Новини
Коледни декорации във филиал Студентски
Коледни декорации във филиал Студентски

На 8 декември 2018 г. във филиал „Студентски“ на Столична библиотека се проведе арт работилница, посветена на изработването на коледна украса. Децата с радост и ентусиазъм изработиха по няколко коледни топки с красиви декорации, а техен помощник и съветник в декорирането бе куклената актриса Таня Гигова от сдружение „ГлухАРТчета“.

Калин Терзийски беше гост на филиал Люлин
Калин Терзийски беше гост на филиал Люлин

На 5 декември 2018 г. филиал "Люлин" на Столична библиотека събра почитателите на един от най-четените български автори у нас – Калин Терзийски. Той представи последната си книга "Мечката и други разкази". Публиката с интерес слушаше неговата идея, залегнала в сборника, която се изразява в стремежа му да бъде във всяка една минута различен човек и написаното от него да дава усещането, че е написано от различни автори. Тези негови и други екзистенциални мисли провокираха присъстващите да участват в истински и приятелски диалог. Те си закупиха книгата и получиха автограф от автора.

Посланикът на Ирландия посети Столична библиотека
Посланикът на Ирландия посети Столична библиотека

На 4 декември 2018 г. на посещение в Столична библиотека за втори път след встъпването си в длъжност през октомври 2016 г. бе Посланикът на Република Ирландия в България Н.Пр. Майкъл Форбс. Той се срещна с директорката на Библиотеката Юлия Цинзова и предложи посолството на Ирландия да организира светлинно шоу в Библиотеката на София за деня на св. Патрик - Национален празник на Република Ирландия - на 19 март 2019 г. Госпожа Цинзова запозна господин Форбс с големия интерес към ирландската литература и му предостави списък на най-четените ирландски книги. Двамата уговориха съвместното организиране на срещи с писатели и преводачи от двете страни.

Медиите за нас
Медиите за нас

Пишещо училище  - ПоПоТам

ПопоТам.bg

 

Деца даряват на деца: Благотворителен Коледен базар в Столична библиотека - ПоПоТам

ПоПоТам.bg

 

Любомир Илиев – преводач на ноември в Столична библиотека - БНР

 
Любомир Илиев – преводач на месец ноември в Столична библиотека - artSofia
artsofia.bg
 
Любомир Илиев – преводач на м. ноември в Столична библиотека - Novinite.bg
novinite.bg
 
Кметът на София Йорданка Фандъкова получи националната  награда "Яков Крайков" за принос към българската духовност - "Труд"
trud.bg
Ученици от Първо СУ посетиха филиал Сердика
Ученици от Първо СУ посетиха филиал Сердика

На 4 декември 2018 г. ученици от Първо СУ "Пенчо Славейков" бяха на посещение във филиал "Сердика" на Столична библиотека. Младежите бяха част от обучение на тема "Социално предприемачество", проведено в иновационната младежка лаборатория Sofialab. Във филиала те се запознаха с библиотеката и нейните възможности, получиха едногодишни читателски карти и си взеха книги за четене.

Корейският кът гостува на 36 СОУ Максим Горки
Корейският кът гостува на 36 СОУ Максим Горки

На 3-ти декември 2018 г. Корейският кът на Столична библиотека гостува на 36-то СОУ "Максим Горки", където се състоя прожекция на корейско кино. Учители и ученици разгледаха част от колекцията на Корейския кът и получиха информация относно възможностите на библиотеката и инициативите, които организира.

Благодарим за поканата на директорката г-жа Светла Нотева, на г-жа Луиза Накова (зам.-директор), както и на г-жа Ирена Бурмова за активното съдействие.

Мая и концертът на талантите беше представена във филиал Люлин
Мая и концертът на талантите беше представена във филиал Люлин

На 01 декември 2018 г. Зорница Иванова представи дебютната си книга "Мая и концертът на талантите" във филиал "Люлин" на Столична  библиотека. Децата от различни възрасти се запознаха с главната героиня - момиченце от Чикаго, което иска да участва в концерта на талантите, а нейната приятелка - българската фея Розичка - успява да й помогне да повярва в себе си и да преследва мечтите си.

Книгата е получила награда "Южна пролет 2018" за дебют в литературата за деца. Децата чакат с нетърпение втората книга от серията за българската фея Розичка.

