Кампании
Национална кампания „Читател на годината“
Национална кампания „Читател на годината“

Мария Габриел и Столична библиотека връчват наградите на регионалните библиотеки

 

Приключи националната кампания „Читател на годината“, организирана за втора поредна година от Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата, и Столична библиотека с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация. Нейната основна цел бе да насърчи четенето сред всички възрасти, тъй като според изследванията, всеки пети сред 15-годишните европейци не умее да чете, както и много от възрастните граждани в Европа. Държавите от ЕС си поставиха за цел до 2020 г. делът на гражданите, имащи затруднения с четенето, да бъде намален от 20 % на по-малко от 15 %.

В кампанията се включиха регионалните библиотеки в страната, всяка от които излъчи своя читател, заел най-голям брой книги през 2016 г. Наградата за всички, отличени с приза, е посещение на Европейския парламент в Брюксел, осигурено от Мария Габриел.

Тържествената церемония за връчване на престижната награда на победителите ще се проведе на 21 януари 2017 г. от 12:00 ч. в Столична библиотека (залата на Американския център) на пл. „Славейков“ – 4 А.

Започва кампанията "Опознай традициите, за да обикнеш народа си!"
Започва кампанията
Столична библиотека информира читателите и приятелите си, че Столична община подкрепя фондонабиращата кампания  "Опознай традициите, за да обикнеш народа си!" на ИЕФЕМ - БАН, която има за цел да бъдат събрани средства за ремонт и оборудване на постоянно действащ модерен Образователен център на Националния етнографски музей.
Открит е дарителски DMS номер, чрез който всеки може да подкрепи създаването на Образователния център с 1 лев, като изпрати SMS на номер 17 777 с текст „DMS MUZEY”. Необходими са 100 000 лева за ремонт на три от залите в сградата на музея и закупуване на оборудване – грънчарско колело и пещ, фурна за изпичане на обредни хлябове и ястия, тъкачен стан, мултимедия, интерактивни табла и други нужни пособия. Кампанията включва детски етнографски ателиета и семинари за традиционните български празници.
Повече информация за инициативите може да бъде намерена на Фейсбук страницата на ИЕФЕМ: https://www.facebook.com/iefem.
Коледни и новогоднишни празници в Столична библиотека
Коледни и новогоднишни празници в Столична библиотека

Драги читатели, съграждани и гости на столицата моля заповядайте на нашите събития по повод Коледа и Нова година:

 

Детска арт работилница „Снежен човек“

Тази събота /10.12./ от 11.00 часа малчуганите от района ще имат възможността да слушат зимни и коледни приказки, след което да се включат в арт работилницата на Филиал „Студентски“. Куклената актриса Таня Гигова ще им покаже как да си сътворят снежни човеци от пластмасови чинии. Скъпи деца и родители, не пропускайте възможността да се позабавлявате при нас!

 

Роман Кисьов е ноемврийският поет на месеца в Столична библиотека
Роман Кисьов е ноемврийският поет на месеца в Столична библиотека

Поет, художник, преводач, самият превеждан и високо ценен зад граница, Роман Кисьов току-що видя да излизат от печат два дебели тома, плод на дългогодишната му любов към поезията – сборникът с избрани негови стихове „Мистичната роза” и антологията на съвременна македонска поезия „Портал към слънцето” в негово съставителство и превод. През месец ноември читателите на Столична библиотека ще могат да се запознаят с авторските и преводните книги на Роман, които са на разположение, изложени във витрини на втория етаж в направление „Обслужване”. А на 29 ноември (вторник) от 18:30 ч. в Литературния клуб на библиотеката (пл. „Славейков” 4) авторът ще представи своето творчество с помощта на музикантите от Арт група „Орфика”. Входът е свободен.

Евродепутатът Мария Габриел и Столична библиотека организират второ издание на националния конкурс „Читател на годината”
Евродепутатът Мария Габриел и Столична библиотека организират второ издание на националния конкурс „Читател на годината”

След успеха на първото издание, Столична библиотека и зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел, с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация, организират за втора поредна година конкурса „Читател на годината“. Целта на конкурса е да насърчи четенето сред всички възрасти и така да допринесе за изграждането на читателски навици.  

