• Начало
  • Новини
  • Отборът на НГДЕК е победител в първия Шампионат по поезия на софийските училища „Млада метафора“

Отборът на НГДЕК е победител в първия Шампионат по поезия на софийските училища „Млада метафора“

  • 30.06.2022

Финалният двубой на първия Шампионат по поезия на софийските училища „Млада метафора“ се проведе в необичайна за традиционни поетични четения обстановка – на площад „Славейков“ пред Столична библиотека – пред многобройна младежка публика. Финалът премина при оспорвана борба между отборите на НГДЕК и ЧНГ „Ерих Кестнер“. Отличното представяне на участниците затрудни маститото жури в лицето на проф. Михаил Неделчев, Георги Господинов и Иван Ланджев. С малка преднина победи отборът на НГДЕК (10. клас) с треньор Ивана Танушева и участници Марая Миланова, Пресиана Динева, Ема Николова. Втори остана отборът на ЧНГ „Ерих Кестнер“ с участници Денис Белчева, Лили Георгиева, Калоян Димов и треньор Калоян Христов. Носителите на 1-во и 2-ро място получиха – плакет за победителя, картини от Калин Терзийски, парични премии, книги с автографи от членовете на журито, както и издания на библиотеката. Наградите връчиха зам.-кметът на СО Мирослав Боршош и директорът на Столична библиотека г-жа Юлия Цинзова, която като ръководител на проекта „Млада метафора: шампионат по поезия на софийските училища“, финансиран по СП Култура, увери присъстващите, че Шампионатът ще се превърне в традиционна литературна инициатива на младите творци ученици в Библиотеката на София.
Всички отбори, включили се в Шампионата, получиха почетни грамоти за участие и книги за библиотеките на техните училища. Вечерта се изпълни и с музикално настроение с песните на девическия хоров състав към НГДЕК и дуета Ели Раданова и Венци Дреников.
Хубавите стихове на дебютантите и емблематични творби на Георги Господинов и Иван Ланджев в изпълнение на авторите привлякоха и много софиянци да споделят празника на поезията на учениците от софийските училища.

Image Description

Американски център

Read More