Изложби
Столична библиотека гостува на Народно читалище „Хармония 1990“ с изложбата „Образът на Апостола в българската и световната литература, и в изобразителното изкуство”
Столична библиотека гостува на Народно читалище  „Хармония 1990“ с изложбата „Образът на Апостола в българската и световната литература, и в изобразителното изкуство”

На 19 февруари 2018 г. по повод 145-годишнината от обесването на Васил Левски, Столична библиотека ще гостува на Народно читалище „Хармония 1990“ със своята изложба „Образът на Апостола в българската и световната литература, и в изобразителното изкуство”.

В постерите, посетителите ще могат да видят историите на създаването на първите паметници на Апостола в София, както и в цялата страна, както и на графичните и живописните му портрети.

 

 

Ивайло Петров, представен като писател и художник
Ивайло Петров, представен като писател и художник

На 19 януари 2018 година се навършват 95 години от рождението на големия български писател Ивайло Петров, известен с едни най-четените книги от българския читател - „Хайка за вълци“ и “Преди да се родя и след това“. Филиал Студентски на Столична библиотека е подбрал както негови книги, така и библиографска информация, известни мисли и част от картините му. Ивайло Петров е по-малко известен на българската публика, като художник, но той има великолепни пастели, акварели, масло и керамични творби - "Гайдарче", "Гъдуларче", "Оплаквачки" и около 20-30 стилизирани фигури. Всеки, който има интерес към творчеството на писателя, ще може да разгледа информационната витрина при нас до 26 януари.

Картини на Елена Доксаки във филиал Сердика
Картини на Елена Доксаки във филиал Сердика

Филиал „Сердика” на Столична библиотека има удоволствието да Ви покани на дебютната изложба на Елена Доксаки. Заповядайте на 11 декември 2017 г. от 18:30 ч. и се насладете на акварелните и маслени платна на един млад талант.
Изложбата може да бъде разгледана до 15 януари 2018 г. Очакваме Ви!

Коледна изложба

На 13 декември 2017 г. от 18.00 ч. в Мраморното фоайе на Столична библиотека ще бъде открита Коледна изложба от рисунки на деца от Школата по изобразително изкуство към Народно читалище "Хармония 1990" с ръководител Юлиан Месса.

.

Столична библиотека гостува с изложба в Регионален исторически музей гр. Добрич
Столична библиотека гостува с изложба в Регионален исторически музей гр. Добрич

На 8 декември 2017 г. от 17.00 ч. в Музей Градски парк „Свети Георги“ –   гр. Добрич ще бъде открита гостуваща изложба от Столична библиотека „Светът преди ММS....или историята на една Коледна картичка“. В навечерието на светлите празници, гражданите и гостите на града ще имат уникалната възможност да се запознаят с историята на пощенските картички и да разгледат колекция от коледни картички, някои от които на повече от 100 години.

Откриване на изложбата - 70 години от рождението на Георги Трифонов
Откриване на изложбата - 70 години от рождението на Георги Трифонов

На 7 декември (четвъртък) 2017 г. от 18.00 ч. в галерия „София“ на Столична библиотека ще бъде открита изложбата „70 години от рождението на Георги Трифонов“ с творби от колекциите на Васко Жеков и д-р Колю Бянов. Изложбата ще бъде отворена за посетители до 20 декември 2017 г. Заповядайте!

 

Фондация Опън спейс открива изложба в Столична библиотека
Фондация Опън спейс открива изложба в Столична библиотека

На 21 ноември (вторник) 2017 г. фондация „Опън спейс“ и Столична библиотека организират изложба по случай приключването на шестмесечната доброволческа служба на двама младежи в Африка от проекта „Изкуство и култура за единство“.

От 18.00 ч. в Мраморно фоайе, партер ще се открие изложбата от рисунки, представящи африканския бит и ежедневие. Автор на рисунките е Шамуса Кагоя – доброволец от Уганда.

Изложбата ще бъде с отворен достъп. Заповядайте!

Десети софийски есенен салон за поезия
Десети софийски есенен салон за поезия

Фондация „Софийски салон за поезия“ и Столична библиотека организират ДЕСЕТИ СОФИЙСКИ ЕСЕНЕН САЛОН ЗА ПОЕЗИЯ. Събитието се провежда всяка година от 2008 г. като мини фестивал за поезия. Стиховете, представени на литературното четене, се поместват в електронни антологии на сайта www.bgpoetrypages.info. За това издание свои стихове са изпратили 46 поети.

Юбилейното десето издание на Есенния салон за поезия ще се проведе на 14 ноември 2017 г., вторник, от 18:00 ч. в Американския център на Столична библиотека, пл. „Славейков“ 4А, съпътствано от изложбата Звуци на есен“ с хайги от Елисавета Шапкарева.

През годините много от четените стихове са получили награди преди или след представянето си в Салона. Той е пряката връзка  с български поети, живеещи в чужбина, Петя Хайнрих, Никита Нанков, Христина Панджаридис, Палми Ранчев и мнозина други.

Непосредствено преди литературното четене от 17:30 ч. във фоайето на партера на Столична библиотека пл. Славейков“ 4 ще бъде открита изложбата „Изписани есенни листа“ от поетите на Софийския салон за поезия в колекцията на Столична библиотека.

 

Непоказвани фотографии на Йордан Радичков в Столична библиотека
Непоказвани фотографии на Йордан Радичков в Столична библиотека

На 15-и ноември 2017 г. от 18.30 ч. в зала „Надежда“ на Столична библиотека ще бъде представен осми том от „Йордан Радичков. Събрани съчинения“, който съдържа в себе си добре забравения му пътепис от Сибир от 1967 година „Неосветените дворове“, както и любопитен разказ за пътуването му до Швеция от 1980 година „Малка северна сага“ - две от най-важните творби в творческия път на писателя. В настоящото издание на том номер осем българският читател за първи път ще се запознае и с бележките на автора, които той си е водил по време на пътуванията.
Представянето на осмия том ще бъде придружено от изложба, експонирана в зала „София“ на Столична библиотека, с непоказани досега фотографии от пътешествието на писателя до една от най-суровите области на Земята. Черно-белите снимки разказват за срещите му с еленовъди, якути, сребърната лисица, снежната пустош и тайгата. Благодарение на фотографа Александър Сертев снимките са възстановени от тежко увредени ленти и сега ще намерят своя нов живот в едноименната изложба „Неосветените дворове“ с подкрепата на Столична библиотека.
Ще бъдат представени и първите издания на творбите на Радичков и книги с посвещения от колекциите на Столична библиотека.
Гостите ще имат специалната възможност да научат повече за двете произведения от разговора с проф. Инна Пелева и проф. Вера Ганчева.
Изложбата ще може да бъде разгледана до 30 ноември 2017 г.

Изложба “Велики българи”
Изложба “Велики българи”

По случай 1 ноември - Денят на народните будители - Столична библиотека ще представи на своите посетители изложба от oригинални произведения на изкуството, част от богатия ѝ фонд.

 

През 2001 г. Столична библиотека получи дарение от 260 оригинални графики и рисунки от съпругата на известния български художник и преподавател в Националната художествена академия проф. Петър Чуховски.

Една година по-късно в библиотеката се реализира и първата изложба с малка част от дарението.

Изложбата, която се експонира в Столична библиотека, е от седем графични отпечатъка изпълнени в техниката на офорта, обединени в цикъла “Велики българи” - „Константин Философ“, „Седмочисленици“, „Черноризец Храбър“, „Поп Богомил“, „Иван Рилски“, „Патриарх Евтимий“, „Паисий“.

 

Петър Чуховски (31.12.1922 -12.02.1995) е роден в село Хотница, Великотърновско. Завършил е графика и илюстрация в Художествената академия при проф. Илия Бешков. Преподава в академията като асистент, доцент и професор. Работи предимно в областта на графиката, рисунката, илюстрацията и оформяне на книги. Автор е на повече от 20 книги по проблемите на изобразителното изкуство, както и монографии за художници

Пипи Дългото чорапче и езиците на Европа
Пипи Дългото чорапче и езиците на Европа

На 28 октомври (събота) 2017 г., 11.00 ч. в Детския отдел на Столична библиотека ще има откриване на изложба „Пипи Дългото чорапче и езиците на Европа“. Изложбата е по проект № EDL_2017_1_BG_2 на ЕК и се организира от Столична библиотека и Генерална дирекция „Писмени преводи“ на Европейската комисия. Събитието включва многоезично литературно четене, драматизация, песни, игри, и други езикови активности за деца, както, и конкурс най-добър костюм и най-добра прическа на герой от книгата.

Линк към  Фейсбук страницата на събитието: https://www.facebook.com

Будителите днес – изложба по повод 1 ноември – Ден на народните будители
Будителите днес – изложба по повод 1 ноември – Ден на народните будители

На 30 октомври (понеделник) 2017 г. от 11.00 ч. в Мраморното фоайе ще се открие изложбата „Будителите днес“, организирана от Столична библиотека и Ученическия парламент на Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“.

Изложбата е част от проекта „Училищния вестник – гласът на младите“ и се представя на гражданите и гостите на град София по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

Изложба „Колекции от личните библиотеки на Константин Стоилов, Кирил Христов, Петко Тихолов, Васил Пундев“
Изложба „Колекции от личните библиотеки на Константин Стоилов, Кирил Христов, Петко Тихолов, Васил Пундев“

Изложбата представя интересни издания от дарителски колекции в Столична библиотека. Включени са 47 подбрани книги от сбирките на Константин Стоилов, Кирил Христов, Васил Пундев и Петко Тихолов – първи издания, библиофилски оформени книги, издания – библиографска рядкост, книги с автографи и посвещения. Даренията, постъпвали през годините в библиотеката, са съхранени във фонд Книжовно наследство. Целта на настоящата изложба е да покаже на широката читателска публика не само част от книжовното богатство на столицата, но и чрез сбирките да се представят личностите на дарителите.

Картини от грамофона
Картини от грамофона

Великите композитори срещат великите художници в изложба от грамофонни плочи

Изложбата „Картини от грамофона” е акцент в събитията, посветени на 89-тия рожден ден на Столична библиотека.

За своя празник библиотеката ще покаже на посетителите си част от богатия си фонд от грамофонни плочи. Колекцията от винилови музикални носители наброява над 9 000 единици и е събирана в продължение на повече от 50 г. Тя съдържа предимно класически произведения от всички музикални жанрове, а също така и популярна музика, джаз и художествено слово от различни епохи, от автори и изпълнители от цял свят.

Витрина във филиал Люлин за рождения ден на Столична библиотека
Витрина във филиал Люлин за рождения ден на Столична библиотека

На 24.10.2017 г. се навършват 89 години от създаването на Столична библиотека . За да се проследи историята на библиотеката , подредихме витрина, с която да провокираме интереса на читателите към нея и филиала.

 

Заповядайте до 27 октомври да се запознаете с показаните заглавия

Изложба по повод 80 години от смъртта на Йордан Йовков
Изложба по повод  80 години от смъртта на Йордан Йовков

На 16 октомври 2017 г. от 17.00 часа, в Мраморното фоайе на Столична библиотека ще бъде открита документалната изложба " Йордан Йовков в снимки и документи от държавните архиви". Изложбата е дело на екип  на Държавна агенция "Архиви"  със съдействието на  Регионален исторически музей Добрич, финансирана е от курортен комплекс "Албена" и е експонирана  за пръв път в Регионален музей Добрич  по повод 135 годишнината от рождението на писателя.  Изложбата ще бъде отворена за посетители всеки ден от 8.00 ч. до 19.30 ч.

Документална изложба на Столична библиотека в Р. Сърбия
Документална изложба на Столична библиотека в Р. Сърбия

На 5 октомври 2017 г.  в Димитровград - Р. Сърбия, за трети път  Столична библиотека  представя документална изложба в рамките на "БАЛКАН ТЕАТЪР ФЕСТ ". Тази година гостуваме с изложбата "Образът на Апостола в българската и световната литература и изобразително изкуство", посветена на 180 годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Изложбата е включена и в календара на националните чествания на Общобългарския комитет "Васил Левски" .  Изложбата бе открита от директора на Дом на културата - Димитровград, г-н Николаица Манов, в присъствието на зам. кмета по култура на Димитровград, общественици и гости.  Изложбата бе представена от Йовка Иванчева - нач. отдел "Културна и проектна дейност" на Столична библиотека, която даде и интервю за местната телевизия.  Официалните лица и гостите споделиха своето задоволство от  утвърдените вече  връзки между  двата културни института и огромното значение  на организираните съвместни културни прояви . Изложбата ще остане в Димитровград - Р. Сърбия до средата на м. ноември и ще бъде част от честванията, посветени на Деня на народните будители - 1 ноември.

