Изложби

Документална изложба "Българската литературна класика - знание за всички”

12.09.2016
Документална изложба

На  откриването на новия Дигитален център на Столична библиотека на 14 септември 2016 г. от 13:00 ч. ще бъде представена и документална изложба от фондовете на Столична библиотека, Националния литературен музей и Литературния институт при БАН.

Събитието е част от Дните на европейското културно наследство.

От фондовете на Столична библиотека в изложбата ще бъдат показани „Библия сиреч свещенното писание на Вехтия и Новия завет” издадена в Цариград през 1871 г.,  „Месецослов“ от 1859 г., в който освен чисто календарната част има: статии - „За леточислението или хронологията“ от Мутев, „Пътувание на г. Валша от Цариград в Англия. Пратил П. Р. Славейков“, „Описание на Лясковец“ от И. К.; стихотворения - от С. Филаретов и Н. Катранов и от В. Попович за изгарянето на Търновската библиотека, домакински и други съвети от Д. Константинов и документи за отношенията между цар Калоян и папа Инокентий и „Летопис на Турското царство“ от 1 януари 1859 г.“, „Игиiономiа” от 1846 г., „Евангелие” от 1865 г. преведено от славянски на български от Поп Ненчо, „Изводъ отъ Физика” от Найден Геров от 1849 и много други.

От фондовете на Литературния институт при БАН посетителите ще могат да видят част от архивите на Никола Вапцаров (тефтерчето Bayer със стихове, лична карта, кръщелно свидетелство, отпускно свидетелство от Разложката гимназия, зрелостно свидетелство от Морското училище – Варна и др.), Михалаки Георгиев (лекции по зоология, овощарство, ботаника, тригонометрия, физика, тетрадка по пчеларство и др.) и Христо Смирненски (тетрадка с ранни творби, множество ръкописи на стихотворения, първото издание на „Да бъде ден!“, ръкописи на прозаически текстове, снимки със семейство и приятели и др.).

От фондовете на Националния литературен музей интерес за посетителите представляват рамкирано фотопано на семейство Вазови и орден „Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий”, с който Иван Вазов е удостоен за втория си юбилей през 1920 г., ръкопис на поемата „Кървава песен” и табакера и цигаре на Пенчо Славейков, тетрадка с ръкописите на ранни стихове и дивит на Петко Славейков, парижкият бележник на Елисавета Багряна със записки на френски език, ръкописът на „Сказка за Бретан“ и писмата до нея от Изидор Цанкар,  повестите „Гераците“ и „Земя“ от Елин Пелин с посвещение на Змей Горянин и  разказите „Под манастирската лоза“ от  личната библиотека на Тодор Влайков, личната карта на Николай Лилиев от Народния театър и негови бележници, ученическата книжка и тетрадка на Фани Попова-Мутафова, медал с гълъба на Пикасо „Кафявата тетрадка” със стихотворението „История” на Никола Вапцаров и още много други.

Изложбата може да се разгледа от 14 до 18 септември 2016 г. вкл. в работното време на библиотеката (на 18.09. от 10:00 до 17:00 ч.)

 

«
Всички