Конкурси
Коледа идва във филиал Люлин
Коледа идва във филиал Люлин

В детския отдел на филиал „Люлин“ на Столична библиотека едно коледно дърво се нуждае от помощ. Деца, помогнете му, като направите коледна играчка, за да го украсим с нея!

Очакваме вашите творения до 19 декември 2017 г., а на 21 декември 2017 г. авторите на най-красивите играчки ще получат своите награди в детския отдел.

Очакваме ви!

Ученически конкурс Освобождението на София
Ученически конкурс Освобождението на София

 

УЧEНИЧЕСКИ КОНКУРС  „ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА СОФИЯ”,

ПОСВЕТЕН НА 140 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАДА ОТ ТУРСКО РОБСТВО

 

Организатори: Столичната библиотека,  сдружение „Св. Иван Рилски” с любезното съдействие на РИО София - град

      Формат за участие:

      Писмени текстове: есе, стихове, приказка, очерк, портрет на историческа личност, интервю с потомци, импресия.

      Илюстративен материал: рисунки, проекти за плакат, илюстрация на художествени текстове по темата, карта на похода през Балкана, фотоси, клипове, презентации на драматичните и героични събития, подвигът на Шопските апостоли, паметници на признателност по пътя на ледения преход и последните битки за София.

Участват ученици от всички степени на българското училище в столицата и селища, свързани с битката за София. 

     Примерни теми:

       Щурмът на ледения връх

- Героичният преход през  Балкана от колоните на ген. Гурко в лютата зима.

Забравеният подвиг

- Стотици българи от околните села повеждат руските колони по известни и неизвестни пътеки през Балкана. Проправят път през снежните преспи. Пренасят на части оръдията.

 Консулите в защита на града

      Италианският консул Вито Позитано, френският Луи дьо Марикур и представителят на Австро-Унгария - Йозеф Валхард заявяват, че ще останат в София заедно със семействата си, а опожаряването на града би предизвикало дипломатически скандал. 

      Срещу пламъците. 

Последната нощ 23 срещу 24 декември 1877 г. /3 срещу 4 януари нов стил/ софиянци водят битка с пожарите. Начело е Вито Позитано.

 Шопските апостоли

 Съпротивата на софиянци срещу вековната чужда власт опровергава  столетна заблуда, че те едва ли не със скръстени ръце са чакали свободата. Петима книжари от София обикалят околните села и организират съпротивата срещу башибозушки и черкезки банди, които вилнеят наоколо.

Последната битка за София при с. Саранци

Камбаната на Свободата

Тя посреща освободителите. Тя бие и до днес от най-високия хълм на София.

ХIII Национален Коледен литературен конкурс за есе на тема ,,ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ VS ДЯДО КОЛЕДА”
ХIII Национален Коледен литературен конкурс за есе на тема ,,ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ VS ДЯДО КОЛЕДА”

Столична библиотека и

Народно читалище „Света София 1997"

обявяват

ХIII Национален Коледен литературен конкурс за есе

на тема

,,ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ

VS

ДЯДО КОЛЕДА”

 

В конкурса могат да участват ученици от VII до XII клас. Авторите трябва да изпратят творбите си в запечатан плик, като четливо изпишат върху него личните си данни- три имена, точен адрес, училище, електронен адрес и телефон за връзка. Писмата или есетата, в обем до две машинописни страници, ще се приемат до 20 ноември 2017 г. на адрес: София 1000, пл. Славейков №4, Столична библиотека, ет. I, сектор „Културна и проектна дейност" или на e-mail: k_otdel@mail.bg за конкурса:,,ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ VS ДЯДО КОЛЕДА”.

Конкурс за написване на есе
Конкурс за написване на есе

Върху разказа „Подземно село“ на Канг Кьон-е от „Антология Корейски разкази“, в превод на Яница Иванова и Со Йънг Ким. Регистрациите за участие ще се приемат на email: koreacornerbg@gmail.com или в Корейския кът на Столична библиотека (пл. „Славейков“ № 4, ет.4, ст. 412) до 1 ноември 2017 г. и трябва да включват: три имена, възраст, професия, телефон и email за контакт. След подаване на заявка, всички участници ще получат файл с разказа или могат да ползват книгата в Корейския кът. Есетата трябва да са написани на български език, с обем от 1 до 5 машинописни страници и да са придружени от информацията, която вече е подадена при регистрацията. Есетата се приемат до 19 ноември. В края на ноември ще се проведе тържествена церемония по награждаване на победителите в конкурса.

