътешествия

„Пътешествия"-та в изобразителното изкуство на учител и ученик – една забележителна изложба, която Столична библиотека ще представи на гражданите и гостите на столицата ни. В продължение на една седмица – от 23 до 29 септември 2020 г., в галерия „София", ще имате възможност да се насладите на произведенията на Сашка Русинова и Полина Илиева. Откриването е на 23.09.2020 г. от 18:30 ч. в Мраморното фоайе на Столична библиотека. Сашка Русинова се занимава с живопис на свободна практика. Има дългогодишен опит при работа с деца като учител по рисуване в няколко столични училища и множество самостоятелни изложби в страната и извън нея. Нейни картини се намират в посолствата на Република България в Багдад, Прага, Токио и други градове. Полина Илиева рисува под ръководството на своята учителка вече четвърта година. Имат създадени над 80 творби в различни стилове (композиции с хора, натюрморти, илюстрации, пейзажи и др.). Полина е ученичка в III клас на столичното 22 СУ „Г. С. Раковски" . Куратор на изложбата е д-р Красимир Димитров.

"София на Вазов"- документална изложба по случай празника на София - 17 септември

София на Вазов - изложба

 

 

Европейски дни на Еврейската култура 2020 в Столична библиотека
Европейски дни на Еврейската култура 2020 в Столична библиотека

С представяне на документалната изложба „Глобалното измерение" и едноименния сборник с очерци, Международно дружество "Елиас Канети" съвместно със Столична библиотека участват в отбелязването на Европейските дни на еврейската култура 2020.
„Глобалното измерение" и в двете форми е резултат от проучване за приноса на български евреи към световните наука, изкуство и култура, както и към обществения живот. Повечето от имената, на които се спират авторите, са добре известни. С очерци и картини от живота на близо 40 от тях „Глобалното измерение" събира в книга и изложба личности и фамилии в една впечатляваща връзка. Гостите на събитието ще имат възможност да разгледат изложбата и да разговарят с част от авторите на очерците.
Акцент на вечерта ще бъде и показването на част от виртуалната изложба на Националната библиотека на Израел „Пътешествията на евреите". Изложбата разкрива съществена част от еврейската история - миграцията на еврейския народ през вековете в търсене на религиозна толерантност и икономически възможности. Националната библиотека на Израел съхранява доказателства за тези пътувания под формата на лични архиви, документи, карти, дневници, фотографии, вестници, публикации и разбира се, книги.
Изложбата е предоставена на Международно дружество „Елиас Канети" от Европейската асоциация за опазване и популяризиране на еврейската култура и наследство (AEPJ), която ще включи българското събитие в Европейските дни на еврейската култура.
Събитието ще се състои на 10.09.2020 г. от 17:30 ч. в Мраморното фоайе на Столична библиотека.

Изложба „Лятото на лист" в Детския център
Изложба „Лятото на лист

В отговор на инициативата  на Детския център децата да нарисуват лятото на лист хартия получихме 23  детски рисунки.
В море, слънце и палми децата претворяваха своите впечатления от лятната ваканция.
На една от рисунките е представена и  Столична библиотека.Като най-активни художници се отличиха децата от частна занималня Ала Бала, а от Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства – гр. Лом изпратиха специално за изложбата своите рисунки по пощата.

Изложбата може да бъде видяна в Детския център до 6 септември.

„Из парковете нa София”- документална изложба с фотоси, част от кампанията „Зелени библиотеки” 2020 г.

 

  

 

  

 

  

 

  

  

 

 

В "Памет за Хирошима"
В

На 6 август 2020 г. Столична библиотека ще почете жертвите на атомната бомбардировка над Хирошима и Нагасаки с документалната изложба "Памет за Хирошима", която е дело на екипа на Музея на мира в Хирошима. Изложбата може да бъде разгледана в Мраморното фоайе на библиотеката от 9.00 ч. до 20.00 ч.

170 години от рождението на Иван Вазов
170 години от рождението на Иван Вазов

170 годишния юбилей на Вазов в Столична библиотека ще бъде отбелязан с откриването на документална изложба „Из бележника на поета" на 8 юли (сряда) 2020 г. от 13 часа  и слово на носителката на престижни наши и чужди литературни награди и най четен автор на Столична библиотека за 2019 г. ,председателя на Българския ПЕН-клуб Здравка Евтимова.

Малките читатели на Детския център на библиотеката, участници в онлайн конкурса #сУмиРазумНадариме, посветен на Вазовия юбилей, ще рецитират любими стихове на класика .

Документалната изложба „Из бележника на поета" включва уникални първи издания на Вазов , биографични книги за него, редки екземпляри с негови автографи, ценни грамофонни плочи с Вазови творби в изпълнение на бележити български артисти.

Великият писател не е оставил цялостен мемоарен труд. Изпод перото му излизат две къси автобиографии – от 1895 г. и 1920 г., и малката, но много интересна книжка, изпълнена с мемоарни откъси „Из бележника на поета" (1920). Благодарение на упоритостта на неговия биограф Иван Д. Шишманов финалът на творческия път на Гения се маркира от впечатляващата по своята пълнота проникновена изповед, записана и включена под надслов Животът на поета, както ми го разказа той сам" (1916) в дълго подготвяната, но излязла посмъртно книга „Иван Вазов. Спомени и документи" (1930) в редакцията на Михаил Арнаудов. Освен тези две заглавия в изложбата са включени великата книга на България - „Под игото" първото българско и английското издание на романа , който излиза само няколко месеца преди българското - през 1894 г., както и първата обширна критическа студия, посветена на романа, от 1896 г. на д-р В. Балджиев.

Представени са и трите първи стихосбирки:

·        Първата стихосбирка на Вазов „Пряпорец и гусла" издадена под псевдонима му Пейчин в Румъния през 1876 г.

·        Тъгите на България" - стихосбирка, издадена в Букурещ през 1877 г. и подписана с истинското име на автора

·        „Избавление" - 1878 г .

Акценти в изложбата са „Стихотворения за малки деца" от 1883 г., написани за три дни по поръчка от издателя Д. В. Манчов за 200 франка и самостоятелното издание на цикъла „Епопея на забравените" 1926 г. като №1 на „Библиотека Иван Вазов".

За първи път ще бъде изложен нов четвърти автограф на Поета от колекцията „Кирил Христов" и музикалния сборник „Училищни песни" 1904 г. с песни на Панайот Пипков по текстове Вазов.

Посетителите ще видят юбилейните книги от честванията на Вазов през 1920 г., сборника на СБП, посветен на поета, книгата „Българският народ за Вазов" 1920 г., както и документалния сборник за траурните чествания „Помен за Вазов" 1921 г.

  В изложбата са включени и фотокопия на илюстрации към романите на Вазов – от Йозеф Обербауер, Иван Мърквичка, Антон Митов, Антони Пиотровски., както и на портрети на Вазов, скицирани от Иван Шишманов, Чакъров, Харалампи Тачев, Никола Тузсузов.

Интерес представляват и грамофонните плочи с изпълнения на стиховете на класика и драматизацията на „Чичовци" с участието на Апостол Карамитев, Стефан Гецов, Славка Славова, , Йордан Матев, Маргарита Дупаринова , Николай Бинев и други големи наши артисти от близкото минало.

 

Откриването на изложбата може да се следи онлайн на ФБ страницата на библиотеката. Споделете на живо юбилейните чествания на Вазов със Столична библиотека! 

Столична библиотека представя 50 редки издания от личната колекция на Кирил Христов
Столична библиотека представя 50 редки издания от личната колекция на Кирил Христов

Документалната изложба на Столична библиотека „145 години от рождението на Кирил Христов” представя големия български писател с интересни факти от житейската и творческата му биография чрез снимки, шаржове, свидетелства от съвременници, както и 50 редки книги от личната му библиотека, завещана от него на Столична библиотека през 1940 г. На изложбата са представени уникални първи издания, повечето с автографи и посвещения от негови велики съвременници – Иван Вазов, Пейо К. Яворов, Михаил Арнаудов, Дора Габе , Петко Тихолов, Веселин Ханчев, и много други. Особено място заемат книгите на самия автор- библиофилското издание на „Чеда на Балкана” 1928 г. с илюстрации на Борис Денев, първото издание на „Избрани стихотворения” 1903 г. с предговор на Иван Вазов, „Антология” 1922 г., в която той самият представя творчеството си, първият му сборник статии „Бурни години” 1917, юбилейният сборник по повод 60-годишнината на големия творец, както и ценният екземпляр на трагедията „Франческа да Римини” на Габриеле Д’ Анунцио.

 

Откриването на изложбата ще се състои на 02.07.2020 г.(четвъртък) от 11 часа в Мраморното фоайе на Столична библиотека. Изложбата ще представи известният литературен историк, културолог и изследовател на творчеството на Кирил Христов проф. Михаил Неделчев.

 

 

16 юни - Блумсдей и Джеймс Джойс в Столична библиотека
16 юни - Блумсдей и Джеймс Джойс в Столична библиотека

Първият Блумсдей в библиотеката на живо и онлайн.

 

Всяка година на 16 юни по цял свят се чества и съпреживява големия роман на класика на ирландската литература Джеймс Джойс „Одисей”. Романът проследява събитията в един ден от живота на главния герой Леополд Блум - 16 юни 1904 г. в Дъблин.

Официално Блумсдей /Блумов ден/почва да се празнува в Ирландия през 1982 г. , когато се честват 100 години от рождението на гениалния творец. На 16 юни почитателите на Джойс в света по традиция четат откъси от романа , а в самия Дъблин празнуващите, облечени като персонажите от романа от началото на XX век , минават по маршрута на героите, обикалят местата, улиците, паметниците, свързани със събитията в книгата.

 

На Блумсдей се почита не само творчеството на Джойс, но и произведенията на всички ирландски писатели. От 16 до 30 юни 2020 г. посолството на Ирландия и Столична библиотека Ви канят да посетите документалната изложба, посветена на творчеството на гениалния писател. Столична библиотека представя романите на Джойс на различни езици –български, английски, френски, немски, полски, руски, както близо 100 преводни книги на писатели класици с ирландски произход  - Оскар Уайлд , Бърнард Шоу, Брам Стокър ,Самюъл Бекет, Айрис Мърдок и на съвременни автори - Колм Тойбин, Една О’ Брайън, Донал Райън, Мелиса Хил и др.

Изложба "ТОПЛИНА" - живопис на Стела Благова в Столична библиотека
Изложба

Столична библиотека представя от 8 до 12 юни 2020 г. в галерия “София” изложба на картини “ТОПЛИНА” – живопис на Стела Благова. Изложбата ще бъде отворена за посещение от 9.30 ч. до 17.00 ч.

 

Стела Благова казва, че изкуството е в нея, то е житейската й философия. Любовта й към рисуването и приложните изкуства я кара да избере в Москва средно училище с профил, който и дава възможност да учи повече за архитектурата и изобразителното изкуство. Тя приема рисуването като емоция и размисъл, начин да пресъздаде чувство, явление, събитие…Професионалният й опит е на инженер и приложен учен. Убедена е, че всяко познание спомага за извличането на нови знания и провокира мисълта и творчеството. И макар да цени различни техники, маслената живопис я завладява, защото позволява не само разкриване на дълбочината на обкръжаващия свят, но и отдаване на цялата вътрешна енергия, показване на своя личен свят. Вдъхновена от класиците, тя е повлияна най-вече от руските художници от XIX и XX век. В последните години предпочита натюрморта, който дава живот и на най-всекидневните неща.

Счита, че живописта, както и всяко начинание, трябва да се създава с любов, ум и знания, а усъвършенстването е непрекъснат процес, носещ радост.

Насаме с моята библиотека
Насаме с моята библиотека
 Животът по време на карантина е изключително изпитание, „..защото човек не знае какво да прави с толкова много време …Ние не сме свикнали много да стоим сами със себе си. Ще ни се наложи да четем самите себе си, а за това помага и литературата”- споделя днес писателят Георги Господинов. Сега ценителите на литературата имат възможност да посегнат към непрочетените томове в домашната си библиотека и на воля да препрочитат любимите си книги. 
    Столична библиотека отправя ново предизвикателство към любителите на четенето, както и към своите приятели писатели, творци, интелектуалци, да изпратят своя снимка пред домашната си библиотека с любима книга в ръка. Днес е точното време за тази идея, дошла преди години в разговор с Георги Господинов тук, в библиотеката. Нека споделим тази съкровена част от житието си тъкмо сега, когато не можем физически да сме заедно сред книгите на Библиотеката на София. 
Скъпи приятели на четенето и наши читатели,
Споделете вашите снимки на #НасамеСМоятаБиблиотека. Тези от вас, които ще изпратят най - артистичните и оригинални фототворби ще получат книги с автографи на известни наши автори. 
 
„Прослава на Кирил и Методий“
„Прослава на Кирил и Методий“

Представяме Ви изложбата „Прослава на Кирил и Методий“, която проследява историята на празника. В нея са включени снимки на паметниците на светите равноапостоли у нас и по света, фотоси на стенописи и икони, факсимилета от църковнославянски книги.

"В рояка спомени свещени..." - документална изложба на къща - музей "Иван Вазов" - гр. Сопот

Скъпи приятели на Столична библиотека,

 

В първият ден , в който отново отваряме врати за нашите читатели, граждани и гости на столицата ни, имаме удоволствието да представим на вашето внимание изключителната пътуваща документална изложба"В рояка спомени свещени ..." на къща - музей "Иван Вазов" - гр. Сопот, посветена на 170 години от рождението на Иван Вазов и 85 години от възстановяването на родния дом на поета и откриването му като музей.

 

София, и в частност Столична библиотека имат честта да са първите домакини на тази пътуваща изложба, дело на колегите ни от къща - музей "Иван Вазов" - гр. Сопот.

 

Изложбата може да бъде разгледана в Мраморното фоайе - партер на Столична библиотека от 14 до 30 май 2020 г. 

 

Заповядайте!

Изложба "Нашата парцалена кукла"
Изложба

Скъпи майки и малки читатели, ние, библиотекарите от Американския център, не преставаме да мислим за вас!

Каним ви да участвате в тази изложба, която ще осъществим при първа възможност, но подготовката за нея започва още сега.

Четете и слушайте онлайн прекрасните кратки истории на една парцалена кукла "Raggedy Ann Stories", които ще намерите тук

https://americanenglish.state.gov/resources/raggedy-ann-stories.

Ушийте заедно една парцалена кукла.

Пишете ни, а може да ни изпратите и снимки на адрес americancorner@libsofia.bg .

 

Пазете се здрави за деня на изложбата!

Дни на Елиас Канети в Столична библиотека
Дни на Елиас Канети в Столична библиотека

От 2 до 10 март 2020 г. в галерия "София" Столична библиотека и Международно дружество "Елиас Канети" представят документалната изложба "Глобалното измерение".

В рамките на дните, посветени на живота и творчеството на Елиас Канети, на 9 март 2020 г. от 18:00 ч. в Мраморното фоайе ще се състои среща с представители на Международно дружество и издателство "Елиас Канети" под надслов "Култура до поискване".

Събитията са посветени на 115 годишнина от рождението на Нобеловия лауреат Елиас Канети и спасяването на българските евреи през 1943 г.

130 години от рождението на Чудомир
130 години от рождението на Чудомир

На 20 февруари 2020 г. от 17.00 ч. в галерия "София" на Столична библиотека ще се състои официалното откриване на гостуващата изложба на Литературно-художествен музей "Чудомир" - "НАШЕНЦИ" / репродукции на акварели на Димитър Чорбаджийски - Чудомир/. Изложбата ще зарадва всички граждани и гости на столицата месец преди рождената дата на изключителния ни творец, а по повод 130-та годишнина от рождението му Столична библиотека ще представи и едни от най-ценните издания с творби на Чудомир, притежание на фондовете и - " Не съм от тях: Весели разкази: кн.1" С., 1935 /Първо изд./, "Нашенци: Весели разкази и драскулки" 2 изд. С.,1939, "Аламинут: Весели разкази" 2 изд. С., 1940 ., както и по-нови издания и албуми.

 

Изложбата ще бъде открита от Борис Кърчев, председател на Управителния съвет на Фондация "Чудомир" и депутат в 44-то Народно събрание и проф. Михаил Неделчев- литературен историк, критик и културолог .

 

Тя може да бъде разгледана от 20 февруари 2020 г. -  9.30 ч. до 17.00 ч.

 

Изложбата ще бъде отворена до 28 февруари 2020 г. - 16.00 ч.

И не забравяйте ...
И не забравяйте ...

Документална изложба в памет на Апостола на свободата Васил Левски. 19 - 27 февруари 2020 г., Мраморно фоайе - партер на Столична библиотека. 

Изложбата представя образа на Апостола в българското изобразително изкуство и българската и световната литература, както и  най-новото издание на Национален музей "Васил Левски" Карлово с преведени на български нови документи от издирването и следствието срещу Васил Левски и участниците в Арабаконашкия обир.

Изложба „Детският свят на Леда Милева”
Изложба „Детският свят на Леда Милева”

На 5 февруари от 10.30 часа ще се именува зала в Детския център на името на Леда Милева, която беше дългогодишен приятел на малките читатели на Столична библиотека и нейния екип.

 

Изложбата „Детският свят на Леда Милева”. Представя едни от първите стихотворения на Леда Милева, публикувани в периода 1940-1947 г. в детските списания:  „Първи стъпки”, „Прозорче”, „Звънче” и „Детско здраве”.

Интерес представлява детската поредица „Мирчо и Немирчо”, която започва да излиза в сп. „Първи стъпки” -1940 г. С„Мирчо и Немирчо“ е поставено началото на българските комиксови герои като илюстрациите към стиховете са на известните художници Никола Тузсузов , Борис Иванов, Стоян Сотиров и Людмила Венова-Христова.

 

В изложбата са показани първите стихосбирки на Леда Милева: „Заю на разходка” (1946), „Няма време” (1949) и някои от последните като „Кънки на колелца”, представена в Столична библиотека от писателката по повод нейната 90-годишнина през 2010 г., както и фотоси от срещите на поетесата в библиотеката в периода 2000-2010 г. и нейните послания към малките читатели.

 

Документална изложба „Човека преди всичко" в Столична библиотека
Документална изложба „Човека преди всичко

Изложбата представя част от книжовното наследство на Гео Милев,съхранено в Столична Библиотека. „Човека преди всичко. Духът е човека. Духът. Върховният дух. Светия Дух. Който създава нуждата от красота. Който създава нуждата от Изкуство". Така Гео Милев-поет, преводач, литературен и театрален критик, режисьор, издател, публицист и журналист - формулира основната и вечна тема в литературата във „Възвание към българския писател", поместено в списание „Везни", бр. 4 от 1921 г.

 

В изложбата са представени първите издания на двете приживе издадени стихосбирки на поета – „Жестокият пръстен" (1920) и „Иконите спят"(1922) , първото самостоятелно издание на поемата „Септемврий" 1944 под редакцията на Марко Марчевски, книги на наши и чужди писатели,издадени от издателство „Везни", повечето в превод на Гео Милев. Изложени са и броевете на списание „Славейче" 1906 г., където са поместени първите публикациина малкия Георги Милев Касабов /Гео Милев/ рисунките „Как се рисува" и стихотворението „Зима", както и кн.7/8 1924 г. на сп. „Пламък", където за първи път е отпечатана поемата „Септември",течението на сп. „Везни" (1919-1922). Оригиналният подпис на Гео Милев е в преведената от него книга на Ернст Толер „Маса човек".В изложбата е включен и том от избраните произведения на поета (1940), със съставител Мила Гео Милева,подарена на Камен Зидаров с неин автограф.

 

Представени са и книги от колекциите на Камен Зидаров, Ангел Тодоров, Васил Пундев, Йордан Вълчев.В документалната изложба са включени факсимилета на снимки и документи, свързани с житейската и творческа биография на поета. Показани са негови автопортрети, рисунки от ръкописните сборници „Изкуство" (1909) и илюстрациите на Макс Мецгер /немски художник, театрал и критик/ към „Антология на българската поезия", в която са включени български поети символисти – от Пенчо Славейков до Христо Смирненски, но и П.Р. Славейков, Христо Ботев, Стоян Михайловски и Иван Вазов, за когото Гео Милев казва, че е най-великият български поет. Ще бъдат представени и нови издания с произведения на Гео Милев, както и книги, посветени на живота и творчеството му.

 

Изложбата ще бъде открита на 15 януари (сряда) от 11 часа в Мраморното фоайе - партер на Столична библиотека.

 

Поетът Георги Константинов, носител на Националната награда за литература и изкуство „Гео Милев" за 2007 г. ще открие изложбата .

 

141 години от създаването на Българския военноморски флот - документална изложба
141 години от създаването на Българския военноморски флот - документална изложба

На 16 януари 2020 г. от 18.00 ч. в Мраморното фоайе на Столична библиотека с мултимедийна презентация ще бъде открита документалната изложба "141 години от създаването на Българския военноморски флот след Руско-турската освободителна война" /щрихи в дати и снимки/. Автор доц. д-р Людмил Георгиев. Изложбата е посветена и на 142 годишнината от освобождението на София от турско робство.

140 години дипломатически отношения между Русия и България – изложба и лекция
140 години дипломатически отношения между Русия и България – изложба и лекция

На 9 януари от 17 часа в фоайето на партера ще бъде открита изложба, на която ще бъдат представени най-ценните книги от фонда на Столична библиотека, посветени на 140 години от установяването на дипломатически отношения между Русия и България.

В този период двете държави преживяват няколко войни, променят границите и имената си, управлявани са от различни политически режими.

За начало на дипломатическите отношения между Русия и България се смята 7 юли 1879 г.

 

Изложбата е подготвена от сектор „Краезнание и книжовно наследство" и Руския център на Столична библиотека.

 

В зала „Вяра" от 17.30 часа лекция на тема „2020: България и Русия – политика и дипломация въпреки всичко" ще изнесе проф. д-р Нина Дюлгерова - историк и експерт по геополитика.

Фотоизложба „Следи от улици“ в Столична библиотека
Фотоизложба „Следи от улици“ в Столична библиотека
На 02.12.2019 г. от 17:00 ч. в  галерия „София“ на Столична библиотека ще бъде открита фотоизложбата „Следи от улици“. Изложбата се осъществява с подкрепата на ​дирекция „Социални услуги за деца и възрастни“ към​Столична община. Тя показва 25 фотографии на автора Николай Миланов – уловени мигове от живота на хора, които оцеляват на улицата, с които работят кризисните центрове към Столична община.
По професия социален работник, съпричастен към съдбата им, Николай Миланов се фокусира върху хората от „задния“ двор на нашето общество, оцеляващи при изключително тежки условия, търсейки отговори на въпросите: „Бедността има ли достойнство?“ и „Имам ли право на щастие?“.
Заснетите лица са невероятно изразителни и разказват своите истории по изключително неповторим начин.
​Средствата от продадените кадри ще бъдат дарени за Коледа на ​дирекцията за подпомагане на хората от улицата.

 

"Вълшебният керван" отново гостува в Столична библиотека с фотоизложба

На 18.11.2019 г. от 18:30 ч. в галерия "София" на Столична библиотека пътешествениците Маги и Цветин от "Вълшебния керван" ще открият своята фотоизложба "Картини от Един свят", посветена на племенните култури.  Заповядайте в джунглите на тропичния свят, из далечни архипелази, островни държави и атоли при племенните общности и традиционни култури на Земята. Изложбата ще ви отведе сред малко познати племена живеещи в хармония със заобикалящата ги природа. На откриването Маги и Цветин ще ви почерпят с изненади и разкази за личните си преживявания сред традиционните общества от остров Борнео, Ява, Сулавеси, Папуа Нова Гвинея, Соломонови острови, Фиджи, Вануату и малко познатите планински етноси на Южен Китай.
Керванът ще си вземе и последно довиждане преди да поеме на новата си експедиция „Пътеките на Източна Африка“, пътешествие с предвидено времетраене от поне половин година през африканския континент на автостоп и пеш.

Можете да видите изложбата до 15:00 ч. на 28 ноември 2019 г. в галерия „София“ на Столична библиотека.

Вход свободен!

Цикъл „Велики българи“ на проф. Петър Чуховски
Цикъл „Велики българи“ на проф. Петър Чуховски

По случай 1 ноември – Денят на народните будители – Столична библиотека ще представи на своите посетители изложба от оригинални произведения на изкуството от богатия ѝ фонд, част от документалната изложба „Първи будители на българския род“.

 

През 2001 г. Столична библиотека получи дарение от 260 оригинални графики и рисунки от съпругата на известния български художник и преподавател в Националната художествена академия проф. Петър Чуховски. Една година по-късно в библиотеката се реализира и първата изложба с малка част от дарението. Изложбата, която се експонира в Столична библиотека, е от седем графични отпечатъка, изпълнени в техниката на офорта, обединени в цикъла „Велики българи“ – „Константин Философ“, „Седмочисленици“, „Черноризец Храбър“, „Поп Богомил“, „Иван Рилски“, „Патриарх Евтимий“, „Паисий“.

