Новини
Тръгна ретро трамваят с книги на Столична библиотека
Тръгна ретро трамваят с книги на Столична библиотека
На 24 май 2017 г. - на връх празника на  на българската просвета и култура и на славянската писменост - в София тръгна ретро трамваят. Кампанията „Пътувай и чети“ на Столична библиотека,  Центъра за градска мобилност и дирекция „Транспорт“ към Столична община беше открита от кмета на СО госпожа Йорданка Фандъкова, която беше сред първите пътници и остави свои книги за споделяне.
През целия ден  ретро трамваят беше пълен и мнозина от пътуващите също споделиха свои книги и взеха от книгите на Столична библиотека. На пунктовете за споделяне също имаше много хора въпреки проливния дъжд. Всички желаещи получиха безплатни едногодишни читателски карти за Столична библиотека, а най-щастливи бяха децата.
С нас на празника бяха писателите Мирела Иванова, Теодора Димова, Марин Бдаков и Илиян Любомиров, които даваха автографи на книгите си.
Ретро трамваят продължава да пътува и на 25 и 26 май и 1 и 2 юни 2017 г.

Всички са добре дошли!

"Приказки за малки и големи" по случай 24 май

Празникът на славянската писменост и култура бе отбелязан в детския отдел на Столична  библиотека на 23 май 2017 г. Първокласниците от ЧОУ "ЕСПА" за първи път влязоха в този храм на мъдростта. Децата бяха поздравени от студентите от Факултета по начална и предучилищна педагогика при СУ със сценарий по пиеси на Валери Петров "Приказки за малки и големи". Студентите от специалност Предучилищна и начална училищна педагогика с художествен ръководител доц. Данка Щерева запознаха бъдещите читатели както с интересни факти от биографията на Валери Петров, така и с неговите детски стихове.

Медиите за нас
Медиите за нас
"Пътувай и чети" в столицата с ретро трамвай - БНР
 
Пътувай и чети - инициатива за книги - BIT 6:10-7:26
bitelevision.com
 
Пътувай и чети: Ретро трамвай-библиотека в София - Днес.бг
 
Разменяме книги на три пункта в София, ретро трамвай става библиотека - OFF News
 
Пускат ретро трамвай библиотека в столицата - News.bg
 
Ретро трамвай-библиотека тръгва в столицата - Би Нюз
 
С трамвай-библиотека и влак на буквите на 24 май - mediapool.bg
 
Библиотеката се мести в ретро трамвай - Монитор
 
Превръщат софийския ретро трамвай в библиотека на 24 май - Pochivka.com
 
„Пътувай и чети“ в ретротрамвай-библиотека в София - Economic.bg

 

Инициативата "Пътувай и чети" - на 24 -ти май с книга в трамвая - тв "Европа"

 
Четете книги докато се возите в ретро трамвай - actualno.com
 
„Пътувай и чети“ в трамвая! - Епицентър
 
"Пътувай и чети" в ретротрамвай - в-к "Дума"
 
Кампания „Пътувай и чети“ - art Sofia
 
Книжните мечти се сбъдват! "Пътувай и чети" с ретро трамвай-библиотека - Успелите
 
Пътувай и чети - EVA
 
ПЪТУВАЙ И ЧЕТИ - София играе
 
Центърът за градска мобилност зове: Пътувай и чети! - Dnes.bg

 

Честит 24 май!

 

Столична библиотека честити Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - този уникален празник - на всички свои колеги, читатели и приятели и им пожелава знание, мъдрост и любов към книгите.

 

Подкрепете кампанията „Пътувай и чети“
Подкрепете кампанията „Пътувай и чети“
Уважаеми издатели и автори!
 
Столична библиотека участва в кампанията  „Пътувай и чети“ съвместно с дирекция „Транспорт“ към Столична община и Центъра за градска мобилност. Целта на кампанията е насърчаване на четенето и грамотността и превръщането на градския транспорт в зона за споделяне на книги.
Кампанията „Пътувай и чети“ ще се проведе на 24, 25 и 26 май и 1 и 2 юни 2017 г. При успех може да има и следващи издания за дни като 15 септември, 1 ноември и т.н. 
Молим при възможност да подкрепите кампанията с ваши издания като дарение, като това ще бъде отбелязано във всички наши изяви по кампанията.
Топка, въже и обръч пред филиал Студентски
Топка, въже и обръч пред филиал Студентски

На 20 май 2017 г. във филиал Студентски на Столична библиотека се проведоха подвижно-занимателни игри за деца. Игрите се проведоха навън пред библиотеката, като децата с ентусиазъм се включиха в различни игри с топка, въже и обръч, водени от Ангел Ангелов.

Бременските градски музиканти
Бременските градски музиканти

На 20 май 2017 г. децата от сдружение “ГлухАРТчета” гостуваха на Детския отдел на Столична библиотека. Те представиха куклената пиеса “Бременските градски музиканти”.

Приключенията на великаните във филиал "Люлин"
Приключенията на великаните във филиал

На 20 2017 г. май в детския отдел на филиал "Люлин" на Столична библиотека отново настъпи денят на приказката. Станалата традиция инициатива има своите редовни участници. Всички слушаха с интерес приключенията на великаните. Децата играха игри, рисуваха на дъската и върху балоните и много се забавляваха.

"Дърво на буквите" във филиал "Сердика"

На 20.05.2017 г. филиал "Сердика" на Столична библиотека  посвети съботния ден на празника на Светите братя Кирил и Методий. Заедно с най-малките си читатели разговаряхме за буквите, азбуката и българския език. Четохме, пяхме, рисувахме и украсихме своето "Дърво на буквите".

Завърши курсът по компютърна грамотност 60+
Завърши курсът по компютърна грамотност 60+

В Столична библиотека завърши поредният курс по компютърна грамотност 60+ за обучение на възрастни граждани на информационни и комуникационни умения с ръководител Пламен Апостолов.