Есето, спечелило първа награда ще бъде преведено и издадено в Корея.

Откриване на табелата на Корейския кът
Откриване на табелата на Корейския кът

На 15-ти ноември в Столична библиотека ще се състои откриване на табелата на Корейския кът, изработена лично от световноизвестния корейски художник Канг Ик-джунг. И за да превърнем събитието в истински празник, Посолството на Р Корея и Корейския кът обявяват конкурс за най-добра калиграфия. Участниците трябва да изпишат своя любима дума, фраза, изречение или кей поп група на Хангъл във формат А4. Очакваме творбите ви в Корейския кът до 10 ноември. Всички те ще бъдат публикувани във фейсбук страницата на Корейския кът, където с гласуване читателите ще определят победителите. Наградите ще бъдат връчени след церемонията лично от Н. Пр. Шин Бунам, посланик на Р Корея и г-жа Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека.

Желаем ви успех!

„Моите будители“ – Конкурс за рисунка, посветен на 1 ноември
„Моите будители“ – Конкурс за рисунка, посветен на 1 ноември

Детският отдел на Столична библиотека обявява конкурс за рисунка на тема „Моите будители“, посветен на предстоящия Ден на народните будители – 1 ноември. В конкурса мога да участват деца от 5 до 14 години, разделени в две възрастови групи – от 5 до 9 години и от 10 до 14 години. Няма специални изисквания към размера на рисунките и използваните техники.

Авторите трябва да изпратят творбите си в запечатан плик, като четливо изпишат върху него личните си данни – три имена, точен адрес, e-mail и телефон за връзка.

Рисунките ще се приемат до 29 октомври 2017 г. на адрес: София 1000, пл. Славейков №4А, Столична библиотека, Детски отдел за конкурса „Моите будители“.

Конкурс "Моята мечтана ваканция"
Конкурс
Филиал "Сердика" на Столична библиотека обявява конкурс на тема "Моята мечтана ваканция". Очакваме вашите разкази или стихове, рисунки или снимки на нашия email: filial_serdika@abv.bg до 01.09.2017 г. Ще обявим резултатите на 04.09.2017 г. 

Споделете своите думи, рими и визуализирайте своята ваканция. Красиво лято!

"Моята лятна мечта" във филиал „Студентски“

На 25 юли 2017 г. от 17:30 часа филиал Студентски“ на  Столична библиотека ще награди участниците в конкурса за най-добра рисунка на тема „Моята лятна мечта“. Децата рисуваха всяка събота през месец юни и юли във филиала в импровизираната от нас Стая на игрите.

Очакваме участниците, за да разгледат изложбата от авторските рисунки и да получат своите награди!

 

Конкурс "Здравей ваканция“ в детския отдел на филиал на „Люлин“
Конкурс

Детският отдел на филиал „Люлин“ на Столична библиотека обявява конкурс на тема „Здравей ваканция“ за рисунка, есе, приказка и др. Най-интересните творби ще бъдат наградени. Очакваме вашите произведения до 30.08.2017 г. Проявете своето творчество и фантазия. Наградите ще бъдат раздадени на 1 септември 2017 г.

Участвайте активно!

Конкурс в Детския отдел филиал „Люлин“ на тема „Моят домашен любимец“
Конкурс в Детския отдел филиал „Люлин“ на тема „Моят домашен любимец“
Детският отдел на филиал „Люлин“ на Столична библиотека обявява конкурс на тема „Моят домашен любимец“. Творите могат да бъдат изработени от пластелин или глина. Най-атрактивните ще бъдат наградени. Очакваме вашите творения до 30.08.2017 година. Наградите ще бъдат раздадени на 1 септември 2017 г.
 Участвайте активно!
 
Моята лятна мечта във филиал „Студентски“
Моята лятна мечта във филиал „Студентски“

В съботния ден, на 10 юни 2017 г., деца от района се възползваха да посетят филиал „Студентски“ на Столична библиотека и да останат в нашата импровизирана стая на игрите. Децата рисуваха и писаха на тема „Моята лятна мечта“, отгатваха гатанки и четоха своите любими приказки.

В края на месец юни ще бъдат наградени децата с най-добрата рисунка, гатанка или стихче.

