Новини
Поетът на септември Едвин Сугарев чете стихове от 27 свои стихосбирки
Поетът на септември Едвин Сугарев чете стихове от 27 свои стихосбирки

В Деня на София, а също на Вярата, Надеждата и Любовта, в Литературния клуб на Столична библиотека при голям интерес бе открит новият сезон на поредицата „Поет на месеца“. Едвин Сугарев преведе публиката от първите си самиздатски стихосбирки до току-що излязлата „Помни смъртта“, а между стиховете свои мисли за автора и творчеството му споделиха Митко Новков, Владимир Левчев и Силвия Чолева.

В края на вечерта присъстващите имаха възможност да се сдобият с първите бройки от новата книга на Едвин (включена в каталога на Издателство за поезия „Да“) и да получат автограф от него.

Журито избра Столична библиотека
Журито избра Столична библиотека
На 17 септември 2018 г. - Денят на София - Столична библиотека беше отличена с наградата на журито с председател доц. д-р Тодор Чобанов. Столична община връчи своите традиционни награди за ярки постижения в областта на културата за периода 1 юли 2017 г. - 1 юли 2018 г.
Директорката на библиотеката госпожа Юлия Цинзова получи отличието и сподели, че 90 години мисията на Столична библиотека е да събира, съхранява и дигитализира книжовната памет на София.
Членът на Обществения съвет на библиотеката - писателят Георги Господинов - беше удостоен със Специалната награда на София.
Медиите за нас
Медиите за нас
Награди на Столична община за ярки постижения в културата - БНТ
 
Писателят Георги Господинов е удостоен със Специалната награда на София - Нова тв
 
Писателят Георги Господинов получи голямата награда на София - 24 часа
 
Писателят Георги Господинов получи Специалната награда на София за Деня на столицата - Bulphoto

 

Едвин Сугарев - поет на месец септември в Столична библиотека - Културни новини

 
Едвин Сугарев - поет на месец септември в Столична библиотека. Авторско четене и разговор с публиката на 17 септември от 18:30 ч. в Литературния клуб на библиотеката - Новините днес
 
В столичния кв. „Люлин“ ще се проведе “Зелена библиотека“ по повод първия учебен ден - Фокус
 
“Зелена библиотека“ в столичния кв. „Люлин“ за 15 септември - iNEWS
 
„Зелена библиотека“ и библиобус в „Люлин“ за първия учебен ден - artSofia
 
„Зелена библиотека“ и библиобус в „Люлин“ за първия учебен ден - СБЖ
 
"Зелената библиотека" и библиобусът на Столичната библиотека днес са в парка "Люлин" - БТА
 
Столична библиотека и „Споделени книги“ в „Люлин“ - Vratsa guide
 
В парка в „Люлин“ отвориха „Зелена библиотека“ - Presa
 
В парка в "Люлин" отвориха "Зелена библиотека" - BGNEWS
 
Зелена библиотека: Момичетата обичат да четат за принцеси, а момчетата – за животни - BGNES
 
Зелена библиотека: Момичетата обичат да четат за принцеси, а момчетата – за животни - EKIPNEWS.COM
 
Зелена библиотека: Момичетата обичат да четат за принцеси, а момчетата – за животни - novini.dir
novini.dir.bg

 

Корейският кът отбеляза първия учебен ден с детски уъркшоп
Корейският кът отбеляза първия учебен ден с детски уъркшоп
На 14-ти септември 2018 г. Корейският кът към Столична библиотека отбеляза първия учебен ден, като покани деца на иницативата "Корейски народни приказки". Водеща бе Николина Кирилова, преподавателка по корейски език, която прочете някои от най-обичаните корейски народни приказки. Малките гости споделиха какви са поуките, след което нарисуваха героите, които най-много са им допаднали, и гледаха корейска анимация.
Млади хора от фондация Светът на Мария станаха читатели на Столична библиотека
Млади хора от фондация Светът на Мария станаха читатели на Столична библиотека

На 17 септември 2018 г. по покана на фондация „Светът на Мария“ Библиобусът на Столична библиотека посети дневния център към нея, в който се обучават близо 30 млади души са с интелектуални затруднения.