 

Петър Чуховски (31.12.1922 -12.02.1995) е роден в село Хотница, Великотърновско. Завършил е графика и илюстрация в Художествената академия при проф. Илия Бешков. Преподава в академията като асистент, доцент и професор. Работи предимно в областта на графиката, рисунката, илюстрацията и оформяне на книги. Автор е на повече от 20 книги по проблемите на изобразителното изкуство, както и монографии за художници.

В Столична библиотека бе открита изложба за писателя и гражданина Емил Коралов
В Столична библиотека бе открита изложба за писателя и гражданина Емил Коралов

Столична библиотека, семейства Коралови, Стоеви и фондация „Елена и Христо Генчеви“ Ви канят на документална изложба, посветена на Деня на народните будители – „Емил Коралов – писателят, гражданинът“.

 

В навечерието на един от най-светлите български празници – Деня на народните будители, в галерия „София“ на Столична библиотека бе открита документалната изложба „Емил Коралов – писателят, гражданинът“.

С огромен интерес многобройните гости и наследници от фамилия Коралови изслушаха словото на д-р Владимир Игнатов – един от изследователите на житейския и творчески път на писателя, в което основния акцент бе поставен върху активната гражданска позиция, многостранния талант и високия морал на писателя и гражданина Емил Коралов.

Няколко часа преди официалното откриване изложбата бе посетена от ученици от 6-то ОУ, които се запознаха с любимите детски герои от творчеството на писателя и получиха покана за участие във второто издание на конкурса за написване на пътепис приключение на името на Милка и Емил Коралови през 2020 г. , както и от белгийски туристи, които написаха възторжени отзиви в книгата за впечатления.

 

Изложбата може да бъде разгледана всеки делничен ден от 9:00 ч. до 17:00 ч.

Изложба илюстрации на акад. Румен Скорчев и проф. Росица Скорчева
Изложба илюстрации на акад. Румен Скорчев и проф. Росица Скорчева

Столична библиотека Ви кани на 3.10.2019 г. от 17:00 ч. в зала „София“ на откриването на изложба илюстрации на акад. Румен Скорчев (1932-2015) и дъщеря му проф. Росица Скорчева. Събитието се организира с любезното съдействие на съпругата на художника г-жа Ели Скорчева. Изложбата представя илюстрации на Росица и Румен Скорчеви от книжките, с които израснаха поколения български деца, и може да бъде разгледана всеки делничен ден от 9:00 ч. до 17:00 ч. до 28.10.2019 г.

Нова среща с кулминацията в творчеството на Йордан Радичков
Нова среща с кулминацията в творчеството на Йордан Радичков

В Столична библиотека  е представена изложба на съвременни илюстрации по творчеството на Йордан Радичков.

Изложбата ще бъде експонирана в галерия „София“ на Столична библиотека, пл. „Славейков“ № 4 до 30.09.2019 г.

Уникална изложба в библиотеката на София
Уникална изложба в библиотеката на София

Една уникална изложба представи Столична библиотека на своите почитатели, читатели и гости. Изложба, съчетала в себе си вековните традиции на японското изкуство – маски за театър „НО“ (някои от които на повече от 100 години) и изкуството на икебаната и вечния стремеж на японците към красота, простота и хармония. През цялата седмица от 11 до 17 септември 2019 г. (поради огромния интерес изложбата бе отворена за посетители и в почивните дни) тя бе посетена от хиляди желаещи да се докоснат до магията на тези древни и вечни изкуства. Посетителите, сред които и стотици деца, възторжено споделяха своите чувства, в книгата за впечатления отправяха послания и пожелания за повече подобни срещи и събития. Изложбата бе осъществена с любезното съдействие г-н Петко Славов – японист, Столична община, школата по икебана „Кагецу“ и разбира се с всеотдайното участие на служителите в отдел „Културна дейност“ на Столична библиотека. Едно силно и вдъхновяващо начало на новия сезон...

Благодарим ти, Япония!

Изложба „Разцъфналите цветя на Шанхай“
Изложба „Разцъфналите цветя на Шанхай“

На 19.09.2019 г. от 11:00 ч. в Столична библиотека ще бъде открита гостуващата изложба на Шанхайската библиотека „Разцъфналите цветя на Шанхай“ (стари снимки от съвременната колекция на библиотеката на Шанхай – свидетелства от последните 200 години история на Китай).

Изложбата е проектирана специално за Столична библиотека. Всички снимки в нея се показват за пръв път.

 

Шанхай е бил свидетел на китайските и западни културни течения през последните двеста години. От огромното количество съвременни китайски ресурси в CNBKSY – платформата за онлайн услуги на Шанхайската библиотека, е подбрана серия от най-представителните снимки, които да възпроизведат различните характеристики и аспекти на живота в модерния Шанхай от 1840 г. до 1949 г. Тези снимки разкриват разнообразието, вариращо от архитектура и пейзажи до реклами и мода, както и много други, включително класическите сгради по крайбрежната улица „Бунд“, рекламите в списанията от всички сфери на всекидневието и очарователните шанхайски звезди. Фотографиите на различна тематика показват социалните промени в Китай през различните времена, отваряйки прозорец за нас, за да проследим миналото. Те са ценни исторически материали, за да разберем и изучим съвременен Китай.

 

Изложбата може да бъде разгледана от 19.09.2019 г. до 24.09.2019 г. всеки делничен ден от 9:00 ч. до 17:00 ч. в галерия „София“ на Столична библиотека, пл. „Славейков“ 4.

Изложба „Театърът и ние“
Изложба „Театърът и ние“

 

В годината на театъра в Русия – 2019, руски и български художници представят остроумни и вдъхновени рисунки, изпълнени с искрящ колорит.
Можете да се развеселите или замислите мъдро над изящния хумор в творбите, изложени в Столичната библиотека от 3 до 9 септември. За това са се погрижили секция „Карикатура“ към Съюза на българските художници, Гилдията на карикатуристите към Руската художествена Академия, Медийният съюз на Русия и Руският център в Столичната библиотека.
Заповядайте на откриването на изложбата: 3.9.2019 г. (вторник) от 18:00 ч. Галерия София“ на Столична 

библиотека, пл. Славейков“ 4., етаж 1.

 

Изложбата може да бъде разгледана от 3.9.2019 г. до 9.9.2019 г. всеки делничен ден от 10:00 ч. до 17:00 ч

 

140 години Държавен вестник
140 години Държавен вестник

Столична библиотека представя документална изложба

 

Изложбата „Страници от историята на България в Държавен вестник 1879 – 2019 отбелязва 140 години от излизането на брой първи на официалния държавен печатен орган, основан с Указ № 12 от 19 юли 1879 г. на княз Александър I като официално издание на държавата.

 

Излиза за първи път в София на 28 юли 1879 г., първоначално веднъж седмично, а от 1891 г. – всеки присъствен ден. През първите 12 години е държавно-информационно издание, което помества официални съобщения, новини и телеграми от чужбина. По-късно започват да се обнародват влезлите в сила нормативни актове – закони, укази, постановления и др., официални документи – конвенции, договори и др., а в неофициалната му част – публикации на различни съдебни институции и др.

 

В изложбата се представени факсимилета на документи, обнародвани в Държавен вестник, свързани с важни събития, променили развитието на българската държава: оригинални текстове на манифестите, с които се обявява Съединението на Княжество България с Източна Румелия 6 септември 1885 г., обявяване на Независимостта на България 22 септември 1908 г., абдикацията на цар Фердинанд, закони и укази.

 

Във витрините са подредени книги от фонд Книжовно наследство в Столичната библиотека, свързани със събитията, отразени в изложбата. Авторите на част от тях са участници в събитията, други са дело на чуждестранни журналисти и изследователи – Александър Бендерев, Никола Фичев – „Военно-исторически очерк за българо-сръбската война“ 1888, Александър Цанков, Никола Начов, Димитър Страшимиров, Коста Тодоров, А. Хун – „Из българските бурни времена“ и „Борбата на българите за съединението си“ 1887, А. Драндар – „Биография на Ал. Батенберг“ и „България при Фердинанд“, Х. Вагнер – „Към победа с българските войски“ 1913, Българската конституция от 1947 на английски и др. Някои от заглавията в изложбата са единствени и са притежание на Библиотеката на София.

 

Част от годишнините на Държавен вестник (1879-1945) в Столична библиотека са дарение от Народното събрание през 1946 г. след призива да се попълни фонда на Библиотеката на София, изгорял при пожара 1944 г. Друга част е от служебните библиотеки в Столичната община, като някои от броевете са с надпис за софийския градоначалник.

 

Изложбата ще бъде открита на 22 юли 2019 г., 11:00 ч., Централно фоайе партер.

 

Изложбата „Нарисувани думи“ гостува на Столична библиотека със съвременни илюстрации на детски книги от Обединеното кралство
Изложбата „Нарисувани думи“ гостува на Столична библиотека със съвременни илюстрации на детски книги от Обединеното кралство

Изложбата „Нарисувани думи“ (Drawing Words) събира на едно място някои от най-вълнуващите илюстрации на детски книги от Обединеното кралство от последните години.

Създадена с подкрепата на Британския съвет, изложбата представя десет илюстратори с ярък и отличителен почерк, който съдържа съвременен заряд и показва силата, превръщаща илюстрацията в масова и мощна форма на изкуството. Богатата история на илюстрациите на детски книги в Обединеното кралство е добре позната от световноизвестните „Зайчето Питър“, „Мечето Падингтън“ и „Мечо Пух“. Изложбата „Нарисувани думи“ предлага поглед напред към бъдещето със съвременни илюстрации от утвърдени британски художници, както и от такива, които тепърва започват творческия си път.

 

Изложбата може да бъде разгледана в Столична библиотека и ще бъде отворена за посетители от 1 юли до 30 октомври 2019 г. всеки ден от 9:30 до 18:00 часа с почивни дни събота и неделя.

Столична библиотека представя „Непознатият Райко Алексиев“ в читалище „Хармония – 1990“
Столична библиотека представя „Непознатият Райко Алексиев“ в читалище „Хармония – 1990“

На 18.06.2019 г. Столична библиотека гостува за пореден път на читалище „Хармония – 1990“ с изложбата „Непознатият Райко Алексиев“. Откриването ще е от 11:00 ч., след което представител на Библиотеката на София ще проведе среща с ученици, за да ги запознае с живота и творчеството на видния български художник, карикатурист и фейлетонист.

До 30.06.2019 г. можете да видите изложбата в салона на читалище „Хармония – 1990“, бул. „Монтевидео“ 21, кв. „Овча купел“.

Документална изложба „Моето училище в моята София 140 г.“
Документална изложба „Моето училище в моята София 140 г.“

Историята на най-старите училища в София в Столична библиотека

 

Изложбата е част от програмата на Столична библиотека по случай 140 години от обявяването на София за столица и в контекста на Националната стратегия за повишаване на грамотността. Библиотеката на София вече четвърта година реализира кампанията „На училище в Столична библиотека“ и огромният интерес на всички столични училища към образователната ни кампания доказва, че тя има устойчиво развитие. За тази си дейност Библиотеката на София получи връчваната за първи път награда на РУО – София-град за партньорство.

 

Столична библиотека притежава най-богатия документален и информационен архив за историята и развитието на София. Тази изложба допълва уникалните документи, които се съхраняват в него и ще бъдат включени в дигиталната платформа „Сердика“, за да бъдат достъпни до повече потребители. Документалната изложба „Моето училище в моята София 140 години“ представя шест училища, основани през 1879 г.:

 

1 СУ „Пенчо Славейков“ е създадено като част от плана на Марин Дринов – първият министър на просвещението – за изграждане на учебното дело в България.

7 СУ „Свети Седмочисленици“ е основано също с указ на Марин Дринов като Първа софийска държавна девическа гимназия, с която започва историята на средното девическо образование в България.

26 СУ „Йордан Йовков“ е наследник на най-старото училище в Княжево.

55 СУ „Петко Каравелов“, наследник на откритото през 1879 г. начално училище и съхранява богатите традиции и възрожденския дух на първите си родолюбиви създатели.

85 СУ „Отец Паисий“ – основите на училището във Враждебна се полагат след Освобождението на България първоначално в частни къщи.

159 ОУ „Васил Левски“ – обучението в Челопечене първоначално се провежда в дома на учителя и килийното училище става основа за държавно.

Изложбата проследява пътя към знанието – от доброволчество и безвъзмезден труд до даряване на къщи за учебни цели. Някои първите възпитаници на училищата са българските литературни класици, литературни критици и историци, като: Елин Пелин, Йордан Йовков, Кирил Христов, Пенчо Славейков, Иван Шишманов, Екатерина Каравелова, Елисавета Багряна и още много личности, чиито произведения се съхраняват в Столична библиотека. Интересно е разделението на мъжка и девическа гимназия и как десет години преди основаването на Софийския университет девическата гимназия подготвя първите начални учителки в България. Представени са артефакти от архивите на училищата като оригинален метален печат, Уверение и свидетелство за завършване на първа софийска мъжка гимназия с оригиналния печат на училището, първата ученическа униформа на Първа софийска девическа гимназия, ученическа книжка, лична ученическа карта, мастилница и още много интересни и малко познати неща, които учениците са събирали сами.

 

Откриването на изложбата е на 6 юни 2019 г. 11:00 ч. пред централния вход на Столична библиотека.

 
Изложба живопис на Лилия Мавлова
Изложба живопис на Лилия Мавлова

На 29 май 2019 г. от 18:00 ч. в галерия „София“ на Столична библиотека ще бъде открита първата самостоятелна изложба живопис на Лилия Мавлова „ПРОЯВЛЕНИЕ“. Посетителите ще имат възможността да се потопят в магията, очарованието и красотата на картините, които дават живот и на уникална колекция от шалове, наречена „Любов от пръв поглед“.

 

Филиал „Студентски“ кани на годишна изложба на детско творчество „Дарита“
Филиал „Студентски“ кани на годишна изложба на детско творчество „Дарита“

На 31 май от 17:30 часа във филиал „Студентски“ на Столична библиотека за поредна година ще се открие годишната изложба на детско творчество „Дарита“ през учебната 2018-2019 година, която се състои от рисунки и пластични задачи на децата. На откриването ще се раздават грамоти на децата от студиото. Изложбата ще бъде достъпна до 30.06.2019 г. за всички, които желаят да я посетят. Заповядайте да се насладите на чистото и неподправено изкуство на децата!

Изкуството през очите на две деца във филиал „Сердика“
Изкуството през очите на две деца във филиал „Сердика“

По случай 1 юни – Ден на детето – филиал „Сердика“ на Столична библиотека Ви кани на изложбата „Изкуството през очите на две деца“. Художничките Тони и Мари ще представят своите творби на 31 май 2019 г. от 19:00 ч. Заповядайте, за да се насладите и подкрепите творчеството на двете талантливи деца.

Фотоизложба „Очи между клоните“ за 1 юни
Фотоизложба „Очи между клоните“ за 1 юни

На Международния ден на детето – 1 юни 2019 г., от 10:00 ч. в Мраморното фоайе на Столична библиотека ще бъде открита фотоизложбата „Очи между клоните“. Автор е Алпер Османов на седемнадесет години от град Бяла. Изложбата е организирана от Столична библиотека и фондация „Добрите дела Волонтайм“  https://volontime.com/events/188

 

Вход свободен.

Изложба „Миниатюрни светове и още нещо...“ във филиал „Сердика“
Изложба „Миниатюрни светове и още нещо...“ във филиал „Сердика“

Филиал „Сердика“ на Столична библиотека ще бъде домакин на изложбата на Недина Преславска и Цвети Минкова „Миниатюрни светове и още нещо...“. Ще бъдат експонирани уникални ръчно рисувани дървени чинии, миниатюрни платна, не чак толкова миниатюрни картини. Откриването ще бъде на 20 май 2019 г. от 18:00 ч.

Заповядайте!

 
 
 
 
 
Миниатюрният свят на Недина и Цвети във филиал Сердика
Миниатюрният свят на Недина и Цвети във филиал Сердика

Във филиал „Сердика“ на Столична библиотека две талантливи дами – Недина и Цвети – откриха своята първа изложба „Миниатюрни светове и още нещо...“ на 20 май 2019 г. Всички гости и приятели се потопиха в магията на минимализма и изживяха незабравими мигове в едно „куклено царство“. Приказният свят ще очаква всички, които не успяха да присъстват, до 30 май 2019 г. на ул. „Сердика“ № 1.

 
В Столична библиотека бе открита изложбата Космос
В Столична библиотека бе открита изложбата Космос

На 13 май в галерия „София“ на Столична библиотека бе открита изложба „Космос“, организирана от Ателие „Цветна магия“, която е отворена за посещение до 21.05.2019 г. В изложбата участват децата от две столични детски градини – ДГ „СИНЧЕЦ“ и ДГ „ИЛИНДЕНЧЕ“, които са посещавали курсовете по приложни изкуства на Ателие „Цветна Магия“. Темата е интересна както сред децата, така и сред възрастните – „КОСМОС“. Посетителите на изложбата ще имат възможността да се запознаят с невероятните фантазии на децата по темата, претворени в картини, пластики и предмети за украса. Една наистина фантастична изложба, на която вече имаха възможност да се насладят и наши колеги от Холандия.

Заповядайте!

Откриване на документалната изложба „Събуждащият книгите“
Откриване на документалната изложба „Събуждащият книгите“

Изложбата представя известни български писатели, публицисти и общественици, чиято работа като библиотекари е малко позната. Посетителите ще могат да видят редки издания на Неофит Рилски (Описание на българския свещен Рилски манастир 1879 г.), на Марин Дринов (Исторически преглед на българската църква, 1869), на Любомир Милетич (Дако-румъните и тяхната славянска писменост 1896). Първи издания на Яворов, Пенчо Славейков, П. Ю. Тодоров, Стоян Заимов, Елин Пелин и Кирил Христов, чиято библиотека се съхранява в Столична библиотека. Повечето от книгите са с автографи. През 40-те години на миналия век в Столична библиотека са работили и Павел Вежинов, Богомил Райнов, Матвей Вълев, Орлин Василев, който е бил директор на библиотеката.

 

 

Дни на Европа в Столична библиотека
Дни на Европа в Столична библиотека

На 7 май, вторник, от 17:30 ч. в зала „София“ на Столична библиотека на площад „Славейков“ 4 ще бъде открита тематична изложба „Европа“ със стари пощенски картички и албуми от цяла Европа от колекциите на проф. Михаил Неделчев. При откриването на изложбата ще говорят доц. Васил Гарнизов и доц. Йордан Ефтимов.

 

Изложбата цели да покаже по какъв начин се съотнасят общоевропейските големи центрове с българските градове, които също имат европейски облик. В нея са представени 10 тематични кръга от местата за отдих и за общуване с водата – плажове, пристанища и градини – до персоналистическите култове – от общоевропейския Наполеонов култ до българските култове за революционерите-европейци. Стремежът при подбора на картичките е да се представят градовете по-скоро от интимната им същност, отколкото чрез тяхната грандиозност.

„Имало едно време един лъв“
„Имало едно време един лъв“

На 24 април 2019 г. от 17:00 ч. в галерия „София“ на Столична библиотека ще бъде открита изложбата на Градска библиотека – Белград „Имало едно време един лъв“, посветена на живота и дейността на Душан Радович – един от най-известните сръбски поети, журналист и дългогодишен водещ на предаването на радио Белград „Добро утро, Белград“. Изложбата е гостувала в редица страни от Средна и Източна Европа и в почти всички градове на Р. Сърбия. Със специалното участие на създателите на изложбата.

Изложбата ще гостува в Столична библиотека от 24 април до 3 май 2019 г. и може да бъде разгледана всеки делничен ден от 9:00 ч. до 17:00 ч.

Вход свободен.

Изложба на ателие „Приказен свят“
Изложба на ателие „Приказен свят“

Ателие „Приказен свят“ с ръководител г-жа Татяна Антонова гостува във филиал „Люлин“ на Столична библиотека. Рисунките на деца от 6 до 12 години могат да бъдат видени във фоайето на 1 етаж до 11 май 2019 г.

Заповядайте!

Великденска изложба в Детския център
Великденска изложба в Детския център

Във връзка с предстоящите Великденски празници в залите на Детския център на Столична библиотека може да бъде разгледана изложбата „От Лазаровден до Великден“ на децата от школата по рисуване към читалище „Роден край“.

Изложбата може да бъде разгледана до 3 май 2019 г. вкл. 

 

В Столична библиотека беше открит Великденският благотворителен базар
В Столична библиотека беше открит Великденският благотворителен базар

На 17 април 2019 г. в Мраморното фоайе на Библиотеката на София беше открит традиционният Великденски благотворителен базар „Деца даряват на деца“, организиран от Столична библиотека, ЦДГ „Брезичка“ и Народно читалище „Бели брези 2007“. С много пролетно настроение, песни и стихчета, посветени на светлия християнски празник, деца от ЦДГ „Брезичка“ за четвърти пореден път участваха в откриването на базара. Включиха се и бивши възпитаници – вече ученици в гимназиален курс, които споделиха с присъстващите своя благотворителна инициатива, насочена към подпомагане на възрастни самотни хора от Северозападна България. По този повод директорката на Столична библиотека г-жа Юлия Цинзова сподели с децата и гостите своето виждане за значението на подобни инициативи за развитието на най-важните качества на личността – човечност, съпричастност и любов към ближния.

Каним всички желаещи да посетят Великденския базар до 28 април 2019 г. и да подпомогнат благородната кауза на децата. Със средствата, събрани от инициативата всяка година, биват закупени дидактични игри, книги и материали за деца със специфични образователни потребности.

 

Благодарим предварително за съпричастността!

Продължават дните на португалския език и култура
Продължават дните на португалския език и култура

 

На 10 април 2019 г. от 18:00 ч. в партерното фоайе на библиотеката на София португалският езиков и културен институт „Камойнш София“ Ви кани на откриване на фотографска изложба „Революция на карамфилите, посветена на 25 април – португалския Ден на свободата.

Революцията на карамфилите“ от 25 април 1974 г. е най-значимото явление в португалската история през ХХ в. и бележи мирното преминаване на страната към демократичен режим. Названието на революцията произхожда от нейния символ – карамфила, тъй като в дулата на оръжията на участващите войници са били поставени карамфили и превратът приключва без жертви.

 

Гостуваща изложба на Регионален исторически музей – Добрич
 Гостуваща изложба на Регионален исторически музей – Добрич

На 3 април 2019 г. от 18:00 ч. в галерия „София“ на Столична библиотека ще бъде открита изложбата „С порива на птиците“ на Регионален исторически музей – Добрич.

Изложбата е посветена на 110 годишнината от рождението на Петър Славински (Петър Атанасов Чолаков) и 140 годишнината от обявяването на София за столица на България.

Тя включва ценни оригинали: книги, писма и ръкописи на писателя, неговата пишеща машина, както и част от уникална колекция от накити.

Петър Славински има решаваща роля за развитието на Градската библиотека на София, за утвърждаването ѝ като най-голямата столична общодостъпна библиотека и библиотека за безплатен домашен прочит. Негова заслуга е и дейността по съставянето и поддържането на единен централен каталог на цялото градско книжно богатство. Непосредствено след Деветосептемврийския преврат през 1944 г. за кратко време Петър Славински заема поста кмет на гр. София.

Вход свободен. Заповядайте!

 

 

 
 

 

Португалски пътеки в Столична библиотека
Португалски пътеки в Столична библиотека

На 18 март 2019 г. от 18:00 ч. в галерия София“ Столична библиотека и Португалски културен център Камойнш София“ ви канят на пътуване сред пейзажите на Португалия чрез фотографската изложба Португалски пътеки“ с автор проф. д-р Марин Паунов. Изложбата, която ще даде възможност на гражданите и гостите на столицата да пътуват поне духом“ из различни региони на тази прекрасна страна.

Изложбата може да бъде разгледана от 18 март до 1 април 2019 г. от 9:00 ч. до 17:00 ч. всеки делничен ден.

В Детския център ще бъде открита изложба за Благовещение
В Детския център ще бъде открита изложба за Благовещение

По случай християнския празник Благовещение в Столична библиотека ще бъде открита изложба на деца от школата по енкаустика – гр. Габрово с ръководител Румен Трифонов. През годините библиотеката нееднократно е била домакин на творбите на школата.

Заповядайте на 25.03.2019 г. от 18:30 часа.

В Столична библиотека ще бъде открита изложбата „Символи на държавността“
В Столична библиотека ще бъде открита изложбата „Символи на държавността“

На 1 март 2019 г. от 17:00 ч. в Галерия София“ на Столична библиотека ще бъде открита изложбата Символи на държавността“ /колекция от военни униформи и полицейски шапки, притежание на доц. Людмил Георгиев – преподавател по криминалистика, автор на детективски настолни игри, ветроходец и пътешественик – и илюстративни табла с кратка историческа информация за военните шапки в периода от Първата българска легия до Съединението на България като част от военните униформи на българските четници и българската войска/. 