Връчени бяха наградите в конкурса за есе 2018
Връчени бяха наградите в конкурса за есе 2018

На 29-ти ноември 2018 г. в 18-то СОУ „Уилям Гладстон“ при огромен интерес и пълна зала се състоя церемонията по връчване на наградите в конкурса за есе върху разказа на Хьон Джин-Гон „Възпитателката Б. и любовните писма“ в превод на доц. Ким Со Йънг и доц. Яница Иванова. Приветствие към всички гости произнесе зам.-директорката на 18-то училище г-жа Десислава Николова. Доц. Я. Иванова запозна присъстващите с творчеството на автора и мястото му в съвременната корейска литература. Организатори на събитието бяха СУ „Св. Климент Охридски“ и Корейският кът на Столична библиотека, които обявиха победителите, а наградите както винаги бяха осигурени от Института за преводна дейност Корея. Журито в състав: проф. Светла Къртева (председател), доц. Ким Со Йънг, доц. Яница Иванова, Титяна Крумова и Боряна Янкова обяви победителите в две възрастови групи. Наградите в групата на учениците връчи доц. Ким со Йънг и подчерта, че тази година изпратените есета достигнаха 70. Проф. Св. Къртева раздаде наградите на възрастните участници, но акцентира върху оригиналността на изпратените творби и прочете имената на най-добрите текстове, които получиха награда. Първите и вторите места получиха смартфон „Самсунг“, на останалите бяха раздадени ваучери за книги. За прекрасното настроение на всички се погрижи нашият специалния гост, г-н Но Сухуан, който изпълни популярната народна песен „Пинари“ и свира на чангу, получавайки възторжените аплодисменти на публиката. Вечерта завърши с корейска традиционна кухня и прекрасния спомен от поредната среща на почитателите на корейската култура. Ученици Първа награда – Цецка Пашовска, Втора награда – Михаела Загорова, Йоан Самарджиев, Трета награда – Вергиния Петрова, Валери Коничева. Възрастни Първа награда Анелия Анастасова, Втора награда – Маргарита Кичукова, Любослава Христова, Трета награда – Алекснадра Зонкова, Тина Белчева.

На победителите – Честито!

Деца изработиха коледни арт пликове за писма
Деца изработиха коледни арт пликове за писма
Филиал "Студентски" на Столична библиотека се изпълни с радостни деца в съботния ден на 24 ноември 2018 г., които с удоволствие взеха участие в организираната арт работилница от филиала и Сдружение "ГлухАРТчета". Малки и големи се забавляваха да изработват своите артистични коледни пликове с писмо до Дядо Коледа. След работилницата всички си избраха книги за четене вкъщи.
Мога да правя само това...
Мога да правя само това...
... каза преводачът на ноември Любомир Илиев. И го прави добре.
На 29.11.2018 г. в Литературния клуб на Столична библиотека преводачът на октомври Иглика Василева и поетът и журналист Марин Бодаков представиха своя колега по твърде нетрадиционен начин. М. Бодаков беше събрал мненията за преводача от негови приятели и колеги, а Л. Илиев трябваше да познае чии са.
Пред многобройните си почитатели Любомир Илиев сподели, че всичко, което е превеждал преди това, е било подготовка за "Фауст".

Всички желаещи получиха като подарък от издателство "Атлантис" последната преведена от Илиев книга "Апостолов" от Сибиле Левичаров, а Столична библиотека - дарение от 20 броя.

Отбелязана бе 99-годишнината от подписването на Ньойския договор
 Отбелязана бе 99-годишнината от подписването на Ньойския договор
На 27 ноември 2018 г. в Столична библиотека бе отбелязана 99-годишнината от подписването на катастрофалния Ньойския договор. Кръглата маса “Ньойският диктат - криминално престъпление срещу истината, справедливостта и човечността“ е съвместна инициатива с Гражданския комитет "Западни покрайнини", КИЦ “Босилеград“ и деятели от Западните покрайнини.
Водещият, проф. Лозан Митев от Гражданския комитет, в презентацията си подчерта, че това  една от най-пагубните спогодби в цялата българска история, според която губим Южна Добруджа, но и Струмишко и Западните покрайнини и 600 хиляди българи остават извън границите. 

Той обрича българите в Западните български покрайнини на асимилация и бавна и мъчителна икономическа и демографска гибел.

Ученици от гр. Гоце Делчев гостуваха в Американския център
Ученици от гр. Гоце Делчев гостуваха в Американския център

На 24 ноември 2018 г. 46 деца от 3-ти, 4-ти и 5-ти клас на 2 ОУ в гр. Гоце Делчев посетиха Американския център на Столична библиотека за занимание във връзка с Деня на благодарността и демонстрация на 3Д принтер. Всяко дете получи за спомен малка 3Д отпечатана фигурка.