5 октомври - Международен ден на учителя във филиал „Студентски“
5 октомври - Международен ден на учителя във филиал „Студентски“

По инициатива на ЮНЕСКО от 1994 г. Международният ден на учителя се чества на
5 октомври. Към настоящия момент тази дата се приема от над 100 държави. Историческите предпоставки за отбелязване на Ден на учителя е състоялата се на 5 октомври 1966 г. в Париж Специална междуправителствена конференция за статута на учителите. В резултат бил подписан документ "Препоръки, касаещи статуса на учителя".
Заповядайте да разгледате тематичната изложба, подготвена за вас във филиал „Студентски“ на Столична библиотека и да си вземете книжка за дома.

Честване на 470 г. от рождението Сервантес
Честване на 470 г. от рождението Сервантес

На 28 септември 2017 г., по случай 470 г. от рождението на великия испански писател Мигел де Сервантес Сааведра (1547-1616), Столична библиотека в парньорство с Институт „Сервантес” представи изложба на книги от Сервантес, както и такива посветени на него и творчеството му, от фонда на двете културни институции. Събитието откриха директорката на Столична библиотека г-жа Юлия Цинзова и  директорът на Институт „Сервантес” Хавиер Валдивиелсо, който заявиха своята готовност за бъдещо ползотворно сътрудничество и още съвместни прояви.

След официалната част гостите на събитието имаха възможност да гледат филма „Las Gallinas de Cervantes” („Кокошките на Сервантес”).

470 г. от рождението на Мигел де Сервантес Сааведра във филиал „Студентски“
470 г. от рождението на Мигел де Сервантес Сааведра във филиал „Студентски“

На 29 септември 2017 г. се навършват 470 г. от рождението на великия испански писател

Мигел де Сервантес Сааведра (Miguel de Cervantes Saavedra) 1547-1616.

Неговият magnum opus „Дон Кихот“, смятан за първия съвременен европейски роман, е класика на западната литература, определяна като един от най-добрите образци на художествената литература. Влиянието на Сервантес върху формирането на испанския език е толкова голямо, че той често е наричан „езикът на Сервантес“ („la lengua de Cervantes“).

Заповядайте да разгледате тематичната изложба, подготвена за вас във филиал „Студентски“ Столична библиотека и да си вземете книжка за дома!

 

1 октомври световен ден на музиката във филиал „Студентски“
1 октомври световен ден на музиката във филиал „Студентски“

Световният ден на музиката има вече над 40-годишна история и се отбелязва по инициатива на ЮНЕСКО в 120 страни. Празникът се провежда за първи път през 1974 г. по решение на Международния съвет по музика към организацията.
Музиката е универсалният език на човечеството.
Освен на музиката, 1 октомври е ден за борба с хепатита, международен ден на вегетарианството, пенсионерите и архитектите.

Заповядайте да разгледате тематичната изложба, подготвена за вас във филиал „Студентски“ Столична библиотека и да си вземете книжка за дома!

"МОЯ СОФИЯ С ДЪХ НА МОРЕ"

Топла вечер в средата на септември с ухание на  лято и море, струни  на класическа китара разказващи спомени от брега,  образи на жени с коси от водорасли и  морска пяна, дете, рецитиращо стихове за своя град - това е впечатлението на гостите посетили вечерта под наслов "Моя София с дъх на море",  с която  Столична библиотека и Народно читалище "Хармония 1990" отбелязаха Празника на София - 17 септември.  За всички  граждани на  София , обичащи своя прекрасен и вечно млад град, публикуваме стихотворението "София", с което малката София от 3 клас на 134 училище поздрави присъстващите на тази очарователна вечер.

СОФИЯ

 

 

Времето е вписано във тебе

Като въздух, вятър, огън и вода.

София – единствена за мене,

Дар от Бога, слънчева земя.

 

Времето е вписано красиво

в чувствата, във хората, в деня.

София – едно момиче живо

От легенда, с образ на жена.

 

Колко си хубава, София, София,

Златна богиня, древна земя.

Витоша в теб се оглежда и стига

Чак до звездите, до всички сърца.

 

Времето е вписано във тебе

Като скъпоценен стенопис и зов.

Нека младостта във тебе живее –

София – Вяра, Надежда и Любов!

Документална изложба „Първите книжари на столицата – носители на европейски традиции и национален дух”
Документална изложба „Първите книжари на столицата – носители на европейски традиции и национален дух”

Изложбата представя първите книжари, печатари и издатели, работили в София от Освобождението до началото на XX в. След обявяването на София за столица в града се създават важни държавни, обществени, културни и образователни  институции. През този период в София се съсредоточава и книжовното дело и се формират издателските традиции. Младите софийски книжари се учат от най-изтъкнатите първи български издатели – Хр. Г. Данов,  Драган Манчов,  Игнатов или получават образованието си в чужбина. Представени са Янко С. Ковачев, Иван Говедаров, Богдан Прошек, Иван Игнатов, Т. Ф. Чипев, Хр. Олчев и др. Всички те с дейността си допринасят за осъществяването на общия национален стремеж през онези години – „да сме равни на европейската култура”.

В изложбата ще бъдат показани книги и периодика от фонда на Столична библиотека – първи издания на български автори – „Бай Ганьо” на Ал. Константинов (1885), „Под игото” (1894), „Драски и шарки” (1896) на Ив. Вазов, „Писма от Рим” на Константин Величков (1889). Образци на книгопечатането и оформлението за този период – „Съчинения” на Хр. Ботев (1888), „Дяконът Левски” на Ст. Заимов (1897) с приложение на факсимиле на прощалното писмо към Венета. Първи преводи на чуждестранни писатели – „Ифигения в Таврида” на Гьоте (1894), „Макбет” на Шекспир (1898), „Чичо Томовата колиба” на Хариет Бичер Стоун (1898). В Столична библиотека се съхраняват и някои от първите периодични издания, печатани в София – „Българска илюстрация”, „Периодическо списание”, „Сборник народни умотворения”.  Показваме и образци от многобройните официални издания като Търновска конституция, Наказателен закон, различни разпоредби, както и проекто-закони с личните бележки на д-р Константин Стоилов.

В текстовете са заложени кратки биографии, история на печатарското дело и любопитни спомени на съвременници.

 

Откриване: 15.09.2017 г., 11:00 ч.

Мраморното фоайе - партер

Столична библиотека

 

Изложбата се провежда в рамките на Европейските дни на наследството в София през 2017 г. и е посветена на Празника на София – 17септември!

 

Изложбата можете да видите от 15 до 25 септември 2017 г.

„Забравени картини от незабравими книги“
„Забравени картини от незабравими книги“

Столична библиотека представя изложбата „Забравени картини от незабравими книги“ от рисунки и гравюри на Румен Скорчев и Петър Чуховски, както и книги с техните илюстрации – майсторски изпълнени творби по текстове на Байрон, Лермонтов, Багрицки и други.
Двамата големи български художници са представени в сегашната  изложба с великолепни, изпълнени с виртуозност илюстрации и рисунки, както и с възторг и преклонение пред литературните произведения на световни поети и писатели.
Избраните творби на двамата автори се показват за пръв път и са само част от даренията направени на Столична библиотека – културният институт приютил гравюри, рисунки, картини и на други майстори, преобразили със своето художествено наследство храма на книгата и в Музей – хранител на високите образци на изобразителното изкуство.

Откриване – 12 септември, 18.00 ч.
Столична библиотека, галерия „София“, пл. „Славейков“ 4

Изложбата продължава до 15 септември 2017 г. След това ще бъде представена в училища и други културни институти в София и страната.

 

180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски във филиал „Студентски“
180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски във филиал „Студентски“

На 18 юли се навършват 180 години от рождението на един велик българин - Васил Иванов Кунчев, роден през 1837г. в град Карлово.

Да преклоним глава и да си спомним за Левски, делата му и животът му , преминал с мисъл за Родината и нейното освобождение.
Неслучайно в националната класация Великите българи Васил Левски е на първо място. Заповядайте да разгледате тематичната изложба, подготвена за вас във филиал „Студентски“ Столична библиотека и да си вземете книжка за дома!

"Образът на Апостола в българската и световната литература, и в изобразителното изкуство"

На 12 юли 2017 г. в Столична библиотека бе открита изложбата "Образът на Апостола в българската и световната литература, и в изобразителното изкуство". На откриването присъстваха г-н Васил Василев - Председател на Общобългарския комитет "Васил Левски", директора на Столична библиотека г-жа Юлия Цинзова, колеги, общественици, много граждани и журналисти. Изложбата е заключителен етап на поредица от инициативи, с които Столична библиотека, Общобългарски комитет "Васил Левски" и къща - музей "Васил Левски" - Карлово отбелязват 180-годишнината от рождението на Апостола. Изложбата е един по-различен поглед към личността и делото на Васил Левски - поглед чрез творбите на стотици творци - писатели, поети, драматурзи, скулптори и художници, които със силата на словото и изображението ни повеждат по мразовитите пътища на Апостола, извеждат ни от "манастирските зидове" на личния ни комфорт, в които сме затворили душите си, за да ни напомнят Апостолското "свободата е дело общо, дело народно...". 

 Изложбата може да бъде разгледана в Мраморното фоайе на Столична библиотека всеки ден до 1 септември 2017 г.

153 години от рождението на Петър Дънов във филиал „Студентски“
153 години от рождението на Петър Дънов във филиал „Студентски“

На 11 юли се навършват 153 години от рождението на един голям българин и духовен учител на хиляди хора по света – Петър Дънов.

Петър Константинов Дънов, наричан от последователите си Учителя или Беинсá Дунó, е български философ, основател на религиозно-философско учение, което се самоопределя като „езотерично християнство“ и окултизъм, с последователи в над 50 държави. Според западно-европейски изследователи българският духовен учител се разглежда като едно от най-значителните европейски културни явления на миналото столетие.
Неслучайно в националната класация Великите българи Петър Дънов е на второ място след Апостола.

Заповядайте да разгледате тематичната изложба, подготвена за вас във филиал „Студентски“ Столична библиотека и да си вземете книжка за дома!

Документална изложба – „Образът на Апостола в българската и световната литература, и в изобразителното изкуство” се открива в Столична библиотека
Документална изложба – „Образът на Апостола в българската и световната литература, и в изобразителното изкуство” се открива в Столична библиотека

На 12 юли 2017 г. от 11.00 ч. в Столична библиотека, Мраморно фоайе – партер, ще бъде открита документалната изложба „Образът на Апостола в българската и световната литература, и в изобразителното изкуство”. Изложбата се организира по повод 180-годишнината от рождението на Васил Левски.

Гражданите и гостите на град София ще имат възможността да се запознаят с издания, посветени на личността и делото на Апостола, притежание на Столична библиотека. Изложбата ще бъде придружена с постери, в които могат да се видят историите на създаването на първите паметници в София и в цялата страна, както и на графичните и живописните му портрети.

В изложбата са използвани материали от сайта „Българска история“ и книгата на Жечко Попов „Васил Левски в българското изобразително изкуство“.

Столична библиотека се включва в националните чествания по повод бележитата годишнина, отдаване на заслужена почит към делото и саможертвата на Апостола, и неговият принос за свободата и независимостта на България.

Изложбата е включена в Националния календар за честванията на Общобългарския комитет „Васил Левски”.

Документална изложба се открива в Столична библиотека

„Образът на Апостола в българската и световната литература, и в изобразителното изкуство”

 

На 12 юли 2017 г. от 11.00 ч. в Столична библиотека, Мраморно фоайе – партер, ще бъде открита документалната изложба „Образът на Апостола в българската и световната литература, и в изобразителното изкуство”. Изложбата се организира по повод 180-годишнината от рождението на Васил Левски.

Гражданите и гостите на град София ще имат възможността да се запознаят с издания, посветени на личността и делото на Апостола, притежание на Столична библиотека. Изложбата ще бъде придружена с постери, в които могат да се видят историите на създаването на първите паметници в София и в цялата страна, както и на графичните и живописните му портрети.