Изложбата ще бъде открита със специалното участие на мъжки акапелен ансамбъл VOX ORPHIKUS. 

Събитието е посветено на Националния празник на Република България 3 март.

Заповядайте! 

Изложба „Котките“ във филиал „Сердика“
Изложба „Котките“ във филиал „Сердика“

Филиал „Сердика“ на Столична библиотека отново ще посрещне талантливата Офелия Цветанова. Тя ще представи своята изложба живопис върху коприна – „Котките“. Заповядайте на 6 март 2019 г. от 19:00 ч. на ул. „Сердика“ № 1, за да се насладите на изящните картини и да се заредите с пролетно настроение.

 

 

Столична библиотека гостува в Археологически музей гр. Сандански с изложбата „Прабабата на ММS... или очарованието на Коледната картичка“
Столична библиотека гостува в Археологически музей гр. Сандански с изложбата „Прабабата на ММS... или очарованието на Коледната картичка“

На 7 декември (петък) 2018 г. от 17.30 ч. в Археологически музей гр. Сандански ще бъде открита изложбата „Прабабата на ММS... или очарованието на Коледната картичка“. В навечерието на светлите празници, гражданите и гостите на гр. Сандански ще имат възможността да се докоснат до красивите изображения и вълнуващите послания от поздравителните картички, някои от които на повече от 100 години. Изложбата се организира по покана на Археологическия музей гр. Сандански и ще бъде отворена за посетители до 31 декември 2018 г.

Изложба на деца от народно читалище "Константин Величков - 1979"
Изложба на деца от народно читалище
По повод на Деня на християнското семейство в Детския отдел на филиал "Люлин" на Столична библиотека гостува изложба на Школата по рисуване при народно читалище "Константин Величков - 1979" с ръководител госпожа Виктория Гълъбова.
Експозицията, представяща картини на деца от 3 до 14 години, може да бъде разгледана до 27.11.2018 г.
Заповядайте!
Асоциация Paris Vanet Art с изложба в Париж, посветена на София
Асоциация Paris Vanet Art с изложба в Париж, посветена на София

"Родена в София, родена в Париж" е изложбата на българо-френските художници Ване и Кристи, която кметството на 19-и район във френската столица показва от 16-и до 23-и ноември 2018 г. Тя е осъществена от асоциацията "Paris Vanet Art" и е продължение на изложбата "Разкажи ми Париж!", която това лято беше представена в Столична библиотека. Експозицията съдържа маслени картини, акварели, текстове и снимки, посветени на София и Столична библиотека, и има за цел сближаването на двете европейски столици.

Благотворителен Коледен базар в Столична библиотека
Благотворителен Коледен базар в Столична библиотека

На 5 декември (сряда) 2018 г. от 16.00 ч. в Мраморно фоайе – партер на Столична библиотека ще се състои тържественото откриване на Благотворителния Коледен базар, организиран от Столична библиотека, Народно читалище „Бели брези 2007“ и 99 ЦДГ „Брезичка“ под наслов „Деца даряват на деца“. Талантливите възпитаници от детската градина ще зарадват гостите на събитието със свои музикални изпълнения.

Сумата, събрана от продажбата на предмети и украси с Коледна тематика, изработени от възпитаници на ЦДГ "Брезичка" в София, ще бъде дарена за закупуване на пособия и игри за техни връстници от същата детска градина със специални образователни потребности.  

Каним всички граждани и гости на столицата, желаещи да подкрепят благотворителната кауза на децата от ЦДГ "Брезичка", да посетят базара от 5 до 30 декември 2018 г. 

Очакваме Ви!

Будителите днес през погледа на ученици от софийските училища
Будителите днес през погледа на ученици от софийските училища

На 1 ноември 2018 г. в Деня на народните будители в Столичната библиотека се откри изложба „Софийски будители“. Участници в нея са ученици от 4 до 11 клас на 32 СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ с ръководител Елена Колева, творческа група по изобразително изкуство на СУУУС „Проф. д-р Дечо Денев“ с ръководител Флореза Иванова и 26 СУ „Йордан Йовков“ с ръководител Пролет Николова. Св. Иван Рилски – светецът закрилник и Св. Пимен Зографски – монах, зограф и книжовник, Захарий Круша – основал първото българско народно училище, предприемачът – търговец Димитър Трайкович и първите учителки – баба Неделя и Рахила Барак, Сава Филаретов и Иван Денкоглу – просветители и дарители децата увековечават с рисунки и будителски лист, а Софийската Света гора е представена с мултимедийна презентация. Идеята на изложбата е тези будителски листове, рисунки и колажи да се подготвят и представят всяка година в българските училища.

Изложбата може да се разгледа от 1 до 10 ноември 2018 г. в Мраморно фоайе (партер) на Столичната библиотека.

Денят на будителите във филиал Люлин
Денят на будителите във филиал Люлин

По повод 1 ноември - Денят на народните будители - във филиал "Люлин" на Столична библиотека бе подредена тематична витрина с книги от фонда, разказващи за славните будители. Тя може да бъде разгледана до 6 ноември 2018 г.

Изложба „Софийски будители“
Изложба „Софийски будители“
Ученици от четири столични училища ще представят необходимостта от будителски дух днес чрез рисунки и колажи. Изложбата се организира от Руския център на Столичната библиотека съвместно със сдружение „Св. Иван Рилски”, сектор „Краезнание и книжовно наследство” на библиотеката и с любезното съдействие на храм „Въздвижение на Светия кръст Господен”.
Откриване на 1 ноември 2018 г. (четвъртък) – в Деня на народните будители – в Мраморното фоайе, партер на Столичната библиотека.

Входът е свободен – заповядайте!

 
В Столична библиотека ще се открие изложбата „Нестор Марков – будителят“
В Столична библиотека ще се открие изложбата „Нестор Марков – будителят“

Столична библиотека ще отбележи 1 ноември – Деня на народните будители с две събития – от 18.00 ч. в Мраморно фоайе, I етаж на Столична библиотека ще се открие изложбата „Нестор Марков – будителят. Откриването на изложбата ще бъде съпроводено с представяне на новоизлязлата книга „Щрихи от две епохи. Нестор Марков – писма и спомени“ от Мария Ловджиева, изд. „Стилует“.

Изложбата и премиерата на книгата са организирани от сектор „Културни дейности“.
Изложбата може да бъде разгледана от 1 до 14 ноември 2018 в Галерия "София" на Столична библиотека.
Входът е свободен – заповядайте!

Биеналето на илюстрацията в Американския център
Биеналето на илюстрацията в Американския център

Във връзка с отбелязването на Деня на народните будители експозицията на Биеналето на илюстрацията беше преместена в залите на Американския център на Столична библиотека - пл. "Славейков" 4а.

Можете да разгледате изложбата до 16 ноември 2018 г. (включително) всеки делничен ден от 8:30 до 19:45 и събота от 9:00 до 14:45 ч.
Изложба 25 години школа Енкаустика
Изложба 25 години школа Енкаустика

На 24.10.2018 г. в залите на Детския център на Столична библиотека беше открита ретроспективната изложба "25 години школа по Енкаустика - гр. Габрово".
През годините библиотеката нееднократно е била домакин на творбите на школата. Специален гост беше госпожа Аделина Филева, директорка на Софийска градска художествена галерия, която поздрави творците и ръководителя на школата господин Румен Трифонов.

Съдбата на книгите
Съдбата на книгите

На 24 октомври 2018 г. от 11:00 ч. в Мраморното фоайе на Столична библиотека ще бъде открита документалната изложбаСъдбата на книгите“. В нея посетителите ще може да видят „арестувани“, инкриминирани и спасени книги от фондовете на Столична библиотека. Книги, които интригуват с интересната си история на създаване, издаване, как са попаднали и как са съхранени в библиотеката. Ще бъдат представени книги с уникално полиграфично оформление, редки екземпляри, с автографи на известни личности, както и издания, които са иззети при обиски. Във фондовете ни се съхраняват библиотеките на Пенка Шишманова (съпруга на Димитър Шишманов), на Васил Пундев, Орлин Василев, Никола Балабанов, Кирил Христов, част от библиотеката на Иван Денкоглу и др.

Национално биенале на илюстрацията 2018
Национално биенале на илюстрацията 2018

С това събитие Библиотеката на София съвместно със сайта „Българска илюстрация” отбелязва и 50 години от първата национална изложба на българската илюстрация през далечната 1968 г. В нея тогава участват едни от най-известните художници-илюстратори, сред които Борислав Стоев, Евгени Босяцки, Любен Зидаров, Иван Кирков и много други. Техните произведения ще бъдат изложени в ретроспективната част, запазени между страниците на книгите от богатия фонд на библиотеката. Столична библиотека днес подава ръка и на новото поколение българските илюстратори.

Заповядате на 23.10.2018 г., 18:00 ч., Столична библиотека, пл. „Славейков“ 4, галерия „София“

Изложба на деца от Културен център Люлин
Изложба на деца от Културен център Люлин
По случай Националната седмица на четенето във филиал "Люлин" на Столична библиотека гостува изложба на Школата по изобразително изкуство към КЦ "Люлин" с ръководител г-н Живко Ганев.
Експозицията може да бъде разгледана до 10.11.2018 г.
Заповядайте !
Ученици посетиха изложбата Човекът и далечният хоризонт - прочути салове и лодки
Ученици посетиха изложбата Човекът и далечният хоризонт - прочути салове и лодки

Ученици от 7 А клас на 33 ОУ "Санкт Петербург" посетиха изложбата "Човекът и далечният хоризонт - прочути салове и лодки" със съорганизатор Столична библиотека. Те имаха възможността да разгледат умалените копия на най-известните салове и лодки използвани от различни мореплаватели и слушаха лекцията на инж. Тодор Мечков - създател на експонатите. Изложбата може да бъде видяна в ж.к. "Люлин", ул. "Архитект Г. Ненов" 27 (Християнски център "София") след обаждане на тел. 0886801301. Изложбата прави преглед на някои от по-значимите експедиции, доказали човешките миграции по море, както и на изумителните постижения на човешкия дух в стремежа да се достигне невъзможното.

Национално биенале на илюстрацията
Национално биенале на илюстрацията

Събитието е посветено на 90-годишнината на Библиотеката на София. С него съвместно със сайта „Българска илюстрация” се отбелязва и 50 години от първата национална изложба на българската илюстрация през далечната 1968 г. В нея тогава участват едни от най-известните художници-илюстратори, сред които Борислав Стоев, Евгени Босяцки, Любен Зидаров, Иван Кирков и много други. Техните илюстрации, запазени в книгите от богатия фонд на библиотеката, ще бъдат изложени в ретроспективната част на биеналето. Днес Столична библиотека подава ръка и на новото талантливо поколение български илюстратори.

Заповядайте на 23.10.2018 г., 18:00 ч., Столична библиотека, пл. „Славейков“ 4, галерия „София“.

Открита беше фото-документалната изложба за Библиотеката на София
Открита беше фото-документалната изложба за Библиотеката на София

На 16.10.2018 г. в Градската градина директорката на Столична библиотека Юлия Цинзова откри фото-документалната изложба „Библиотеката на София 90 години в/и Града“. На 30 платна софиянци и гости на столицата до 29 октомври 2018 г. може да видят историята на библиотеката, на околните улици и площад „Славейков“.

Дизайнер на изложбата и плаката е художничка Елица Баръмова–Барамó, а съставител - Ана Анастасова. Изложбата е посветена на 90-годишнината на Столична библиотека и 140 години от Освобождението на София и е под патронажа на кмета на Столична община госпожа Йорданка Фандъкова.

Фото-документална изложба „Библиотеката на София 90 години в/и Града“
Фото-документална изложба „Библиотеката на София 90 години в/и Града“

Изложбата от 30 платна ще представи историята на Столична библиотека, на улиците и площад „Славейков“, емблематичното архитектурно и културно богатство на този район, част от най-стария градски център. Снимки (стари и съвременни), факсимилета на документи, фотоси на личности, живели  или творили в района. Акцентът е поставен върху дейностите и фондовете, които притежава – богати сбирки от старопечатни и църковни книги, произведения на изкуството, дарения от видни наши творци и обществени деятели, политици и дигитални платформи.

Изложбата е по случай 90-годишния юбилей на Столична библиотека и 140 години от Освобождението на София и е под патронажа на кмета на Столична община госпожа Йорданка Фандъкова.

Дизайнер на изложбата и плаката е художничка Елица Баръмова–Барамó, а съставител е Ана Анастасова.

Заповядайте на откриването на 16.10.2018, 17:00 ч., Градската градина. Изложбата може да бъде разгледана до 29 октомври 2018 г.

Единайсти софийски есенен салон за поезия
Единайсти софийски есенен салон за поезия

Столична библиотека и Фондация „Софийски салон за поезия“ имат удоволствието да поканят любителите на поезията на

 

ЕДИНАДЕСЕТИЯ СОФИЙСКИ ЕСЕНЕН САЛОН ЗА ПОЕЗИЯ

 

на 18 октомври 2018 г., четвъртък, от 18:00 ч. в Американския център на Столична библиотека, пл. „Славейков“ 4а.

Събитието се посвещава на 90-годишнината на Столична библиотека

и е придружено с изложба „Дъхът на града“ от Елисавета Шапкарева.

Стиховете, представени на литературното четене, ще бъдат поместени на сайта „Поетични страници“ www.bgpoetrypages.info.

Изключителен интерес предизвика откриването на пътуващата изложба „Пинокио и езиците на Европа“ и многоезичното четене на текст от книгата „Приключенията на Пинокио“
Изключителен интерес предизвика откриването на пътуващата изложба „Пинокио и езиците на Европа“ и многоезичното четене на текст от книгата „Приключенията на Пинокио“

За трета поредна година Главна дирекция „Писмени преводи“ в Представителството на ЕК в България и Столична библиотека организираха празник, посветен на европейските езици и тържественото откриване на гостуващата изложба на ЕК „Пинокио и езиците на Европа“. В инициативата се включиха рекорден брой участници, които четоха текстове от книгата „Приключенията на Пинокио“ на 24 езика, сред които корейски, японски, китайски, арабски и турски. Инициативата се посреща с огромен интерес от учениците в столичните езикови училища и детски градини.

Гостите на събитието бяха поздравени от г-жа Луиджина Педди – директор на Италианския културен институт в България.

Голямата награда в конкурса за най-добър костюм, прическа и грим на герой от Пинокио бе връчена на участниците от 99 ЦДГ „Брезичка“ – ваучер за подарък от Orange Center на стойност 60.00 лв.

Много емоционално и с голямо желание участниците се включиха в езиковата викторина и в реденето на пъзели по илюстрации от книгата, за което получиха заслужени награди.

Столична библиотека благодари на всички свои партньори в организирането на събитието – на г-жа Десислава Кръстева от Главна дирекция „Писмени преводи“ в Представителството на ЕК в България“, на преподавателите и възпитаниците на 18 СУ „Уилям Гладстон“, с най-много участници в многоезичното четене, на 134 СУ „Димчо Дебелянов“, на 164 ГПИЕ "Мигел де Сервантес", ПГИИРЕ „Михай Еминеску“, на нашата колега Росица Акифова, която прочете текста на турски език и на децата от 99 ЦДГ „Брезичка“.

25 години ателие "Енкаустика"
25 години ателие
По случай 90-та годишнина на Столична библиотека в залите на Детския център ще гостува юбилейната изложба "25 години ателие "Енкаустика" - гр. Габрово. Ще бъдат представени знакови творби, които възпитаници на школата са създали през годините. През този период Столична библиотека нееднократно е била домакин на изложбите на школата.

Заповядайте на 24 октомври 2018 г. от 17:00 ч.

„Пинокио и езиците на Европа“. Многоезична пътуваща изложба на 36 езика
„Пинокио и езиците на Европа“. Многоезична пътуваща изложба на 36 езика

За трета поредна година Столична библиотека (СБ) е домакин на пътуващата изложба на Европейската комисия „Пинокио и езиците на Европа“ (многоезична пътуваща изложба на 36 езика). По този повод Главна дирекция „Писмени преводи“ на Представителството на ЕК в България и СБ организират проява, посветена на Европейския ден на езиците – 26 септември. В програмата на събитието са включени многоезично четене на откъс от книгата „Приключенията на Пинокио“, с участието на възпитаници от столични училища, езикова викторина, драматизация, с участието на актьори от театър „Възраждане“. За най-малките участници сме предвидили състезание по отборно редене на пъзели по илюстрации от книгата и конкурс с награди за най-добър костюм и грим на герои от приказката. Изложбата е допълнена с табла с интересната биография на автора на книгата Карло Колоди и любопитни факти за създаването на историята за Пинокио.  Изложбата ще бъде отворена за посетители от 4 до 24 октомври 2018 г.
 

Изживяване върху коприна във филиал Сердика
Изживяване върху коприна във филиал Сердика
На 27 септември 2018 г. във филиал "Сердика" на Столична библиотека се откри изложба "Живопис върху коприна" на Офелия Цветанова. Атмосферата беше наситена с красота и копринени усещания.
Експозицията може да бъде разгледана до 11 октомври 2018 г. Заповядайте.
Изложба живопис върху коприна
Изложба живопис върху коприна
На 27.09.2018 г. от 19:00 ч. във филиал "Сердика" на Столична библиотека ще бъде открита изложбата "Малък формат" - живопис върху коприна на Офелия Цветанова. 
Заповядайте да разгледате творбите до 11.10.2018 г. Очакваме ви!
Витрина по случай деня на Независимостта
Витрина по случай деня на Независимостта
Във филиал "Люлин" на Столична библиотека бе подредена витрина от книги по случай деня на Независимостта.
Читателите имат възможност да я разгледат до 28 септември 2018 г. във фоайето на първия етаж.
Изгубени в София във филиал Сердика
Изгубени в София във филиал Сердика
На 17.09.2018 г. - Празник на София - във филиал "Сердика" на Столична библиотека се открита изложба-инсталация "Изгубени в София" на младата Наталия Владимирова, която сподели впечатленията си от столицата с много млади хора. 
Заповядайте да разгледате фотоизложбата до 25.09.2018 г.
Витрина по случай Съединението на България
Витрина по случай Съединението на България
По случай 6 септември - Съединението на Княжество България и Източна Румелия - във филиал "Люлин " на Столична библиотека е подредена витрина. Всички желаещи могат да я разгледат до 14 септември 2018 г.
Заповядайте!
В Столична библиотека се откри изложба живопис Разкажи ми Париж
В Столична библиотека се откри изложба живопис Разкажи ми Париж

На 9 юли 2018 г. официално бе открита изложбата „Разкажи ми Париж“, организирана от „Paris-Vanet-Art“. Авторите на картините Ване и Кристи, майка и дъщеря, живеещи във Франция, пренесоха неповторимата  атмосфера и красотата на Париж в галерия „София“ на Столичната библиотека. Красивите улици, малките бистра и пекарни, очарователните балерини от „Мулен Руж“ оживяват пред посетителите на изложбата. Художничките разказват в цветове за любимия си Париж и за гостите това ще бъде едно невероятно пътуване в този вечен и очарователен град.

Официални гости на събитието бяха г-н Фабиен Флори – директор на Френския културен институт в София и директора на Столична библиотека г-жа Юлия Цинзова.

По повод Националния празник на Франция, който се провежда всяка година на 14 юли, авторите на изложбата Ване и Кристи организират игра, която ще се проведе на 13 юли (петък) 2018 г. от 16.00 часа в галерия „София“, първи етаж, Столична библиотека. Играта е свързана с изложените в галерията картини и е подходяща както за големи, така и за малките участници в събитието.

ИГРАЙТЕ С "РАЗКАЖИ МИ ПАРИЖ"

Заповядайте!

 

 

Изложбата „Разкажи ми Париж“ се открива в Столична библиотека
Изложбата „Разкажи ми Париж“ се открива в Столична библиотека

На 9 юли (понеделник) 2018 г. от 18.00 в галерия „София“ на Столична библиотека ще се открие

изложбата „Разкажи ми Париж“

„Разкажи ми Париж“ представя творчеството на Ване и Кристи, българо-френски художници професионалисти, тяхната борба за изкуството и за сближаване на българската и френската култури.

Парижката им история се заражда още през 60-те години, когато Ване, родена в София, се влюбва във френския език и осъществява своята първа самостоятелна изложба, ставайки известна като „Ваня—детето чудо“.

Витрина за Еньовден във филиал Люлин
Витрина за Еньовден във филиал Люлин

Витрина, посветена на  Еньовден, беше подредена във филиал "Люлин" на Столична библиотека. Празникът съвпада с лятното слънцестоене. Според народа на Еньовден започва далечното начало на зимата и се казва: "Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг".

Изложба за Деня на Русия
Изложба за Деня на Русия

В навечерието на 12 юни – Деня на Русия, представяме на читателите в Столична библиотека изложба на книги, подбрани специално за празника! Заповядайте в Руския център, етаж 2.
Очакваме Ви!

Изложба 77 години от началото на Великата Отечествена война
Изложба 77 години от началото на Великата Отечествена война
Документалната изложба „Безсмъртен град на нашата слава“ е посветена на началото на Великата Отечествена война – 22 юни 1941 г. Акцентът на тази експозиция е героическата отбрана на Севастопол от 1941 г. до 1942 г. Документалните фотографии са предоставени от Държавния музей на героическата отбрана и освобождение на Севастопол. Изложбата е от две части. На първата са документални снимки на защитниците на Севастопол с имена и фамилии и имената на авторите на фотосите. Втората част от изложбата е запечатила кадри на разрушените от фашистите и възобновените след войната сгради, паметници, скулптури.
Историята на Великата Отечествена война оживява пред очите на посетителите. Отделете време и посетете тази изложба от архивния фонд на Държавния музей на героическата отбрана и освобождение на Севастопол, осъществена благодарение на подкрепата и съдействие на „Руски клуб“ – София, Клуб “Военни моряци“ и Руски център в Столичната библиотека.
 
Денят на детето във филиал "Студентски"
Денят на детето във филиал
На 1 юни 2018 г. от 18:00 ч. във филиал "Студентски" на Столична библиотека ще се открие годишната изложба на децата от творческо студио "Дарита". На следващия ден, събота - 2 юни 2018 г., студиото организира безплатен уъркшоп - творчество с хартия. 

Заповядайте!

Изложба за авторката на първия български роман-пътепис в Столична библиотека
Изложба за авторката на първия български роман-пътепис в Столична библиотека
Изложбата отразява някои от най-важните моменти от творчеството на Милка Петрова-Коралова. Тя е своеобразно пътуване по житейския път на Писателката, Скиталката, Дъщерята на света. Доста години М. Петрова-Коралова бе забравена интелектуалка, част от българския елит, която възкръсна за нов живот.
В акцентите на тази експозиция на Столична библиотека се открояват ключови моменти от живота ѝ, станали повод за създаването на нейния шедьовър - приключенският роман-пътепис за юноши „Сама по света". Според мнозина наши литературни светила той е без аналог в българската литература. Посетителите ще почувстват силата и творческия потенциал на необикновения писателски тандем Милка Петрова – Емил Коралов. Двамата, част от интелектуалния елит на България от онова време, са създатели и на знакови литературни издания както за деца и юноши (вестник с библиотека „Весела дружина"), така и за възрастни.
В изложбата ще бъдат включени книги от фонда на Столична библиотека, документи и лични вещи от семействата Коралови, Генчеви и Стоеви. Изложбата ще бъде допълнена с постери, отрязващи живота и дейността на Милка Петрова-Коралова, и на Андрей Коралов.
Достоен техен наследник е средният им син Андрей Коралов (1938–1987), чиято 80-годишнина честваме тази година. Музиковед и специалист в областта на музикалната естетика, доц. Андрей Коралов оставя на музикалната общественост у нас значими критически книги, които също са представени в изложбата.
Откриването на изложбата ще бъде съпътствано с представянето на новото разширено издание на романа-пътепис „Сама по света", включващо и историята на създаването на тази емблематична творба на българската детско-юношеската литература.

Заповядайте на 31 май 2018 г. 2018 г. (четвъртък) от 18:00 ч. в галерия „София".

Открита беше първата самостоятелна изложба на Мария Димитрова - Маца
Открита беше първата самостоятелна изложба на Мария Димитрова - Маца
На 18 май 2018 г. по случай 24 май във филиал "Люлин" на Столична библиотека беше открита първата самостоятелна изложба "Началото" на младата читателка на филиала Мария Димитрова - Маца. Третокласничката от 22 СУ "Георги С. Раковски" представя свои рисунки живопис, графика и керамика. Изложбата ще продължи до 15 юни 2018 г. Заповядайте!
Изложба живопис и керамика във филиал Люлин
Изложба живопис и керамика във филиал Люлин
По случай 24 май Столична библиотека филиал "Люлин" и Арт клуб "Дъгата" имат удоволствието да Ви поканят на изложба живопис и керамика "Началото" на художничката Мария Димитрова - ученичка от III клас на 22 СУ гр. София. 
Официалното откриване е на 18 май 2018 г. от 18:30 часа. Изложбата ще продължи до 15 юни 2018 г. 
Заповядайте!