 

КОНКУРС ЗА РИСУНКА „НАРИСУВАЙ СВОЯ ЕКОГЕРОЙ“
КОНКУРС ЗА РИСУНКА „НАРИСУВАЙ СВОЯ ЕКОГЕРОЙ“

КОНКУРС ЗА РИСУНКАНАРИСУВАЙ СВОЯ ЕКОГЕРОЙ

за деца от 7 до 12 години

 

 

Правила и условия за участие в конкурса:

 

 1. Конкурсът е част от кампанията „Стара хартия за нова книга“.
 2. Организатори са Книжен център „Гринуич“ и издателство „Ентусиаст“.
 3. Партньори на конкурса са Столична библиотека и ЕКОПАК България АД.
 4. Организаторите стават притежатели на авторските права върху рисунките, изпратени от участниците.
 5. Конкурсът се провежда в срок от: 22 април 2017 г. до 14 май 2017 г. включително.
 6. Конкурсът приключва в 23:59 ч. на 14 май 2017 г., а най-добрите рисунки ще бъдат обявени и наградени на 20 май 2017 г. на специално организирано събитие в Столична библиотека. Победителите ще бъдат обявени и на сайтовете и на фейсбук страниците на Книжен център „Гринуич“ , на издателство „Ентусиаст“ и Столична библиотека.
 7. Право на участие в конкурса имат деца от 7 до 12 години.
Наградени участници в конкурса "Най-красиво Великденско яйце"
Наградени участници в конкурса

В конкурса за "Най-красиво Великденско яйце" във филиал "Люлин" взеха участие много деца, като най-активни отново бяха учениците от втори клас на 140 СУ "Иван Богоров". Те показаха много въображение и творчество. Най-сполучливите творения бяха наградени.

Конкурс за великденско яйце във филиал „Люлин“
Конкурс за великденско яйце във филиал „Люлин“

Детският отдел на филиал „Люлин“ на Столична библиотека обявява конкурс за най-красиво боядисано великденско яйце. Проявете творчество и фантазия. Най-атрактивните ще бъдат наградени. Очакваме Вашите творения до 19.04.2017 година. Наградите ще бъдат раздадени на 21 април 2017 г.

        Участвайте активно!

Конкурс „Първа пролет“ във филиал „Люлин“
Конкурс „Първа пролет“ във филиал „Люлин“

Детският отдел на филиал „Люлин“ на Столична библиотека обявява конкурс за картичка, стихотворение, разказ, играчка на тема „Първа пролет“. Проявете творчество и въображение и донесете своето творение до 20 март 2017 г. във филиала. Най-добрите ще бъдат наградени на 22 март 2017 г.

Очакваме Ви!

Конкурс във филиал „Сердика” „България – това съм аз”
Конкурс във филиал „Сердика” „България – това съм аз”

По традиция филиал „Сердика” на Столична библиотека отбелязва Националния празник на България с конкурс. Тази година темата е „България – това съм аз”. Категориите са три: проза, поезия, изобразително изкуство. Очакваме вашите произведения до 1 март 2017 г. на email: filial_serdika@abv.bg.

 

КОНКУРС „НАЙ-КРАСИВА КОЛЕДНА ИГРАЧКА ЗА ЕЛХА“
КОНКУРС „НАЙ-КРАСИВА КОЛЕДНА ИГРАЧКА ЗА ЕЛХА“

В конкурса могат да участват всякакви видове ръчно изработени от вас Коледни играчки, независимо от използваната техника и материали.

 

Всеки може да участва с неограничен брой произведения. Колкото повече произведения представите, шансовете ви за награда се увеличават.

 

Филиал „Люлин“ на Столична библиотека ще награди най-интересните, уникални и красиви творби.

Очакваме вашите оригинални творения от 1 декември до 16 декември 2016 г. в филиал „Люлин“.

Да създадем заедно неповторима коледна атмосфера и настроение.

От Вас украсата, а от нас на 20 декември 2016 г. наградите!

 

Очакваме ви!

Евродепутатът Мария Габриел и Столична библиотека организират второ издание на националния конкурс „Читател на годината”
Евродепутатът Мария Габриел и Столична библиотека организират второ издание на националния конкурс „Читател на годината”

След успеха на първото издание, Столична библиотека и зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел, с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация, организират за втора поредна година конкурса „Читател на годината“. Целта на конкурса е да насърчи четенето сред всички възрасти и така да допринесе за изграждането на читателски навици.  