В изложбата са използвани материали от сайта „Българска история“ и книгата на Жечко Попов „Васил Левски в българското изобразително изкуство“.

Столична библиотека се включва в националните чествания по повод бележитата годишнина, отдаване на заслужена почит към делото и саможертвата на Апостола, и неговият принос за свободата и независимостта на България.

Изложбата е включена в Националния календар за честванията на Общобългарския комитет „Васил Левски”.

„Меню за пътешественици“
„Меню за пътешественици“

На 30 юни 2017 г. (петък), 17:00 ч., по време на официално откриване на Втория международен хайку форум, организиран от Столична библиотека и Хайку клуб София, ще бъде открита и изложбата фото хайга „Меню за пътешественици“ на Диляна Георгиева и Петър Павлов.Форумът е продължение на проекта „Международен хайку форум София 2016“ на Столична библиотека, финансиран по Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.
Заповядайте да я разгледате!

Изложба ‘ИЗ-РЕЧЕ-НИЕ’
Изложба ‘ИЗ-РЕЧЕ-НИЕ’

Едно ярко събитие в културния небосклон на София - така най-кратко можем да опишем изложбата "ИЗ - РЕЧЕ - НИЕ" - колекция от книги уникати, която бе открита снощи в галерия "София" на Столична библиотека.  Изложбата е  реалност благодарение на  невероятния екип на платформата  "ТИ - РЕ " и  подкрепата на Столична библиотека , а  галерия "София" се оказа тясна за стотиците гости и  участници,  които разгледаха с огромен интерес изложените  експонати.
Книгите са в един и същи малък формат, но осъществени с различни материали и техники.
В изложбата участват двадесет и девет илюстратори, графични дизайнери, скулптури, художници и други творци на различна възраст и от различни населени  места. Изложбата ще бъде отворена за посетители всеки делничен ден от 12 до 21 юни 2017 г. от 10.00 ч. до  17.00 ч.  Очакваме ви.

Изложба за Кирил Кадийски във филиал „Студентски“
Изложба за Кирил Кадийски във филиал „Студентски“

На 16 юни тази година се навършват 70 години от рождението на големия наш поет и преводач Кирил Кадийски. Той завършва руска филология през 1971 г. Работи като редактор в литературната редакция на Българското радио, а по-късно в издателство „Народна култура“, както и на свободна практика като преводач на поезия от френски и руски. През 1984 г. специализира френски език в Алианс франсез в Париж. Пише и превежда поезия. Въпреки че голяма част от личното му творчеството е издадено до 1990 г., Кадийски не е приет за член на Съюза на българските писатели. 
След демократизацията на страната Кадийски създава през 1991 г. едно от първите частни издателства в България „Нов Златорог“, което издава десетки заглавия от български и чужди автори, част от които са отличени с награди.
През 1997 г. поетът е избран за член-кореспондент на френската академия „Маларме“. От 2002 г. е член на българския ПЕН-клуб. През 2004 г., след спечелване на конкурс, е назначен за директор на Българския културен институт в Париж, който пост заема до юни 2009 г. В същото време е съветник към българското посолство във Франция. През декември 2007 г. е избран за член на международната академия „Монмартър“, а в началото на 2009 – за почетен гражданин на „Монмартърската република“.
Заповядайте във филиал „Студентски“ на Столична библиотека, за да се насладите на авторската и преводна поезия на Кирил Кадийски!

Филиал "Студентски" отбелязва Световния ден на океана
Филиал

На 8 юни се отбелязва Световният ден на океана. Това е ден, който насочва вниманието на хората по света към състоянието и проблемите на Световния океан – общото название на непрекъсната водна обвивка на Земята, включваща всички океани и морета. Честването има за цел да информира обществото за всекидневните проблеми с опазването на океаните и как всеки един от нас може малко да помогне. Това огромно водно пространство възпроизвежда повечето от кислорода в атмосферата, предоставя ни храна, транспорт и забавление.

Датата 8 юни е определена по време на срещата на високо равнище по проблемите на Земята през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия и от тогава се празнува неофициално, а от 2009 г. започва официалното празнуване на Световния ден на Океана.

Филиал "Студентски" на Столична библиотека е подготвил за своите читатели изложба, в която може да се информирате, прочетете или да си вземете книга, засягаща темата за Световния океан.

Заповядайте да разгледате изложбата и заедно да отпразнуваме този ден!

Изложба ‘ИЗ-РЕЧЕ-НИЕ’ се открива в Столична библиотека
Изложба ‘ИЗ-РЕЧЕ-НИЕ’ се открива в Столична библиотека

Между 12-19 юни платформа ТИ-РЕ и галерия ‘София’ на Столична библиотека представят изложба ‘ИЗ-РЕЧЕ-НИЕ’ - колекция от тридесет авторски художествени издания.

Проектът разглежда съществуването на изречението като отделна част от едно литературно произведение.

Всяко едно изречение е интерпретирано чрез изкуството на книгата и се превръща в самостоятелен обект.

Ще бъдат включени изречения от книги на български и чуждестранни автори и на художествени и философски автори, като Екзюпери, Джек Керуак, Лао Дзъ, Георги Господинов и други.

Книгите са в един и същи малък формат, но осъществени с различни материали и техники.

В изложбата участват тридесет илюстратори, графични дизайнери, скулптори, художници и други творци на различни възрасти и от различни места.

Линк към събитието: facebook.com.

Как правилно да възпитаваме децата си
 Как правилно да възпитаваме децата си

Родители, заповядайте на третия етаж в Столична библиотека, за да разгледате изложбата от книги, посветена на възпитанието на вашите деца.

Денят на детето във филиал "Студентски"
Денят на детето във филиал

По повод Деня на детето филиал "Студентски" на Столична библиотека съвместно с творческо студио "Дарита" организират годишна изложба.

На 1 юни 2017 г. от 17:30 часа ще представим рисунки с различни техники и скулптурни творби на децата от студиото.

Народно читалище „Петър Берон 1926“ открива изложба в Столична библиотека по повод 1 юни – международния ден на детето
Народно читалище „Петър Берон 1926“ открива изложба в Столична библиотека по повод 1 юни – международния ден на детето

На 1 юни 2017 г. от 17.00 ч. в зала „София“ на Столична библиотека, Народно читалище „Петър Берон 1926“ открива изложбата „Планетата на децата“ в Столична библиотека по повод 1 юни – международния ден на детето. В изложбата са включени произведения на учениците от Школата по изобразително с преподавател Диана Христова и ще бъде отворена за посетители до 9 юни 2017 г.

Открита е изложбата "Просвета"
Открита е изложбата
На 23 май 2017 г. в галерия "София" на Столична библиотека беше открита изложбата "Просвета" на студентите от специалност „Плакат и визуална комуникация“ от Националната художествена академия, посветена на 24 май.

Изложбата е отворена за посетители до 30 май 2017 г.

Художествената академия ще гостува на Столична библиотека за 24 май
Художествената академия ще гостува на Столична библиотека за 24 май
На 23 май 2017 г. от 16:30 ч. в Столична библиотека, зала „София“ ще се открие изложба живопис „Просвета“ на студентите от специалност „Плакат и визуална комуникация“ от Националната художествена академия, посветена на 24 май – ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
„Книги, библиотеки, четене“ – изложба по случай 11 май
„Книги, библиотеки, четене“ – изложба по случай 11 май

Книгите – тези „кораби на мисълта“ и библиотеките – пристанищата, в които се събират, за да поемат по своя път към читателите – това е темата на изложбата, подредена на III етаж в направление „Обслужване“ на Столична библиотека по случай празника на Светите братя Кирил и Методий и Ден на библиотечните и информационни работници. Какво книжовно богатство се крие зад стените на манастирите, в читалните на университетите, в хранилищата на големите публични библиотеки – ако нямаме възможност да пътуваме, лесно можем да научим с книга в ръка. Защото четенето е пътуване, при което желаните места сами идват при нас.

Румен Скорчев. Непоказвани графики
Румен Скорчев. Непоказвани графики

Изложба от произведения на известния български художник Румен Скорчев. Експозицията е съставена от оригинални графични отпечатъци - илюстрации към книги, които са част от фонда на библиотеката, като: „Всичко ми говори“ от Радой Ралин, „Хайка за вълци“ от Ивайло Петров и стихове от Тарас Шевченко. 

Заповядайте на 10 май 2017 г. от 16:30 ч. в зала „София“ на Столична библиотека.

Издателят Т. Ф. Чипев – изкуството на книгата
Издателят Т. Ф. Чипев – изкуството на книгата

"Български издател по парижки тип" е определението на проф. Иван Шишманов за Т. Чипев.
 Изложбата е втора от цикъла Български издатели до 1947 г. и представя едно от големите български издателства с половинвековна история. Фамилия Чипеви са дарители на Столична библиотека и тук се пазят първото дарение от 1931 г. и библиотеката на Константин Стоилов, чиито наследници са свързани с Чипеви. Представени са книги от фонда на Столична библиотека и се проследява историята на издателството. Запазени са първото издание на тритомника Повести и разкази на Ив. Вазов 1892-1894, първото издание на Алековия пътепис "До Чикаго и назад", първо издание на стихосбирката на Ламар "Арена" 1922 г. с великолепните илюстрации на Иван Милев, "Под игото" с илюстрациите на Обербауер, Мърквичка, Пиотровски, Митов, списание "Българска книга", редактирано от Тодор Боров и детското "Картина и приказка", редактирано от Николай Райнов. С тази изложба отбелязваме и 150 години от рождението на Тодор Чипев.

Заповядайте на 11 май 2017 г. от 11:00 ч. на професионалния ни празник и на откриването на изложбата, която можете да видите до 26 май 2017 г.
България: съкровище на словото
България: съкровище на словото

Изложбата е съвместно с Института за литература при БАН и разкрива богатите книжовни традиции на България и показва художественото и жанрово многообразие на старобългарската култура. Преобладаващият брой от старобългарските ръкописи се съхраняват в чуждестранни книгохранилища – в Италия, Сърбия, Русия, Англия, Света гора, Синайския манастир „Св. Екатерина“ и др. и в тази изложба изображения от тях се показват за пръв път.

Изложбата включва най-значителните паметници, изписани с глаголица: Асеманиево евангелие, Зографско евангелие, Мариинско евангелие, Клоцов сборник, Синайски псалтир, Синайски евхологий, Рилски глаголически листове и др., които са свързани с най-ранните преводи на славянските апостоли. 

Присъстват образци от украсата и оформлението на най-важните кодекси от ХII–XIII в.: Добромирово евангелие, Слепченски апостол, Битолски триод, Болонски псалтир, Добрейшово евангелие, Радомиров псалтир, Шафариков апостол, Орбелски триод и др. Изключителен принос за тези пана имат монасите от Зографския манастир, които предоставиха изображения от ръкописната сбирка.

Заповядайте на 11 май 2017 г. от 11:00 ч. в Столична библиотека!

Малки художници от школа по изобразително изкуство гостуват във филиал „Студентски“
Малки художници от школа по изобразително изкуство гостуват във филиал „Студентски“

На 27 април 2017 г. във филиал „Студентски“ на Столична библиотека се откри изложбата на малките, талантливи художници от школата по изобразително изкуство към Читалище „Добри Чинтулов – 1935“ с ръководител Магдалина Маринчева. Децата бяха поздравени от своята ръководителка, а техните родители искрено се зарадваха на свежите и тематично интересни и разнообразни рисунки. Много от присъстващите след като разгледаха библиотеката, станаха и наши читатели.

Изложбата ще остане до 11 май, за да имат възможност да я разгледат всички, които желаят или са пропуснали откриването й.

"И тя като мен" във филиал "Люлин"
Във филиал "Люлин" на Столична библиотека на 20.04.2017 г. фондация "Децата на България" организира изложба "И тя като мен". Това е общонационална кампания за женско лидерство и превенция на насилие и дискриминация срещу жени. Паралелно с изложбата организаторите ще проведат дискусии за онези, които искат да се посветят на каузата за равенството и борбата с дискриминацията.
Срещата във филиал "Люлин" ще се проведе на 26.04.2017 г. от 18:00 часа.
Школи по изобразително изкуство и керамика гостуват във филиал „Студентски“
Школи по изобразително изкуство и керамика гостуват във филиал „Студентски“

Читалище „Добри Чинтулов – 1935“ на 28 април 2017 г. от 18:00 часа ще открие изложбата от рисунки и керамика на талантливите деца от двете школи. Изложбата е експонирана във филиал „Студентски“ на  Столична библиотека и ще остане там две седмици, за да може да бъде разгледана и от онези, които са пропуснали откриването й.