Над 500 деца през седмицата на Мечо Пух
Над 500 деца през седмицата на Мечо Пух

През седмицата, посветена на "Мечо Пух", над 500 деца от столичните училища посетиха Детския център на Столична библиотека. Те се забавляваха с историите от книгата, изгледаха презентация и рисуваха своя любим герой. Рисунките им са подредени в изложба в отдела.

Разказвачът на месеца Владимир Зарев чете от Чудовище
Разказвачът на месеца Владимир Зарев чете от Чудовище

На 22 ноември 2018 г. пред многобройна аудитория в Литературния клуб на Столична библиотека разказвачът на месец ноември Владимир Зарев прочете откъси от новия си роман, който предстои да излезе. Той разкри също, че това е роман за старостта и че засега заглавието е „Чудовище“. Проф. Михаил Неделчев, запознат с книгата в ръкопис, сподели свои мисли за него, както и за цялостното творчество на големия наш романист, като набеляза основните теми в произведенията му и посочи причините, поради които той е навярно единственият български писател, който безпроблемно преминава събитията на прехода и промяната през 1989 г. Вечерта завърши с въпроси към Владимир Зарев и дълга опашка за автографи.

Деца творят за Деня на благодарността в Американския център
Деца творят за Деня на благодарността в Американския център

На 23 ноември 2018 г. Американският център на Столична библиотека отново събра ученици от 19 ОУ, които отпразнуваха един от най-хубавите американски празници. И този път децата бяха очаровани от възможността да сътворят красиви предмети като използват както класическите техники за ръчна работа, така и най-съвременните 3Д технологии. Този път наградите бяха спечелени в състезание по български правопис. На тръгване, спазвайки традицията на Деня на благодарността, учениците благодариха за интересното занимание.

Библиобусът на Столична библиотека за първи път в училището в Горни Богров
Библиобусът на Столична библиотека за първи път в училището в Горни Богров
На 22 ноември 2018 г. Библиобусът на Столична библиотека посети 115 ОУ, намиращо се в Горни Богров, район "Кремиковци". Близо 80 ученици от 1 до 4 клас получиха безплатни читателски карти за една година. Те с огромна  радост разгледаха Библиобуса и избраха книги за четене.

Заедно с нас беше и роботчето Финч, с което колегите от Американския център на Столична библиотека демонстрираха пред децата умения по програмиране. Всяко дете получи възможност да изпробва елементарно програмиране.

Корейски език за начинаещи и шиджо
Корейски език за начинаещи и шиджо

На 22-ри ноември 2018 г. в Корейския кът на Столична библиотека се проведе поредният урок по корейски за начинаещи с водеща Николина Кирилова, преподавателка по корейски език. Курсистите упражняваха правилата за произношение и граматичните правила при отделните стилове. Допълнение към урока бяха аудиовизуалните материали, а срещата завърши с четене на класическата корейска поезия шиджо в превод на български.

Директорката на Столична библиотека Юлия Цинзова получи националната награда Яков Крайков за принос към българската духовност
Директорката на Столична библиотека Юлия Цинзова получи националната  награда Яков Крайков за принос към българската духовност

Наградата е учредена от Съюза на печатарската индустрия в България и Университета по библиотекознание и информационни  технологии.  Наградата носи името на първопечатника от София” Яков Крайков – първият български издател, илюстратор, гравьор и шрифтолеяр.

На събитието на 21 ноември 2018 г. присъстваха ректорът на УниБИТ Стоян Денчев и председателят на УС на Съюза на печатарската индустрия в България Красимир Илиев. 

Наградени също са кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на образованието Красимир Вълчев.

Четвъртокласници се учат да работят с 3Д принтер в Американския център
Четвъртокласници се учат да работят с 3Д принтер в Американския център

На 21 ноември 2018 г., ден преди американския празник Ден на благодарността, ученици от 19 ОУ прекараха един незабравим час в Столична библиотека, където научиха интересни факти от историята и културата на САЩ и си направиха ръчна изработка на празничните символи. Но най-интересна част от заниманието отново беше работата с 3Д принтер. Изработените с принтера фигурки бяха спечелени честно от пет ученици в състезание по правопис на английски език.

Въведение Богородично във филиал Сердика
Въведение Богородично във филиал Сердика

На 21.11.2018 г. филиал "Сердика" на Столична библиотека отбеляза Деня на християнското семейство и християнската младеж със създаване на родословно дърво. Всеки разказа какво знае за своите предци. Пожелахме си топло огнище, хубави чувства, любов и разбирателство с близките хора.