 

В инициативата ще се включат отново всички регионални библиотеки в страната, които имат централна роля за подобряване на уменията за четене. Библиотеките не са просто хранилище, а формират знания и култура, разпространяват ценности и улесняват междукултурния диалог.

 

По регламент, всяка една от регионалните библиотеки, участващи в инициативата, ще излъчи измежду своите читатели „Читател на годината 2016” на базата на най-голям брой заети книги през тази година. Наградата за всички отличени с приза е посещение на Европейския парламент в Брюксел, осигурено от евродепутата Мария Габриел.

 

„Държавите от ЕС си поставиха за цел до 2020 г. делът на гражданите, имащи затруднения с четенето, да бъде намален от 20% на по-малко от 15%. Липсата на основни умения за четене и писане излага гражданите на риск от социално изключване, затруднява ги при намирането на работа, понижава жизнения им стандарт. Стремежът ни е този конкурс да допринесе за реализирането на идеята за учене през целия живот“, коментира Мария Габриел.

 

Победителите в конкурса ще бъдат наградени на тържествена церемония в столицата в началото на 2017-та година.

 

ХII Национален Коледен литературен конкурс за есе на тема „МОЛЪТ – НОВАТА РАБОТИЛНИЦА НА ДЯДО КОЛЕДА?“
ХII Национален Коледен литературен конкурс за есе на тема „МОЛЪТ – НОВАТА РАБОТИЛНИЦА НА ДЯДО КОЛЕДА?“

Столична библиотека
и
Народно читалище „Света София 1997“
обявяват

 

ХII Национален Коледен литературен конкурс за есе

на тема

„МОЛЪТ – НОВАТА РАБОТИЛНИЦА НА ДЯДО КОЛЕДА?“


     В конкурса могат да участват ученици VI до VIII клас. Авторите трябва да изпратят творбите си в запечатан плик, като четливо изпишат върху него личните си данни - три имена, точен адрес, училище, електронен адрес и телефон за връзка. Писмата или есетата, в обем до две машинописни страници, ще се приемат до 20 ноември 2016 г. в сектор „Културна и проектна дейност" на Столична библиотека или да ги изпратят по пощата на адрес:

София 1000, пл. „Славейков“ № 4, Столична библиотека, сектор „Културна и проектна дейност“, за конкурса:

„МОЛЪТ – НОВАТА РАБОТИЛНИЦА НА ДЯДО КОЛЕДА?“


Компетентно жури в състав:
Председател: 
проф. д-р Алберт Бенбасат, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, факултет "Журналистика и масова комуникация“

Членове:

Юлия Спиридонова - номинирана за наградата „Астрид Линдгрен“ 2017

Йовка Иванчева – завеждащ сектор ,,Културна и проектна дейност“ в Столична библиотека

Коледното тържество ще се проведе в Столична библиотека на 7 декември 2016 г., на което на отличените ще бъдат връчени следните награди:


Първа награда - четец за електронни книги + плакет

Втора награда – таблет + плакет
Трета награда – таблет + плакет
Поощрителни награди

Книги и ваучери за книги

За контакти: Сектор „Културна и проектна дейност“

тел. 02/8015914 и 02/8015922

email: k_otdel@mail.bg
г-жа Йовка Иванчева, г-жа Таня Тонева и г-жа Красимира Райнова

„Библиотеката, книгите, четенето”
„Библиотеката, книгите, четенето”

По случай рождения ден на Столична библиотека на 24 октомври 2016 г. във филиал „Сердика” ще празнуваме с вашите думи в проза и стих, рисунки, и снимки на тема „Библиотеката, книгите, четенето”, които вие ще ни подарите.

Очакваме ви през целия ден, а за награда ние ще ви разходим из тайните кътчета на филиала и ще ви предоставим възможност да станете библиотекар поне за 1 час.

Очакваме вашите материали на нашия мейл: filial_serdika@abv.bg или на място във филиал „Сердика” на улица „Сердика” 1 до 23 октомври.

Всички произведения ще бъдат изложени в нашия филиал.

Конкурс на библиотеката в Шанхай
Конкурс на библиотеката в Шанхай

Уважаеми читатели,

Представяме Ви възможност за участие в конкурс за есе и /или снимка под наслов „The 4-th writing and photography contest“ в рамките на програмата „Shanghai get-together 2016“.