Заповядайте!

Юбилей
Юбилей

Откриване на Юбилейна изложба по случай 10-годишнината на Департамент „Изящни изкуства“ на НБУ.
20.04.2017 г., 18:00 ч., в галерия „София“ на Столична библиотека

Изложба за Международния ден на здравето във филиал „Студентски“
Изложба за Международния ден на здравето във филиал „Студентски“
На 7 април се отбелязва Световният ден на здравето. Датата е избрана с основаването на Световната здравна организация през 1948 г. Международният ден на здравето се чества и като Ден на здравния работник в България от 6 февруари 1964-а.
При хората здравето - това е общо състояние на ума, тялото и духа, при което няма болест, нараняване или болка, СЗО (Световната здравна организация ), дава по-широка дефиниция: „състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не просто отсъствие на болест или недъг.
Поддържането и повишаването на здравето се постига чрез различна комбинация от физическо, умствено и социално благосъстояние и благоденствие, които заедно понякога са наричани “триъгълник на здравето”.Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички – от световните лидери до хората във всички страни, да се фокусират върху здравно предизвикателство със световна значимост.
Всяка година мотото на празника е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна организация. Акцентирайки върху новопоявяващите се здравни проблеми, Световният ден на здравето дава възможност да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие.
Мотото тази година е „Остаряване и здраве: Доброто здраве добавя живот към годините".
Заповядайте да разгледате тематичната изложба във филиал „Студентски“ на Столична библиотека и ако желаете, да си вземете книжка за дома.
Кампания за съчувствие и зачитане „И тя като мен” във филиал „Студентски“
Кампания за съчувствие и зачитане „И тя като мен” във филиал „Студентски“

От 24 март 2017 г. във филиал „Студентски“ на Столична библиотека Националната кампания на Фондация “Деца на България” за превенция на дискриминация и насилие срещу жени гостува с плакати, беседи и срещи за личностно развитие за момичета и жени.

 

„Идеята и вдъхновението за кампанията дойде от нашето намерение не да гасим пожари, свързани с дискриминация и насилие, а да промотираме нов вид женско лидерство и женско самочувствие. Нашата задача е да създадем правилната култура, среда, отношение към момичетата, жените, майките и дъщерите ни”, споделя Ясен Николов, основател на Фондация “Деца на България” и куратор на изложбата.

 

Кампанията разкрива формите на насилие, стадиите и начините, по които го проявяваме или сме част от него, като задава въпроси, на които всеки от нас си отговаря и получава платформа за изява, общуване, дискусия с цел обществена ангажираност и добра съвместна промяна.

105 години от смъртта на Карл Май
105 години от смъртта на Карл Май

Във филиал „Студентски“ на Столична библиотека може да видите изложба от произведенията на немския поет и писател Карл Май, който е известен като автор на десетки романи за индианци. Неговите най-известни герои са Винету и Поразяващата ръка. Според Юнеско той е най-превеждания и четен немскоезичен автор.

Карл Май е роден на 25 февруари 1842 год. в семейство на беден тъкач от Саксония. Учи за учител и преподава няколко години. Съден е и лежи в затвора на няколко пъти, общо 7,5 години, за кражби, породени от лошото му финансово състояние. Започва да пише още в затвора, но едва когато се премества да живее и започва работа в Дрезден като редактор, през 1875 година, Карл Май публикува първия си роман „Олд Файерхенд“. Става действително известен с появата на „Винету“. Следват над осемдесет тома с романи, разкази и стихове, между които „Винету“, „Съкровището в сребърното езеро“, „Капитан Кайман“, „Завещанието на инката“, „Кралят на петрола“, „Черният мустанг“, „Край Рио де ла Плата“, „Олд Шетърхенд“, „Горски призрак“, „През Пустинята”, „Синът на ловеца на мечки“, „Призрака на Ляно Естакадо“ и още много други. Отнася се със симпатии към негрите и с уважение и тъга към загиващата индианска раса.

Много от романите на Карл Май са филмирани.

Всъщност Карл Май е описвал Америка и Ориента, без да ги е посещавал. Едва през 1899 - 1900 г. той пътува из Ориента, Китай, Цейлон и Суматра. В САЩ отива едва през 1908 година. След смъртта на Карл Май на 30 март 1912 година, къщата му в Радебойл, близо до Дрезден, е превърната в музей, посветен на индианците. Наред с редицата музейни експонати, посетителите могат да видят и прочутите оръжия на героите на Май - сребърната карабина на Винету и карабината „Хенри“ и „мечкоубиеца“ на Олд Шетърхенд.

Романите на Карл Май всъщност не са популярни в САЩ. Книгите му са издавани предимно в Европа, като особено популярни са главно в Германия и Източна Европа.Творчеството на Карл Май е любимо четиво за мнозина. Романите му са преведени на над 30 езика, издадени в над 200 милиона тираж из цяла Европа. Алберт Айнщайн коментира: „Повечето приключенски книги, които съм чел, са ми доскучавали, но никога и книгите на Карл Май.“ Носителката на Нобелова награда за мир, Берта фон Зутнер, пък споделя: „Ако бях успяла да напиша поне една книга като неговите, щях да постигна значително повече!“

Открита е изложбата „Издателство „Хемусъ" и неговия стопанинъ"
Открита е изложбата  „Издателство „Хемусъ
На 22 март 2017 г. в Мраморното фоайе на Столична библиотека беше открита документалната изложба „Издателство „Хемусъ" и неговия стопанинъ". В нея са представени книги от фонда на библиотеката, издадени от „Хемусъ". Столична библиотека притежава половината от всички книги на издателството. Посетителите могат да видят част от тях и да се запознаят с личността на съоснователя, редактор и дългогодишен директор на издателството - Христо Т. Хаджиев.

На откриването присъстваха родственици на Христо Хаджиев.

Изложбата ще бъде отворена за посетители две седмици.

Световен ден на поезията във филиал „Студентски"
Световен ден на поезията във филиал „Студентски

По повод Световния ден на поезията 21 март филиал „Студентски“ на Столична библиотека организира изложба, която можете да посетите през тази и следващата седмица.

Решението да се посвети този ден на поезията е взето на Генералната конференция на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата, проведена в Париж на 21 март 1999 година.
Целта на празника е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света.
В декларацията на ЮНЕСКО се казва, че Световният ден на поезията е с цел „да се даде признание и сила на националните, регионалните и интернационалните организации за поезия".

„Издателство „Хемусъ" и неговия стопанин"
„Издателство „Хемусъ
На 22.03.2017 г. от 11:00 ч.  Мраморно фоайе, партер ще бъде открита документалната изложба Издателство Хемусъ" и неговия стопанин". Ще бъдат представени книги от фонда на библиотеката, издадени от Хемусъ" в периода 1921-1947 г. Посетителите ще могат да се запознаят с личността на Христо Т. Хаджиев един от основателите, редактор и дългогодишен директор на издателството. Пръв издава съчиненията на Христо Смирненски и Пенчо Славейков. Негова заслуга са и многотомните издания на Иван Вазов, П. К. Яворов, Алеко Константинов, Елин Пелин. Издава съчиненията на Иван Богоров, Добри Чинтулов, Г. С. Раковски, Петко Рачев Славейков, Любен Каравелов, Христо Ботев, всички по-значими творби на П. Ю. Тодоров, Мара Белчева, Александър Балабанов, Антон Страшимиров, Михаил Арнаудов и др.
Христо Хаджиев съдейства да бъдат преведени и издадени творбите на Аристофан, Аристотел, Омир, Л. Н. Толстой, Ф. М. Достоевски, А. С. Пушкин, М. Ю. Лермонтов.

 
С изложбата „Цветята в нашия живот“ пролетта дойде в Столична библиотека
С изложбата „Цветята в нашия живот“ пролетта дойде в Столична библиотека

Градският парк, оазисът в двора, импровизираната градина на балкона, цветният кът в стаята – растителният свят е всекидневно край нас и ни помага да се зареждаме със свежест, красота и оптимизъм. Но освен да му се радваме, трябва и да се грижим за него. Как да съчетаваме съзерцанието с действието – ключът за това познание се крие зад кориците на десетките красиви богато илюстрирани издания, посветени на цветята и други растения, които са подредени на III етаж в направление „Обслужване“ на Столична библиотека и създават пролетното настроение на читателите. Албуми, енциклопедии, наръчници и монографии предлагат разходки из въображаеми и реални градини, в които да посрещнем пролетта – „единствената революция на този свят, достойна да бъде приемана сериозно, единствената, която в крайна сметка винаги има успех“, по думите на руския поет романтик Фьодор Тютчев.

Изложбата може да бъде разгледана до 27 март 2017 г. включително.

Изложба „Великите жени“ във Филиал „Студентски“
Изложба „Великите жени“ във Филиал „Студентски“

Има безброй много известни жени в историята, които са повлияли хода на събитията. Сега, когато сме във време, в което на повечето места по света има равноправие между мъжете и жените и то е признато и законово установено, жените получават образование и шанса да се развиват, все по-ясно и категорично жените оставят своя отпечатък върху историята, културата и политиката.

Заповядайте да разгледате изложбата във Филиал „Студентски“, посветена на Великите жени в света!

Светът през образа на Жената в изложбата „Ние, жените“
Светът през образа на Жената в изложбата „Ние, жените“
Има хора, които харесват 8 март като празник и други, които не го харесват. Но едва ли има някой, който не е бил подвластен на магията на Жената. Дали като съпруга, любима, майка, сестра, приятел или колега – тя е навсякъде. Поглед към безкрайната пъстрота от нейни образи можем да хвърлим чрез изложбата, наредена на III етаж в направление „Обслужване“ на Столична библиотека. Книги, посветени на различни жени, оставили следа в световната история, писана предимно от мъже, но с уговорката, че „зад всеки успял мъж стои една силна жена“ (Наполеон). От Клеопатра през кралица Елизабет I, Мария Кюри, Ева Перон, 
Индира Ганди, Ванга, Невена Коканова, Джейн Фонда, принцеса Даяна до майка Тереза – превъплъщенията на нежния пол наистина не познават граници. В изложбата са намерили място и книги за здравето и красотата на жената, защото кой, ако не тя, ще спаси света?
Изложбата може да бъде разгледана до 18 март 2017 г. включително.
Документалната изложба "110 години паметник "Цар Освободител"
Документалната изложба
Столична библиотека посвещава документалната изложба "110 години паметник "Цар Освободител" на Националния празник на Р България - 3-ти март.
Тази година се навършват 110 години от откриването на паметника "Цар Освободител", израз на преклонението на българския народ пред освободителите. Инициативата за издигането на такъв паметник е подета през 1898 г. от Поборническо-опълченската организация в София. Историята за построяването е разказана в  документалната изложба, която може да бъде видяна от 27.02.2017 г. до 6.03.2017 г. в Столична библиотека.
Изложбата може да бъде разгледана и в петък, 3 март 2017 г. и събота, 4 март 2017 г.
Изложба за Васил Левски във филиал "Люлин"
Изложба за Васил Левски във филиал
Във филиал "Люлин" на Столична библиотека е организирана изложба по случай 144-годишнина от гибелта на Васил Левски. Тя се посреща с интерес от читателите, някои от които си взимат книги за Апостола.
Изложбата може да бъде разгледана до 18.02.2017 г. вкл.
Юбилейна изложба на Иван Бочев

Познаваме ли календара си?
Познаваме ли календара си?

Знаете ли, че от няколко дни живеем в 7525 година, а не в 2017 година? Ако искате да разберете повече, заповядайте на третия етаж на Столична библиотека, за да разгледате изложбата, посветена на древния български календар.

 
Коледна изложба в Детско-юношеския отдел
Коледна изложба в Детско-юношеския отдел

Детско-юношеският отдел на Столична Библиотека и НЧ “Роден край” ви канят на изложбата “Рождество”, посветена на Коледните празници.

Откриването ще бъде на 13.12.2016 г. от 18.30 ч. Заповядайте!