 

Арт инсталация във филиал Сердика
Арт инсталация във филиал Сердика

Филиал "Сердика" на Столична библотека посрещна  11 май - празник на библиотекарите и информационните работници, с първата самостоятелна изложба от фотографии и пастелни рисунки на младата Наталия Вълкова. Пространството на арт инсталацията бе обживяно от абсолвента мим Филип Дончев, с чието артистично присъствие домакини и гости се потопиха в ърбън атмосферата на София.
В края на събитието всички си тръгнаха с безплатни читателски карти за Столична библиотека и интересни книги.
Арт инсталацията е на ваше разположение до 26 май 2018 г. Очакваме ви!

Изложба "Облачно с графити"
Изложба

На 11 май 2018 г. по случай международния ден на библиотекарите във филиал "Сердика" на Столична библиотека ще бъде открита изложбата "Облачно с графити" на Наталия Владимирова. Ще имате удоволствието да се насладите и на специалното участие на Филип Дончев - абсолвент от клас проф. д-р Ал. Илиев, НАТФИЗ. Очакваме ви в 18:30ч. на ул. "Сердика" 1.

Столична библиотека гостува с изложбата „Светите братя Кирил и Методий – покровители на Европа“ на читалище „Хармония 1990“ по повод 24 май – ден на българската просвета и култура, и на славянската писменост
Столична библиотека гостува с изложбата „Светите братя Кирил и Методий – покровители на Европа“ на читалище „Хармония 1990“ по повод 24 май – ден на българската просвета и култура, и на славянската писменост

На 15 май (вторник) 2018 г. по повод 24 май – ден на българската просвета и култура, и на славянската писменост, Столична библиотека гостува на читалище „Хармония 1990“ със своята изложба „Светите братя Кирил и Методий – покровители на Европа“. Откриването на изложбата ще бъде съпроводено с лекция с интересни факти, свързани с провеждането на  празника.

 

Столична библиотека - нов дом на българската илюстрация
Столична библиотека - нов дом на българската илюстрация

На 8 май 2018 г. в Столична библиотека се състоя откриването на изложбата „Илюстрации от поколението Милениум”. С нея се поставя началото на партньорството на Столична библиотека и сайта „Българска илюстрация“. Между двете страни беше подписано споразумение за сътрудничество за организиране и провеждане на Национално биенале на българската илюстрация. С това събитие през есента на 2018 г. ще бъдат отбелязани две годишнини – Столична библиотека празнува 90-годишен юбилей, а българската илюстрация празнува 50 години от първата национална изложба.

 

Откриване на изложба „Младите творят“ в Столична библиотека
Откриване на изложба „Младите творят“ в Столична библиотека

На 9 май (сряда) 2018 г. от 15.00 ч. в Мраморно фоайе на Столична библиотека, I етаж, ученици от Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн в София, Френския лицей "В. Юго",  9 Френска гимназия "Алфонс дьо Ламартин“ и Националното музикално училище "Л. Пипков" ще покажат свои картини, модно ревю и ще изпълнят музикални произведения с китара и акордеон. Събитието се организира в рамките на честванията по повод Деня на Европа.

Столична библиотека и сайтът Българска илюстрация представят поколението Милениум
Столична библиотека и сайтът Българска илюстрация представят поколението Милениум

Експозицията представя на публиката творчеството на млади, но успели вече български художници. С изложбата „Илюстрации от поколението милениум” Столична библиотека Ви кани да се запознаете с 30 млади илюстратори, живеещи в България, Испания, Англия, Унгария, Франция, Италия, Австрия, Белгия. В експозицията са включени техни произведения от лични проекти, както и реализирани вече в книжни издания, сред които илюстрациите на Борис Праматаров за издателство „Сонм”, оформлението и илюстрациите за новото издание на „Дивите разкази“ на Николай Хайтов от Люба Дашинова, илюстрациите на Нели Друмева към „Майстори на феи” от Весела Фламбурари, книжките на Катя Антонова на издателство „Рибка” с илюстрациите на Мартина Андонова, различни издания илюстрирани от Мила Янева-Табакова и др.

„Илюстрации от поколението Милениум” е първата изложба, представена от сайта „Българска илюстрация“  в навечерието на първата  му годишнина. С тази изложба  се поставя началото на партньорството на  Столична библиотека и сайта „Българска илюстрация“, като ще бъде подписано споразумение за  сътрудничество за организиране и провеждане на национално биенале на българската илюстрация.

Заповядайте на 8 май 2018 г. в галерия "София" от 18:00 ч.

Документалната изложба „Аз - Багряна" се откри в Столична библиотека
Документалната изложба „Аз - Багряна
На 16 април 2018 г. - рожденият ден на Елисавета Багряна по стар стил - в Столична библиотека се откри документалната изложба „Аз - Багряна". Тя е посветена на 125 години от рождението на поетесата и съдържа табла със снимки и информация за нея, книги от фонда на Столична библиотека и лични вещи и снимки, предоставени от близките й.
Събитието беше открито от ученици от 4 клас на 51 СОУ "Елисавета Багряна", които изпяха песен по стиховторението "Обичам те, родино" и рецитираха стихове.
Свои спомени за Багряна разказа поетът Найден Вълчев - дългогодишен приятел и колега на поетесата от сп. "Септември". За Багряна говори и доц. д-р Людмила Малинова от Института за литература при БАН.
Поетесата и преводачка Ана Багряна прочете свой превод на украински на стихотворението "Унес".
Изложбата е част от кампанията „На училище в Столична библиотека" и може да бъде разгледана до 27 април 2018 г.
 
Лични вещи на Елисавета Багряна
Лични вещи на Елисавета Багряна

В изложбата, посветена на 125 години от рождението на Елисавета Багряна, може да видите нейни лични вещи, предоставени от близките й.

Изложба „Аз - Багряна" по случай 125 години от рождението на поетесата ще се открие в Столична библиотека
Изложба „Аз - Багряна

Столична библиотека ще отбележи 125 години от рождението на Елисавета Багряна с изложбата „Аз - Багряна". В нея ще може да видите таблото "София и Багряна", книги и снимки на поетесата от фонда на Столична библиотека и лични вещи и снимки, предоставени от близките й. Ще може да видите и албуми с ноти за песни по нейни произведения, тъй като стихотворения й са много подходящи за песенно творчество. Сред експонатите е и личният екслибрис на поетесата.

Слово за Багряна ще произнесе поетът и неин колега Найден Вълчев и доц. д-р Людмила Малинова от Института за литература при БАН.
Изложбата е част от кампанията „На училище в Столична библиотека".

Заповядайте на 16 април 2018 г. от 11:00 ч. в Мраморното фоайе, партер

В Столична библиотека се открива изложбата „Непознатото християнство"

На 18 април (сряда) 2018 г. от 17.00 ч. в галерия „София" на Столична библиотека ще се открие изложбата „Непознатото християнство". В експозицията са включени и коптски икони, изрисувани от художничката Светла Мишева. Изложбата има за цел да покаже образците им от художествен аспект. Авторката е повлияна от книгата на Мариана Шабаркова-Петрова „Етиопия или отвъд познатото християнство". „Интересно е наблюдението на съвременните етиопци, запазили почтеност и благочестие, което сигурно се дължи на съхранените вековни традиции."

Светла Пешева е член на Творческия Фонд на СБХ и рисува копия на икони от 1978 г.

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 24 април (вторник) 2018 г.

Вход свободен!

Изложбите „Пътешествие из живите традиции“ и „Фолклорен летопис на София“ в Столична библиотека Стартират „Дни на нематериалното културно наследство“
Изложбите „Пътешествие из живите традиции“ и „Фолклорен летопис на София“ в Столична библиотека Стартират „Дни на нематериалното културно наследство“

За първи път „Дни на нематериалното културно наследство” се провеждат в Столична библиотека от 11 до 14 април 2018 г. Инициативите са в рамките на проекта на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и Столична библиотека с финансовата подкрепа на СО по Програма „Европа“ 2018 г. Основна цел на Дните тази година, обявена от ЕС за Година на културното наследство,  е представянето на  културната памет на народа ни в градска среда и презентиране на Представителния списък на ЮНЕСКО на световното нематериалното културно наследство, в който България има 5 включени елемента:

 • Бистришките баби и танци и ритуали от региона на Шоплука,
 • нестинарството,
 • килимарството от Чипровци,
 • Народния празник „Сурва“,
 • мартеницата.

Дните се откриват в 12:00 ч. на 11 април с документална изложба от фондовете на библиотеката „Фолклорен летопис на София“ и с изпълнения на популярната вокална формация „Светоглас”. Изложбата представя редки книги, периодичен печат, ценни грамофонни плочи и албуми, посветени на фолклорните традиции в София и Софийския регион. За първи път ще бъдат представени статии от изтъкнати наши етнографи като Христо Вакарелски и Михаил Арнаудов, публикувани в периодични издания от Възраждането до 30-те години на миналия век. В изложбата са показани и фолклорни творения, представени в детския периодичен печат до 1944 г.

Изложбата включва уникални книги от фондовете на библиотеката като „Сборник с народни умотворения, наука и книжнина” 1896 г., „Селски бит и изкуство в Софийско” от Ст. Л. Костов (1935 г.), както и непредставената досега „Народни юридически обичаи” от Стефан Бобчев (1883г.) от личната библиотека на Константин Стоилов. Фолклорната кукла, мартеницата и обредните хлябове ще представят народните обреди и обичаи от Шопско.

Двуезичната изложба „Пътешествие из живите традиции”  представя в 100 фотоса нематериалното културно наследство като обичаи, предмети и артефакти, пренесени през хилядолетия и цивилизации културни практики на 16-те държави от региона на Югоизточна Европа – от Балканите, Украйна и Молдова до Кипър, Турция, Грузия и Армения.

 

Акценти в програмата на Дните на НКН са:

 • две кръгли маси, на които ще бъдат обсъдени правната регулация на нематериалното културно наследство и проявлението на традиционните и новите форми на НКН в градска среда;
 • демонстрации на народни обреди, предмети, занаяти –  „Забравени кулинарни традиции, живи вкусове” с дегустации, „Изработване на фолклорни кукли”, „Фолклорна Азбука” и др.
 • прожекция на документални филми;
 • фолклорен празник на площад „Славейков” на 14 април с участието на неповторимите „Бистришки баби и внучки” и детски танцови състави от Софийския регион.
Документална изложба „Фолклорен летопис на София“
Документална изложба „Фолклорен летопис на София“

В рамките на „Дни на нематериалното културно наследство (НКН)”, които се провеждат в Столична библиотека, представяме документална изложба от фондовете й „Фолклорен летопис на София“. Тя включва редки книги, периодичен печат, грамофонни плочи и албуми, посветени на фолклорните традиции в София и софийския регион.

„Бащино огнище не оставяй, стари обичаи не презирай”. Това е мотото, което Георги Сава Раковски поставя на книгата си „Показалец или Ръководство как да се изискват и издирват стари черти от нашия бит, език и… прочия” – първата българска методика за събиране на фолклорни артефакти. Книгата му е издадена през 1859 г. в Одеса. В предговора й Раковски изтъква целта на труда си – да възстанови културата на древните българи чрез старите писмени паметници и съвременния народен бит и култура. Просветителската му идея е намира реализация в делото на братя Миладинови, Петко Славейков, Кузман Шапкарев, Димитър Молеров, безбройните сътрудници на започналия да излиза през 1889 г. Сборник народни умотворения. На Михаил Арнаудов, Димитър Маринов, Христо Вакарелски дължим първите големи научни трудове по етнология. Не бихме могли да изброим имената на многобройните изследователи и събирачи на богатото ни фолклорно наследство, работили през последните десетилетия, благодарение на които  са  описани и запазени образците на устното народно творчество, обичаи и традиции.

В Столична библиотека съхраняваме богата сбирка от такива материали – книги, периодика, албуми, ноти, плочи. С настоящата изложба показваме малка част от колекциите си. Във витрините сме подбрали по-стари и редки издания – първия том от Сборник народни умотворения 1889, сборника на Братя Миладинови от 1861, сборника на Стефан Веркович от 1860 г.(от колекцията ни Кирил Христов), Ключ болгарского языка на Георги Раковски 1880, ръководството на Стефан Бобчев1883 г (от колекцията ни Константин Стоилов), трудове на Михаил Арнаудов, Мариана Дабева, Рачо Славейков. Акцентирали сме на образци и изследвания върху фолклора на София и Софийско, като с гордост представяме и книгата, издание на Столична библиотека „Традициони календарни празници в София”. Особено интересни са факсимилните отпечатъци, представени в таблата на народни произведения за деца поместени в детския периодичен печат, архива на който пазим в Столична библиотека.

     С фондовете си, съхранени през годините и постоянно допълвани с нови издания, посветени на народните ни традиции, успяваме  не само да задоволим търсенията на многобройните ни читатели – ученици, студенти, учени, но и с гордост да заявим, че пазим и популяризираме тази част от културното ни наследство, което през годините ни е съхранило като народ.

Документална изложба „Фолклорен летопис на София“
Документална изложба „Фолклорен летопис на София“

В рамките на „Дни на нематериалното културно наследство (НКН)”, които се провеждат в Столична библиотека, представяме документална изложба от фондовете й „Фолклорен летопис на София“. Тя включва редки книги, периодичен печат, грамофонни плочи и албуми, посветени на фолклорните традиции в София и софийския регион.

„Бащино огнище не оставяй, стари обичаи не презирай”. Това е мотото, което Георги Сава Раковски поставя на книгата си „Показалец или Ръководство как да се изискват и издирват стари черти от нашия бит, език и… прочия” – първата българска методика за събиране на фолклорни артефакти. Книгата му е издадена през 1859 г. в Одеса. В предговора й Раковски изтъква целта на труда си – да възстанови културата на древните българи чрез старите писмени паметници и съвременния народен бит и култура. Просветителската му идея е намира реализация в делото на братя Миладинови, Петко Славейков, Кузман Шапкарев, Димитър Молеров, безбройните сътрудници на започналия да излиза през 1889 г. Сборник народни умотворения. На Михаил Арнаудов, Димитър Маринов, Христо Вакарелски дължим първите големи научни трудове по етнология. Не бихме могли да изброим имената на многобройните изследователи и събирачи на богатото ни фолклорно наследство, работили през последните десетилетия, благодарение на които  са  описани и запазени образците на устното народно творчество, обичаи и традиции.

В Столична библиотека съхраняваме богата сбирка от такива материали – книги, периодика, албуми, ноти, плочи. С настоящата изложба показваме малка част от колекциите си. Във витрините сме подбрали по-стари и редки издания – първия том от Сборник народни умотворения 1889, сборника на Братя Миладинови от 1861, сборника на Стефан Веркович от 1860 г.(от колекцията ни Кирил Христов), Ключ болгарского языка на Георги Раковски 1880, ръководството на Стефан Бобчев1883 г (от колекцията ни Константин Стоилов), трудове на Михаил Арнаудов, Мариана Дабева, Рачо Славейков. Акцентирали сме на образци и изследвания върху фолклора на София и Софийско, като с гордост представяме и книгата, издание на Столична библиотека „Традициони календарни празници в София”. Особено интересни са факсимилните отпечатъци, представени в таблата на народни произведения за деца поместени в детския периодичен печат, архива на който пазим в Столична библиотека.

     С фондовете си, съхранени през годините и постоянно допълвани с нови издания, посветени на народните ни традиции, успяваме  не само да задоволим търсенията на многобройните ни читатели – ученици, студенти, учени, но и с гордост да заявим, че пазим и популяризираме тази част от културното ни наследство, което през годините ни е съхранило като народ.

Открита беше документалната изложба "Непознатият Райко Алексиев"
Открита беше документалната изложба
На 15 март 2018 г. в галерия "София" на Столичната библиотека бе открита документалната изложба "Непознатият Райко Алексиев", посветена на 125-годишнината от рождението на българския хуморист, журналист, издател, карикатурист, публицист и фейлетонист. От фонда на библиотеката са извадени книги, посветени на живота и творчеството му. Интерес предизвиква портретът на Димитър Пешев, рисуван от Р. Алексиев, който е предоставен за изложбата от неговия син Алекс Алексиев.
Посетителите могат да видят рисунки, карикатури и текстове, публикувани в основания от него сатиричен вестник "Щурец", в "Македония", "Барабан", "Смях", "Людокос", "Българан", "Маска" и "Зора".
Изложбата ще бъде открита до 30 март 2018 г.
В Столична библиотека се открива документалната изложба „Непознатият Райко Алексиев“
В Столична библиотека се открива документалната изложба „Непознатият Райко Алексиев“

На 15 март 2018 г. от 18.00 ч. в галерия „София“ на Столична библиотека ще бъде открита документалната изложба „Непознатият Райко Алексиев“, посветена на 125-годишнината от неговото рождение.

Гражданите и гостите на София ще могат да видят рисунки, карикатури и текстове, публикувани в основаният от него сатиричен вестник „Щурец“, а от фонда на библиотеката ще бъдат показани книги, посветени на живота и творчеството му. Интерес ще предизвика портретът на Димитър Пешев, рисуван от Р. Алексиев, който ни е предоставен за изложбата от неговия син Алекс Алексиев.

Открита беше документалната изложба по повод 75 години от спасяването на българските евреи
Открита беше документалната изложба по повод 75 години от спасяването на българските евреи
На 8 март 2018 г. в Столична библиотека беше открита документалната изложба, посветена на 75 години от спасяването на българските евреи. Посетителите можаха да се насладят на ценни експонати от частни колекции, представени от  инж. Георги Мъндев, сред които особен интерес предизвика прекрасният портрет на на Димитър Пешев от Райко Алексиев.
По време на вечерта се проведе и среща-разговор с изтъкнатия общественик и изследовател по темата за съдбата на евреите през Втората световна война Самуил Ардити.
75 години от спасяването на българските евреи
75 години от спасяването на българските евреи

Уникални ръкописи и  издания на изложбата

„75 години от спасяването на българските евреи”  в Столична библиотека

и  среща-разговор с изтъкнатия изследовател на  съдбата на евреите през Втората световна война Самуил Ардити

                       

На 8 март 2018 г. от 18.00 ч., Мраморно фоайе – партер на Столична библиотека ще бъде открита документалната изложба „75 години от спасяването на българските евреи“. Организатори на събитието са Българо-еврейски научен институт и  Столична библиотека.

В изложбата е включена част от колекцията на Драгомир Загорски с ценни писма и документи на известни български  еврейски фамилии от края на XIX и началото на XX век, поставили началото на индустриалното развитие на страната. Ценната колекция  на Драгомир Загорски е награждавана нееднократно на изложения в САЩ и Израел. Ще бъдат представени и непоказвани досега в България уникални  ръкописи на Екзарх Стефан от частната колекция на инж. Георги Мъндев, оригиналния „Възпоменателен албум“ (частен архив), ценни книги от личната библиотека на Самуил Ардити. Столична библиотека ще представи редки издания от фонда си като „Българската общественост за расизма и антисемитизма”от Буко Пити (1937 г.) с мнения на български държавници, учени, културни дейци, между които Александър Малинов, Атанас Буров, Андрей Ляпчев, Никола Мушанов, проф. д-р Асен Златарев, Елин Пелин, Кръстю Сарафов и др., сборника „Изпълнен отечествен дълг” (1939 г.), посветен на българските евреи участвали във войните, „Какво казах на българските евреи за войната и българското еврейство” от Иван Строгов (1944 г.).

В рамките на паметната вечер ще се проведе и среща-разговор с изтъкнатия общественик и изследовател по темата за съдбата на евреите през Втората световна война Самуил Ардити.

Самуил Ардити е роден в София през 1935 г. Потомък на древен еврейски род от Русе, племенник на единствения български Нобелов лауреат Елиас Канети. През 1949 г. емигрира със семейството си в Израел. През 1960 г. завършва  Техническия университет в Хайфа. Автор е на книгите „Спомени от годините на Холокоста – 1940–1943″ в 5 части и „Човекът, който изигра Хитлер: Цар Борис III – гонител или приятел на българските евреи“. Самуел Ардити е най-дългогодишният представител в Кнесета от всички български евреи и през 2010 г. е награден с най-високото отличие на Министерството на външните работи на България за принос в приятелските отношения с държавата Израел – „Златна лаврова клонка“.

 

Освобождението през погледа на съвременниците
Освобождението през погледа на съвременниците

По повод на националния празник на Република България и 140 годишнината от Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. в Столична библиотека ще бъде открита изложба „Освобождението през погледа на съвременниците”. Ще бъдат изложени книги от фонда на библиотеката, в които са поместени спомени, очерци, репортажи от войната. Събитията са представени от участници в боевете – руси и българи. Поместените в сборници репортажи на чужди военни кореспонденти и дипломатически доклади допълват картината на историческите събития преди и по време на войната. Текстовете разкриват преживявания, мнения, оценки на хора различни по народност, вероизповедания, социална принадлежност. Представени са дневниците на Александър II Освободител (1901), Александър I Батенберг, княз Николай Яшвил, спомените на ген. Паренсов (1909), ген. Мосолов (1936), подполковник Кисов (1902), както и тези на обикновени руски войници и офицери, някои от които намират в България своята втора родина. Интерес представляват и репортажите на чуждите военни кореспонденти. За нас особено ценни са разказите на българи участвали във войната като опълченци, преводачи и водачи на руските войски. Посетителите на изложбата ще се запознаят с малко познати имена и факти, а читателите на библиотеката ще имат възможност да прочетат книгите на място или он-лайн. Интерес представляват мемоарите на Г. П. Русески (1884), Радко Димитриев „Боевете и операциите около Шипка” (1902), книгите на Г. Димитров „Страданията на българите и освобождението на България” (1999) и на Борис Илиев „З13 дни с „ура” и „Аллах” под знамeната” (1998).

Заповядайте на 1 март 2018 г. от 11:00 ч. в Мраморното фоайе, партер, на Столична библиотека.

Изложбата може да бъде разгледана до 7 март 2018 г.

Книги от изложбата онлайн

140 години от Освобождението на България във филиал Люлин
140 години от Освобождението на България във филиал Люлин

По повод Националния празник на България - 3 март, филиал "Люлин" организира витрина "140 години от Освобождението на България". Тя може да бъде разгледана до 10 март 2018 г.

Витрина по случай 145 г. от обесването на Васил Левски във филиал "Люлин"
Витрина по случай 145 г. от обесването на Васил Левски във филиал
По повод 145 годишнината от гибелта  на Васил Левски във филиал "Люлин" на Столична библиотека бе организирана изложба на произведения за Апостола на свободата. Всички желаещи могат да я разгледат до 26.02.2018 г. във филиала.
 
Столична библиотека гостува на Народно читалище „Хармония 1990“ с изложбата „Образът на Апостола в българската и световната литература, и в изобразителното изкуство”
Столична библиотека гостува на Народно читалище „Хармония 1990“ с изложбата „Образът на Апостола в българската и световната литература, и в изобразителното изкуство”

На 19 февруари 2018 г. по повод 145-годишнината от обесването на Васил Левски, Столична библиотека ще гостува на Народно читалище „Хармония 1990“ със своята изложба „Образът на Апостола в българската и световната литература, и в изобразителното изкуство”.

В постерите, посетителите ще могат да видят историите на създаването на първите паметници на Апостола в София, както и в цялата страна, както и на графичните и живописните му портрети.

 

 

Ивайло Петров, представен като писател и художник
Ивайло Петров, представен като писател и художник

На 19 януари 2018 година се навършват 95 години от рождението на големия български писател Ивайло Петров, известен с едни най-четените книги от българския читател - „Хайка за вълци“ и “Преди да се родя и след това“. Филиал Студентски на Столична библиотека е подбрал както негови книги, така и библиографска информация, известни мисли и част от картините му. Ивайло Петров е по-малко известен на българската публика, като художник, но той има великолепни пастели, акварели, масло и керамични творби - "Гайдарче", "Гъдуларче", "Оплаквачки" и около 20-30 стилизирани фигури. Всеки, който има интерес към творчеството на писателя, ще може да разгледа информационната витрина при нас до 26 януари.

Картини на Елена Доксаки във филиал Сердика
Картини на Елена Доксаки във филиал Сердика

Филиал „Сердика” на Столична библиотека има удоволствието да Ви покани на дебютната изложба на Елена Доксаки. Заповядайте на 11 декември 2017 г. от 18:30 ч. и се насладете на акварелните и маслени платна на един млад талант.
Изложбата може да бъде разгледана до 15 януари 2018 г. Очакваме Ви!

Коледна изложба

На 13 декември 2017 г. от 18.00 ч. в Мраморното фоайе на Столична библиотека ще бъде открита Коледна изложба от рисунки на деца от Школата по изобразително изкуство към Народно читалище "Хармония 1990" с ръководител Юлиан Месса.

.

