Новини
Левски в детските очи
Левски в детските очи

За втора поредна година работилницата по родолюбие, организирана от Къща музей "Васил Левски" - Карлово и Столичната библиотека, посрещна стотици деца от столични училища, които с огромен  интерес  участваха в подготвените от сътрудници в музея викторини, състезания за редене на пъзели, работилници за изработване на картички с лика на Апостола и изображения на родната му къща в Карлово, решаване на кръстословици и прожекция на документални филми. Интересът от страна на медиите също бе огромен и разбираем - нетрадиционните форми за разширяване знанията на децата за личността и делото на Апостола водят до наистина добри резултати и са незаменим помощник на обучението по история в столичните училища.

Библиобусът стигна и до с. Чепинци
Библиобусът стигна и до с. Чепинци

Поредното пътуване на библиобуса на Столична библиотека бе в община Нови Искър. С голям интерес децата от основното училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Чепинци разгледаха мобилната библиотека и всички желаещи получиха безплатни читателски карти. 70 нови читатели си взеха за първи път книжка от библиобуса. Столична библиотека направи и дарение от нови книги на училището.

 

Медиите за нас
Медиите за нас

Националният музей "Васил Левски", гр. Карлово, гостува в Столичната библиотека - "Дума"

 
Васил Левски в детските очи – нетрадиционна проява на музея в Карлово - Информационен център на Министерство на oтбраната
 
Васил Левски в детските очи - нетрадиционна проява на музея в Карлово - АrmymediaBg
 
"Левски в детските очи"Агенция dailypressbg

youtube.com

 

Национален музей „Васил Левски“ гр. Карлово гостува в Столична библиотека - artSofia

 
Прототип от филма "Вчера" представя своя любовна лирика днес - БНР
 
Пепел от пеперуди от Борислав Костов в Столична библиотека на 14 февруари - actualno.com
 
„Пепел от пеперуди. Любовна лирика в слово и цвят“ от Борислав Костов в Столична библиотека - Епицентър
 
„Пепел от пеперуди. Любовна лирика в слово и цвят“ от Борислав Костов в Столична библиотека - ВИЖ НОВИНИТЕ

vijnovinite.com

Поетът Иван Христов представи и остави своя „Любовен речник“ в библиотеката
Поетът Иван Христов представи и остави своя „Любовен речник“ в библиотеката

На 12 февруари 2018 г., в навечерието на празника на влюбените, в Литературния клуб на Столична библиотека бе представена новата стихосбирка на поета, литературовед и музикант Иван Христов - „Любовен речник“. Книгата излиза с марката на издателство Versus и вечерта беше открита от неговия представител Мария Калинова, преподавателка в Софийския университет и поетеса. След нея впечатления за стихосбирката споделиха Светлана Стойчева – литературовед, преподавателка в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” и Елка Димитрова – литературовед от Институт за литература към БАН.

Авторът прочете свои стихове, като на китара му акомпанираше поетът и музикант Петър Чухов, а между стиховете двамата изсвириха няколко композиции от репертоара на етнорок групата „Гологан“, създадена преди 14 години от тях. Събитието завърши с въпроси към Иван Христов и раздаване на автографи. Книга с автограф поетът подари и за фонда на Столична библиотека. На срещата присъстваше и илюстраторът на книгата - поетът и художник Александър Байтошев.

Съботни занимания за деца в Американския център
Съботни занимания за деца в Американския център

За тези, които обичат науката и технологиите, от 10:00 до 11:00 ч., Американският център при Столична библиотека предлага възможност за работа с 3D писалки, запознаване с 3D принтер, елементарно програмиране с роботите Finch, игри-конструктори.

Деца до 9-годишна възраст могат да учат английски с доброволката Кристабел Конта от 11:30 до 12:30 ч. Кристабел е ученичка в Американския колеж.

От 12:30 до 13:30 ч. предлагаме възможност да участвате в Музикален клуб с доброволката Макана Брукс – американка, която учи в България по програмата за обмен на ученици на Американския съвет за международно образование.

Дискусионен клуб за ученици от средна и горна училищна възраст с Лили Глейезер – също участнчка в обменната програма за ученици на Американския съвет, от 12:30 до 14:00 ч.