,,50 ГОДИНИ ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО НА ТОЧНОТО КОПИЕ НА ЛЕГЕНДАРНИЯ КОРАБ ,,РАДЕЦКИ” С АКТИВНОТО УЧАСТИЕ НА ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ”
 ,,50 ГОДИНИ ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО НА ТОЧНОТО КОПИЕ НА ЛЕГЕНДАРНИЯ КОРАБ ,,РАДЕЦКИ” С АКТИВНОТО УЧАСТИЕ НА ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ”

Експонатите, показани в изложбата, са от личната колекция на инж. Георги Мъндев.

Откриване: 1 декември 2016 г. /четвъртък/ от 17:30 ч., Мраморно фоайе – партер, пл. "Славейков" 4.

Изложбата може да бъде разгледана от 1 до 5 декември 2016 г.

Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926” отбеляза 90-годишнината от основаването си
Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926” отбеляза 90-годишнината от основаването си

На 24 октомври 2016 г. в Столична библиотека бе открита изложбата „55 фотографии за българската култура” на фотографа Виктор Викторов, посветена на 90 години от основаването на Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926”. Изложбата е организирана с подкрепата на Министерството на културата. Г-жа Надежда Захариева – председател на читалището – поздрави гостите на събитието, представи изложбата и пожела много бъдещи успехи в разностранната му дейност.

Изложбата е отворена за посетители до 4 декември 2016 г.

Изложба „Българските монастири” във филиал „Сердика”
Изложба „Българските монастири” във филиал „Сердика”

В изложбата „Българските монастири” ще бъдат представени снимки на български манастири, заснети от фотографа Коста Маринов. Откриването ще се състои на 28 ноември от 19:00 ч. във филиал „Сердика” на Столична библиотека.

Заповядайте!

Фотоизложба "55 фотографии за българската култура"
Фотоизложба

На 24 ноември 2016 г. от 18:00 ч. в галерия "София"  ще  се състои откриване на фотоизложбата "55 фотографии за българската култура" на фотографа Виктор Викторов. Изложбата е посветена на 90-годишнината от създаването на Народно читалище "Д-р Петър Берон 1926 г.". Изложбата е отворена за посетители от 24 ноември до 4 декември 2016 г.  от  9:00 ч. до 17:00 ч. / без събота и неделя/.

Художникът Михаил Бешев отпразнува рождения си ден в Столична библиотека
Художникът Михаил Бешев отпразнува рождения си ден в Столична библиотека
На 3 ноември 2016 г., празникът на художниците, художникът Михаил Бешев отпразнува своя рождения ден в Столична библиотека с вернисаж -  маслена живопис върху платно.
Изложбата може да бъде разгледана до 11 ноември 2016 година в зала „София” на библиотеката.
„Да видят всички по света, че българский народ живее..."
„Да видят всички по света, че българский народ живее...

По случай Деня на будителите Столична библиотека ще представи изложбата „Да видят всички по света, че българский народ живее...", посветена на живота и делото на големия възрожденец Петко Рачев Славейков (1827-1895). Тя е подготвена в Националния литературен музей и Къщата музей "Петко и Пенчо Славейкови".

Изложбата включва 13 постера, богато илюстрирани, подредени хронологично, които представят жизнения и творческия път на народния будител Петко Славейков.

Интерес предизвикват портретите му от 1865, 1874, 1879 г., на сестра му Анастасия, на неговите родители и съпругата му, картичка на родния му дом във Велико Търново, портретите от времето, когато е министър на просвещението в правителството на Петко Каравелов и народен представител в Учредителното народно събрание през 1879 г. Под всяко едно от таблата могат да се прочетат цитати от негови статии и мисли, които звучат изключително актуално и в днешните дни.

На таблата могат да се видят и факсимилета от първите неговите ръкописи „Акатист” от списание „Ружица" (1871), сп. „Пчелица" (1871), сп. „Читалище" (1872-1873), и др.

Във витрините от фонда на Столична библиотека посетителите ще могат да видят някои от първите издания на произведенията на Петко Р. Славейков като „Дребни стихотворения за децата” от 1888, „Български притчи” от 1897 г., „Български притчи и пословици” и др.

Изложбата е отворена за посетители до 9 ноември 2016 г.

Цикъл “Велики българи” по случай Деня на народните будители

По случай Деня на народните будители - 1 ноември - Столична библиотека ще представи на своите посетители изложба от оригинални произведения на изкуството, част от богатия ѝ фонд.

Експозицията е съставена от графики на големия български художник, теоретик и преподавател проф. Петър Чуховски. Изложбата представя цикъла “Велики българи” - седем графични отпечатъка в техниката на офорта.

Изложбата може да бъде видян в Мраморното фоайе на Столична библиотека на пл. "Славейков" 4.

Двоен празник за живописеца Михаил Бешев
Двоен празник за живописеца Михаил Бешев
В Столична библиотека, зала „София” е експозицията на художника Михаил Бешев.
Откриването на изложбата на 3 ноември (което съвпада с рождения ден на автора) е двоен празник – за изкуството на живописта и негов личен. Авторът ви кани да се запознаете с неговата пластична философска концепция посредством произведенията му, изпълнени по класическата живописна техника – маслени бои върху платно. Отправна точка на художника е представяне на динамиката, времето, виталността и автопоетични обекти с неговата модернистична визия към изящното. За експресивността и хармоничната цялост на творбите допринася оригиналния избор на композиция и многопластовата фактура, които провокират силно емоционално въздействие в зрителя.
Изложбата ще продължи до 11 ноември 2016 година.
Открита е изложбата ,,123 години от издаването на романа ,,Под игото”
Открита е изложбата ,,123 години от издаването на романа ,,Под игото”

На 27 октомври 2016 г. в читалище ,,Хармония” беше открита изложбата на Столична библиотека ,,123 години от издаването на романа ,,Под игото”. Изложбата е посветена на 1 ноември – Ден на народните будители. Откриването на изложбата беше съпътствано от лекция на тема ,,Възникване на Празника на народните будители. Центрове за съхраняване на духовността в миналото и днес”. Събитието беше посетено от ученици от 7 клас на Национално средно общообразователно училище ,,София”.

 

В края на събитието учениците споделиха, че това е полезно и интересно за тях преживяване.

С документална изложба завършва проекта „Българската литературна класика – знание за всички. Неизвестни архиви и културни контексти“
С документална изложба завършва проекта „Българската литературна класика – знание за всички. Неизвестни архиви и културни контексти“
На 26 октомври 2016 г. в Столична библиотека се откри изложбата  „Българската литературна класика – знание за всички. Неизвестни архиви и културни контексти“. В нея в 30 постера са представени малко известни и интересни документи от архивите на 13 български класици, сред които Иван Вазов, Петко Славейков, Пейо Яворов и др., уникалната архивна сбирка на детския периодичен печат до 1944 г., съхраняван в Столична библиотека, както и издания (книги и периодичен печат) на съвременната ромска култура.
Изложбата е по проекта „Българската литературна класика – знание за всички. Неизвестни архиви и културни контексти“, реализиран от Института за литература при БАН в партньорство със Столична библиотека и Националния литературен музей по Програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства“.
Г-жа Юлия Цинзова - директорка на Столична библиотека - приветства присъстващите и представи участието на библиотеката в изложбата и проекта.
Г-жа Елка Трайкова - директорка на Литературния институт при БАН - представи проекта и участието на института в него.
Беше прожектиран филм, в който Литературният институт представя архивите на някои от българските класици.
„Светът през детските очи”
„Светът през детските очи”

Изложбата „Светът през детските очи” се осъществява по повод 85-годишния юбилей на читалище „Роден край - 1931” и 160 години общонародното читалищно дело. Тя ще бъде открита на 28 октомври 2016 г. (петък) от 18:30 ч. и неин любезен домакин ще бъде Детският отдел на Столична библиотека и може да бъде разгледана до 4 ноември.

„Модни скици – индиански мотиви в съвременната мода”
„Модни скици – индиански мотиви в съвременната мода”

На 26 октомври 2016 г. в Американския център на Столична библиотека беше открита изложба на ученици от ПГТМД „Модни скици – индиански мотиви в съвременната мода”.

Г-жа Цинзова, директор на Столична библиотека, поздрави участниците и раздаде наградите им.

Изложбата може да бъде видяна в Американския център и през месец ноември, който е месец на културното наследство на американските индианци.

 

Открити са изложбите „Библиотеката на София през годините“ и Графики от български художници
Открити са изложбите „Библиотеката на София през годините“ и Графики от български художници
По случай рождения ден на Столична библиотека на 24 октомври 2016 г. в Мраморното фоайе бяха открити две изложби: „Библиотеката на София през годините“ и Графики от български художници.

В „Библиотеката на София през годините“ са представени книги, ценни с интересната си съдба, част от историята на Столична библиотека, и с доброто си полиграфско оформление: като Bilder Atlas, Im Wandel der Jahrtausende, Moderne Kunst in meister Holzschnitten, 1900, Юдовин. Гравюри, 1938 и още много други и на Литературния институт към БАН (Васил Априлов „Българските книжници“, 1841, Петър Берон „Буквар болгарский“, 1846, Найден Геров „Няколко мисли за блъгарский язик и за образованието у блъгарити“, 1852, Любен Каравелов „Хаджи Димитър Ясенов: Драма от 5 действия“, 1872, Георги Раковски „Няколко речи о Асеню първому, великому царю българскому и сину му Асеню второму“, 1860 и др.)

Изложбата Графики от български художници включва оригинални произведения на изкуството от фонда на библиотеката - рисунки и графики на български художници: пейзажна рисунка на Златю Бояджиев, автопортретна рисунка и офорт от цикъла „Велики българи” на проф. Петър Чуховски, автопортретна тушова от художника и сценограф Иван Пенков, Златка Дъбова (“Люлка”) и Анастасия Панайотова („Целувка“).

Открита е изложбата ,,Есенни багри"
Открита е изложбата ,,Есенни багри
На 22 октомври 2016 г. в зала "София" на Столична библиотека беше открита изложбата на икебана и хайга,,Есенни багри". В изложбата на Българския хайку съюз бяха представени художествени творби на 12 съвременни автори в съчетание с композиции на Школата по икебана на Сдружение „Сога”. Тя обединява хайги в двете основни направления – рисунки с туш и фотохайку, с оригинални композиции от икебана, вдъхновени от естетиката на едни от най-красивите сезони – есента.
В нея могат да се видят творби от: Александра Ивойлова, Александър Телалим, Владислав Христов, Даниела Симеоновска, Детелина Тихолова, Диляна Георгиева, Елисавета Шапкарева, Зорница Харизанова, Илияна Стоянова, Мая Любенова, Радка Миндова и др. 
Специална изненада беше музикалното приветствие към гостите на Галина Апостолова (пиано), която изпълни цикъл по японски фолклорни  песни, и Диляна Георгиева (сопран), която изпя ария на Чо-Чо сан из операта„Мадам Бътерфлай” от Джакомо Пучини.
Беше представена и поетична арт инсталация с хайку, ясно обособени по нов изразен начин.  Авторска интерпретация на  Антонина Караламбева на два от начините на приложение на хартията в Япония включва топки „кусудама“, вид модулни оригами, с цветови асоциации за сезонност и съответстващи на сезона хайку.
Изложбата може да бъде разгледана до 26 октомври 2016 г., включително и на 24 октомври 2016 г. в Деня на отворените врати по случай 88-годишнината на Столична библиотека.
Демонстрация на икебана
Демонстрация на икебана

На 23 октомври (неделя), от 10:00 ч. столичани и гости на столицата могат да разгледат откритата на 22 октомври 2016 г. в зала "София" на Столична библиотека изложба на икебана и хайга ,,Есенни багри". Тя ще бъде отворена за посетители до 26 октомври 2016 г.

От 14:00 ч. отново в зала "София" всички желаещи могат да присъстват на демонстрация на икебана със споделяне на традициите и философията на това изкуство на пл. ,,Славейков" 4.

Вход свободен

Изложба графики от български художници
Изложба графики от български художници

Изложбата включва оригинални произведения на изкуството от фонда на библиотеката - рисунки и графики на български художници:

„Библиотеката на София през годините“
„Библиотеката на София през годините“

В изложбата на Столична библиотека „Библиотеката на София през годините“ ще видите книги, ценни с интересната си съдба, част от историята на Столична библиотека, и с доброто си полиграфско оформление: като Bilder Atlas, Im Wandel der Jahrtausende, Moderne Kunst in meister Holzschnitten, 1900, Юдовин. Гравюри, 1938 и още много други.

Заповядайте на 24 октомври 2016 г.