Спечелилите първа и втора награда ще бъдат поканени в Шанхай, а спечелилият трета награда ще бъде удостоен със специално изработен подарък.

Правилата и изискванията за конкурса са обявени на сайта:

http://windowofshanghai.library.sh.cn/activities/get_together2016/get_together2016en.html

Във връзка с конкурса Ви напомняме, че читателите на Столична библиотека могат да ползват в англоезичната читалня на четвъртия етаж колекцията от китайски книги и албуми, дарени от Шанхайската библиотека по програмата „Window of Shanghai“.

Столична библиотека е партньор на втората по големина библиотека в Китай.

Конкурс за гатанки във филиал „Студентски“
Конкурс за гатанки във филиал „Студентски“

Филиал „Студентски“ на Столична библиотека обявява конкурс за най-оригинална гатанка, написана от деца от 6 до 14 години. Първите десет автори, спечелили конкурса, ще получат безплатна читателска карта за библиотеката, а на петте с най-добри гатанки ще бъдат подарени и книжки с гатанки и игри. Конкурсът се обявява по повод Деня на детето. Гатанките да се изпращат на e-mail: filial_studentski@abv.bg или да се представят на място в филиал „Студентски“ на библиотеката. Срокът е до 25.05.2016 г., а награждаването ще се извърши на 26 май от 18:00 часа.

Конкурс за есе
Конкурс за есе

Конкурс за есе

Върху разказа „Ключ“ от „Разговор с непознат. Четири разказа“ на Ън Хикьон,

в превод на Яница Иванова и Со Йънг Ким.

 

Регистрациите за участие ще се приемат на email: koreacornerbg@gmail.com или в Корейския кът на Столична библиотека (пл. „Славейков“№ 4, ет. 4, ст. 412) до 12 май 2016 г. и трябва да включват: три имена, възраст, професия, телефон и email за контакт.

Условия за участие:

Авторите да са български граждани.

Есетата трябва да бъдат написани на български език, с обем от 1 до 5 машинописни страници и да са придружени от информацията, която вече е подадена при регистрацията.

Есетата се приемат до 26 май 2016 г.

Конкурс за великденски яйца във филиал "Люлин"
Конкурс за великденски яйца във филиал

Филиал "Люлин" на Столична библиотека  обявява конкурс за изработката на великденски яйца. Призоваваме всички деца, които имат желание и въображение, да се включат към нашето предизвикателство – да направят най-интересното яйце.

Донесете своите изработени яйца в периода до  4 май 2016 г. включително.

На 5 май елате и разгледайте нашата изложба с вашите творения, а най-красивите яйца ще бъдат наградени.

Очакваме ви!

С конкурса „Моето хайку за София” Столична библиотека стартира проекта „Международен хайку форум София”
С конкурса „Моето хайку за София” Столична библиотека стартира проекта „Международен хайку форум София”

Столична библиотека стартира нов проект „Международен хайку форум София“, съфинансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г., Програма 4: „Литература, издателска дейност, оперативна критика, културна периодика и превод“.

Проектът стартира с обявяването на поетичен конкурс „Моето хайку за София”. Всеки български автор може да участва в конкурса като изпрати до 5 хайку на адрес sb_pr@abv.bg в периода от 1 април до 20 май 2016 г. Имената на победителите ще бъдат обявени по време на предстоящия Международен хайку форум София, който ще се проведе от 10 до 12 юни 2016г. в Столична библиотека. Конкурсът се провежда с участието на Хайку клуб София.

Творбите на наградените ще бъдат включени в двуезична (българско-английска) антология с хайку, издадена от Столична библиотека.

Конкурс „Аз съм българин!“
Конкурс „Аз съм българин!“

Напомняме на всички желаещи, че крайният срок на конкурса е 10 април 2016 г. Очакваме вашите есета, фотографии, рисунки, стихове и проза, свързани със 140-годишнината от Априлското въстание. Материалите могат да се изпращат по и-мейл filial_serdika@abv.bg или да се предават лично във филиала на ул. "Сердика" № 1. Без възрастови ограничения! Победителите ще бъдат обявени на 20 април 2016 г. на фейсбук страницата на филиала (Филиал Сердика Столична Библиотека), както и на сайта на библиотеката (www.libsofia.bg).