Дневният център е част от фондация „Светът на Мария", в който хората придобиват всекидневни и трудови умения с цел повишаване на качеството на техния живот и лична независимост.

Библиобусът предизвика интерес сред тях и младите хора научиха интересни факти за Столичната библиотека, за нейните фондове и възможности. Те станаха наши читатели и си избраха книгите, които искат да прочетат.

Деца и възрастни четат и рисуват сред природата в парк Люлин
Деца и възрастни четат и рисуват сред природата в парк Люлин

На 15 септември 2018 г. в парк „Люлин“ Столична библиотека съвместно с район „Люлин“ организираха своята лятна инициатива „Зелена библиотека“ по повод предстоящия учебен ден. Много млади семейства от района имаха възможността да участват в идеята "Споделени книги": "Вземи, прочети, върни". Деца и възрастни станаха наши читатели, като се регистрираха в мобилната библиотека. Те получиха своите безплатни читателски карти и си избраха книги от многообразния фонд на Библиобуса.

Директорката на библиотеката, г-жа Юлия Цинзова, взе участие в събитието и представи инициативата пред нашите медийни партньори.

Правила при избор на име в Корея
Правила при избор на име в Корея

На 11-ти септември 2018 г. в Корейския кът на Столична библиотека се проведе първата лекция след лятната пауза. Презенатацията "Именна система в Корея" на Петя Тодорова, четвъртокурсничка от специалност "Южна, Източна и Югоизточна Азия" към СУ "Св. Климент Охридски", запозна с правилата при избор на име. От изчерпателния разказ гостите научиха, че еднаквите имена могат да се окажат пречка пред желаещите да сключат брак, както и че изборът на име зависи от одобрението на властите.

 

Калин Терзийски, светло резедаво и Джим Морисън
Калин Терзийски, светло резедаво и Джим Морисън
Под съпровода на Джим Морисън в препълнения Литературен клуб на Столична библиотека Калин Терзийски представи новите си разкази в светло резедаво, както сам ги определи, на 5 септември 2018 г.
Вечерта премина с много чувство за хумор, стихове и критика на "дивия капитализъм" от страна на писателя, който подчерта, че много обича да се прави на интересен. Текстовете му обаче говорят за задълбоченост и психологизъм. "Живот, по-хубав от всичко - това поезията" - тази мисъл на Калин премина като червена нишка по време на представянето.
Кино разказ за новото начало в Корейския кът
Кино разказ за новото начало в Корейския кът

На 4-ти септември 2018 г. в Корейския кът на Столична библиотека почитателите на Клуб "Корейско кино" гледаха "Nextdoor star", комедия-драма на режисьора Ким Сън-ук от 2017 г. Зрителите се забавляваха на изпълнените с комични ситуации отношения между ученичката Со-юн и нейната известна майка, която крие от света дъщеря си. Но както винаги след много перипетии те заживяват като истинско семейство.
 
Четвъртият сезон на Зелена библиотека завърши успешно в парка Заимов
Четвъртият сезон на Зелена библиотека завърши успешно в парка Заимов

Четвъртият сезон на кампанията „Зелена библиотека" в парковете на София, който продължи почти 2 месеца т.г., завърши в парка „Заимов" при голям интерес. Последното издание беше посетено от над 300 столичани и бяха раздадени 70 безплатни едногодишни читателски карти.

Поетесата Мирела Иванова чете стихове и раздаде автографи на подарени от нея нови стихосбирки. Композиторът Боби Мирчев с неговия детски „музикален влак" забавлява малките посетители, а Таня Гигова от сдружение „ГлухАРТчета" прави сръчно „хартиени сладоледи" с децата.