 

Фотоизложба с пейзажи от България
Фотоизложба с пейзажи от България

На 17 октомври 2016 г. от 18:30 ч. в зала „София” на Столична библиотека се откри фотоизложбата на Борис Тошков „Художествена фотография” с пейзажи от България. Посетителите могат да се насладят на 40 цветни пейзажа от красиви кътчета, които творецът е снимал с изключително тънък усет за красотата на морето и планините ни.

Изложбата е отворена за публични посещения до 21 октомври 2016 г., като гостите имат рядката възможност да се запознаят и да поговорят с автора.

Изложба на икебана и хайга ,, Есенни багри" в рамките на 27- мите ДНИ НА ЯПОНСКАТА КУЛТУРА В БЪЛГАРИЯ
Изложба на икебана и хайга ,, Есенни багри

22 октомври (събота), 17:30ч. -Изложба на икебана и хайга ,, Есенни багри".

 

 Музикално приветствие от Диляна Георгиева и Галина Апостолова (пиано). Изложбата ще бъде отворена за посетители от 22 до 26 октомври 2016г. в зала ,,София", Столична библиотека, пл. ,,Славейков" 4.

Изложба „Малкият принц и езиците на Европа“
Изложба  „Малкият принц и езиците на Европа“

От 5 до 13 октомври 2016 г. Европейската комисия и Столична библиотека представят гостуващата изложба „Малкият принц и езиците на Европа“. Изложбата съдържа издания на 39 езика и се организира в рамките на Европейския ден на езиците.

 

Официално откриване: 5 октомври /сряда/ 2016 г., 18:00  ч., Мраморно фоайе I етаж, пл. „Славейков“ 4.

 

За повече информация тук: https://ec.europa.eu/bulgaria/evropejski-den-na-ezicite_bg

 

Заповядайте!

"София. Афишите разказват"
Столична библиотека представя "София. Афишите разказват" - изложба от фотокопия на афиши от началото на 20 век до наши дни, разкриващи интересни подробности от културния, икономическия и обществен живот в София. В изложбата може да видите фотокопия на филмови афиши, дело на Лито Николов, рекламиращи филми от програмата на кината в София през 1967 г., афиши, рекламиращи магазина за шапки на сестри Израел от началото на 20 век, афишя известяващ софиянци за появата на "новото декамеронче - този малъкъ, но инакъ сладкодуменъ романъ, третира с един лек, гладък и  увлекателен хуморъ младежките лудории...".

Заповядайте да разгледате изложбата в Мраморното фоайе на Столична библиотека, I eтаж, 17 – 30 септември 2016 г.

Документална изложба "Българската литературна класика - знание за всички”
Документална изложба

На  откриването на новия Дигитален център на Столична библиотека на 14 септември 2016 г. от 13:00 ч. ще бъде представена и документална изложба от фондовете на Столична библиотека, Националния литературен музей и Литературния институт при БАН.

Събитието е част от Дните на европейското културно наследство.

Фотоизложба "Различни заедно"
Фотоизложба

На 15 август 2016 г. в 18:00 ч. в галерия "София" на Столична библиотека ще бъде открита фотоизложбата  "Различни заедно". Фотография Огнян Панов.

Изложбата може да бъде разгледана всеки делничен ден от 9:00 ч. до 17:00 ч. от 16 до 23 август 2016 г.

Ден на милосърдието
Ден на милосърдието

71 годишнина от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки

На 6 август 2016 г. от 10:00 ч.  Националният музей "Земята и хората" и Столична библиотека организират ДЕН НА МИЛОСЪРДИЕТО, посветен на 71 години от атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки.  В Деня на милосърдието традиционно в зала "Гигантски кристали" на Националния музей "Земята и хората" ще бъде изложен "Камъкът от Хирошима" - къс от  уличната настилка в Хирошима близо до епицентъра на взрива, с изработен върху него барелеф на богинята на милосърдието Каннон, документалната изложба "Хирошима и Нагасаки", предоставена на Столична библиотека от Асоциацията за приятелство Хирошима - България, изложба от постери "Атомната смърт в Хирошима и Нагасаки", предоставена от Асоциация  "Камък за мир". Всички посетители ще имат възможността лично да напишат свои послания върху специална бланка.

Изложба "100 Години - 100 Плаката"
Изложба
Столична Библиотека в партньорство с фондация “Деца на България” ви канят на изложба “100 Години - 100 Плаката” - библиотечни плакати от цял свят, партньорски проект на фондация "Деца на България" и Столична библиотека на трети и втори етаж в централната сграда на библиотеката, както и в Детския отдел и Американския център.
Изложбата е част от “Общонационална кампания за публично четене на глас” за популяризация на обществените библиотеки, библиотечното дело и публичното четене в партньорство и с Националната библиотека, НДК и с подкрепата на Министерство на младежта и спорта, Столична община и Българско национално радио.
"Градски пространства" в Столична библиотека

На 10 юни 2016 г. в Мраморно фоайе на Столична библиотека бе открита изложбата "Градски пространства" с хайку калиграфия и фото хайга на Александър Телалим и Зорница Харизанова. Тя е част от "Международен хайку форум София" - проект, реализиран от Столична библиотека и финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г.

На изложбата присъства Н. Пр. Такаши Коидзуми - посланик на Япония в България, чуждестранните участници във форума Дейвид ЛанюДок Дръмхелър и Щефан Волфшюц, както и много приятели на библиотеката.
Архитектурното наследство на Фр. Грюнангер
Архитектурното наследство на Фр. Грюнангер
Учениците от Европейския клуб при СГСАГ ,,Христо Ботев" подготвиха презентация и изложба, с които се отбелязва 160-та годишнина от рождението на виенския архитект Фридрих Грюнангер, работил в София в края на XIX в. 
Заповядайте на 13 юни 2016 г. от 12:30 ч. в Американския център на Столична библиотека, пл. "Славейков" 4а.
Филиал „Студентски“ - домакин на творенията на талантливи деца
Филиал „Студентски“ - домакин на творенията на талантливи деца

На 27 май 2016 г. във филиал „Студентски“ на Столична библиотека се откри изложба на децата от творческо студио „Дарита“. Захарина Павлова, основател на студиото, и Ваня Вълкова, преподавател в него, поздравиха участниците и разказаха за творческите си планове и амбиции. Много деца, родители и гости на изложбата я разгледаха с голямо удоволствие. Изложбата ще гостува на библиотеката до 11 юни 2016 г. След откриването й децата взеха участие в първата арт работилница за изработване на художествени разделители за книги.

"Хармония и красота" в Столична библиотека
На 26 май 2016 г. от 18:00 ч. в галерия "София" на Столична библиотека ще бъде открита изложбата "Хармония и красота" от  картини  на  Симеон Басарини - историк, писател и художник. 

Изложбата е посветена на 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Възпитаниците на "Малък Зограф" в Столична библиотека
Възпитаниците на

На 19 май 2016 г. в  Мраморното фоайе на Столична библиотека ще бъде открита изложба от картини на възпитаниците на школа "Малък Зограф" - София и школа "Малък Зограф" - Самоков, към Фондация "Малък Зограф". В 16.00 ч., по време на откриването на изложбата, ще бъдат връчени и призове на отличените в Световния конкурс за детска рисунка, състоял се в Хонг Конг.

Филиал „Студентски“ отбелязва Деня на българската култура и писменост
Филиал „Студентски“ отбелязва Деня на българската култура и писменост

По повод дните на българската култура и писменост и една година от създаването си филиал „Студентски“ на Столична библиотека представя изложба на рисунки с различна техника и скулптурни творби на децата от студио „Дарита“. Изложбата ще бъде открита на 27 май 2016 г. от 17:30 часа във филиал „Студентски“ и ще бъде експонирана до 11 юни 2016 г. Децата ще имат възможност да се запознаят с работата в библиотеката и да станат нейни читатели.

Изложба "Път, на който не съзирам края..."
Изложба

От 11 до 20 май 2016 г. Националният литературен музей и Столична библиотека организират  в галерия "София" на Столична библиотека  документална изложба "Пейо Яворов. Път, на който не съзирам края...". Изложбата е посветена на 11 май - Празник на библиотечните и информационни работници. 

Изложбата проследява поетичния, революционен и личен живот на един от най-големите български модернисти от началото на ХХ век Пейо Яворов.Тя включва 18 табла. Посетителите ще могат да видят богат документален, снимков и архивен материал, съхранен във фондовете на музея „П. К. Яворов“ – София. Ще бъдат показани едни от най-ценните експонати от музея, като ръкописа на драмата „В полите на Витоща“, грузинска кама, подарена на Яворов от Гоце Делчев, писма на Яворов до Мина Тодорова, бинокълът на Тодор Александров, златен медальон с коса на Мина Тодорова и др.

Галерия ,,София" на Столична библиотека ще бъде отворена за посетители всеки делничен ден от 9:30 до 17:00 ч., пл. ,,Славейков". 4. ет. 1.

Пролетно великденско вълшебство в ДЮО
Пролетно великденско вълшебство в ДЮО

Сръчните ръце на децата от подготвителната група и учениците от начален курс на 76 ОУ „Уилям Сароян”, под умелото ръководство на директора Емилия Стефанова и преподавателите Атанаска Василева, Йорданка Мантовска и Силвия Цветина, създадоха истинско пъстроцветно хартиено вълшебство.

Заповядайте в ДЮО да се потопите в празничното Великденско настроение!

Нова изложба на група Фото "Феникс"
Нова изложба на група Фото

На 16 април 2016 г. в галерия "София" на Столична библиотека бе открита  новата изложба от фотографии на група Фото "Феникс" .

Ден на авиацията и космонавтиката
Ден на авиацията и космонавтиката
На 12 април отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. През 1961 година на този ден Юрий Гагарин излита в космоса с кораба "Восток". България е шестата държава, която изпраща свой космонавт в междупланетарна орбита и това е Георги Иванов на 10 април 1979 година.
Заповядайте да разгледате изложбата на третия етаж в Столична библиотека, посветена на Международния ден на авиацията и космонавтиката.
Витрина по случай Международния ден на детската книга
Витрина по случай Международния ден на детската книга

В Детския отдел на филиал "Люлин" на Столична библиотека бе подредена витрина "2 април - Международен ден на детската книга" от любими приказки на децата. Тя предизвика  интереса  им и  мнозина от тях си избраха четиво от нея.

30 март – Международен ден на апитерапията
30 март – Международен ден на апитерапията
Апитерапия – лечебната сила на меда
 
Апитерапия се нарича лечението чрез пчелни продукти. Пчелните продукти (мед, пчелен клей (прополис), пчелно млечице, восък, цветен прашец (полен), пчелна отрова) са ефективни лекарствени средства, тъй като се добиват директно от растенията и са носители на техните полезни вещества. Ако медът е направен от билки, той е придобил по естествен начин лечебните свойства на съответната билка. Благотворният ефект на меда и пчелните продукти се дължи на факта, че не съдържат консерванти и не са преминали през термична обработка.
Изложба ,,Пролетно настроение"
Изложба ,,Пролетно настроение
От 29 март до 30 април 2016 г. в Мраморното фоайе - партер на Столична библиотека гражданите и гостите на столицата ни могат да разгледат изложбата ,,Пролетно настроение", съставена от творби на деца от столични училища. Изложбата съдържа рисунки, картички, батик, украсени великденски яйца и керамични предмети.
Изложбата може да бъде разгледана всеки делничен ден от 9:30 до 16:30 ч.
 
Световен ден на потребителя
Световен ден на потребителя

Детско-юношеският отдел на Столична библиотека представя изложба на детски рисунки, които показват как влияят върху хората опасните стоки и дефектните продукти, некоректните действия, но също така и добрите практики на търговците.

Повечето от картините са рисувани от ученици от столичното 51-во СОУ „Елисавета Багряна” по идея на Комисията за защита на потребителите (КЗП) във връзка с честването на Световния ден на потребителя – 15 март.

Рисунките пресъздават реални житейски ситуации, които могат да възникнат в търговски обекти или при употреба на различни стоки.

 

Изложба "Първа пролет"
Изложба
Скъпи приятели,

Заповядайте на 3 ет. на Столична библиотека, за да разгледате витрините, посветени на пролетта, които са подготвили за вас колегите от направление "Обслужване".