 

В инициативата ще се включат отново всички регионални библиотеки в страната, които имат централна роля за подобряване на уменията за четене. Библиотеките не са просто хранилище, а формират знания и култура, разпространяват ценности и улесняват междукултурния диалог.

 

По регламент, всяка една от регионалните библиотеки, участващи в инициативата, ще излъчи измежду своите читатели „Читател на годината 2016” на базата на най-голям брой заети книги през тази година. Наградата за всички отличени с приза е посещение на Европейския парламент в Брюксел, осигурено от евродепутата Мария Габриел.

 

„Държавите от ЕС си поставиха за цел до 2020 г. делът на гражданите, имащи затруднения с четенето, да бъде намален от 20% на по-малко от 15%. Липсата на основни умения за четене и писане излага гражданите на риск от социално изключване, затруднява ги при намирането на работа, понижава жизнения им стандарт. Стремежът ни е този конкурс да допринесе за реализирането на идеята за учене през целия живот“, коментира Мария Габриел.

 

Победителите в конкурса ще бъдат наградени на тържествена церемония в столицата в началото на 2017-та година.

 

Седмицата на бащата в Столична библиотека
Седмицата на бащата в Столична библиотека

Столична библиотека и Фондация Лале ви канят да отбележим заедно Седмицата на бащата.

От 07.11.2016 до 12.11.2016 г. в Детския отдел на Столична библиотека можете да разгледате изложбата от плакати на Националната кампания “Да бъдеш баща”.

Каним всички татковци (или други важни за децата мъже) и деца през цялата Седмица на бащата под наслов "Ела с татко в библиотеката" да четат и рисуват. Всички мъже и деца ще получат безплатни едногодишни читателски карти.

На 12.11.2016 г. в “Часът на приказката” ще гостува писателят Йордан Ефтимов, който заедно с други бащи ще чете приказки. Можете да го направите и вие.

Линк към събитието на сайта на Фондация "Лале": http://www.tulipfoundation.net/news/mc_fw_11_2016-486/#sthash.HVE5MiX8.dpbs

Забавно програмиране @ Вашата библиотека в Европейската седмица на програмирането
Забавно програмиране @ Вашата библиотека  в Европейската седмица на програмирането

Забавно програмиране @ Вашата библиотека в Европейската седмица на програмирането

 

От 15 до 23 октомври 2016 г., в страните от Европейския съюз, за четвърта поредна година, ще се проведе Европейска седмица на програмирането http://codeweek.eu/.

Столичната библиотека, като вече традиционно място за развитие на дигитални умения извън формалното образование, ще участва в инициативата с поредица от безплатни занимания за деца и ученици.

Заниманията включват елементарно програмиране и управление на роботи Finch http://finchrobot.com/ с програмния език Snap.

Библиотеката разполага с 5 робота, осигурени от Посолството на САЩ в България.

Предстои в Американския център да бъдат организирани регулярни занимания за различни възрастови групи. Обмисля се и възможност роботите да се предоставят за заемане и временно ползване от учители по математика и програмиране.

Обученията в рамките на Европейската седмица на програмирането се организират от Американския център на Столичната библиотека, както следва:

27-ми Дни на японската култура в България
27-ми Дни на японската култура в България

В рамките на Дните на японската култура в България посолството на Япония в Република България, Школа по икебана към Сдружение ,,Сога" и  Българският хайку съюз организират в Столична библиотека следните културни събития:

Часът на приказката се завръща
Часът на приказката се завръща

Скъпи деца, уважаеми родители “Часът на приказката” стартира отново за вас в Столична библиотека. Тук можете да следите за инициативите, които съпътстват тази кампания.

