Новини
В Корейския кът се проведе презентация за културно-историческото наследство на Корея
В Корейския кът се проведе презентация за културно-историческото наследство на Корея

На 20 юни 2018 г. в Корейския кът на Столична библиотека се състоя презентацията „Кьонгджу - красотата на провинцията“, второ участие на Даниела Цветкова в рамките на инициативата "До Корея и назад". Този път във фокуса бе историческото наследство на древна Корея, архитектурните паметници и много артефакти. Гостите бяха покорени от спокойствието и красотата на провинцията, където хармонично съжителстват минало и настояще.

Арт работилница във филиал Студентски
Арт работилница във филиал Студентски

На 14 юни 2018 г. във филиал „Студентски“ на Столична библиотеката се проведе творческа работилница за изработване на картички. Децата от „Ваканция на отличниците“ с помощта на библиотекарите и на специалисти от район „Студентски“ изработиха арт картички за рождените ден на своите близки и приятели.

Медиите за нас
Медиите за нас
Алек Попов – разказвач на юни в Столична библиотека - Аз чета
 
Алек Попов – разказвач на юни в Столична библиотека - HIGH*VIEW*ART

highviewart.com

 
„Моят роден град София“ в Столична библиотека - iNEWS
 
Столична библиотека представя книгата на Крикор Асланян „Моят роден град София“ - Столица.bg
 
Война на световете в Столична библиотека - Novinite.bg
 
Война на световете в Столична библиотека - artSofia
 
Война на световете в Столична библиотека - SOFIAUTRE.bg

 

 

Столична библиотека спечели наградата Христо Г. Данов
Столична библиотека спечели наградата Христо Г. Данов
Церемонията по награждаването се проведе на 15 юни 2018 г. в Къщата-музей „Христо Г. Данов“ в рамките на литературния фестивал „Пловдив чете“ 2018. Почетен гост на събитието беше министърът на културата Боил Банов.
Столична библиотека спечели статуетката в категория „Библиотеки и библиотечно дело“, която получи нейната директорка Юлия Цинзова. Благодарим още веднъж на всички, които предложиха нашата кандидатура, и на тези, които я подкрепиха!
Журито бе в състав: художникът проф. Кирил Гогов, проф. Светлозар Игов, поетът доц. Пламен Дойнов, поетесата Кристин Димитрова, преводачът и тв водещ Георги Ангелов, Александър Държиков, зам.-кмет на община Пловдив, Марияна Кордова, директор на дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” в Министерство на културата, и д-р Иван Александров, директор на великотърновската библиотека „П. Р. Славейков”.
Наградата "Христо Г. Данов" за принос в българската книжовна култура е учредена през 1999 г. от Министерството на културата, от тогавашния Национален център за книгата и община Пловдив във връзка с провеждането на "Европейски месец на културата".
77 години от подвига на севастополци
77 години от подвига на севастополци

На 18. 06. 2018 г. беше открита фотоизложбата „Безсмъртен град на нашата слава“, организирана от Руския център на Столичната библиотека и със съдействието на „Руски клуб“ гр. София и Клуб „Военни моряци“. На откриването на изложбата, подготвена от „Руски клуб“ гр. София по документални материали и фотографии, любезно предоставени от Държавния музей на героическата отбрана и освобождение на Севастопол, присъстваха членове на клубовете и приятели. Изложбата е вълнуващ разказ за подвига на севастополските защитници през 1941 г. - 1942 г., за възстановяването на града след войната, за паметта и признанието към героите. След откриването в залата на Руския център капитан първи ранг Георги Методиев разказа за продължилата 250 дни защита на града (от 30 октомври 1941 г. до 4 юли 1942 г.) и за освобождението му през 1944 г. от Съветската армия. Г-жа Нона Дикова - председател на „Руски клуб“ гр. София, сподели как е осигурила фотосите за изложбата и за моменти от историята на Кримския полуостров. Спомени за Крим и Севастопол, впечатления от посещението си в някои кримски градове с интересна история споделиха Д. Шипковенски от Сдружение „Български ЮНАК“ и Е. Божилова от Съюза на рускоезичните писатели в България. Емоционалният връх на срещата беше прожекцията на клипа с изпълнението на песента „Легендарен Севастопол“, посветена на празника на Черноморския флот.

Изложбата може да се види до 25 юни 2018 г. на втория етаж в заемната зала на Столична библиотека.

Деца изработват картички в филиал Люлин
Деца изработват картички в филиал Люлин

На 16.06.2018 г. в детския отдел на филиал "Люлин" на Столична библиотека се събраха деца от 5 до 12 години и поставиха началото на поредицата занимания в  хартиената ни работилничка. Децата вложиха много въображение в изработването на картички и се забавляваха. Очакваме ви отново в детския отдел на 30.06.2018 г., 14.07.2018 г. и 30.07.2018 г . от 10:30 часа.