Изложба "Посвещение" в Столична библиотека
Изложба
Столична библиотека представя изложбата "Посвещение" на V. KNYAZIN. Изложбата е посветена на майката и братът на автора - Емил, за когото се събират средства за лечение. Много от картините са вдъхновени и са по мотиви на известни световни майстори като Пол Гоген, Винсент ван Гог и Н. Рьорих. Ще може да се видят метоморфози на голо женско тяло, мъжко тяло и дори гейша...
На изложбата ще могат да се видят и витражи, изработени по мотиви на световно известни картини на Густав Климт.
Откриване: 10 март 2016 г. от 17:00 ч., зала ,,София" I ет., Столична библиотека, пл. "Славейков" 4
Изложбата може да бъде разгледана от 10-17 март 2016 г.
Ето и линк към страницата на автора в facebook.
Изложба за 122 г. от издаването на "Под игото" в Димитровград - Сърбия
Изложба за 122 г. от издаването на

На 02 март 2016 г. в град Димитровград - Сърбия, беше открита изложбата за 122 г. от издаването на романа "Под игото" на Столична библиотека. В програмата за вечерта участва авторът на музика, текстове и сценарии Боби Мирчев.Събитието бе официално представено от г-н Манов- директор на Културен център - Димитровград, Сърбия. Г-жа Иванчева откри изложбата. Г-н Зоран Джуров - кмет на града приветства публиката и покани всички да разгледат изложбата и да се запознаят с творчеството на Боби Мирчев. Откриването на изложбата премина под засилен интерес както от страна на гостите на вечерта, така и от медиите. Присъстваха много ученици и млади хора.

Трети март 1878 година - Освобождението на България

 

 

На този ден с благодарност и признателност отдаваме почит пред паметта на хилядите български опълченци, руски, украински, белоруски, румънски и фински воини, загиналите за свободата на Отечеството ни.

Заповядайте да разгледате изложбата посветена на техния подвиг и саможертва във фоайето на Столична библиотека.

 

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!

   

 

Отбелязваме 143-та годишнина от гибелта на Левски
Отбелязваме 143-та годишнина от гибелта на Левски
Скъпи приятели, 
заповядайте на на партера и на 3 етаж на Столична библиотека, за да разгледате изложбите, с които отбелязваме 143-та годишнина от гибелта на Васил Левски.
Честит Свети Трифон и Свети Валентин!
Честит Свети Трифон и Свети Валентин!

Виното и любовта са наистина необикновена двойка. Свързват ги толкова много неща, че дори и тези, които искат да ги разделят, не могат да измислят поне една смислена причина тази двойка да не остане заедно и вечно влюбена.

Няма любов без вино и няма вино без любов. Нищо друго не опиянява сладко- горчиво като тях, никоя напитка, никое чувство.

Елате да разгледате изложбата за любовта и виното на третия етаж на Столична библиотека.

Изложба "Аз рисувам моят град, моят дом, моята улица"
Изложба

Столична библиотека, Народно читалище "Бели брези 2007" и ЦДГ "Брезичка" организират изложба от детски рисунки на тема: "Аз рисувам моят град, моят дом, моята улица". Изложбата може да бъде разгледана от 4 до 28 февруари 2016 г. от 8:00 ч. до 20:00 ч. в Мраморното фоайе 1 ет. на Столична библиотека.

Школи по изобразително изкуство и керамика гостуват на филиал"Студентски"
Школи по изобразително изкуство и керамика гостуват на филиал

Школите по изобразително изкуство и керамика към Народно читалище "Добри Чинтулов" ще гостува в библиотеката на Филиал "Студентски" на 29.01. от 17:00 часа.  Магдалина Маринчева, завършила живопис, композиция и рисуване в НХА, и Стефания Кесарова, завършила керамика в НХА, са дългогодишни ръководители на школите, печелили много награди и отличия в наши и международни асамблеи. Заповядайте да съпреживеете изкуството на талантливите малки художници.

Изложба "Зима" в Столична библиотека
Изложба
Столична библиотека и  школа "Мода и дизайн" при Столичен център за работа с деца с ръководител Аделина Хаджийска, филиал Лозенец,  ви канят на откриването на изложба "Зима" на 27.01.2016 г. от 17:00 ч. в Детско-юношеския отдел.
Изложба по случай Световния ден на религиите
Изложба по случай Световния ден на религиите
Заповядайте да се запознаете с историята и разпространението на религиите по света в направление "Обслужване" на ет. 3 на Столична библиотека по случай Световния ден на религиите.
Коледна изложба в Столична библиотека
Коледна изложба в Столична библиотека
Заповядайте на партера в Столична библиотека, където можете да разгледате Коледната ни изложба.

В нея са представени книги от фонда на коледна тематика - художествена литература, кулинарни рецепти, подходящи за предстоящите празници, новогодишни поздравителни картички, книги с коледни песни и дарението на православна литература от предаването на БНТ "Вяра и общество".

Фотоизложба, посветена на Деня на Първия президент на Република Казахстан
Фотоизложба, посветена на Деня на Първия президент на Република Казахстан

Столична библиотека  кани своите читатели и гости на столицата на фотоизложба, посветена на Деня на Първия президент на Република Казахстан.
Дата: 30 ноември - 14 декември 2015 година
Откриване - 30 ноември 2015 година в 11.00 часа, зала ,,София”, I етаж
Столична библиотека

Ден на християнското семейство
Ден на християнското семейство

На 21 ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично, а в българския народен календар той е отреден за Ден на християнското семейство. От векове наред дедите ни са вярвали, че домът е свещено място, в което децата научават най-ценните житейски уроци, както и усвояват важни знания за света. В семейството те не само биват възпитавани, но и изграждат своя характер и именно семейната среда е предпоставка за развитие на техните заложби и дарби.

Заповядайте на третия етаж на Столична библиотека, за да разгледате изложбата, посветени на Деня на християнското семейство.

Изложба “Запознанство със социалната дейност”
Изложба “Запознанство със социалната дейност”

Социалната работа обслужва индивида и обществото, като ги улеснява при тяхното взаимодействие. Тя е насочена към подпомагането на хората да получат подходящите социални услуги и помощи, към даването на съвет и закрила, към подпомагането на общности и групи. Социалната работа е обърната към многобройните усложнения между хората и обкръжаващата ги среда. Фундаментални за нея са принципите за човешките права и социална справедливост.

Заповядайте да разгледате изложбата от книги “Запознанство със социалната дейност” в Столична библиотека - трети етаж.

Работно време на изложбата „Картини на известни български художници от колекциите на Столична библиотека“

Скъпи приятели,

изложбата „Картини на известни български художници от колекциите на Столична библиотека“ можете да разгледате и в събота от 10:00 до 15:00 ч. и от понеделник до петък от 10:00 до 18:00 ч. до 12 ноември 2015 г. вкл. Сред картините може да видите творби на Златю Бояджиев, Петър Чуховски, Румен Скорчев, Георги Трифонов, Евгени Кузманов, Ивайло Петров, Христо Кърджилов, Лахаут и др.

Заповядайте!

Копие от една от най-скъпите книги в Деня на бащата в Столична библиотека
Копие от една от най-скъпите книги в Деня на бащата в Столична библиотека

Елате в 11:00 ч. на 14 ноември 2015 г. в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека, за да чуете поетите Марин Бодаков, Йордан Ефтимов и Владимир Левчев.Ще можете да видите копие от една от най-скъпите книги в Столична библиотека. Освен огромната стойност, книгата има и внушителни размери - висока е колкото половин човешки ръст. В България има само четири такива копия.

Изложба по случай финала на „Нарисувай ми слънце”
Изложба по случай финала на  „Нарисувай ми слънце”

Детско-юношеският отдел на Столична библиотека отваря врати за финала на осмата лятна провокация към ДЕТСКИТЕ ФАНТАЗИИ – Конкурсът „НАРИСУВАЙ МИ СЛЪНЦЕ”- 2015! За осма поредна година инициативата на списание „Аз съм БЪЛГАРЧЕ” е с фокус към рисувачите на възраст между 6 и 106 години. Има и нов дял – литературният конкурс „Детство мое”. Във виртуалната галерия на сайта: www.bulgarche.еu са показни рисунките от осемте издания. Изложбата на наградените творби ще бъде открита в „Детско-юношеския отдел” на Столична библиотека – пл. „Славейков” № 4а – ет.1 (над партер), на 31 октомври в 13.30 ч. Заповядайте на откриването й!

Изложба във филиал "Люлин" за 87 години Столична библиотека
Изложба във филиал

На 24.10.2015г. се навършват  87 години от създаването на Столична библиотека и 31 години  филиал "Люлин". За да се проследи историята на библиотеката и филиала , библиотекарите подредиха витрина, която предизвика голям интерес у читателите.

19 Октомври - Ден на българския лекар
19 Октомври - Ден на българския лекар

19 октомври се чества като ден на българския лекар от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците свети Йоан Рилски. Според преданието свети Йоан Рилски Чудотворец е извършил много чудеса и именно за това българските лекари са избрали светеца за свой закрилник. На 19 октомври се чества и годишнина от създаването на най-старата съсловна организация в България – Български лекарски съюз. Създаден през 1901 г., той е първият на Балканите и втори в Европа след британския, който слага началото на съсловната дейност на лекарите.

На този ден се връчва отличието "Лекар на годината".

 

Фотоизложба “PHOTO-PHOENIX”
Фотоизложба “PHOTO-PHOENIX”

Фотографска група “PHOTO-PHOENIX” представя авторски фотографии на 35 от участниците си от цяла България. Снимките представляват колективният им опит да предадат усещане и възприятие през обектива чрез форми и цветове, формирани от личната им взаимовръзка и отношение със света. Авторите Александър Сандев, Богдан Стойко, Боян Младенов, Валери Витанов, Валерия Николова, Виолета Георгиева, Владислав Радев, Десислава Игнатова, Димитър Василев, Димитра Лефтерова, Дора Недкова, Жени Давранова, Здравка Златева, Ивелина Савова, Ивелина Златева, Ира Генчева, Калина Серафимова, Красимир Янков, Марина Найденова, Милен Добрев, Найден Бочев, Невена Цветкова, Петър Шипчанов, Сара Калпакчиан, Светла Ангелова, Светослав Стойков, Станислав Косев, Станислав Шутов, Станка Петрова, Стефан Стефанов, Таня Анастасова, Тодор Добрев, Трифон Трифонов, Цвети Станчева и Цецка Караджинова най-учтиво ви канят да станете част от техния свят посредством мигновените им докосвания с цветната магия на фотографията.

Заповядайте на 10.10.2015 г. от 17:00 ч. в зала „София“ на Столична библиотека.

Световен ден на туризма
Световен ден на туризма

Световният ден на туризма се отбелязва на 27 септември от 1980 г. с решение на третата сесия на Генерална асамблея на Световната организация по туризма в Торемолинос, Испания (септември 1979). Годишнина от приемането /1970/ на Устава на организацията. През 2015 г. страна-домакин на Световния ден на туризма е Буркина Фасо.
Мотото на деня за 2015 г. е "Милион туристи, милион възможности".Заповядайте на третия етаж на Столична библиотека.

Изложба от наградени детски рисунки
 Изложба от наградени детски рисунки

Фондация „Малък Зограф” и Столична библиотека организират изложба от наградени детски рисунки от Световния детски конкурс за детска рисунка – Банско.

 

Начало 17.09. 2015 г. от 14:00 часа

Място Мраморно фойе на Столична библиотека  I-ви етаж

 

Изложба за 6 септември – Ден на Съединението на България
Изложба за 6 септември – Ден на Съединението на България

6 септември – Денят на Съединението – е една от бележитите дати в новата  българска история, едно от най-дръзките и най-достойни събития в развитието на българската държава. На 6 септември 1885 година е провъзгласено Съединението на разделените по силата на Берлинския договор Източна Румелия и Княжество България, а през 1998 г. денят е обявявен за официален национален празник.

Съединението определя съдбата на България за векове напред. Съединението е  българско завоевание­ и първата категорична заявка за самостоятелно, равноправно участие на българите в модерната история на Европа. Една мечта на всички българи от деня на Берлинският договор е сбъдната.

 

 

28 август- Ден на 13-те поименни безсмъртни българи
 28 август- Ден на 13-те поименни безсмъртни българи

За първи път денят е отбелязан през 1998 г. Листата на 13-те безсмъртни българи е утвърдена съгласно Решение на Общински съвет на гр. Велики Преслав от 28 януари 2003 г.