Столична библиотека гостува с изложба в Регионален исторически музей гр. Добрич
Столична библиотека гостува с изложба в Регионален исторически музей гр. Добрич

На 8 декември 2017 г. от 17.00 ч. в Музей Градски парк „Свети Георги“ –   гр. Добрич ще бъде открита гостуваща изложба от Столична библиотека „Светът преди ММS....или историята на една Коледна картичка“. В навечерието на светлите празници, гражданите и гостите на града ще имат уникалната възможност да се запознаят с историята на пощенските картички и да разгледат колекция от коледни картички, някои от които на повече от 100 години.

Откриване на изложбата - 70 години от рождението на Георги Трифонов
Откриване на изложбата - 70 години от рождението на Георги Трифонов

На 7 декември (четвъртък) 2017 г. от 18.00 ч. в галерия „София“ на Столична библиотека ще бъде открита изложбата „70 години от рождението на Георги Трифонов“ с творби от колекциите на Васко Жеков и д-р Колю Бянов. Изложбата ще бъде отворена за посетители до 20 декември 2017 г. Заповядайте!

 

Фондация Опън спейс открива изложба в Столична библиотека
Фондация Опън спейс открива изложба в Столична библиотека

На 21 ноември (вторник) 2017 г. фондация „Опън спейс“ и Столична библиотека организират изложба по случай приключването на шестмесечната доброволческа служба на двама младежи в Африка от проекта „Изкуство и култура за единство“.

От 18.00 ч. в Мраморно фоайе, партер ще се открие изложбата от рисунки, представящи африканския бит и ежедневие. Автор на рисунките е Шамуса Кагоя – доброволец от Уганда.

Изложбата ще бъде с отворен достъп. Заповядайте!

Десети софийски есенен салон за поезия
Десети софийски есенен салон за поезия

Фондация „Софийски салон за поезия“ и Столична библиотека организират ДЕСЕТИ СОФИЙСКИ ЕСЕНЕН САЛОН ЗА ПОЕЗИЯ. Събитието се провежда всяка година от 2008 г. като мини фестивал за поезия. Стиховете, представени на литературното четене, се поместват в електронни антологии на сайта www.bgpoetrypages.info. За това издание свои стихове са изпратили 46 поети.

Юбилейното десето издание на Есенния салон за поезия ще се проведе на 14 ноември 2017 г., вторник, от 18:00 ч. в Американския център на Столична библиотека, пл. „Славейков“ 4А, съпътствано от изложбата Звуци на есен“ с хайги от Елисавета Шапкарева.

През годините много от четените стихове са получили награди преди или след представянето си в Салона. Той е пряката връзка  с български поети, живеещи в чужбина, Петя Хайнрих, Никита Нанков, Христина Панджаридис, Палми Ранчев и мнозина други.

Непосредствено преди литературното четене от 17:30 ч. във фоайето на партера на Столична библиотека пл. Славейков“ 4 ще бъде открита изложбата „Изписани есенни листа“ от поетите на Софийския салон за поезия в колекцията на Столична библиотека.

 

Непоказвани фотографии на Йордан Радичков в Столична библиотека
Непоказвани фотографии на Йордан Радичков в Столична библиотека

На 15-и ноември 2017 г. от 18.30 ч. в зала „Надежда“ на Столична библиотека ще бъде представен осми том от „Йордан Радичков. Събрани съчинения“, който съдържа в себе си добре забравения му пътепис от Сибир от 1967 година „Неосветените дворове“, както и любопитен разказ за пътуването му до Швеция от 1980 година „Малка северна сага“ - две от най-важните творби в творческия път на писателя. В настоящото издание на том номер осем българският читател за първи път ще се запознае и с бележките на автора, които той си е водил по време на пътуванията.
Представянето на осмия том ще бъде придружено от изложба, експонирана в зала „София“ на Столична библиотека, с непоказани досега фотографии от пътешествието на писателя до една от най-суровите области на Земята. Черно-белите снимки разказват за срещите му с еленовъди, якути, сребърната лисица, снежната пустош и тайгата. Благодарение на фотографа Александър Сертев снимките са възстановени от тежко увредени ленти и сега ще намерят своя нов живот в едноименната изложба „Неосветените дворове“ с подкрепата на Столична библиотека.
Ще бъдат представени и първите издания на творбите на Радичков и книги с посвещения от колекциите на Столична библиотека.
Гостите ще имат специалната възможност да научат повече за двете произведения от разговора с проф. Инна Пелева и проф. Вера Ганчева.
Изложбата ще може да бъде разгледана до 30 ноември 2017 г.

Изложба “Велики българи”
Изложба “Велики българи”

По случай 1 ноември - Денят на народните будители - Столична библиотека ще представи на своите посетители изложба от oригинални произведения на изкуството, част от богатия ѝ фонд.

 

През 2001 г. Столична библиотека получи дарение от 260 оригинални графики и рисунки от съпругата на известния български художник и преподавател в Националната художествена академия проф. Петър Чуховски.

Една година по-късно в библиотеката се реализира и първата изложба с малка част от дарението.

Изложбата, която се експонира в Столична библиотека, е от седем графични отпечатъка изпълнени в техниката на офорта, обединени в цикъла “Велики българи” - „Константин Философ“, „Седмочисленици“, „Черноризец Храбър“, „Поп Богомил“, „Иван Рилски“, „Патриарх Евтимий“, „Паисий“.

 

Петър Чуховски (31.12.1922 -12.02.1995) е роден в село Хотница, Великотърновско. Завършил е графика и илюстрация в Художествената академия при проф. Илия Бешков. Преподава в академията като асистент, доцент и професор. Работи предимно в областта на графиката, рисунката, илюстрацията и оформяне на книги. Автор е на повече от 20 книги по проблемите на изобразителното изкуство, както и монографии за художници

Пипи Дългото чорапче и езиците на Европа
Пипи Дългото чорапче и езиците на Европа

На 28 октомври (събота) 2017 г., 11.00 ч. в Детския отдел на Столична библиотека ще има откриване на изложба „Пипи Дългото чорапче и езиците на Европа“. Изложбата е по проект № EDL_2017_1_BG_2 на ЕК и се организира от Столична библиотека и Генерална дирекция „Писмени преводи“ на Европейската комисия. Събитието включва многоезично литературно четене, драматизация, песни, игри, и други езикови активности за деца, както, и конкурс най-добър костюм и най-добра прическа на герой от книгата.

Линк към  Фейсбук страницата на събитието: https://www.facebook.com

Будителите днес – изложба по повод 1 ноември – Ден на народните будители
Будителите днес – изложба по повод 1 ноември – Ден на народните будители

На 30 октомври (понеделник) 2017 г. от 11.00 ч. в Мраморното фоайе ще се открие изложбата „Будителите днес“, организирана от Столична библиотека и Ученическия парламент на Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“.

Изложбата е част от проекта „Училищния вестник – гласът на младите“ и се представя на гражданите и гостите на град София по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

Изложба „Колекции от личните библиотеки на Константин Стоилов, Кирил Христов, Петко Тихолов, Васил Пундев“
Изложба „Колекции от личните библиотеки на Константин Стоилов, Кирил Христов, Петко Тихолов, Васил Пундев“

Изложбата представя интересни издания от дарителски колекции в Столична библиотека. Включени са 47 подбрани книги от сбирките на Константин Стоилов, Кирил Христов, Васил Пундев и Петко Тихолов – първи издания, библиофилски оформени книги, издания – библиографска рядкост, книги с автографи и посвещения. Даренията, постъпвали през годините в библиотеката, са съхранени във фонд Книжовно наследство. Целта на настоящата изложба е да покаже на широката читателска публика не само част от книжовното богатство на столицата, но и чрез сбирките да се представят личностите на дарителите.

Картини от грамофона
Картини от грамофона

Великите композитори срещат великите художници в изложба от грамофонни плочи

Изложбата „Картини от грамофона” е акцент в събитията, посветени на 89-тия рожден ден на Столична библиотека.

За своя празник библиотеката ще покаже на посетителите си част от богатия си фонд от грамофонни плочи. Колекцията от винилови музикални носители наброява над 9 000 единици и е събирана в продължение на повече от 50 г. Тя съдържа предимно класически произведения от всички музикални жанрове, а също така и популярна музика, джаз и художествено слово от различни епохи, от автори и изпълнители от цял свят.

Витрина във филиал Люлин за рождения ден на Столична библиотека
Витрина във филиал Люлин за рождения ден на Столична библиотека

На 24.10.2017 г. се навършват 89 години от създаването на Столична библиотека . За да се проследи историята на библиотеката , подредихме витрина, с която да провокираме интереса на читателите към нея и филиала.

 

Заповядайте до 27 октомври да се запознаете с показаните заглавия

Изложба по повод 80 години от смъртта на Йордан Йовков
Изложба по повод 80 години от смъртта на Йордан Йовков

На 16 октомври 2017 г. от 17.00 часа, в Мраморното фоайе на Столична библиотека ще бъде открита документалната изложба " Йордан Йовков в снимки и документи от държавните архиви". Изложбата е дело на екип  на Държавна агенция "Архиви"  със съдействието на  Регионален исторически музей Добрич, финансирана е от курортен комплекс "Албена" и е експонирана  за пръв път в Регионален музей Добрич  по повод 135 годишнината от рождението на писателя.  Изложбата ще бъде отворена за посетители всеки ден от 8.00 ч. до 19.30 ч.

Документална изложба на Столична библиотека в Р. Сърбия
Документална изложба на Столична библиотека в Р. Сърбия

На 5 октомври 2017 г.  в Димитровград - Р. Сърбия, за трети път  Столична библиотека  представя документална изложба в рамките на "БАЛКАН ТЕАТЪР ФЕСТ ". Тази година гостуваме с изложбата "Образът на Апостола в българската и световната литература и изобразително изкуство", посветена на 180 годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Изложбата е включена и в календара на националните чествания на Общобългарския комитет "Васил Левски" .  Изложбата бе открита от директора на Дом на културата - Димитровград, г-н Николаица Манов, в присъствието на зам. кмета по култура на Димитровград, общественици и гости.  Изложбата бе представена от Йовка Иванчева - нач. отдел "Културна и проектна дейност" на Столична библиотека, която даде и интервю за местната телевизия.  Официалните лица и гостите споделиха своето задоволство от  утвърдените вече  връзки между  двата културни института и огромното значение  на организираните съвместни културни прояви . Изложбата ще остане в Димитровград - Р. Сърбия до средата на м. ноември и ще бъде част от честванията, посветени на Деня на народните будители - 1 ноември.

5 октомври - Международен ден на учителя във филиал „Студентски“
5 октомври - Международен ден на учителя във филиал „Студентски“

По инициатива на ЮНЕСКО от 1994 г. Международният ден на учителя се чества на
5 октомври. Към настоящия момент тази дата се приема от над 100 държави. Историческите предпоставки за отбелязване на Ден на учителя е състоялата се на 5 октомври 1966 г. в Париж Специална междуправителствена конференция за статута на учителите. В резултат бил подписан документ "Препоръки, касаещи статуса на учителя".
Заповядайте да разгледате тематичната изложба, подготвена за вас във филиал „Студентски“ на Столична библиотека и да си вземете книжка за дома.

Честване на 470 г. от рождението Сервантес
Честване на 470 г. от рождението Сервантес

На 28 септември 2017 г., по случай 470 г. от рождението на великия испански писател Мигел де Сервантес Сааведра (1547-1616), Столична библиотека в парньорство с Институт „Сервантес” представи изложба на книги от Сервантес, както и такива посветени на него и творчеството му, от фонда на двете културни институции. Събитието откриха директорката на Столична библиотека г-жа Юлия Цинзова и  директорът на Институт „Сервантес” Хавиер Валдивиелсо, който заявиха своята готовност за бъдещо ползотворно сътрудничество и още съвместни прояви.

След официалната част гостите на събитието имаха възможност да гледат филма „Las Gallinas de Cervantes” („Кокошките на Сервантес”).

470 г. от рождението на Мигел де Сервантес Сааведра във филиал „Студентски“
470 г. от рождението на Мигел де Сервантес Сааведра във филиал „Студентски“

На 29 септември 2017 г. се навършват 470 г. от рождението на великия испански писател

Мигел де Сервантес Сааведра (Miguel de Cervantes Saavedra) 1547-1616.

Неговият magnum opus „Дон Кихот“, смятан за първия съвременен европейски роман, е класика на западната литература, определяна като един от най-добрите образци на художествената литература. Влиянието на Сервантес върху формирането на испанския език е толкова голямо, че той често е наричан „езикът на Сервантес“ („la lengua de Cervantes“).

Заповядайте да разгледате тематичната изложба, подготвена за вас във филиал „Студентски“ Столична библиотека и да си вземете книжка за дома!

 

1 октомври световен ден на музиката във филиал „Студентски“
1 октомври световен ден на музиката във филиал „Студентски“

Световният ден на музиката има вече над 40-годишна история и се отбелязва по инициатива на ЮНЕСКО в 120 страни. Празникът се провежда за първи път през 1974 г. по решение на Международния съвет по музика към организацията.
Музиката е универсалният език на човечеството.
Освен на музиката, 1 октомври е ден за борба с хепатита, международен ден на вегетарианството, пенсионерите и архитектите.

Заповядайте да разгледате тематичната изложба, подготвена за вас във филиал „Студентски“ Столична библиотека и да си вземете книжка за дома!

"МОЯ СОФИЯ С ДЪХ НА МОРЕ"

Топла вечер в средата на септември с ухание на  лято и море, струни  на класическа китара разказващи спомени от брега,  образи на жени с коси от водорасли и  морска пяна, дете, рецитиращо стихове за своя град - това е впечатлението на гостите посетили вечерта под наслов "Моя София с дъх на море",  с която  Столична библиотека и Народно читалище "Хармония 1990" отбелязаха Празника на София - 17 септември.  За всички  граждани на  София , обичащи своя прекрасен и вечно млад град, публикуваме стихотворението "София", с което малката София от 3 клас на 134 училище поздрави присъстващите на тази очарователна вечер.

СОФИЯ

 

 

Времето е вписано във тебе

Като въздух, вятър, огън и вода.

София – единствена за мене,

Дар от Бога, слънчева земя.

 

Времето е вписано красиво

в чувствата, във хората, в деня.

София – едно момиче живо

От легенда, с образ на жена.

 

Колко си хубава, София, София,

Златна богиня, древна земя.

Витоша в теб се оглежда и стига

Чак до звездите, до всички сърца.

 

Времето е вписано във тебе

Като скъпоценен стенопис и зов.

Нека младостта във тебе живее –

София – Вяра, Надежда и Любов!

Документална изложба „Първите книжари на столицата – носители на европейски традиции и национален дух”
Документална изложба „Първите книжари на столицата – носители на европейски традиции и национален дух”

Изложбата представя първите книжари, печатари и издатели, работили в София от Освобождението до началото на XX в. След обявяването на София за столица в града се създават важни държавни, обществени, културни и образователни  институции. През този период в София се съсредоточава и книжовното дело и се формират издателските традиции. Младите софийски книжари се учат от най-изтъкнатите първи български издатели – Хр. Г. Данов,  Драган Манчов,  Игнатов или получават образованието си в чужбина. Представени са Янко С. Ковачев, Иван Говедаров, Богдан Прошек, Иван Игнатов, Т. Ф. Чипев, Хр. Олчев и др. Всички те с дейността си допринасят за осъществяването на общия национален стремеж през онези години – „да сме равни на европейската култура”.

В изложбата ще бъдат показани книги и периодика от фонда на Столична библиотека – първи издания на български автори – „Бай Ганьо” на Ал. Константинов (1885), „Под игото” (1894), „Драски и шарки” (1896) на Ив. Вазов, „Писма от Рим” на Константин Величков (1889). Образци на книгопечатането и оформлението за този период – „Съчинения” на Хр. Ботев (1888), „Дяконът Левски” на Ст. Заимов (1897) с приложение на факсимиле на прощалното писмо към Венета. Първи преводи на чуждестранни писатели – „Ифигения в Таврида” на Гьоте (1894), „Макбет” на Шекспир (1898), „Чичо Томовата колиба” на Хариет Бичер Стоун (1898). В Столична библиотека се съхраняват и някои от първите периодични издания, печатани в София – „Българска илюстрация”, „Периодическо списание”, „Сборник народни умотворения”.  Показваме и образци от многобройните официални издания като Търновска конституция, Наказателен закон, различни разпоредби, както и проекто-закони с личните бележки на д-р Константин Стоилов.

В текстовете са заложени кратки биографии, история на печатарското дело и любопитни спомени на съвременници.

 

Откриване: 15.09.2017 г., 11:00 ч.

Мраморното фоайе - партер

Столична библиотека

 

Изложбата се провежда в рамките на Европейските дни на наследството в София през 2017 г. и е посветена на Празника на София – 17септември!

 

Изложбата можете да видите от 15 до 25 септември 2017 г.

„Забравени картини от незабравими книги“
„Забравени картини от незабравими книги“

Столична библиотека представя изложбата „Забравени картини от незабравими книги“ от рисунки и гравюри на Румен Скорчев и Петър Чуховски, както и книги с техните илюстрации – майсторски изпълнени творби по текстове на Байрон, Лермонтов, Багрицки и други.
Двамата големи български художници са представени в сегашната  изложба с великолепни, изпълнени с виртуозност илюстрации и рисунки, както и с възторг и преклонение пред литературните произведения на световни поети и писатели.
Избраните творби на двамата автори се показват за пръв път и са само част от даренията направени на Столична библиотека – културният институт приютил гравюри, рисунки, картини и на други майстори, преобразили със своето художествено наследство храма на книгата и в Музей – хранител на високите образци на изобразителното изкуство.

Откриване – 12 септември, 18.00 ч.
Столична библиотека, галерия „София“, пл. „Славейков“ 4

Изложбата продължава до 15 септември 2017 г. След това ще бъде представена в училища и други културни институти в София и страната.

 

180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски във филиал „Студентски“
180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски във филиал „Студентски“

На 18 юли се навършват 180 години от рождението на един велик българин - Васил Иванов Кунчев, роден през 1837г. в град Карлово.

Да преклоним глава и да си спомним за Левски, делата му и животът му , преминал с мисъл за Родината и нейното освобождение.
Неслучайно в националната класация Великите българи Васил Левски е на първо място. Заповядайте да разгледате тематичната изложба, подготвена за вас във филиал „Студентски“ Столична библиотека и да си вземете книжка за дома!

"Образът на Апостола в българската и световната литература, и в изобразителното изкуство"

На 12 юли 2017 г. в Столична библиотека бе открита изложбата "Образът на Апостола в българската и световната литература, и в изобразителното изкуство". На откриването присъстваха г-н Васил Василев - Председател на Общобългарския комитет "Васил Левски", директора на Столична библиотека г-жа Юлия Цинзова, колеги, общественици, много граждани и журналисти. Изложбата е заключителен етап на поредица от инициативи, с които Столична библиотека, Общобългарски комитет "Васил Левски" и къща - музей "Васил Левски" - Карлово отбелязват 180-годишнината от рождението на Апостола. Изложбата е един по-различен поглед към личността и делото на Васил Левски - поглед чрез творбите на стотици творци - писатели, поети, драматурзи, скулптори и художници, които със силата на словото и изображението ни повеждат по мразовитите пътища на Апостола, извеждат ни от "манастирските зидове" на личния ни комфорт, в които сме затворили душите си, за да ни напомнят Апостолското "свободата е дело общо, дело народно...". 

 Изложбата може да бъде разгледана в Мраморното фоайе на Столична библиотека всеки ден до 1 септември 2017 г.

153 години от рождението на Петър Дънов във филиал „Студентски“
153 години от рождението на Петър Дънов във филиал „Студентски“

На 11 юли се навършват 153 години от рождението на един голям българин и духовен учител на хиляди хора по света – Петър Дънов.

Петър Константинов Дънов, наричан от последователите си Учителя или Беинсá Дунó, е български философ, основател на религиозно-философско учение, което се самоопределя като „езотерично християнство“ и окултизъм, с последователи в над 50 държави. Според западно-европейски изследователи българският духовен учител се разглежда като едно от най-значителните европейски културни явления на миналото столетие.
Неслучайно в националната класация Великите българи Петър Дънов е на второ място след Апостола.

Заповядайте да разгледате тематичната изложба, подготвена за вас във филиал „Студентски“ Столична библиотека и да си вземете книжка за дома!

Документална изложба – „Образът на Апостола в българската и световната литература, и в изобразителното изкуство” се открива в Столична библиотека
Документална изложба – „Образът на Апостола в българската и световната литература, и в изобразителното изкуство” се открива в Столична библиотека

На 12 юли 2017 г. от 11.00 ч. в Столична библиотека, Мраморно фоайе – партер, ще бъде открита документалната изложба „Образът на Апостола в българската и световната литература, и в изобразителното изкуство”. Изложбата се организира по повод 180-годишнината от рождението на Васил Левски.

Гражданите и гостите на град София ще имат възможността да се запознаят с издания, посветени на личността и делото на Апостола, притежание на Столична библиотека. Изложбата ще бъде придружена с постери, в които могат да се видят историите на създаването на първите паметници в София и в цялата страна, както и на графичните и живописните му портрети.

В изложбата са използвани материали от сайта „Българска история“ и книгата на Жечко Попов „Васил Левски в българското изобразително изкуство“.

Столична библиотека се включва в националните чествания по повод бележитата годишнина, отдаване на заслужена почит към делото и саможертвата на Апостола, и неговият принос за свободата и независимостта на България.

Изложбата е включена в Националния календар за честванията на Общобългарския комитет „Васил Левски”.

Документална изложба се открива в Столична библиотека

„Образът на Апостола в българската и световната литература, и в изобразителното изкуство”

 

На 12 юли 2017 г. от 11.00 ч. в Столична библиотека, Мраморно фоайе – партер, ще бъде открита документалната изложба „Образът на Апостола в българската и световната литература, и в изобразителното изкуство”. Изложбата се организира по повод 180-годишнината от рождението на Васил Левски.

Гражданите и гостите на град София ще имат възможността да се запознаят с издания, посветени на личността и делото на Апостола, притежание на Столична библиотека. Изложбата ще бъде придружена с постери, в които могат да се видят историите на създаването на първите паметници в София и в цялата страна, както и на графичните и живописните му портрети.

В изложбата са използвани материали от сайта „Българска история“ и книгата на Жечко Попов „Васил Левски в българското изобразително изкуство“.

Столична библиотека се включва в националните чествания по повод бележитата годишнина, отдаване на заслужена почит към делото и саможертвата на Апостола, и неговият принос за свободата и независимостта на България.

Изложбата е включена в Националния календар за честванията на Общобългарския комитет „Васил Левски”.

„Меню за пътешественици“
„Меню за пътешественици“

На 30 юни 2017 г. (петък), 17:00 ч., по време на официално откриване на Втория международен хайку форум, организиран от Столична библиотека и Хайку клуб София, ще бъде открита и изложбата фото хайга „Меню за пътешественици“ на Диляна Георгиева и Петър Павлов.Форумът е продължение на проекта „Международен хайку форум София 2016“ на Столична библиотека, финансиран по Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.
Заповядайте да я разгледате!

Изложба ‘ИЗ-РЕЧЕ-НИЕ’
Изложба ‘ИЗ-РЕЧЕ-НИЕ’

Едно ярко събитие в културния небосклон на София - така най-кратко можем да опишем изложбата "ИЗ - РЕЧЕ - НИЕ" - колекция от книги уникати, която бе открита снощи в галерия "София" на Столична библиотека.  Изложбата е  реалност благодарение на  невероятния екип на платформата  "ТИ - РЕ " и  подкрепата на Столична библиотека , а  галерия "София" се оказа тясна за стотиците гости и  участници,  които разгледаха с огромен интерес изложените  експонати.
Книгите са в един и същи малък формат, но осъществени с различни материали и техники.
В изложбата участват двадесет и девет илюстратори, графични дизайнери, скулптури, художници и други творци на различна възраст и от различни населени  места. Изложбата ще бъде отворена за посетители всеки делничен ден от 12 до 21 юни 2017 г. от 10.00 ч. до  17.00 ч.  Очакваме ви.

Изложба за Кирил Кадийски във филиал „Студентски“
Изложба за Кирил Кадийски във филиал „Студентски“

На 16 юни тази година се навършват 70 години от рождението на големия наш поет и преводач Кирил Кадийски. Той завършва руска филология през 1971 г. Работи като редактор в литературната редакция на Българското радио, а по-късно в издателство „Народна култура“, както и на свободна практика като преводач на поезия от френски и руски. През 1984 г. специализира френски език в Алианс франсез в Париж. Пише и превежда поезия. Въпреки че голяма част от личното му творчеството е издадено до 1990 г., Кадийски не е приет за член на Съюза на българските писатели. 
След демократизацията на страната Кадийски създава през 1991 г. едно от първите частни издателства в България „Нов Златорог“, което издава десетки заглавия от български и чужди автори, част от които са отличени с награди.
През 1997 г. поетът е избран за член-кореспондент на френската академия „Маларме“. От 2002 г. е член на българския ПЕН-клуб. През 2004 г., след спечелване на конкурс, е назначен за директор на Българския културен институт в Париж, който пост заема до юни 2009 г. В същото време е съветник към българското посолство във Франция. През декември 2007 г. е избран за член на международната академия „Монмартър“, а в началото на 2009 – за почетен гражданин на „Монмартърската република“.
Заповядайте във филиал „Студентски“ на Столична библиотека, за да се насладите на авторската и преводна поезия на Кирил Кадийски!