Удължаваме срока за конкурса на Корейския кът
Удължаваме срока за конкурса на Корейския кът

Уважаеми почитатели на корейската култура,

Удължаваме срока за подаване на материали за конкурса на Корейския кът до 31 март 2016 година. Призовите места ще бъдат пет. Наградите, които ще получат победителите, са: GSM, фоторамка/фотоапарат, таблет, К-поп албум, книга. Всички участници в конкурса ще зарадваме с корейски сувенири.

Посланикът на Република Корея, Н. Пр. Шин Менг-хо и г-жа Юлия Цинзова, директорка на Столична библиотека, ще връчат наградите на церемония по повод една година от създаването на Корейския кът на 5 април 2016 г., от 18:00 ч. 

Желаем ви успех!

Повече информация за конкурса можете да видите: Тук!

Конкурс „Аз съм българин!“
Конкурс „Аз съм българин!“

По случай 140-годишнината от Априлското въстание филиал „Сердика“  на Столична библиотека  организира конкурс „Аз съм българин!“. Очакваме вашите есета, фотографии, рисунки, стихове и проза, посветени на този повратен момент от българската история. Срокът за участие е до 10.04.2016 г. вкл. Материалите могат да се изпращат по и-мейл filial_serdika@abv.bg или да се предават лично във филиала на ул. "Сердика" № 1. Без възрастови ограничения! Победителите ще бъдат обявени на 20 април 2016 г. на фейсбук страницата на филиала (Филиал Сердика Столична Библиотека), както и на сайта на библиотеката (www.libsofia.bg). 

Филиал „Люлин“ обявява конкурс за картичка „Честита първа пролет“
Филиал „Люлин“ обявява конкурс за картичка „Честита първа пролет“

Детският отдел на филиал „Люлин“ към Столична библиотека обявява конкурс за направа на картичка на тема „ЧЕСТИТА ПЪРВА ПРОЛЕТ“. Своите произведения можете да донесете до 15 март 2016 г. Най-добрите ще бъдат наградени. Очакваме ви на 22 март 2016 г. от 11:00 ч ., когато ще бъдат обявени резултатите от конкурса.

Конкурс в Корейския кът на Столична библиотека
Конкурс в Корейския кът на Столична библиотека

През март 2016 година Корейският кът ще отпразнува своя първи рожден ден.
За това време той се превърна в едно от предпочитаните места за почитателите на Корея.

По повод една година от официалното откриване на Корейския кът в Столична библиотека организираме конкурс, в който читателите и всички приятели на корейската култура могат да изпратят свои идеи.

Очакваме Вашите:
Проекти, презентации, видеоклипове, текстове, стихове, песни и рисунки

Конкурс за коледна играчка във филиал „Люлин“
Конкурс за коледна играчка във филиал „Люлин“

Детският отдел на филиал „Люлин“ обявява конкурс за направата на коледна играчка. Краен срок 18.12.2015 г.

Най-добрите ще бъдат наградени на 22.12.2015 г. от 14:00 ч.

 

XI Коледен литературен конкурс
XI Коледен литературен конкурс

Народно читалище "Света София 1997" и "Столична Библиотека"

 

Обявяват

 

XI Коледен литературен конкурс за разказ или есе на тема

"Писмо до Дядо Коледа - За вярата и надеждата с любов"

Конкурс за есе на тема "Доброто"
Конкурс за есе на тема

Международна фондация “Митра” и Детско-юношеският отдел на Столична библиотека

отправят най-любезна ПОКАНА към българските деца

за участие в конкурс за есе на тема "Доброто".

Конкурс "Моята ваканция"
Конкурс

Филиал „Сердика” към Столична библиотека организира своеобразен конкурс сред своите читатели. Темата е „Моята ваканция”. Форматът е свободен – есе, импресия, фоторазказ, дневник на съпреживяването с думите и т.н. и т.н.  До 17 септември може да изпратите своите материали на мейл: filial_serdika@abv.bg или да дойдете лично. Ограничения за възраст няма, всички читатели са добре дошли. Очакваме ви на 19 септември от 11:00ч. Срещите с вас винаги се превръщат в празник. Заповядайте!

 

Конкурс за лого на Литературния клуб "Благодатният четвъртък"

Скъпи приятели!
Столична библиотека обвява конкурс за лого на Литературния клуб "Благодатният четвъртък". Ще се радваме да участвате.
За победителя ще има награда!