И този път софиянци дариха много книги за инициативата „Споделени книги" – „Вземи, прочети, върни".

 

 

Творби на Алеко Константинов и уникални пътеписи за Витоша на хижа Алеко
Творби на Алеко Константинов и уникални пътеписи за Витоша на хижа Алеко

На 26 август 2018 г. Столична библиотека участва с кампанията си „Библиотека в планината" за трета поредна година. Събитието беше по повод традиционните честванията, посветени на 123 години от организираното от Алеко Константинов масово изкачване на Черни връх и създаване на организирано туристическо движение в България. Тази година честванията започнаха на 24 август пред морената на Алеко Константинов, където Столична библиотека поднесе своя поклон и цветя на Щастливеца.

На поляната пред хижа „Алеко" огромен интерес сред туристите предизвика изложбата на Столична библиотека „Ехо от планината", с която бяха представени пътните бележки на чуждестранните пътешественици в България от XVI- XVIII в.

Само за няколко часа над 180 души пожелаха да станат безплатно читатели на библиотеката. В планинските четения тази година се включиха поетите Оля Стоянова и Лъчезар Лозанов, които раздаваха книги с автограф. Планинските ни библиотеки бяха обновени с нова литература.

 

Кино адаптация на Червените обувки на Х. Кр. Андерсен в Корейския кът
Кино адаптация на Червените обувки на Х. Кр. Андерсен в Корейския кът

На 22 август 2018 г. в Корейския кът на Столична библитека почитателите на клуб "Корейско кино" гледаха "Червените обувки", който остави зрителите в напрежение до самия край. Смразяващият хорър по мотиви от едноименната приказка на Х. Кр. Андерсен разказа историята за талантливата танцьорка Кейко и отмъстителната Оки, чието съперничество продължава след смъртта, фатално въвличайки нищо неподозиращи майка и малкото й момиченце.

Четене, музика и много забавления в Княжеската градина
Четене, музика и много забавления в Княжеската градина

На 18 август 2018 г. кампанията на Столична библиотека „Зелена библиотека“ продължи в „Княжеската градина“. Повече от 100 посетители имаха възможност да получат безплатни едногодишни читателски карти. Свои стихове чете поетесата Илиана Илиева, а за доброто настроение на малки и големи се погрижи Боби Мирчев със своята китара.

Художникът Христо Кърджилов, ръководител на Детското арт ателие в Столична библиотека, рисува с децата, а доброволци от фондация „Деца на България“ предложиха на малките читатели да участват в забавен „Светофар: книги и четене“.

Част от събитието беше и вече традиционната инициатива „Споделени книги“ – „Вземи, прочети, върни“, в която се включиха много жители на София с ценни дарения от нови заглавия.

Кампанията „Зелена библиотека“ ще продължи в столичните паркове до средата на месец септември, като следващото събитие е в парк „Заимов“ на 25 август.

Поетично усещане във филиал Сердика
Поетично усещане във филиал Сердика

На 17.08.2018 г. във филиал "Сердика" на Столична библиотека се проведе поетична вечер - сетивен експеримент "Усещане". Младата поетеса Екатерина Цветкова сподели своите стихове с гостите и читателите на филиала. Всички те взеха активно участие в поетично - театралната инсталация. Беше зареждащо, беше театрално, беше истинско поетично изживяване.

Работна група по мисловни карти във Филиал Сердика
Работна група по мисловни карти във Филиал Сердика
На 16.08 екип на Фондация “Деца на България” проведохме работна група по мисловни карти и СУОТ анализ във Филиал “Сердика” на Столична библиотека. Заедно говорихме как подобряваме и развиваме екипите и обученията ни по мисловни карти и интегрална интелигентност, в които си партнираме вече три години със Столична библиотека и които провеждаме съвместно и всяка събота, като част от Инициативата “Зелена библиотека”. 