Филиал "Студентски" отбелязва Световния ден на океана
Филиал

На 8 юни се отбелязва Световният ден на океана. Това е ден, който насочва вниманието на хората по света към състоянието и проблемите на Световния океан – общото название на непрекъсната водна обвивка на Земята, включваща всички океани и морета. Честването има за цел да информира обществото за всекидневните проблеми с опазването на океаните и как всеки един от нас може малко да помогне. Това огромно водно пространство възпроизвежда повечето от кислорода в атмосферата, предоставя ни храна, транспорт и забавление.

Датата 8 юни е определена по време на срещата на високо равнище по проблемите на Земята през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия и от тогава се празнува неофициално, а от 2009 г. започва официалното празнуване на Световния ден на Океана.

Филиал "Студентски" на Столична библиотека е подготвил за своите читатели изложба, в която може да се информирате, прочетете или да си вземете книга, засягаща темата за Световния океан.

Заповядайте да разгледате изложбата и заедно да отпразнуваме този ден!

Изложба ‘ИЗ-РЕЧЕ-НИЕ’ се открива в Столична библиотека
Изложба ‘ИЗ-РЕЧЕ-НИЕ’ се открива в Столична библиотека

Между 12-19 юни платформа ТИ-РЕ и галерия ‘София’ на Столична библиотека представят изложба ‘ИЗ-РЕЧЕ-НИЕ’ - колекция от тридесет авторски художествени издания.

Проектът разглежда съществуването на изречението като отделна част от едно литературно произведение.

Всяко едно изречение е интерпретирано чрез изкуството на книгата и се превръща в самостоятелен обект.

Ще бъдат включени изречения от книги на български и чуждестранни автори и на художествени и философски автори, като Екзюпери, Джек Керуак, Лао Дзъ, Георги Господинов и други.

Книгите са в един и същи малък формат, но осъществени с различни материали и техники.

В изложбата участват тридесет илюстратори, графични дизайнери, скулптори, художници и други творци на различни възрасти и от различни места.

Линк към събитието: facebook.com.

Как правилно да възпитаваме децата си
 Как правилно да възпитаваме децата си

Родители, заповядайте на третия етаж в Столична библиотека, за да разгледате изложбата от книги, посветена на възпитанието на вашите деца.

Денят на детето във филиал "Студентски"
Денят на детето във филиал

По повод Деня на детето филиал "Студентски" на Столична библиотека съвместно с творческо студио "Дарита" организират годишна изложба.

На 1 юни 2017 г. от 17:30 часа ще представим рисунки с различни техники и скулптурни творби на децата от студиото.

Народно читалище „Петър Берон 1926“ открива изложба в Столична библиотека по повод 1 юни – международния ден на детето
Народно читалище „Петър Берон 1926“ открива изложба в Столична библиотека по повод 1 юни – международния ден на детето

На 1 юни 2017 г. от 17.00 ч. в зала „София“ на Столична библиотека, Народно читалище „Петър Берон 1926“ открива изложбата „Планетата на децата“ в Столична библиотека по повод 1 юни – международния ден на детето. В изложбата са включени произведения на учениците от Школата по изобразително с преподавател Диана Христова и ще бъде отворена за посетители до 9 юни 2017 г.

Открита е изложбата "Просвета"
Открита е изложбата
На 23 май 2017 г. в галерия "София" на Столична библиотека беше открита изложбата "Просвета" на студентите от специалност „Плакат и визуална комуникация“ от Националната художествена академия, посветена на 24 май.

Изложбата е отворена за посетители до 30 май 2017 г.

Художествената академия ще гостува на Столична библиотека за 24 май
Художествената академия ще гостува на Столична библиотека за 24 май
На 23 май 2017 г. от 16:30 ч. в Столична библиотека, зала „София“ ще се открие изложба живопис „Просвета“ на студентите от специалност „Плакат и визуална комуникация“ от Националната художествена академия, посветена на 24 май – ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
„Книги, библиотеки, четене“ – изложба по случай 11 май
„Книги, библиотеки, четене“ – изложба по случай 11 май

Книгите – тези „кораби на мисълта“ и библиотеките – пристанищата, в които се събират, за да поемат по своя път към читателите – това е темата на изложбата, подредена на III етаж в направление „Обслужване“ на Столична библиотека по случай празника на Светите братя Кирил и Методий и Ден на библиотечните и информационни работници. Какво книжовно богатство се крие зад стените на манастирите, в читалните на университетите, в хранилищата на големите публични библиотеки – ако нямаме възможност да пътуваме, лесно можем да научим с книга в ръка. Защото четенето е пътуване, при което желаните места сами идват при нас.

Румен Скорчев. Непоказвани графики
Румен Скорчев. Непоказвани графики

Изложба от произведения на известния български художник Румен Скорчев. Експозицията е съставена от оригинални графични отпечатъци - илюстрации към книги, които са част от фонда на библиотеката, като: „Всичко ми говори“ от Радой Ралин, „Хайка за вълци“ от Ивайло Петров и стихове от Тарас Шевченко. 

Заповядайте на 10 май 2017 г. от 16:30 ч. в зала „София“ на Столична библиотека.

Издателят Т. Ф. Чипев – изкуството на книгата
Издателят Т. Ф. Чипев – изкуството на книгата

"Български издател по парижки тип" е определението на проф. Иван Шишманов за Т. Чипев.
 Изложбата е втора от цикъла Български издатели до 1947 г. и представя едно от големите български издателства с половинвековна история. Фамилия Чипеви са дарители на Столична библиотека и тук се пазят първото дарение от 1931 г. и библиотеката на Константин Стоилов, чиито наследници са свързани с Чипеви. Представени са книги от фонда на Столична библиотека и се проследява историята на издателството. Запазени са първото издание на тритомника Повести и разкази на Ив. Вазов 1892-1894, първото издание на Алековия пътепис "До Чикаго и назад", първо издание на стихосбирката на Ламар "Арена" 1922 г. с великолепните илюстрации на Иван Милев, "Под игото" с илюстрациите на Обербауер, Мърквичка, Пиотровски, Митов, списание "Българска книга", редактирано от Тодор Боров и детското "Картина и приказка", редактирано от Николай Райнов. С тази изложба отбелязваме и 150 години от рождението на Тодор Чипев.

Заповядайте на 11 май 2017 г. от 11:00 ч. на професионалния ни празник и на откриването на изложбата, която можете да видите до 26 май 2017 г.
България: съкровище на словото
България: съкровище на словото

Изложбата е съвместно с Института за литература при БАН и разкрива богатите книжовни традиции на България и показва художественото и жанрово многообразие на старобългарската култура. Преобладаващият брой от старобългарските ръкописи се съхраняват в чуждестранни книгохранилища – в Италия, Сърбия, Русия, Англия, Света гора, Синайския манастир „Св. Екатерина“ и др. и в тази изложба изображения от тях се показват за пръв път.

Изложбата включва най-значителните паметници, изписани с глаголица: Асеманиево евангелие, Зографско евангелие, Мариинско евангелие, Клоцов сборник, Синайски псалтир, Синайски евхологий, Рилски глаголически листове и др., които са свързани с най-ранните преводи на славянските апостоли. 

Присъстват образци от украсата и оформлението на най-важните кодекси от ХII–XIII в.: Добромирово евангелие, Слепченски апостол, Битолски триод, Болонски псалтир, Добрейшово евангелие, Радомиров псалтир, Шафариков апостол, Орбелски триод и др. Изключителен принос за тези пана имат монасите от Зографския манастир, които предоставиха изображения от ръкописната сбирка.

Заповядайте на 11 май 2017 г. от 11:00 ч. в Столична библиотека!

Малки художници от школа по изобразително изкуство гостуват във филиал „Студентски“
Малки художници от школа по изобразително изкуство гостуват във филиал „Студентски“

На 27 април 2017 г. във филиал „Студентски“ на Столична библиотека се откри изложбата на малките, талантливи художници от школата по изобразително изкуство към Читалище „Добри Чинтулов – 1935“ с ръководител Магдалина Маринчева. Децата бяха поздравени от своята ръководителка, а техните родители искрено се зарадваха на свежите и тематично интересни и разнообразни рисунки. Много от присъстващите след като разгледаха библиотеката, станаха и наши читатели.

Изложбата ще остане до 11 май, за да имат възможност да я разгледат всички, които желаят или са пропуснали откриването й.

"И тя като мен" във филиал "Люлин"
Във филиал "Люлин" на Столична библиотека на 20.04.2017 г. фондация "Децата на България" организира изложба "И тя като мен". Това е общонационална кампания за женско лидерство и превенция на насилие и дискриминация срещу жени. Паралелно с изложбата организаторите ще проведат дискусии за онези, които искат да се посветят на каузата за равенството и борбата с дискриминацията.
Срещата във филиал "Люлин" ще се проведе на 26.04.2017 г. от 18:00 часа.
Школи по изобразително изкуство и керамика гостуват във филиал „Студентски“
Школи по изобразително изкуство и керамика гостуват във филиал „Студентски“

Читалище „Добри Чинтулов – 1935“ на 28 април 2017 г. от 18:00 часа ще открие изложбата от рисунки и керамика на талантливите деца от двете школи. Изложбата е експонирана във филиал „Студентски“ на  Столична библиотека и ще остане там две седмици, за да може да бъде разгледана и от онези, които са пропуснали откриването й.

Заповядайте!

Юбилей
Юбилей

Откриване на Юбилейна изложба по случай 10-годишнината на Департамент „Изящни изкуства“ на НБУ.
20.04.2017 г., 18:00 ч., в галерия „София“ на Столична библиотека

Изложба за Международния ден на здравето във филиал „Студентски“
Изложба за Международния ден на здравето във филиал „Студентски“
На 7 април се отбелязва Световният ден на здравето. Датата е избрана с основаването на Световната здравна организация през 1948 г. Международният ден на здравето се чества и като Ден на здравния работник в България от 6 февруари 1964-а.
При хората здравето - това е общо състояние на ума, тялото и духа, при което няма болест, нараняване или болка, СЗО (Световната здравна организация ), дава по-широка дефиниция: „състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не просто отсъствие на болест или недъг.
Поддържането и повишаването на здравето се постига чрез различна комбинация от физическо, умствено и социално благосъстояние и благоденствие, които заедно понякога са наричани “триъгълник на здравето”.Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички – от световните лидери до хората във всички страни, да се фокусират върху здравно предизвикателство със световна значимост.
Всяка година мотото на празника е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна организация. Акцентирайки върху новопоявяващите се здравни проблеми, Световният ден на здравето дава възможност да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие.
Мотото тази година е „Остаряване и здраве: Доброто здраве добавя живот към годините".
Заповядайте да разгледате тематичната изложба във филиал „Студентски“ на Столична библиотека и ако желаете, да си вземете книжка за дома.
Кампания за съчувствие и зачитане „И тя като мен” във филиал „Студентски“
Кампания за съчувствие и зачитане „И тя като мен” във филиал „Студентски“

От 24 март 2017 г. във филиал „Студентски“ на Столична библиотека Националната кампания на Фондация “Деца на България” за превенция на дискриминация и насилие срещу жени гостува с плакати, беседи и срещи за личностно развитие за момичета и жени.

 

„Идеята и вдъхновението за кампанията дойде от нашето намерение не да гасим пожари, свързани с дискриминация и насилие, а да промотираме нов вид женско лидерство и женско самочувствие. Нашата задача е да създадем правилната култура, среда, отношение към момичетата, жените, майките и дъщерите ни”, споделя Ясен Николов, основател на Фондация “Деца на България” и куратор на изложбата.

 

Кампанията разкрива формите на насилие, стадиите и начините, по които го проявяваме или сме част от него, като задава въпроси, на които всеки от нас си отговаря и получава платформа за изява, общуване, дискусия с цел обществена ангажираност и добра съвместна промяна.

105 години от смъртта на Карл Май
105 години от смъртта на Карл Май

Във филиал „Студентски“ на Столична библиотека може да видите изложба от произведенията на немския поет и писател Карл Май, който е известен като автор на десетки романи за индианци. Неговите най-известни герои са Винету и Поразяващата ръка. Според Юнеско той е най-превеждания и четен немскоезичен автор.

Карл Май е роден на 25 февруари 1842 год. в семейство на беден тъкач от Саксония. Учи за учител и преподава няколко години. Съден е и лежи в затвора на няколко пъти, общо 7,5 години, за кражби, породени от лошото му финансово състояние. Започва да пише още в затвора, но едва когато се премества да живее и започва работа в Дрезден като редактор, през 1875 година, Карл Май публикува първия си роман „Олд Файерхенд“. Става действително известен с появата на „Винету“. Следват над осемдесет тома с романи, разкази и стихове, между които „Винету“, „Съкровището в сребърното езеро“, „Капитан Кайман“, „Завещанието на инката“, „Кралят на петрола“, „Черният мустанг“, „Край Рио де ла Плата“, „Олд Шетърхенд“, „Горски призрак“, „През Пустинята”, „Синът на ловеца на мечки“, „Призрака на Ляно Естакадо“ и още много други. Отнася се със симпатии към негрите и с уважение и тъга към загиващата индианска раса.

Много от романите на Карл Май са филмирани.

Всъщност Карл Май е описвал Америка и Ориента, без да ги е посещавал. Едва през 1899 - 1900 г. той пътува из Ориента, Китай, Цейлон и Суматра. В САЩ отива едва през 1908 година. След смъртта на Карл Май на 30 март 1912 година, къщата му в Радебойл, близо до Дрезден, е превърната в музей, посветен на индианците. Наред с редицата музейни експонати, посетителите могат да видят и прочутите оръжия на героите на Май - сребърната карабина на Винету и карабината „Хенри“ и „мечкоубиеца“ на Олд Шетърхенд.

Романите на Карл Май всъщност не са популярни в САЩ. Книгите му са издавани предимно в Европа, като особено популярни са главно в Германия и Източна Европа.Творчеството на Карл Май е любимо четиво за мнозина. Романите му са преведени на над 30 езика, издадени в над 200 милиона тираж из цяла Европа. Алберт Айнщайн коментира: „Повечето приключенски книги, които съм чел, са ми доскучавали, но никога и книгите на Карл Май.“ Носителката на Нобелова награда за мир, Берта фон Зутнер, пък споделя: „Ако бях успяла да напиша поне една книга като неговите, щях да постигна значително повече!“

Открита е изложбата „Издателство „Хемусъ" и неговия стопанинъ"
Открита е изложбата „Издателство „Хемусъ
На 22 март 2017 г. в Мраморното фоайе на Столична библиотека беше открита документалната изложба „Издателство „Хемусъ" и неговия стопанинъ". В нея са представени книги от фонда на библиотеката, издадени от „Хемусъ". Столична библиотека притежава половината от всички книги на издателството. Посетителите могат да видят част от тях и да се запознаят с личността на съоснователя, редактор и дългогодишен директор на издателството - Христо Т. Хаджиев.

На откриването присъстваха родственици на Христо Хаджиев.

Изложбата ще бъде отворена за посетители две седмици.

Световен ден на поезията във филиал „Студентски"
Световен ден на поезията във филиал „Студентски

По повод Световния ден на поезията 21 март филиал „Студентски“ на Столична библиотека организира изложба, която можете да посетите през тази и следващата седмица.

Решението да се посвети този ден на поезията е взето на Генералната конференция на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата, проведена в Париж на 21 март 1999 година.
Целта на празника е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света.
В декларацията на ЮНЕСКО се казва, че Световният ден на поезията е с цел „да се даде признание и сила на националните, регионалните и интернационалните организации за поезия".

„Издателство „Хемусъ" и неговия стопанин"
„Издателство „Хемусъ
На 22.03.2017 г. от 11:00 ч.  Мраморно фоайе, партер ще бъде открита документалната изложба Издателство Хемусъ" и неговия стопанин". Ще бъдат представени книги от фонда на библиотеката, издадени от Хемусъ" в периода 1921-1947 г. Посетителите ще могат да се запознаят с личността на Христо Т. Хаджиев един от основателите, редактор и дългогодишен директор на издателството. Пръв издава съчиненията на Христо Смирненски и Пенчо Славейков. Негова заслуга са и многотомните издания на Иван Вазов, П. К. Яворов, Алеко Константинов, Елин Пелин. Издава съчиненията на Иван Богоров, Добри Чинтулов, Г. С. Раковски, Петко Рачев Славейков, Любен Каравелов, Христо Ботев, всички по-значими творби на П. Ю. Тодоров, Мара Белчева, Александър Балабанов, Антон Страшимиров, Михаил Арнаудов и др.
Христо Хаджиев съдейства да бъдат преведени и издадени творбите на Аристофан, Аристотел, Омир, Л. Н. Толстой, Ф. М. Достоевски, А. С. Пушкин, М. Ю. Лермонтов.

 
С изложбата „Цветята в нашия живот“ пролетта дойде в Столична библиотека
С изложбата „Цветята в нашия живот“ пролетта дойде в Столична библиотека

Градският парк, оазисът в двора, импровизираната градина на балкона, цветният кът в стаята – растителният свят е всекидневно край нас и ни помага да се зареждаме със свежест, красота и оптимизъм. Но освен да му се радваме, трябва и да се грижим за него. Как да съчетаваме съзерцанието с действието – ключът за това познание се крие зад кориците на десетките красиви богато илюстрирани издания, посветени на цветята и други растения, които са подредени на III етаж в направление „Обслужване“ на Столична библиотека и създават пролетното настроение на читателите. Албуми, енциклопедии, наръчници и монографии предлагат разходки из въображаеми и реални градини, в които да посрещнем пролетта – „единствената революция на този свят, достойна да бъде приемана сериозно, единствената, която в крайна сметка винаги има успех“, по думите на руския поет романтик Фьодор Тютчев.

Изложбата може да бъде разгледана до 27 март 2017 г. включително.

Изложба „Великите жени“ във Филиал „Студентски“
Изложба „Великите жени“ във Филиал „Студентски“

Има безброй много известни жени в историята, които са повлияли хода на събитията. Сега, когато сме във време, в което на повечето места по света има равноправие между мъжете и жените и то е признато и законово установено, жените получават образование и шанса да се развиват, все по-ясно и категорично жените оставят своя отпечатък върху историята, културата и политиката.

Заповядайте да разгледате изложбата във Филиал „Студентски“, посветена на Великите жени в света!

Светът през образа на Жената в изложбата „Ние, жените“
Светът през образа на Жената в изложбата „Ние, жените“
Има хора, които харесват 8 март като празник и други, които не го харесват. Но едва ли има някой, който не е бил подвластен на магията на Жената. Дали като съпруга, любима, майка, сестра, приятел или колега – тя е навсякъде. Поглед към безкрайната пъстрота от нейни образи можем да хвърлим чрез изложбата, наредена на III етаж в направление „Обслужване“ на Столична библиотека. Книги, посветени на различни жени, оставили следа в световната история, писана предимно от мъже, но с уговорката, че „зад всеки успял мъж стои една силна жена“ (Наполеон). От Клеопатра през кралица Елизабет I, Мария Кюри, Ева Перон, 
Индира Ганди, Ванга, Невена Коканова, Джейн Фонда, принцеса Даяна до майка Тереза – превъплъщенията на нежния пол наистина не познават граници. В изложбата са намерили място и книги за здравето и красотата на жената, защото кой, ако не тя, ще спаси света?
Изложбата може да бъде разгледана до 18 март 2017 г. включително.
Документалната изложба "110 години паметник "Цар Освободител"
Документалната изложба
Столична библиотека посвещава документалната изложба "110 години паметник "Цар Освободител" на Националния празник на Р България - 3-ти март.
Тази година се навършват 110 години от откриването на паметника "Цар Освободител", израз на преклонението на българския народ пред освободителите. Инициативата за издигането на такъв паметник е подета през 1898 г. от Поборническо-опълченската организация в София. Историята за построяването е разказана в  документалната изложба, която може да бъде видяна от 27.02.2017 г. до 6.03.2017 г. в Столична библиотека.
Изложбата може да бъде разгледана и в петък, 3 март 2017 г. и събота, 4 март 2017 г.
Изложба за Васил Левски във филиал "Люлин"
Изложба за Васил Левски във филиал
Във филиал "Люлин" на Столична библиотека е организирана изложба по случай 144-годишнина от гибелта на Васил Левски. Тя се посреща с интерес от читателите, някои от които си взимат книги за Апостола.
Изложбата може да бъде разгледана до 18.02.2017 г. вкл.
Юбилейна изложба на Иван Бочев

Познаваме ли календара си?
Познаваме ли календара си?

Знаете ли, че от няколко дни живеем в 7525 година, а не в 2017 година? Ако искате да разберете повече, заповядайте на третия етаж на Столична библиотека, за да разгледате изложбата, посветена на древния български календар.

 
Коледна изложба в Детско-юношеския отдел
Коледна изложба в Детско-юношеския отдел

Детско-юношеският отдел на Столична Библиотека и НЧ “Роден край” ви канят на изложбата “Рождество”, посветена на Коледните празници.

Откриването ще бъде на 13.12.2016 г. от 18.30 ч. Заповядайте!

,,50 ГОДИНИ ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО НА ТОЧНОТО КОПИЕ НА ЛЕГЕНДАРНИЯ КОРАБ ,,РАДЕЦКИ” С АКТИВНОТО УЧАСТИЕ НА ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ”
 ,,50 ГОДИНИ ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО НА ТОЧНОТО КОПИЕ НА ЛЕГЕНДАРНИЯ КОРАБ ,,РАДЕЦКИ” С АКТИВНОТО УЧАСТИЕ НА ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ”

Експонатите, показани в изложбата, са от личната колекция на инж. Георги Мъндев.

Откриване: 1 декември 2016 г. /четвъртък/ от 17:30 ч., Мраморно фоайе – партер, пл. "Славейков" 4.

Изложбата може да бъде разгледана от 1 до 5 декември 2016 г.

Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926” отбеляза 90-годишнината от основаването си
Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926” отбеляза 90-годишнината от основаването си

На 24 октомври 2016 г. в Столична библиотека бе открита изложбата „55 фотографии за българската култура” на фотографа Виктор Викторов, посветена на 90 години от основаването на Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926”. Изложбата е организирана с подкрепата на Министерството на културата. Г-жа Надежда Захариева – председател на читалището – поздрави гостите на събитието, представи изложбата и пожела много бъдещи успехи в разностранната му дейност.

Изложбата е отворена за посетители до 4 декември 2016 г.

Изложба „Българските монастири” във филиал „Сердика”
Изложба „Българските монастири” във филиал „Сердика”

В изложбата „Българските монастири” ще бъдат представени снимки на български манастири, заснети от фотографа Коста Маринов. Откриването ще се състои на 28 ноември от 19:00 ч. във филиал „Сердика” на Столична библиотека.

Заповядайте!

Фотоизложба "55 фотографии за българската култура"
Фотоизложба

На 24 ноември 2016 г. от 18:00 ч. в галерия "София"  ще  се състои откриване на фотоизложбата "55 фотографии за българската култура" на фотографа Виктор Викторов. Изложбата е посветена на 90-годишнината от създаването на Народно читалище "Д-р Петър Берон 1926 г.". Изложбата е отворена за посетители от 24 ноември до 4 декември 2016 г.  от  9:00 ч. до 17:00 ч. / без събота и неделя/.

Художникът Михаил Бешев отпразнува рождения си ден в Столична библиотека
Художникът Михаил Бешев отпразнува рождения си ден в Столична библиотека
На 3 ноември 2016 г., празникът на художниците, художникът Михаил Бешев отпразнува своя рождения ден в Столична библиотека с вернисаж -  маслена живопис върху платно.
Изложбата може да бъде разгледана до 11 ноември 2016 година в зала „София” на библиотеката.
„Да видят всички по света, че българский народ живее..."
„Да видят всички по света, че българский народ живее...

По случай Деня на будителите Столична библиотека ще представи изложбата „Да видят всички по света, че българский народ живее...", посветена на живота и делото на големия възрожденец Петко Рачев Славейков (1827-1895). Тя е подготвена в Националния литературен музей и Къщата музей "Петко и Пенчо Славейкови".

Изложбата включва 13 постера, богато илюстрирани, подредени хронологично, които представят жизнения и творческия път на народния будител Петко Славейков.

Интерес предизвикват портретите му от 1865, 1874, 1879 г., на сестра му Анастасия, на неговите родители и съпругата му, картичка на родния му дом във Велико Търново, портретите от времето, когато е министър на просвещението в правителството на Петко Каравелов и народен представител в Учредителното народно събрание през 1879 г. Под всяко едно от таблата могат да се прочетат цитати от негови статии и мисли, които звучат изключително актуално и в днешните дни.