НАГРАДИ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА ЗА ЯРКИ ПОСТИЖЕНИЯ В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА ЗА 2018 г.
НАГРАДИ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА ЗА ЯРКИ ПОСТИЖЕНИЯ В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА ЗА 2018 г.

Дирекция „Култура” на Столична община приема предложения за Наградите за ярки постижения в областта на културата за 2018 г., съгласно Статут на наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата, приет с Решение №344 от 22.06.2017 г. на Столичен общински съвет. Наградите се връчват на тържествена церемония в Деня на София – 17 септември.

 

Предложенията се приемат до 16 юли 2018 г., включително, в областите: Литература; Театър; Музика; Визуално-пластични изкуства; Художествена фотография; Кино; Архитектура, опазване на културното наследство и естетизация на градската среда; Критика и журналистика в областта на културата; Танцово изкуство; Фолклорни сценични изкуства; Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства, както и за Специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура.

 

Могат да бъдат номинирани творци/ творчески колективи за конкретно произведение, създадено, представено и реализирано на територията на град София или художествен факт с траен характер и реален принос за културния живот на града за периода 1 юли 2017 г. – 1 юли 2018 г.

 

Документи се приемат само по електронен път, на имейл: nagradi.so@gmail.com

 

Уругвайският филм Уиски в Испанската читалня
Уругвайският филм Уиски в Испанската читалня

На 14 юни 2018 г. в Испанската читалня на Столичната библиотека се състоя прожекция на уругвайски филм „Уиски“, създаден през 2004 г. и режисиран от Хуан Пабло Ребела и Пабло Стол, копродукция с Аржентина, Германия и Испания. Прожекцията беше осъществена със съдействието на Почетното консулство на Уругвай в България, като с нея се отбелязва годишнина от рождението на уругвайския национален герой Хосе Артигас.

Г-жа Мария Пачкова, журналист и преводач от испански, представи филма на аудиторията и сподели интересни факти, свързани с него.

Игрите преди интернета във филиал Сердика
Игрите преди интернета във филиал Сердика

На 16.06.2018 г. филиал "Сердика" на Столична библиотека отпразнува Деня на бащата с игрите, които събираха децата преди ерата на компютрите. Беше забавно, интересно и понякога смешно. Децата обещаха да запомнят игрите и да ги споделят с приятели.

Бащи и деца заедно празнуват Деня на бащата
Бащи и деца заедно празнуват Деня на бащата

На 15 юни от 12:00 ч. видни писатели и интелектуалци четоха свои текстове до паметника на Йордан Радичков пред Националната художествена галерия по случай Деня на бащата. Четенето, организирано от Столична библиотека и Фондация „Лале“, започна с разказа на самия Радичков  „Баща ми“, прочетен от малкия Ники, който ще бъде 5 клас. След него чухме изказване на проф. Михаил Неделчев, както и стихове от Марин Бодаков, Йордан Ефтимов, Иван Христов и Ангел Игов, който, макар и белетрист, беше подготвил детско стихотворение специално за случая. В събитието спонтанно се включи и друг баща – председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. Михаил Груев, а сред присъстващите бяха и децата от детската занималня „Багаините на Авитохол“.

Ученици оцениха най-новите детско-юношески книги в края на учебната година
Ученици оцениха най-новите детско-юношески книги в края на учебната година

На 14.06.2018 г. в сектор „Обществени, естествени и точни науки“ на Столична библиотека продължиха заниманията с шестокласниците от 6 ОУ „Граф Н. П. Игнатиев“. В последните си часове по български език и литература учениците влязоха в ролята на жури и оценяваха едни от най-новите детско-юношески книги – по заглавие, по корица, по първи изречения, по резюме. Изборът беше интересен и забавен. Имаше и разходка из различните видове речници, енциклопедии и справочници. Младите читатели попълниха знанията и уменията си за използването на справочна литература и получиха безплатни едногодишни читателски карти за Столична библиотека. Очакваме ги отново през новата учебна година.

За ранното кариерно ориентиране при децата във филиал Студентски
За ранното кариерно ориентиране при децата във филиал Студентски

На 14 юни 2018 г. учениците от „Ваканция на отличниците“ посетиха филиал „Студентски“ на Столична библиотека, за да се срещнат с хора от различни професии. На горещия стол „Ранно кариерно ориентиране“ седнаха адвокат, полицай и астроном. Те разискваха с децата положителните и отрицателните страни на професиите, трудностите при работата, важността и реномето на дадената професия и работата като призвание.