Ето и видео обучение как да работите успешно с шаблоните ни на карти:

3 000 заети книги в първия работен ден
3 000 заети книги в първия работен ден

На 16 август 2018 г. Столична библиотека отново отвори врати за своите читатели.

Въпреки продължаващите ремонтни дейности на пл. „П. Р. Славейков“ само за един ден около 1 800 човека посетиха библиотеката, бяха раздадени 3 000 книги и записани над 100 нови читатели.

Заповядайте и Вие, за да заемете някои от най-новите заглавия от постоянно обновяващите се фондове на Столична библиотека.

Сред книгите и в парка винаги е забавно
Сред книгите и в парка винаги е забавно

С голям успех премина поредното събитие от кампанията „Зелена библиотека“ на „Столична библиотека“. Близо 600 деца и възрастни се включиха в инициативата на 11 август 2018 г. в парка „Света Троица“. Повече от 150 столичани имаха възможност да получат безплатни едногодишни читателски карти, да заемат книги от мобилната библиотека – „Библиобус“, както и да се срещнат с поетите и музиканти Петър Чухов и Иван Христов, които четоха свои стихове и свириха композиции на етнорок групата „Гологан“. За малките палавници беше организирана арт работилница с куклената актриса Таня Гигова от Сдружение „ГлухАРТчета“. Част от събитието бе и продължаващата инициатива „Споделени книги“ – „Вземи, прочети, върни“.

Кампанията „Зелена библиотека“ ще продължи в столичните паркове до средата на месец септември, като следващото събитие е в Княжеската градина на 18 август.

Красиво, цветно и поетично в парк Гео Милев
Красиво, цветно и поетично в парк Гео Милев

На 4 август 2018 г. шатрата на Столична библиотека беше разположена в парк „Гео Милев“. Заедно рисувахме, четохме, танцувахме и пяхме. Асфалтовите рисунки оцветиха парковото пространство. Беше красиво, цветно, поетично.

С нас бяха художничката Елена Доксаки и поетесата Екатерина Цветкова, които заедно с децата рисуваха и рецитираха стихове от Гео Милев и свои произведения.

Доброволци от фондация „Деца на България“ показаха на малките читатели колко е ценна книгата и четенето със забавен „Светофар“.

Бяха показани стари и редки издания на Гео Милев от фондовете на Столична библиотека, които присъстващите имаха възможност да разгледат.

Всеки желаещ си тръгна с безплатна едногодишна читателска карта за библиотеката.

 

Наша малка читателка изпълни песента "Мила моя мамо"

Поклон пред светлата памет на Савелина Савова
Поклон пред светлата памет на Савелина Савова
Екипът на Столична библиотека изразява своя дълбок поклон пред светлата памет на Савелина Савова!

Тя е една от най-обичаните радиоводещи, автор на интервюта с мнозина известни личности, като академик Пламен Карталов, проф. Велислав Минеков, изп. директор на „Галъп“ Първан Симеонов, писателят Георги Гроздев и др.

Носителка е на много награди, сред които през 2016 г. Награда за медийно отразяване на Столична библиотека като редактор и водеща на рубриката „Хоризонт до обед” на програма „Хоризонт” на БНР. 

Тогава Савелина каза:

 

Книги, песни и рисунки в Борисовата градина
Книги, песни и рисунки в Борисовата градина
В последната събота на месец юли 2018 г. "Зелената библиотека на Столична библиотека бе в Борисовата градина - алеята към езерото „Ариана“.
Известните български поети Кристин Димитрова и Марин Бодаков четоха свои стихове. Весело настроение и приятна атмосфера създаде певецът и компрозитор Боби Мирчев със своята китара и стихчета. 
Децата бяха привлечени като с магнит от Арт ателието на художника Христо Кърджилов и рисуваха с удоволствие.
Читалнята бе посетена от над 500 човека, а 220 са новите читатели на Столична библиотека с безплатен едногодишен абонамент.