На таблата могат да се видят и факсимилета от първите неговите ръкописи „Акатист” от списание „Ружица" (1871), сп. „Пчелица" (1871), сп. „Читалище" (1872-1873), и др.

Във витрините от фонда на Столична библиотека посетителите ще могат да видят някои от първите издания на произведенията на Петко Р. Славейков като „Дребни стихотворения за децата” от 1888, „Български притчи” от 1897 г., „Български притчи и пословици” и др.

Изложбата е отворена за посетители до 9 ноември 2016 г.

Цикъл “Велики българи” по случай Деня на народните будители

По случай Деня на народните будители - 1 ноември - Столична библиотека ще представи на своите посетители изложба от оригинални произведения на изкуството, част от богатия ѝ фонд.

Експозицията е съставена от графики на големия български художник, теоретик и преподавател проф. Петър Чуховски. Изложбата представя цикъла “Велики българи” - седем графични отпечатъка в техниката на офорта.

Изложбата може да бъде видян в Мраморното фоайе на Столична библиотека на пл. "Славейков" 4.

Двоен празник за живописеца Михаил Бешев
Двоен празник за живописеца Михаил Бешев
В Столична библиотека, зала „София” е експозицията на художника Михаил Бешев.
Откриването на изложбата на 3 ноември (което съвпада с рождения ден на автора) е двоен празник – за изкуството на живописта и негов личен. Авторът ви кани да се запознаете с неговата пластична философска концепция посредством произведенията му, изпълнени по класическата живописна техника – маслени бои върху платно. Отправна точка на художника е представяне на динамиката, времето, виталността и автопоетични обекти с неговата модернистична визия към изящното. За експресивността и хармоничната цялост на творбите допринася оригиналния избор на композиция и многопластовата фактура, които провокират силно емоционално въздействие в зрителя.
Изложбата ще продължи до 11 ноември 2016 година.
Открита е изложбата ,,123 години от издаването на романа ,,Под игото”
Открита е изложбата ,,123 години от издаването на романа ,,Под игото”

На 27 октомври 2016 г. в читалище ,,Хармония” беше открита изложбата на Столична библиотека ,,123 години от издаването на романа ,,Под игото”. Изложбата е посветена на 1 ноември – Ден на народните будители. Откриването на изложбата беше съпътствано от лекция на тема ,,Възникване на Празника на народните будители. Центрове за съхраняване на духовността в миналото и днес”. Събитието беше посетено от ученици от 7 клас на Национално средно общообразователно училище ,,София”.

 

В края на събитието учениците споделиха, че това е полезно и интересно за тях преживяване.

С документална изложба завършва проекта „Българската литературна класика – знание за всички. Неизвестни архиви и културни контексти“
С документална изложба завършва проекта „Българската литературна класика – знание за всички. Неизвестни архиви и културни контексти“
На 26 октомври 2016 г. в Столична библиотека се откри изложбата  „Българската литературна класика – знание за всички. Неизвестни архиви и културни контексти“. В нея в 30 постера са представени малко известни и интересни документи от архивите на 13 български класици, сред които Иван Вазов, Петко Славейков, Пейо Яворов и др., уникалната архивна сбирка на детския периодичен печат до 1944 г., съхраняван в Столична библиотека, както и издания (книги и периодичен печат) на съвременната ромска култура.
Изложбата е по проекта „Българската литературна класика – знание за всички. Неизвестни архиви и културни контексти“, реализиран от Института за литература при БАН в партньорство със Столична библиотека и Националния литературен музей по Програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства“.
Г-жа Юлия Цинзова - директорка на Столична библиотека - приветства присъстващите и представи участието на библиотеката в изложбата и проекта.
Г-жа Елка Трайкова - директорка на Литературния институт при БАН - представи проекта и участието на института в него.
Беше прожектиран филм, в който Литературният институт представя архивите на някои от българските класици.
„Светът през детските очи”
„Светът през детските очи”

Изложбата „Светът през детските очи” се осъществява по повод 85-годишния юбилей на читалище „Роден край - 1931” и 160 години общонародното читалищно дело. Тя ще бъде открита на 28 октомври 2016 г. (петък) от 18:30 ч. и неин любезен домакин ще бъде Детският отдел на Столична библиотека и може да бъде разгледана до 4 ноември.

„Модни скици – индиански мотиви в съвременната мода”
„Модни скици – индиански мотиви в съвременната мода”

На 26 октомври 2016 г. в Американския център на Столична библиотека беше открита изложба на ученици от ПГТМД „Модни скици – индиански мотиви в съвременната мода”.

Г-жа Цинзова, директор на Столична библиотека, поздрави участниците и раздаде наградите им.

Изложбата може да бъде видяна в Американския център и през месец ноември, който е месец на културното наследство на американските индианци.

 

Открити са изложбите „Библиотеката на София през годините“ и Графики от български художници
Открити са изложбите „Библиотеката на София през годините“ и Графики от български художници
По случай рождения ден на Столична библиотека на 24 октомври 2016 г. в Мраморното фоайе бяха открити две изложби: „Библиотеката на София през годините“ и Графики от български художници.

В „Библиотеката на София през годините“ са представени книги, ценни с интересната си съдба, част от историята на Столична библиотека, и с доброто си полиграфско оформление: като Bilder Atlas, Im Wandel der Jahrtausende, Moderne Kunst in meister Holzschnitten, 1900, Юдовин. Гравюри, 1938 и още много други и на Литературния институт към БАН (Васил Априлов „Българските книжници“, 1841, Петър Берон „Буквар болгарский“, 1846, Найден Геров „Няколко мисли за блъгарский язик и за образованието у блъгарити“, 1852, Любен Каравелов „Хаджи Димитър Ясенов: Драма от 5 действия“, 1872, Георги Раковски „Няколко речи о Асеню първому, великому царю българскому и сину му Асеню второму“, 1860 и др.)

Изложбата Графики от български художници включва оригинални произведения на изкуството от фонда на библиотеката - рисунки и графики на български художници: пейзажна рисунка на Златю Бояджиев, автопортретна рисунка и офорт от цикъла „Велики българи” на проф. Петър Чуховски, автопортретна тушова от художника и сценограф Иван Пенков, Златка Дъбова (“Люлка”) и Анастасия Панайотова („Целувка“).

Открита е изложбата ,,Есенни багри"
Открита е изложбата ,,Есенни багри
На 22 октомври 2016 г. в зала "София" на Столична библиотека беше открита изложбата на икебана и хайга,,Есенни багри". В изложбата на Българския хайку съюз бяха представени художествени творби на 12 съвременни автори в съчетание с композиции на Школата по икебана на Сдружение „Сога”. Тя обединява хайги в двете основни направления – рисунки с туш и фотохайку, с оригинални композиции от икебана, вдъхновени от естетиката на едни от най-красивите сезони – есента.
В нея могат да се видят творби от: Александра Ивойлова, Александър Телалим, Владислав Христов, Даниела Симеоновска, Детелина Тихолова, Диляна Георгиева, Елисавета Шапкарева, Зорница Харизанова, Илияна Стоянова, Мая Любенова, Радка Миндова и др. 
Специална изненада беше музикалното приветствие към гостите на Галина Апостолова (пиано), която изпълни цикъл по японски фолклорни  песни, и Диляна Георгиева (сопран), която изпя ария на Чо-Чо сан из операта„Мадам Бътерфлай” от Джакомо Пучини.
Беше представена и поетична арт инсталация с хайку, ясно обособени по нов изразен начин.  Авторска интерпретация на  Антонина Караламбева на два от начините на приложение на хартията в Япония включва топки „кусудама“, вид модулни оригами, с цветови асоциации за сезонност и съответстващи на сезона хайку.
Изложбата може да бъде разгледана до 26 октомври 2016 г., включително и на 24 октомври 2016 г. в Деня на отворените врати по случай 88-годишнината на Столична библиотека.
Демонстрация на икебана
Демонстрация на икебана

На 23 октомври (неделя), от 10:00 ч. столичани и гости на столицата могат да разгледат откритата на 22 октомври 2016 г. в зала "София" на Столична библиотека изложба на икебана и хайга ,,Есенни багри". Тя ще бъде отворена за посетители до 26 октомври 2016 г.

От 14:00 ч. отново в зала "София" всички желаещи могат да присъстват на демонстрация на икебана със споделяне на традициите и философията на това изкуство на пл. ,,Славейков" 4.

Вход свободен

Изложба графики от български художници
Изложба графики от български художници

Изложбата включва оригинални произведения на изкуството от фонда на библиотеката - рисунки и графики на български художници:

„Библиотеката на София през годините“
„Библиотеката на София през годините“

В изложбата на Столична библиотека „Библиотеката на София през годините“ ще видите книги, ценни с интересната си съдба, част от историята на Столична библиотека, и с доброто си полиграфско оформление: като Bilder Atlas, Im Wandel der Jahrtausende, Moderne Kunst in meister Holzschnitten, 1900, Юдовин. Гравюри, 1938 и още много други.

Заповядайте на 24 октомври 2016 г.

 

Фотоизложба с пейзажи от България
Фотоизложба с пейзажи от България

На 17 октомври 2016 г. от 18:30 ч. в зала „София” на Столична библиотека се откри фотоизложбата на Борис Тошков „Художествена фотография” с пейзажи от България. Посетителите могат да се насладят на 40 цветни пейзажа от красиви кътчета, които творецът е снимал с изключително тънък усет за красотата на морето и планините ни.

Изложбата е отворена за публични посещения до 21 октомври 2016 г., като гостите имат рядката възможност да се запознаят и да поговорят с автора.

Изложба на икебана и хайга ,, Есенни багри" в рамките на 27- мите ДНИ НА ЯПОНСКАТА КУЛТУРА В БЪЛГАРИЯ
Изложба на икебана и хайга ,, Есенни багри

22 октомври (събота), 17:30ч. -Изложба на икебана и хайга ,, Есенни багри".

 

 Музикално приветствие от Диляна Георгиева и Галина Апостолова (пиано). Изложбата ще бъде отворена за посетители от 22 до 26 октомври 2016г. в зала ,,София", Столична библиотека, пл. ,,Славейков" 4.

Изложба „Малкият принц и езиците на Европа“
Изложба „Малкият принц и езиците на Европа“

От 5 до 13 октомври 2016 г. Европейската комисия и Столична библиотека представят гостуващата изложба „Малкият принц и езиците на Европа“. Изложбата съдържа издания на 39 езика и се организира в рамките на Европейския ден на езиците.

 

Официално откриване: 5 октомври /сряда/ 2016 г., 18:00  ч., Мраморно фоайе I етаж, пл. „Славейков“ 4.

 

За повече информация тук: https://ec.europa.eu/bulgaria/evropejski-den-na-ezicite_bg

 

Заповядайте!

"София. Афишите разказват"
Столична библиотека представя "София. Афишите разказват" - изложба от фотокопия на афиши от началото на 20 век до наши дни, разкриващи интересни подробности от културния, икономическия и обществен живот в София. В изложбата може да видите фотокопия на филмови афиши, дело на Лито Николов, рекламиращи филми от програмата на кината в София през 1967 г., афиши, рекламиращи магазина за шапки на сестри Израел от началото на 20 век, афишя известяващ софиянци за появата на "новото декамеронче - този малъкъ, но инакъ сладкодуменъ романъ, третира с един лек, гладък и  увлекателен хуморъ младежките лудории...".

Заповядайте да разгледате изложбата в Мраморното фоайе на Столична библиотека, I eтаж, 17 – 30 септември 2016 г.

Документална изложба "Българската литературна класика - знание за всички”
Документална изложба

На  откриването на новия Дигитален център на Столична библиотека на 14 септември 2016 г. от 13:00 ч. ще бъде представена и документална изложба от фондовете на Столична библиотека, Националния литературен музей и Литературния институт при БАН.

Събитието е част от Дните на европейското културно наследство.

Фотоизложба "Различни заедно"
Фотоизложба

На 15 август 2016 г. в 18:00 ч. в галерия "София" на Столична библиотека ще бъде открита фотоизложбата  "Различни заедно". Фотография Огнян Панов.

Изложбата може да бъде разгледана всеки делничен ден от 9:00 ч. до 17:00 ч. от 16 до 23 август 2016 г.

Ден на милосърдието
Ден на милосърдието

71 годишнина от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки

На 6 август 2016 г. от 10:00 ч.  Националният музей "Земята и хората" и Столична библиотека организират ДЕН НА МИЛОСЪРДИЕТО, посветен на 71 години от атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки.  В Деня на милосърдието традиционно в зала "Гигантски кристали" на Националния музей "Земята и хората" ще бъде изложен "Камъкът от Хирошима" - къс от  уличната настилка в Хирошима близо до епицентъра на взрива, с изработен върху него барелеф на богинята на милосърдието Каннон, документалната изложба "Хирошима и Нагасаки", предоставена на Столична библиотека от Асоциацията за приятелство Хирошима - България, изложба от постери "Атомната смърт в Хирошима и Нагасаки", предоставена от Асоциация  "Камък за мир". Всички посетители ще имат възможността лично да напишат свои послания върху специална бланка.

Изложба "100 Години - 100 Плаката"
Изложба
Столична Библиотека в партньорство с фондация “Деца на България” ви канят на изложба “100 Години - 100 Плаката” - библиотечни плакати от цял свят, партньорски проект на фондация "Деца на България" и Столична библиотека на трети и втори етаж в централната сграда на библиотеката, както и в Детския отдел и Американския център.
Изложбата е част от “Общонационална кампания за публично четене на глас” за популяризация на обществените библиотеки, библиотечното дело и публичното четене в партньорство и с Националната библиотека, НДК и с подкрепата на Министерство на младежта и спорта, Столична община и Българско национално радио.
"Градски пространства" в Столична библиотека

На 10 юни 2016 г. в Мраморно фоайе на Столична библиотека бе открита изложбата "Градски пространства" с хайку калиграфия и фото хайга на Александър Телалим и Зорница Харизанова. Тя е част от "Международен хайку форум София" - проект, реализиран от Столична библиотека и финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г.

На изложбата присъства Н. Пр. Такаши Коидзуми - посланик на Япония в България, чуждестранните участници във форума Дейвид ЛанюДок Дръмхелър и Щефан Волфшюц, както и много приятели на библиотеката.
Архитектурното наследство на Фр. Грюнангер
Архитектурното наследство на Фр. Грюнангер
Учениците от Европейския клуб при СГСАГ ,,Христо Ботев" подготвиха презентация и изложба, с които се отбелязва 160-та годишнина от рождението на виенския архитект Фридрих Грюнангер, работил в София в края на XIX в. 
Заповядайте на 13 юни 2016 г. от 12:30 ч. в Американския център на Столична библиотека, пл. "Славейков" 4а.
Филиал „Студентски“ - домакин на творенията на талантливи деца
Филиал „Студентски“ - домакин на творенията на талантливи деца

На 27 май 2016 г. във филиал „Студентски“ на Столична библиотека се откри изложба на децата от творческо студио „Дарита“. Захарина Павлова, основател на студиото, и Ваня Вълкова, преподавател в него, поздравиха участниците и разказаха за творческите си планове и амбиции. Много деца, родители и гости на изложбата я разгледаха с голямо удоволствие. Изложбата ще гостува на библиотеката до 11 юни 2016 г. След откриването й децата взеха участие в първата арт работилница за изработване на художествени разделители за книги.

"Хармония и красота" в Столична библиотека
На 26 май 2016 г. от 18:00 ч. в галерия "София" на Столична библиотека ще бъде открита изложбата "Хармония и красота" от  картини  на  Симеон Басарини - историк, писател и художник. 

Изложбата е посветена на 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Възпитаниците на "Малък Зограф" в Столична библиотека
Възпитаниците на

На 19 май 2016 г. в  Мраморното фоайе на Столична библиотека ще бъде открита изложба от картини на възпитаниците на школа "Малък Зограф" - София и школа "Малък Зограф" - Самоков, към Фондация "Малък Зограф". В 16.00 ч., по време на откриването на изложбата, ще бъдат връчени и призове на отличените в Световния конкурс за детска рисунка, състоял се в Хонг Конг.

Филиал „Студентски“ отбелязва Деня на българската култура и писменост
Филиал „Студентски“ отбелязва Деня на българската култура и писменост

По повод дните на българската култура и писменост и една година от създаването си филиал „Студентски“ на Столична библиотека представя изложба на рисунки с различна техника и скулптурни творби на децата от студио „Дарита“. Изложбата ще бъде открита на 27 май 2016 г. от 17:30 часа във филиал „Студентски“ и ще бъде експонирана до 11 юни 2016 г. Децата ще имат възможност да се запознаят с работата в библиотеката и да станат нейни читатели.

Изложба "Път, на който не съзирам края..."
Изложба

От 11 до 20 май 2016 г. Националният литературен музей и Столична библиотека организират  в галерия "София" на Столична библиотека  документална изложба "Пейо Яворов. Път, на който не съзирам края...". Изложбата е посветена на 11 май - Празник на библиотечните и информационни работници. 

Изложбата проследява поетичния, революционен и личен живот на един от най-големите български модернисти от началото на ХХ век Пейо Яворов.Тя включва 18 табла. Посетителите ще могат да видят богат документален, снимков и архивен материал, съхранен във фондовете на музея „П. К. Яворов“ – София. Ще бъдат показани едни от най-ценните експонати от музея, като ръкописа на драмата „В полите на Витоща“, грузинска кама, подарена на Яворов от Гоце Делчев, писма на Яворов до Мина Тодорова, бинокълът на Тодор Александров, златен медальон с коса на Мина Тодорова и др.

Галерия ,,София" на Столична библиотека ще бъде отворена за посетители всеки делничен ден от 9:30 до 17:00 ч., пл. ,,Славейков". 4. ет. 1.

Пролетно великденско вълшебство в ДЮО
Пролетно великденско вълшебство в ДЮО

Сръчните ръце на децата от подготвителната група и учениците от начален курс на 76 ОУ „Уилям Сароян”, под умелото ръководство на директора Емилия Стефанова и преподавателите Атанаска Василева, Йорданка Мантовска и Силвия Цветина, създадоха истинско пъстроцветно хартиено вълшебство.

Заповядайте в ДЮО да се потопите в празничното Великденско настроение!

Нова изложба на група Фото "Феникс"
Нова изложба на група Фото

На 16 април 2016 г. в галерия "София" на Столична библиотека бе открита  новата изложба от фотографии на група Фото "Феникс" .

Ден на авиацията и космонавтиката
Ден на авиацията и космонавтиката
На 12 април отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. През 1961 година на този ден Юрий Гагарин излита в космоса с кораба "Восток". България е шестата държава, която изпраща свой космонавт в междупланетарна орбита и това е Георги Иванов на 10 април 1979 година.
Заповядайте да разгледате изложбата на третия етаж в Столична библиотека, посветена на Международния ден на авиацията и космонавтиката.
Витрина по случай Международния ден на детската книга
Витрина по случай Международния ден на детската книга

В Детския отдел на филиал "Люлин" на Столична библиотека бе подредена витрина "2 април - Международен ден на детската книга" от любими приказки на децата. Тя предизвика  интереса  им и  мнозина от тях си избраха четиво от нея.

30 март – Международен ден на апитерапията
30 март – Международен ден на апитерапията
Апитерапия – лечебната сила на меда
 
Апитерапия се нарича лечението чрез пчелни продукти. Пчелните продукти (мед, пчелен клей (прополис), пчелно млечице, восък, цветен прашец (полен), пчелна отрова) са ефективни лекарствени средства, тъй като се добиват директно от растенията и са носители на техните полезни вещества. Ако медът е направен от билки, той е придобил по естествен начин лечебните свойства на съответната билка. Благотворният ефект на меда и пчелните продукти се дължи на факта, че не съдържат консерванти и не са преминали през термична обработка.
Изложба ,,Пролетно настроение"
Изложба ,,Пролетно настроение
От 29 март до 30 април 2016 г. в Мраморното фоайе - партер на Столична библиотека гражданите и гостите на столицата ни могат да разгледат изложбата ,,Пролетно настроение", съставена от творби на деца от столични училища. Изложбата съдържа рисунки, картички, батик, украсени великденски яйца и керамични предмети.
Изложбата може да бъде разгледана всеки делничен ден от 9:30 до 16:30 ч.
 
Световен ден на потребителя
Световен ден на потребителя

Детско-юношеският отдел на Столична библиотека представя изложба на детски рисунки, които показват как влияят върху хората опасните стоки и дефектните продукти, некоректните действия, но също така и добрите практики на търговците.

Повечето от картините са рисувани от ученици от столичното 51-во СОУ „Елисавета Багряна” по идея на Комисията за защита на потребителите (КЗП) във връзка с честването на Световния ден на потребителя – 15 март.

Рисунките пресъздават реални житейски ситуации, които могат да възникнат в търговски обекти или при употреба на различни стоки.

 

Изложба "Първа пролет"
Изложба
Скъпи приятели,

Заповядайте на 3 ет. на Столична библиотека, за да разгледате витрините, посветени на пролетта, които са подготвили за вас колегите от направление "Обслужване".

Изложба "Посвещение" в Столична библиотека
Изложба
Столична библиотека представя изложбата "Посвещение" на V. KNYAZIN. Изложбата е посветена на майката и братът на автора - Емил, за когото се събират средства за лечение. Много от картините са вдъхновени и са по мотиви на известни световни майстори като Пол Гоген, Винсент ван Гог и Н. Рьорих. Ще може да се видят метоморфози на голо женско тяло, мъжко тяло и дори гейша...
На изложбата ще могат да се видят и витражи, изработени по мотиви на световно известни картини на Густав Климт.
Откриване: 10 март 2016 г. от 17:00 ч., зала ,,София" I ет., Столична библиотека, пл. "Славейков" 4
Изложбата може да бъде разгледана от 10-17 март 2016 г.
Ето и линк към страницата на автора в facebook.
Изложба за 122 г. от издаването на "Под игото" в Димитровград - Сърбия
Изложба за 122 г. от издаването на

На 02 март 2016 г. в град Димитровград - Сърбия, беше открита изложбата за 122 г. от издаването на романа "Под игото" на Столична библиотека. В програмата за вечерта участва авторът на музика, текстове и сценарии Боби Мирчев.Събитието бе официално представено от г-н Манов- директор на Културен център - Димитровград, Сърбия. Г-жа Иванчева откри изложбата. Г-н Зоран Джуров - кмет на града приветства публиката и покани всички да разгледат изложбата и да се запознаят с творчеството на Боби Мирчев. Откриването на изложбата премина под засилен интерес както от страна на гостите на вечерта, така и от медиите. Присъстваха много ученици и млади хора.

Трети март 1878 година - Освобождението на България

 

 

На този ден с благодарност и признателност отдаваме почит пред паметта на хилядите български опълченци, руски, украински, белоруски, румънски и фински воини, загиналите за свободата на Отечеството ни.

Заповядайте да разгледате изложбата посветена на техния подвиг и саможертва във фоайето на Столична библиотека.

 

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!

   

 

Отбелязваме 143-та годишнина от гибелта на Левски
Отбелязваме 143-та годишнина от гибелта на Левски
Скъпи приятели, 
заповядайте на на партера и на 3 етаж на Столична библиотека, за да разгледате изложбите, с които отбелязваме 143-та годишнина от гибелта на Васил Левски.
Честит Свети Трифон и Свети Валентин!
Честит Свети Трифон и Свети Валентин!

Виното и любовта са наистина необикновена двойка. Свързват ги толкова много неща, че дори и тези, които искат да ги разделят, не могат да измислят поне една смислена причина тази двойка да не остане заедно и вечно влюбена.

Няма любов без вино и няма вино без любов. Нищо друго не опиянява сладко- горчиво като тях, никоя напитка, никое чувство.

Елате да разгледате изложбата за любовта и виното на третия етаж на Столична библиотека.

Изложба "Аз рисувам моят град, моят дом, моята улица"
Изложба

Столична библиотека, Народно читалище "Бели брези 2007" и ЦДГ "Брезичка" организират изложба от детски рисунки на тема: "Аз рисувам моят град, моят дом, моята улица". Изложбата може да бъде разгледана от 4 до 28 февруари 2016 г. от 8:00 ч. до 20:00 ч. в Мраморното фоайе 1 ет. на Столична библиотека.

Школи по изобразително изкуство и керамика гостуват на филиал"Студентски"
Школи по изобразително изкуство и керамика гостуват на филиал

Школите по изобразително изкуство и керамика към Народно читалище "Добри Чинтулов" ще гостува в библиотеката на Филиал "Студентски" на 29.01. от 17:00 часа.  Магдалина Маринчева, завършила живопис, композиция и рисуване в НХА, и Стефания Кесарова, завършила керамика в НХА, са дългогодишни ръководители на школите, печелили много награди и отличия в наши и международни асамблеи. Заповядайте да съпреживеете изкуството на талантливите малки художници.