Четири лапи във филиал Студентски
Четири лапи във филиал Студентски

На 13 юни 2018 г. децата от „Ваканция на отличниците“ отново бяха във филиал „Студентски“ на Столична библиотека, където гостува международната организация за защита на животните „4 лапи“. Те изнесоха интерактивна презентация за спасителните си центрове по света, за парка в Белица и за неговите обитатели - танцуващите мечки. От фондацията призоваха децата да проявяват повече човечност към животните и да се грижат добре за домашните си любимци.

Столична библиотека е номинирана за наградата Хр. Г. Данов 2018
Столична библиотека е номинирана за наградата Хр. Г. Данов 2018
Националната награда „Христо Г. Данов” за принос в българската книжовна култура е учредена през 1999 г. от Министерството на културата, Национален център за книгата и община Пловдив във връзка с провеждането на „Европейски месец на културата”.
В категорията „Библиотеки и библиотечно дело” е номинирана Столична библиотека.
Благодарим на Университета по библиотекознание и информационни технологии, Столична община  – дирекция „Култура”, Захари Карабашлиев  и Марин Бодаков –национални посланици на библиотеките към ББИА и „Труд медия” ЕООД и Петьо Блъсков, които предложиха нашата кандидатура, и на Асоциация „Българска книга”, СУ „Св. Климент Охридски” – катедра ”Библиотекознание, научна информация и културна политика”, Министерство на образованието  и науката – Регионално управление на образованието София град, Столична община – район „Студентски”, писатели и интелектуалци, издателство „Жанет 45" – госпожа Божана Апостолова и на Института за  литература към БАН, които подкрепиха кандидатурата.

 

 
Умна ваканция
Умна ваканция
Филиал "Сердика" на Столична библиотека продължава съвместната инициатива с Музея за история на София "Ваканция в музея". 
На 13.06.2018 г. събитието беше посветено на занимателни кръстословици-игри, свързани с любими детски книги и приказни герои. Срещата бързо се превърна в забавно и поучително занимание. Очакваме ви отново!
Ученици от 6 ОУ в Столична библиотека
Ученици от 6 ОУ в Столична библиотека

На 13 юни 2018 г., след края на кампанията „На училище в Столична библиотека“, два шести класа от 6 ОУ „Граф Н. П. Игнатиев“ избраха да прекарат учебните си часове по български език и литература в Столична библиотека. В сектор „Обществени, естествени и точни науки“ учениците се запознаха с различните видове речници, справочници и енциклопедии, научиха за възможностите, които им дава справочната литература и как да я използват правилно. Бяха жури в забавен кастинг на книги и получиха подарък – безплатна едногодишна читателска карта за библиотеката.

В Столична библиотека се проведе конференцията Детството – креативност и спонтанност
В Столична библиотека се проведе конференцията Детството – креативност и спонтанност

На 11 юни 2018 г. в Столична библиотека се проведе национална научна конференция, посветена на годишнини от рождението от Дора Габе (130 г.), Елисавета Багряна (125 г.), Калина Малина (120 г.), Никола Фурнаджиев (115 г.) и Лъчезар Станчев (110 г.). Организатори на конференцията бяха Институтът за литература към БАН и Столична библиотека. Конференцията беше по проект “Българската литература за деца – национални и универсални ценности” с ръководител д-р Росица Чернокожева от Института за литература към БАН.

 

Творческо писане във Филиал „Студентски“ Столична библиотека
Творческо писане във Филиал „Студентски“ Столична библиотека

На 12 юни децата от „Ваканция на отличниците“ отново посетиха Филиал Студентски от 13.00ч. до 16.00 ч. На децата им проведохме кратък курс по творческо писане и чрез няколко интерактивни метода и нагледни примери те научиха кое е важно при писането на проза и поезия. Децата получиха задача да си изтеглят листчета с предварително написани думи и с тях да се опитат да напишат своя история.

Среща с автор във Филиал Студентски Столична библиотека, част от Ваканцията на отличниците – 2
Среща с автор във Филиал Студентски Столична библиотека, част от  Ваканцията на отличниците – 2

На 11 юни от 13.00 до 16.00 часа при нас стартира „Ваканцията на отличниците“, съвместна проява между Район Студентски и Филиал Студентски на Столична библиотека.

Децата се срещнаха с младата авторка и нейната дебютна книга „Мая и концертът на талантите“ - Зорница Иванова. Те с огромен интерес и внимание проследиха съдбата на главната героиня, след което техните любопитни въпроси към авторката, се превърнаха в един интересен и неизчерпаем дебат, свързан с темата на книгата.

Библиобусът в Професионалната гимназия по селско стопанство
Библиобусът в Професионалната гимназия по селско стопанство

На 8 юни 2018 година библиобусът гостува в ПГСС , която се намира в Район „Овча купел“. Ръководството на гимназията ни посрещна изключително радушно и с благодарност прие нашата инициатива да запишем безплатно техните ученици за читатели на Столичната библиотека. Ученици и учители станаха част от голямото семейство на библиотеката.