Участието е безплатно. Повече информация за програмите вижте на уебсайта на Американския център www.acsofia.org

Помощ за домашното по английски език
Помощ за домашното по английски език

Американският център при Столична библиотека предлага нова услуга за ученици. Всеки вторник от 17:00 до 19:00 ч. в Центъра ви очакват Лили Глейезер и Макана Брукс, за да ви помогнат да се подготвите за часовете по английски език в училище. Лили и Макана са американки, които учат в България по програмата за обмен на ученици на Американския съвет за международно образование. Помощта им е доброволна и безплатна. Няма ограничения за възраст. Заповядайте!

Президентът на Република Малта посети Столична библиотека
Президентът на Република Малта посети Столична библиотека
На 6 февруари 2018 г. Президентът на Република Малта госпожа Мари-Луиз Колейро Прека и делегация от министри, ръководството на Агенцията по грамотността и други официални лица посетиха най-голямата публична библиотека в страната - Столична библиотека.
Гостите от Малта бяха посрещнати с хляб и сол от деца в народни носии и се запознаха с дейността на библиотеката и с Дигиталния и Информационния център. Те разгледаха изложбите от оригинални произведения на изобразителното изкуство и от редки и ценни книги от колекциите на библиотеката.
Директорката на Столична библиотека Юлия Цинзова и директорката на детска градина „Брезичка“ обявиха финала на кампанията „Деца даряват на деца“, средствата от която се предоставят за закупуване на дидактични и игрови материали, подпомагащи развитието на деца със специфични образователни потребности.
Президентът на Република Малта госпожа Прека поздрави присъстващите, подари книги за библиотеката и уговори с госпожа Цинзова бъдещи партньорства и съвместни проекти за ролята на грамотността и четенето. Директорката на Столична библиотека подари на президента фототипното издание на„Царството на славяните“ от Мавро Орбини.
На срещата присъстваха едни от най-известните български писатели и интелектуалци.
Тук можете да видите информация на страницата на Президента на Малта за посещението й в Столична библиотека: https://twitter.com/presidentMT/status/960808336051638272
Председателят на Националната агенция по грамотност на Малта се запозна с дейността на Столична библиотека
Председателят на Националната агенция по грамотност на Малта се запозна с дейността на Столична библиотека
На 5 февруари 2018 г., в рамките на официалната визита на президента на Република Малта в Република България, на посещение в Столична библиотека бяха проф. Чарлз Мифсуд, Председател на Националната агенция по грамотност на Малта и г-н Дейвид Мускат, Изпълнителен директор на Агенцията, придружавани от бившия евродепутат г-жа Петя Ставрева.
Гостите представиха дейността на Националната агенция по грамотност на Малта и дариха книги на Столична библиотека.
Директорката на Столична библиотека Юлия Цинзова ги запозна с инициативите на библиотеката, с програмите и проектите й и им показа Дигиталния център, Библиобуса и Детския център. Г-н Михсуд и г-н Мускат разгледаха изложбите от оригинални произведения на изобразителното изкуство и от редки и ценни книги от колекциите на библиотеката.
Работно време на 6 февруари 2018 г.
Работно време на 6 февруари 2018 г.

Уважаеми читатели,

Във връзка с официалното посещение на Президента на Република Малта на 6 февруари 2018 г. (вторник) Столична библиотека (пл. „Славейков“ 4) ще обслужва читатели от 12:00 до 19:45 часа.

Съжаляваме за причиненото неудобство.

Книгата Великите учители на Йото Пацов събра писатели, журналисти, музиканти, артисти и общественици
Книгата Великите учители на Йото Пацов събра писатели, журналисти, музиканти, артисти и общественици

Зала "Надежда" на Столичната библиотека на 1 февруари 2018 г. за поредна вечер събра писатели, журналисти, музиканти, артисти и общественици, обединени от интереса си към новата книга на Йото Пацов "Великите учители". В книгата са включени очерци и популярни притчи за живота на Конфуций, Лао Дзъ, Буда, Кирил и Методий, Петър Дънов, Орфей.  Книгата представиха проф. Атанас Куртев, актрисата Виолета Радинска и Цветана Милчева.