Изложба "Зима" в Столична библиотека
Изложба
Столична библиотека и  школа "Мода и дизайн" при Столичен център за работа с деца с ръководител Аделина Хаджийска, филиал Лозенец,  ви канят на откриването на изложба "Зима" на 27.01.2016 г. от 17:00 ч. в Детско-юношеския отдел.
Изложба по случай Световния ден на религиите
Изложба по случай Световния ден на религиите
Заповядайте да се запознаете с историята и разпространението на религиите по света в направление "Обслужване" на ет. 3 на Столична библиотека по случай Световния ден на религиите.
Коледна изложба в Столична библиотека
Коледна изложба в Столична библиотека
Заповядайте на партера в Столична библиотека, където можете да разгледате Коледната ни изложба.

В нея са представени книги от фонда на коледна тематика - художествена литература, кулинарни рецепти, подходящи за предстоящите празници, новогодишни поздравителни картички, книги с коледни песни и дарението на православна литература от предаването на БНТ "Вяра и общество".

Фотоизложба, посветена на Деня на Първия президент на Република Казахстан
Фотоизложба, посветена на Деня на Първия президент на Република Казахстан

Столична библиотека  кани своите читатели и гости на столицата на фотоизложба, посветена на Деня на Първия президент на Република Казахстан.
Дата: 30 ноември - 14 декември 2015 година
Откриване - 30 ноември 2015 година в 11.00 часа, зала ,,София”, I етаж
Столична библиотека

Ден на християнското семейство
Ден на християнското семейство

На 21 ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично, а в българския народен календар той е отреден за Ден на християнското семейство. От векове наред дедите ни са вярвали, че домът е свещено място, в което децата научават най-ценните житейски уроци, както и усвояват важни знания за света. В семейството те не само биват възпитавани, но и изграждат своя характер и именно семейната среда е предпоставка за развитие на техните заложби и дарби.

Заповядайте на третия етаж на Столична библиотека, за да разгледате изложбата, посветени на Деня на християнското семейство.

Изложба “Запознанство със социалната дейност”
Изложба “Запознанство със социалната дейност”

Социалната работа обслужва индивида и обществото, като ги улеснява при тяхното взаимодействие. Тя е насочена към подпомагането на хората да получат подходящите социални услуги и помощи, към даването на съвет и закрила, към подпомагането на общности и групи. Социалната работа е обърната към многобройните усложнения между хората и обкръжаващата ги среда. Фундаментални за нея са принципите за човешките права и социална справедливост.

Заповядайте да разгледате изложбата от книги “Запознанство със социалната дейност” в Столична библиотека - трети етаж.

Работно време на изложбата „Картини на известни български художници от колекциите на Столична библиотека“

Скъпи приятели,

изложбата „Картини на известни български художници от колекциите на Столична библиотека“ можете да разгледате и в събота от 10:00 до 15:00 ч. и от понеделник до петък от 10:00 до 18:00 ч. до 12 ноември 2015 г. вкл. Сред картините може да видите творби на Златю Бояджиев, Петър Чуховски, Румен Скорчев, Георги Трифонов, Евгени Кузманов, Ивайло Петров, Христо Кърджилов, Лахаут и др.

Заповядайте!

Копие от една от най-скъпите книги в Деня на бащата в Столична библиотека
Копие от една от най-скъпите книги в Деня на бащата в Столична библиотека

Елате в 11:00 ч. на 14 ноември 2015 г. в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека, за да чуете поетите Марин Бодаков, Йордан Ефтимов и Владимир Левчев.Ще можете да видите копие от една от най-скъпите книги в Столична библиотека. Освен огромната стойност, книгата има и внушителни размери - висока е колкото половин човешки ръст. В България има само четири такива копия.

Изложба по случай финала на „Нарисувай ми слънце”
Изложба по случай финала на „Нарисувай ми слънце”

Детско-юношеският отдел на Столична библиотека отваря врати за финала на осмата лятна провокация към ДЕТСКИТЕ ФАНТАЗИИ – Конкурсът „НАРИСУВАЙ МИ СЛЪНЦЕ”- 2015! За осма поредна година инициативата на списание „Аз съм БЪЛГАРЧЕ” е с фокус към рисувачите на възраст между 6 и 106 години. Има и нов дял – литературният конкурс „Детство мое”. Във виртуалната галерия на сайта: www.bulgarche.еu са показни рисунките от осемте издания. Изложбата на наградените творби ще бъде открита в „Детско-юношеския отдел” на Столична библиотека – пл. „Славейков” № 4а – ет.1 (над партер), на 31 октомври в 13.30 ч. Заповядайте на откриването й!

Изложба във филиал "Люлин" за 87 години Столична библиотека
Изложба във филиал

На 24.10.2015г. се навършват  87 години от създаването на Столична библиотека и 31 години  филиал "Люлин". За да се проследи историята на библиотеката и филиала , библиотекарите подредиха витрина, която предизвика голям интерес у читателите.

19 Октомври - Ден на българския лекар
19 Октомври - Ден на българския лекар

19 октомври се чества като ден на българския лекар от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците свети Йоан Рилски. Според преданието свети Йоан Рилски Чудотворец е извършил много чудеса и именно за това българските лекари са избрали светеца за свой закрилник. На 19 октомври се чества и годишнина от създаването на най-старата съсловна организация в България – Български лекарски съюз. Създаден през 1901 г., той е първият на Балканите и втори в Европа след британския, който слага началото на съсловната дейност на лекарите.

На този ден се връчва отличието "Лекар на годината".

 

Фотоизложба “PHOTO-PHOENIX”
Фотоизложба “PHOTO-PHOENIX”

Фотографска група “PHOTO-PHOENIX” представя авторски фотографии на 35 от участниците си от цяла България. Снимките представляват колективният им опит да предадат усещане и възприятие през обектива чрез форми и цветове, формирани от личната им взаимовръзка и отношение със света. Авторите Александър Сандев, Богдан Стойко, Боян Младенов, Валери Витанов, Валерия Николова, Виолета Георгиева, Владислав Радев, Десислава Игнатова, Димитър Василев, Димитра Лефтерова, Дора Недкова, Жени Давранова, Здравка Златева, Ивелина Савова, Ивелина Златева, Ира Генчева, Калина Серафимова, Красимир Янков, Марина Найденова, Милен Добрев, Найден Бочев, Невена Цветкова, Петър Шипчанов, Сара Калпакчиан, Светла Ангелова, Светослав Стойков, Станислав Косев, Станислав Шутов, Станка Петрова, Стефан Стефанов, Таня Анастасова, Тодор Добрев, Трифон Трифонов, Цвети Станчева и Цецка Караджинова най-учтиво ви канят да станете част от техния свят посредством мигновените им докосвания с цветната магия на фотографията.

Заповядайте на 10.10.2015 г. от 17:00 ч. в зала „София“ на Столична библиотека.

Световен ден на туризма
Световен ден на туризма

Световният ден на туризма се отбелязва на 27 септември от 1980 г. с решение на третата сесия на Генерална асамблея на Световната организация по туризма в Торемолинос, Испания (септември 1979). Годишнина от приемането /1970/ на Устава на организацията. През 2015 г. страна-домакин на Световния ден на туризма е Буркина Фасо.
Мотото на деня за 2015 г. е "Милион туристи, милион възможности".Заповядайте на третия етаж на Столична библиотека.

Изложба от наградени детски рисунки
 Изложба от наградени детски рисунки

Фондация „Малък Зограф” и Столична библиотека организират изложба от наградени детски рисунки от Световния детски конкурс за детска рисунка – Банско.

 

Начало 17.09. 2015 г. от 14:00 часа

Място Мраморно фойе на Столична библиотека  I-ви етаж

 

Изложба за 6 септември – Ден на Съединението на България
Изложба за 6 септември – Ден на Съединението на България

6 септември – Денят на Съединението – е една от бележитите дати в новата  българска история, едно от най-дръзките и най-достойни събития в развитието на българската държава. На 6 септември 1885 година е провъзгласено Съединението на разделените по силата на Берлинския договор Източна Румелия и Княжество България, а през 1998 г. денят е обявявен за официален национален празник.

Съединението определя съдбата на България за векове напред. Съединението е  българско завоевание­ и първата категорична заявка за самостоятелно, равноправно участие на българите в модерната история на Европа. Една мечта на всички българи от деня на Берлинският договор е сбъдната.

 

 

28 август- Ден на 13-те поименни безсмъртни българи
 28 август- Ден на 13-те поименни безсмъртни българи

За първи път денят е отбелязан през 1998 г. Листата на 13-те безсмъртни българи е утвърдена съгласно Решение на Общински съвет на гр. Велики Преслав от 28 януари 2003 г.

Поименните безсмъртни българи са:

Открита бе изложбата „70 години от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки“
Открита бе изложбата „70 години от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки“

В Столична библиотека със съдействието на Столична община бе открита изложбата, посветена на 70-годишнината от атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки. Г-жа Мивако Кибаяши - аташе по културата - прочете специално послание от кмета на гр. Хирошима, посветено на изложбата. Приветствие към присъстващите отправи Н. Пр. г-н Такаши Коидзуми - посланик на Япония в Република България. На изложбата присъстваха д-р Тодор Чобанов - зам.-кмет на София по въпросите на културата и проф. Тодор Танев - министър на образованието. Посетителите имат възможност да разгледат изложбата всеки работен ден от 8:00 до 20:00 ч. до 5 септември 2015 г.

70 години от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки
70 години от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки

Изминаха 70 години от атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки. В тази паметна година за сетен път осезаемо усещаме колко е важно опазването на мира и заедно с това се изпълваме с нова решимост да не допускаме повече войни и да постигнем пълно премахване на ядрените оръжия.

Дни на Световния океан
Дни на Световния океан

Световния океан - това е общото название на непрекъсната водна обвивка на Земята, включваща всички океани и морета. В действителност има само един океан, защото всички океани са свързани и образуват едно голямо водно цяло. Всички заливи и морета също са свързани към всеки океан и се смятат за част от него. Световният океан покрива над 70 процента от повърхността на Земята. Това огромно водно пространство възпроизвежда повечето от кислорода в атмосферата, предоставя ни храна, транспорт и забавление.

На 3 етаж в Столична библиотека може да видите изложбата, с която се отбелязват "Дните на Световния океан". Заповядайте!

20 юли - Международен ден на шахмата
20 юли - Международен ден на шахмата

Международният ден на шахмата се отбелязва от 1966 г. в чест на годишнината от основаването на Международната шахматна федерация (FIDE), която има над 160 страни-членки. ФИДЕ е основана на 24 юли 1924 г. в Париж. През 1989 г. е призната за международна организация, а през 1999 г. и от Международния олимпийски комитет (МОК).

Думата шах има персийски произход и означава император, а мат означава мъртъв. Идеята е: който умъртви противниковия император (цар), той печели играта. Съществуват много легенди за произхода на играта, но най-често за родоначалници се приемат Индия, Персия и Китай в периода около ІІІ-VІ век.

Дни на имунологията
Дни на имунологията

Имунологията е медико-биологична наука, която се занимава с изследвания на различните аспекти на имунните системи на организмите. Тя изучава физическите, химическите и физиологичните характеристики на компонентите на имунната система на клетъчно ниво, които не са обвързани с конкретен орган, а циркулират или се намират в различни тъкани из цялото тяло.

Най-ранното споменаване на концепцията за имунитета датира към 430 година пр.н.е.

Но едва през 19 и 20 век била развита научната теория за него и от тогава датира и клиничната имунология. Това е бързо развиваща се наука. У нас се преподава на студенти от 1994 г. и е основна медицинска специалност.

На 3 етаж в Столична библиотека може да видите изложбата, с която се отбелязват "Дните на имунологията".

Фотоизложба ,,Нашир и надлъж”
Фотоизложба ,,Нашир и надлъж”

От 1 до 17 юли 2015 г. музеят ,,Земята и хората” гостува на Столична библиотека с фотоизложбата ,,Нашир и надлъж”. Тя е дело на българския лекар, фотограф и пътешественик д-р Александър Шинков, посетил десетки екзотични места на планетата. Камерата на д- р Шинков е запечатала спиращи дъха пейзажи от върховете на Хималаите до блатата на Флорида и от Борнео до делтата на Меконг.

Българският народен обичай Еньовден
Българският народен обичай Еньовден

Българският народен обичай Еньовден - традиция и магика, съвременност и космос

 

Еньовден е един от най-важните летни празници в народния календар. Чества се на 24 юни по нов стил, когато по църковен канон е рождението на Св. Йоан Кръстител. В българската традиция Еньовден стои по значение редом с Коледа, Великден и Гергьовден, но от всички тях като че ли той е с най-силно езическо влияние. С него са свързани множество вярвания за слънцето, водата и лечебните растения. Заповядайте на третия етаж!

Изложба на детски рисунки във филиал „Сердика”
Изложба на детски рисунки във филиал „Сердика”

Филиал „Сердика” организира изложба на детски рисунки по случай седмицата на бащата на тема „Татко и аз”. Моля, изпращайте вашите рисунки до 17 юни 2015 на имейла ни filial_serdika@abv.bg или ги донесете във филиала на улица “Сердика” 1.

Изложбата ще бъде открита на 18 юни, а на 20 юни между 9:30 и 14:00 ч. ще има забавления и подаръци за децата. Заповядайте!

Лични вещи и писма на К. Христов в документална изложба
Лични вещи и писма на К. Христов в документална изложба

Елате на 15 юни 2015 г. от 18:00 ч. в Столична библиотека. В документалната експозиция по случай 140 години от рождението на К. Христов Националният литературен музей ще покаже лични вещи (писалка, магнит, няма цигулка и част от сервиз изработен за негов юбилей в Прага), писма и пощенски картички между К. Христов и Ив. Вазов, проф. Михаил Арнаудов, П. П. Славейков, Николай Лилиев, Константин Петканов и др.

Открита е изложба на школата по рисуване "Слънчице"
Открита е изложба на школата по рисуване
На 11 юни 2015 г. беше открита изложба на школата по рисуване "Слънчице". Тя стартира през 1995 г. с ръководител Мими Атанасова в Дом на културата Искър. В нея участват деца от кв. "Дружба" и околностите. Малките художници имат много градски и национални награди и грамоти. Участват в конкурси, благотворителни мероприятия, пленери. Ограничения във възрастта няма. Децата се запознават с различни материали и техники на работа.
Изложба на школа по рисуване "Слънчице"
Изложба на школа по рисуване

На 11.06.2015 г. от 18:30 ч. в ДЮО школа по рисуване "Слънчице" ще открие изложба на своите възпитаници.

"Монохром" от Бурян Томов
Изложбата на Бурян Томов е обединена, смислово и форматно, в няколко цикъла - „Музиканти“,„Пушещи“, „Млади жени“ и  други портрети. Авторът се е насочил към портретната интерпретация. Между графичните експресивни рисунки се открояват декоративни пана, условно наречени пейзажи.
Откриването на изложбата е на 8 юни 2015 г. от 18:30 ч.  в галерия "София" на Столична библиотека. Изложбата може да бъде посетена от 8 до 19 юни 2015 г. 

 

 

Продължава филателната изложба "Христо Ботев"
Продължава филателната изложба

В зала  "София" на Столична библиотека продължава филателната изложба  "Христо Ботев". Тя бе открита на 1 юни 2015 г. при огромен интерес от страна на посетители и гости . На 2 юни - Ден на Ботев и падналите за свободата на България,  изложбата посетиха ученици от столични училища, които с интерес изслушаха увлекателния разказ на инж.  Георги Мъндев - колекционер и организатор на изложбата за експонатите, представени в нея. Изложбата ще бъде отворена всеки ден от понеделник до петък от 10 до 17.30 ч.  Очакваме Ви!

2 юни в Столична библиотека
2 юни в Столична библиотека

Заповядайте на третия етаж в Столична библиотека! За вас сме подготвили изложба, посветена на 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Европейски дни на слънчевата енергия
Европейски дни на слънчевата енергия
Европейските дни на слънчевата енергия се организират за първи път през 2002 г. в Австрия под мотото "Ден на слънцето" с цел насърчаване използването на Слънцето като неограничен източник на възобновяема енергия. През 2015 г. дните са посветени на информационната кампания за слънчевата енергия като неизчерпаем източник на енергия с призив повече хора в страните от Европейския съюз да я използват.
 
Филателна изложба "Христо Ботев"
Филателна изложба

Столична библиотека ви кани на филателна изложба ,,Христо Ботев”, посветена на 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

 

Официалното откриване е на 01 юни 2015 г. от 18:30 ч.

 

Изложбата е отворена за посетители от 01.06. до 05.06.2015 г. в галерия ,,София” на Столична библиотека, I етаж, пл. „Славейков“ 4.

 

Организатори са Георги Мъндев и Столична библиотека.

Изложбата „Българската литература – срещи и диалози със света" продължава
Изложбата „Българската литература – срещи и диалози със света
В мраморното фоайе на І етаж на Столична библиотека продължава изложбата „Българската литература – срещи и диалози със света" за най-значимите имена и събития в многовековния културен диалог между България и света - Иван Богоров, Васил Берон, Иван Вазов, Константин Величков и др.

Заповядайте!

Продължава изложбата "Старославянски шрифтове"
Продължава изложбата
В зала "София" на Столична библиотека продължава изложбата "Старославянски шрифтове" от художника Стоян Зарков.

Заповядайте!

Международни седмици на хомеопатията
Международни седмици на хомеопатията

Хомеопатията (от гръцки όμοιος, хомиос, означаващо подобен и πάθος, патос, болест) е метод от алтернативната медицина, чиито основи са положени през 1796 г. от Самюел Ханеман. В основата му е използването на силно разредена форма на вещество, причиняващо симптомите на съответната болест. Многобройни научни изследвания са установили, че хомеопатичните препарати са неефикасни, а предложените механизми за тяхното действие − неправдоподобни. Научната общност разглежда хомеопатията като измама, Американската медицинска асоциация – като шарлатанство, а предписването на хомеопатични препарати вместо лекарствени средства е критикувано като неетично. 

Денят на Земята
Денят на Земята

Международен ден на Земята отбелязва Направление „Обслужване” с голяма изложба от книги, списания, албуми и справочни издания. Заповядайте на третия етаж, за да разгледате изложбата!

„Камъкът в българската поезия”
„Камъкът в българската поезия”

Националният музей „Земята и хората” гостува на Столична библиотека с изложбата „Камъкът в българската поезия”.

С тази съвместна инициатива ще бъде отбелязан Деня на Земята – 22 април. Той се чества всяка година от над половин милиард души в цял свят и е своеобразно предупреждение към човечеството да е по-внимателно към крехката и уязвима околна среда на планетата.

 

Дата: 22.04.2015 година (вторник) Място: Мраморно фоайе партер

от 11:00 часа

"Книгите и аз"

В навечерието на  23 април - Световният ден на книгата и авторското право, в ДЮО ще бъде подредена изложба на рисунки на деца от столични училища на тема "Книгите и аз".

"От Цветница до Великден"

На 07.04.2015 г. от 18 ч. в Детско-юношеския отдел школата по изобразително изкуство към читалище "Роден край" откри изложба на рисунки от деца на тема: "От Цветница до Великден".

Работно време изложба "Пробуждане"
Работно време изложба

На 8 април 2015 г. /сряда/ благотворителната изложба ,,Пробуждане” ще бъде отворена до 16:00 ч.

Специално за всички, които искат да видят изложбата и да подкрепят фондация ,,Очи на четири лапи”, галерия София ще бъде отворена включително на 09 април 2015 г. /четвъртък/ с удължено работно време от 10:00 ч. до 19:30 ч.

Световен ден на здравето
Световен ден на здравето

„Здравето е състояние на комплексно физическо, психическо, емоционално, интелектуално и социално благополучие, а не само отсъствие на болест или недъг”.

Заповядайте на третия етаж в Столична библиотека, за да разгледате тематичната изложба.

Благотворителната изложба "Пробуждане" продължава
Благотворителната изложба
Скъпи приятели,
Елате в Столична библиотека и си купете снимки на кучета, за да подкрепите фондация "Очи на четири лапи" и нейната благородна цел - подпомагане на слепите хора.
Откриване изложба на пясъчни рисунки
Откриване изложба на пясъчни рисунки

По повод Деня на детската книга Столична библиотека организира изложба на пясъчни рисунки. Изложбата на учениците от гр. Попово бе открита днес на 1 април. Демонстрация на рисуване с пясък, съчетан с уъркшоп, ще има на 3 април от 16:00 ч. пред библиотеката. Ако времето е дъждовно, демонстрацията ще се състои в Детския отдел на библиотеката.  

Изложба за Апитерапията

Заповядайте на третия етаж в Столична библиотека, за да разгледате тематичната изложба за Апитерапията.

Отглеждането на пчелите и чудотворното въздействие на пчелните продукти върху човешкия организъм е съществена част от стремежа на всеки човек към здравословен и природосъобразен начин на живот.

Изложба на пясъчни рисунки
Изложба на пясъчни рисунки

По повод Деня на детската книга Столична библиотека организира изложба на пясъчни рисунки. Изложбата на учениците от гр. Попово ще бъде позиционирана на 31 март. А откриването й с демонстрация на рисуване с пясък ще бъде на 3 април от 16:00 ч. пред библиотеката. Ако времето е дъждовно демонстрацията ще се състои в Детския отдел на библиотеката. Учениците от основното училище „Любен Каравелов – Попово” ще се запознаят с възможностите на различните отдели на Столична библиотека, ще посетят дигиталния и информационния център, отдел изкуство, отдел обслужване, краезнание, чуждоезиковите читални, книгохранение.

Благотворителна изложба "Пробуждане"
Благотворителна изложба

Заповядайте на Благотворителната изложба "Пробуждане" със съорганизатор Столична библиотека на 30 март 2015 г. от 17:30 ч. в зала "София".

Ако обичате кучетата и искате да подкрепите слепите хора, елате и си купете от снимките.

Изложба на възпитаници на гимназия "Алфонс дьо Ламартин"
Изложба на възпитаници на гимназия

На 16 март 2015 г. галерия "София" на Столична библиотека бе сцена на едно изключително събитие - изложбата от живопис, графика и фотографии  на талантливите възпитаници на 9-та ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин" в София. Изложбата е предизвикателство за сетивата, тя създава неповторимо естетическо усещане във всеки посетител. Експозицията е отворена всеки делничен ден до 25 март 2015 г. от 9:30 ч. до 17:00 ч. 

Изложба посветена на Яна Язова
Изложба посветена на Яна Язова

Дата: 09.03.2015г. (понеделник)

Място: галерия ,,София”.Столична библиотека.

Начален час: 17:30 ч.

Тема: Институтът за литература – БАН, Международната фондация „Европейски форум” и Столична библиотека имат удоволствието да ви поканят на изложба, посветена на Яна Язова и представяне на сборника с научни изследвания от националната конференция „100 години от рождението на Яна Язова” „И пак напред сама аз тръгвам”.

Изложба на детски рисунки ,,DRUJBA ART”
Изложба на детски рисунки ,,DRUJBA ART”

В Столична библитека ще бъде открита изложба на детски рисунки от конкурса ,,DRUJBA ART”, организиран от частно основно училище ,,Дружба”. Участниците са на възраст от 4-12 години.

Заповядайте на 04.03.2015 г. (сряда) в Мраморно фоайе — партер от 17:00 ч.

Изложба на детски творби от 99 ЦДГ ,,Брезичка”
Изложба на детски творби от 99 ЦДГ ,,Брезичка”

Изложба с пъстри детски рисунки, посветени на София бе открита на 11 февруари 2015 г. от 17:30 ч. в Мраморното фоайе - партер на Столична библиотека. Събитието ще бъде съпътствано с детски изпълнения.

 

Малките творци са от 99 ЦДГ ,,Брезичка” - град София и са отличени от НЧ ,,Бели брези”.

 

Изложбата може да бъде разгледана до 25 февруари 2015 г.

Европейски ден за защита на личните данни в "Обслужване"
Европейски ден за защита на личните данни в

Направление „Обслужване” инициира изложба, посветена на

28 януари -  Европейски ден за защита на личните данни

 

Защитата на личните данни са естествен и очакван отговор на съвременните предизвикателства като развитието на информационните технологии, които отвориха врати за появата на информационното общество и глобалния бизнес.

Истинското предизвикателство обаче си остава опазването на човешкото достойнство и личната неприкосновеност.

 

Момчето-художник
Момчето-художник

На 1 ноември 2014 г. от 11 ч. в Американския център на Столична библиотека ще бъде открита изложба на един изключително интересен млад художник.

„Аз съм Николай, момчето-художник, което продава картините си, за да стане учител по рисуване. Сирак съм”.

Това е визитката на 28-годишния Николай Славчев от Белоградчик. Има талант да рисува и го прави, а за да сбъдне мечтата си трябва да учи, но няма пари.

Отрасъл е в Дома за деца и юноши "Надежда" в гр. Белоградчик. Животът му е труден, както сам описва той. Рисува и продава картини, за да преживее.

Заповядайте на откриването на изложбата на Николай!

Изложба "Четирите годишни времена"
Изложба

Заповядайте на 1 декември 2014 ч. от 16.30 ч. на изложбата от рисунки на хора с увреждания в Американския център на Столична библиотека.