Седмица на грамотността в Столична Библиотека
Седмица на грамотността в Столична Библиотека

През седмицата 10-15 октомври 2016 г. в Столична Библиотека ще гостуват ученици от столични училища. Срещите са част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.  В посочения период в Детско-юношеския отдел на Столична Библиотека се предвиждат следните дейности:

 

“Коя е любимата ти книга?” – четем откъси от любими книги

 

“Най-добър…” – състезание за най-добър четец и разказвач

 

Библиотечен урок на тема “Роалд Дал и неговите герои”

 

Викторина “Познавате ли тези герои?”

 

“Четем заедно” – четене на любими книги, рисуване на герои и изложба на детски рисунки

 

Стартира нова инициатива „Поет на месеца в Столична библиотека”
Стартира нова инициатива „Поет на месеца в Столична библиотека”

Първият автор, който представяме, е Аксиния Михайлова, носител на най-престижната годишна награда за поезия във Франция „Гийом Аполинер“. Читателите на библиотеката ще могат да се запознаят с авторските й книги, както и с преводите й на френска, литовска и латвийска поезия, които са на разположение, изложени във витрини на втория етаж в отдел „Обслужване”.

На 19 октомври 2016 г. от 18.30 ч. Аксиния ще гостува в Клуба на Столична библиотека, където ще чете свои стихове, а изтъкнати критици ще говорят за творчеството й. Ще бъде представена също и в предаването „Тик Так” по програма „Хоризонт” на БНР.

Повече информация за поетесата в категория Събития.

Представяне на книги и автори
„София – град на книгата, четенето и грамотността”
„София – град на книгата, четенето и грамотността”

137 години от обявяването на София за столица

 

През април, месеца на детската книга и авторското право и по случай 137 години от обявяването на София за столица на България, Столична библиотека с подкрепата на Столична община и Регионален инспекторат по образованието - София - град стартира кампанията „София - град на книгите, четенето и грамотността”. Тя се провежда в подкрепа на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.

Столична библиотека съхранява уникалната книжовна памет на София и разполага с модерни технологии за достъп до световното книжно богатство.

През м. април предлагаме на учениците от столичните училища:

Срещи със съвременни български автори в Детския отдел на библиотеката (в стая на приказките и тийнейджърския кът) и/или в училищата

Участие в инициативите на литературния клуб на СБ „Благодатният четвъртък” и клуб „Летящо прасе“

Провеждане на уроци по литература сред редките и ценни колекции на библиотеката /книгите с автографи на големите български писатели и поети

Уроци по история - запознаване с личните архиви на видни историци, общественици, с личната библиотека на Константин Стоилов

Ателиета и артпрояви в отдел „Изкуство”

Уроци по родолюбие в сектора с документалния архив за историята на София

Работилници за обучение за достъп до дигитализирани библиотечни документи и по сканиране в Центъра за дигитализация .

Началото на кампанията е на 1 април /петък/ 2016 г., от 11:00 часа по случай 3 април – 137 години от обявяването на София за столица на България пред Столична библиотека, пл. "Славейков" № 4.

Библиотекар за един ден
Библиотекар за един ден

Уважаеми читатели и приятели,

За втора поредна година направление „Обслужване” при Столична библиотека ви кани да влезете в ролята на „Библиотекар за един ден” по повод 11 май – професионалния празник на българския библиотекар. След успеха на кампанията през 2015 г. и поради големия интерес към инициативата, тази година ще бъдат обособени две възрастови групи – до 15 години и от 15 до 25 години.

Условия за участие:

Необходимо е да сте на възраст до 25 години;

Заявете своето желание да се включите в инициативата на e-mail sb_obs@abv.bg от 1 до 15 април. Изпратете ни трите си имена, възраст, телефон за връзка и предпочитаната от вас дата за участие в периода 11 – 27 април.

Участниците ще влязат в ролята на библиотекари за един ден – ще обслужват читатели, ще се запознаят и ще работят с онлайн библиотечни каталози, ще извършват справки за търсене на книги и др.

Всички включили се ще получат грамота за участие, безплатна годишна карта за библиотеката, а най-добрите ще бъдат отличени с допълнителна награда.

Очакваме ви!