Конкурс за есе на тема: „Единствени в Европа, единствени в света“.

Скъпи приятели,
По повод на 1160 г. от създаването на славянската писменост и 1200 г. от рождението на Св. Методий Столична библиотека Детско-юношески отдел и Литературен клуб „Петър Парижков“ обявяват конкурс за есе на тема: „Единствени в Европа, единствени в света“.
Условия на конкурса: Конкурсът за есе е в три категории:
Първа категория – деца от IV до VIII клас
Втора категория – деца от IX до XII клас
Трета категория – участници от 19 до 25 години.

Изисквания за конкурса: Участниците в конкурса трябва да подготвят есе в обем до 3 стандартни страници. В конкурса могат да участват ученици (младежи) от цялата страна. Есето да бъде специално създадено за конкурса и да бъде авторско.
Оформлението и езиковата култура също ще се отчитат в хода на оценителната процедура.
Подписани с три имена, възраст, училище (за първите две категории) и град, есетата да се изпращат до 10 май 2015 г. в doc или docx формат на електронни адреси: duo1@abv.bg или litclubpparijkov@abv.bg
Победителите и в трите категории ще бъда уведомени по електронна поща до 20 май 2015 г.

 

Ангели сред нас
Ангели сред нас

    На 11.12.2014 г.  в Мраморното фоайе на Столична библиотека на специално Коледно тържество бяха връчени наградите на участниците в Десетия юбилеен Коледен конкурс на Столична библиотека и "Народно читалище Света София 1997"  на тема: "АНГЕЛИ СРЕД НАС".  В конкурса участваха 73 деца на възраст от 10 до 14 години от цялата страна.

    Жури в състав:  председател проф. д-р Алберт Бенбасат - преподавател в СУ " Климент Охридски" и  членове:  Димитър Милов - писател, член на СБП и Атанас Капралов - организатор в звено "Срещи и събития" на Столична библиотека, поет, член на СБП, определи следните награди:

 

Конкурс "Коледна играчка за елхата"
Конкурс

Столична библиотека – филиал “Люлин” обявява конкурс

"Коледна играчка за елхата".

Проявете фантазия и сръчност!

Очакваме вашите играчки до 18 декември 2014 г .

Ще има награди за всички участници.

Коледен литературен конкурс за разказ или есе на тема "Ангели сред нас"
Коледен литературен конкурс за разказ или есе на тема

Столична библиотека и Народно читалище “Света София” обявяват Юбилейния Десети

Коледен  литературен  конкурс за  разказ или есе на тема

 "Ангели сред нас"

      В конкурса могат да участват ученици в прогимназиален курс на обучение /4-8 клас/. Авторите трябва да изпратят творбите си в запечатан плик, като четливо изпишат върху него личните си данни /трите имена, точен адрес, училище, електронен адрес и телефон за връзка/. Разказите или есетата, /в обем до две машинописни страници/ ще се приемат до 14 ноември 2014 г. в отдел "Срещи и събития" на Столична библиотека, или могат да се изпратят по пощата на адрес:

 

София - 1000, пл. "Славейков" №4, Столична библиотека, отдел "Срещи и събития",

за конкурса "Ангели сред нас"

 

Компетентно жури в състав:

 

Председател: проф. д-р Алберт Бенбасат , преподавател в СУ-Факултет “Журналистика и масова комуникация”

 

Членове:  Атанас Капралов-поет, член на СБП, организатор културна дейност в отдел “Срещи и събития” на Столична библиотека

Димитър Милев-поет, член на СБП, ще оцени творбите и ще определи победителите. На 11 декември 2014  на Коледното тържество в Столична библиотека, на отличените ще бъдат връчени следните награди:

 

Първа награда - четец за електронни книги

 

Втора награда - таблет

 

Трета награда- таблет/ 7 инча/

 

Поощрителни награди

 

За контакти:  Отдел "Срещи и събития" тел: 02 80 15 914 и  02 80 15 922 и  e mail   k_otdel@abv.bg  г-жа Йовка Иванчева и г-жа Люба Георгиева


 

Срокът за есето "С "Бариерата" срещу бариерите" се удължава
Срокът за есето
Скъпи читатели!
Поради големия интерес крайният срок за есето "С "Бариерата" срещу бариерите" се удължава до 5 ноември 2014 г.
Пишете ни! Пожелаваме ви успех!
Повече информация тук: Линк