Поименните безсмъртни българи са:

Открита бе изложбата „70 години от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки“
Открита бе изложбата „70 години от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки“

В Столична библиотека със съдействието на Столична община бе открита изложбата, посветена на 70-годишнината от атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки. Г-жа Мивако Кибаяши - аташе по културата - прочете специално послание от кмета на гр. Хирошима, посветено на изложбата. Приветствие към присъстващите отправи Н. Пр. г-н Такаши Коидзуми - посланик на Япония в Република България. На изложбата присъстваха д-р Тодор Чобанов - зам.-кмет на София по въпросите на културата и проф. Тодор Танев - министър на образованието. Посетителите имат възможност да разгледат изложбата всеки работен ден от 8:00 до 20:00 ч. до 5 септември 2015 г.

70 години от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки
70 години от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки

Изминаха 70 години от атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки. В тази паметна година за сетен път осезаемо усещаме колко е важно опазването на мира и заедно с това се изпълваме с нова решимост да не допускаме повече войни и да постигнем пълно премахване на ядрените оръжия.

Дни на Световния океан
Дни на Световния океан

Световния океан - това е общото название на непрекъсната водна обвивка на Земята, включваща всички океани и морета. В действителност има само един океан, защото всички океани са свързани и образуват едно голямо водно цяло. Всички заливи и морета също са свързани към всеки океан и се смятат за част от него. Световният океан покрива над 70 процента от повърхността на Земята. Това огромно водно пространство възпроизвежда повечето от кислорода в атмосферата, предоставя ни храна, транспорт и забавление.

На 3 етаж в Столична библиотека може да видите изложбата, с която се отбелязват "Дните на Световния океан". Заповядайте!

20 юли - Международен ден на шахмата
20 юли - Международен ден на шахмата

Международният ден на шахмата се отбелязва от 1966 г. в чест на годишнината от основаването на Международната шахматна федерация (FIDE), която има над 160 страни-членки. ФИДЕ е основана на 24 юли 1924 г. в Париж. През 1989 г. е призната за международна организация, а през 1999 г. и от Международния олимпийски комитет (МОК).

Думата шах има персийски произход и означава император, а мат означава мъртъв. Идеята е: който умъртви противниковия император (цар), той печели играта. Съществуват много легенди за произхода на играта, но най-често за родоначалници се приемат Индия, Персия и Китай в периода около ІІІ-VІ век.

Дни на имунологията
Дни на имунологията

Имунологията е медико-биологична наука, която се занимава с изследвания на различните аспекти на имунните системи на организмите. Тя изучава физическите, химическите и физиологичните характеристики на компонентите на имунната система на клетъчно ниво, които не са обвързани с конкретен орган, а циркулират или се намират в различни тъкани из цялото тяло.

Най-ранното споменаване на концепцията за имунитета датира към 430 година пр.н.е.

Но едва през 19 и 20 век била развита научната теория за него и от тогава датира и клиничната имунология. Това е бързо развиваща се наука. У нас се преподава на студенти от 1994 г. и е основна медицинска специалност.

На 3 етаж в Столична библиотека може да видите изложбата, с която се отбелязват "Дните на имунологията".

Фотоизложба ,,Нашир и надлъж”
Фотоизложба ,,Нашир и надлъж”

От 1 до 17 юли 2015 г. музеят ,,Земята и хората” гостува на Столична библиотека с фотоизложбата ,,Нашир и надлъж”. Тя е дело на българския лекар, фотограф и пътешественик д-р Александър Шинков, посетил десетки екзотични места на планетата. Камерата на д- р Шинков е запечатала спиращи дъха пейзажи от върховете на Хималаите до блатата на Флорида и от Борнео до делтата на Меконг.

Българският народен обичай Еньовден
Българският народен обичай Еньовден

Българският народен обичай Еньовден - традиция и магика, съвременност и космос

 

Еньовден е един от най-важните летни празници в народния календар. Чества се на 24 юни по нов стил, когато по църковен канон е рождението на Св. Йоан Кръстител. В българската традиция Еньовден стои по значение редом с Коледа, Великден и Гергьовден, но от всички тях като че ли той е с най-силно езическо влияние. С него са свързани множество вярвания за слънцето, водата и лечебните растения. Заповядайте на третия етаж!

Изложба на детски рисунки във филиал „Сердика”
Изложба на детски рисунки във филиал „Сердика”

Филиал „Сердика” организира изложба на детски рисунки по случай седмицата на бащата на тема „Татко и аз”. Моля, изпращайте вашите рисунки до 17 юни 2015 на имейла ни filial_serdika@abv.bg или ги донесете във филиала на улица “Сердика” 1.

Изложбата ще бъде открита на 18 юни, а на 20 юни между 9:30 и 14:00 ч. ще има забавления и подаръци за децата. Заповядайте!

Лични вещи и писма на К. Христов в документална изложба
Лични вещи и писма на К. Христов в документална изложба

Елате на 15 юни 2015 г. от 18:00 ч. в Столична библиотека. В документалната експозиция по случай 140 години от рождението на К. Христов Националният литературен музей ще покаже лични вещи (писалка, магнит, няма цигулка и част от сервиз изработен за негов юбилей в Прага), писма и пощенски картички между К. Христов и Ив. Вазов, проф. Михаил Арнаудов, П. П. Славейков, Николай Лилиев, Константин Петканов и др.

Открита е изложба на школата по рисуване "Слънчице"
Открита е  изложба на школата по рисуване
На 11 юни 2015 г. беше открита изложба на школата по рисуване "Слънчице". Тя стартира през 1995 г. с ръководител Мими Атанасова в Дом на културата Искър. В нея участват деца от кв. "Дружба" и околностите. Малките художници имат много градски и национални награди и грамоти. Участват в конкурси, благотворителни мероприятия, пленери. Ограничения във възрастта няма. Децата се запознават с различни материали и техники на работа.
Изложба на школа по рисуване "Слънчице"
Изложба на школа по рисуване

На 11.06.2015 г. от 18:30 ч. в ДЮО школа по рисуване "Слънчице" ще открие изложба на своите възпитаници.

"Монохром" от Бурян Томов
Изложбата на Бурян Томов е обединена, смислово и форматно, в няколко цикъла - „Музиканти“,„Пушещи“, „Млади жени“ и  други портрети. Авторът се е насочил към портретната интерпретация. Между графичните експресивни рисунки се открояват декоративни пана, условно наречени пейзажи.
Откриването на изложбата е на 8 юни 2015 г. от 18:30 ч.  в галерия "София" на Столична библиотека. Изложбата може да бъде посетена от 8 до 19 юни 2015 г. 

 

 

Продължава филателната изложба "Христо Ботев"
Продължава филателната изложба

В зала  "София" на Столична библиотека продължава филателната изложба  "Христо Ботев". Тя бе открита на 1 юни 2015 г. при огромен интерес от страна на посетители и гости . На 2 юни - Ден на Ботев и падналите за свободата на България,  изложбата посетиха ученици от столични училища, които с интерес изслушаха увлекателния разказ на инж.  Георги Мъндев - колекционер и организатор на изложбата за експонатите, представени в нея. Изложбата ще бъде отворена всеки ден от понеделник до петък от 10 до 17.30 ч.  Очакваме Ви!

2 юни в Столична библиотека
2 юни в Столична библиотека

Заповядайте на третия етаж в Столична библиотека! За вас сме подготвили изложба, посветена на 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Европейски дни на слънчевата енергия
Европейски дни на слънчевата енергия
Европейските дни на слънчевата енергия се организират за първи път през 2002 г. в Австрия под мотото "Ден на слънцето" с цел насърчаване използването на Слънцето като неограничен източник на възобновяема енергия. През 2015 г. дните са посветени на информационната кампания за слънчевата енергия като неизчерпаем източник на енергия с призив повече хора в страните от Европейския съюз да я използват.
 
Филателна изложба "Христо Ботев"
Филателна изложба

Столична библиотека ви кани на филателна изложба ,,Христо Ботев”, посветена на 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

 

Официалното откриване е на 01 юни 2015 г. от 18:30 ч.

 

Изложбата е отворена за посетители от 01.06. до 05.06.2015 г. в галерия ,,София” на Столична библиотека, I етаж, пл. „Славейков“ 4.

 

Организатори са Георги Мъндев и Столична библиотека.

Изложбата „Българската литература – срещи и диалози със света" продължава
Изложбата „Българската литература – срещи и диалози със света
В мраморното фоайе на І етаж на Столична библиотека продължава изложбата „Българската литература – срещи и диалози със света" за най-значимите имена и събития в многовековния културен диалог между България и света - Иван Богоров, Васил Берон, Иван Вазов, Константин Величков и др.

Заповядайте!

Продължава изложбата "Старославянски шрифтове"
Продължава изложбата
В зала "София" на Столична библиотека продължава изложбата "Старославянски шрифтове" от художника Стоян Зарков.

Заповядайте!

Международни седмици на хомеопатията
Международни седмици на хомеопатията

Хомеопатията (от гръцки όμοιος, хомиос, означаващо подобен и πάθος, патос, болест) е метод от алтернативната медицина, чиито основи са положени през 1796 г. от Самюел Ханеман. В основата му е използването на силно разредена форма на вещество, причиняващо симптомите на съответната болест. Многобройни научни изследвания са установили, че хомеопатичните препарати са неефикасни, а предложените механизми за тяхното действие − неправдоподобни. Научната общност разглежда хомеопатията като измама, Американската медицинска асоциация – като шарлатанство, а предписването на хомеопатични препарати вместо лекарствени средства е критикувано като неетично. 

Денят на Земята
Денят на Земята

Международен ден на Земята отбелязва Направление „Обслужване” с голяма изложба от книги, списания, албуми и справочни издания. Заповядайте на третия етаж, за да разгледате изложбата!

„Камъкът в българската поезия”
„Камъкът в българската поезия”

Националният музей „Земята и хората” гостува на Столична библиотека с изложбата „Камъкът в българската поезия”.

С тази съвместна инициатива ще бъде отбелязан Деня на Земята – 22 април. Той се чества всяка година от над половин милиард души в цял свят и е своеобразно предупреждение към човечеството да е по-внимателно към крехката и уязвима околна среда на планетата.

 

Дата: 22.04.2015 година (вторник) Място: Мраморно фоайе партер

от 11:00 часа

"Книгите и аз"

В навечерието на  23 април - Световният ден на книгата и авторското право, в ДЮО ще бъде подредена изложба на рисунки на деца от столични училища на тема "Книгите и аз".

"От Цветница до Великден"

На 07.04.2015 г. от 18 ч. в Детско-юношеския отдел школата по изобразително изкуство към читалище "Роден край" откри изложба на рисунки от деца на тема: "От Цветница до Великден".

Работно време изложба "Пробуждане"
Работно време изложба

На 8 април 2015 г. /сряда/ благотворителната изложба ,,Пробуждане” ще бъде отворена до 16:00 ч.

Специално за всички, които искат да видят изложбата и да подкрепят фондация ,,Очи на четири лапи”, галерия София ще бъде отворена включително на 09 април 2015 г. /четвъртък/ с удължено работно време от 10:00 ч. до 19:30 ч.

Световен ден на здравето
Световен ден на здравето

„Здравето е състояние на комплексно физическо, психическо, емоционално, интелектуално и социално благополучие, а не само отсъствие на болест или недъг”.

Заповядайте на третия етаж в Столична библиотека, за да разгледате тематичната изложба.

Благотворителната изложба "Пробуждане" продължава
Благотворителната изложба
Скъпи приятели,
Елате в Столична библиотека и си купете снимки на кучета, за да подкрепите фондация "Очи на четири лапи" и нейната благородна цел - подпомагане на слепите хора.
Откриване изложба на пясъчни рисунки
Откриване изложба на пясъчни рисунки

По повод Деня на детската книга Столична библиотека организира изложба на пясъчни рисунки. Изложбата на учениците от гр. Попово бе открита днес на 1 април. Демонстрация на рисуване с пясък, съчетан с уъркшоп, ще има на 3 април от 16:00 ч. пред библиотеката. Ако времето е дъждовно, демонстрацията ще се състои в Детския отдел на библиотеката.  

Изложба за Апитерапията

Заповядайте на третия етаж в Столична библиотека, за да разгледате тематичната изложба за Апитерапията.

Отглеждането на пчелите и чудотворното въздействие на пчелните продукти върху човешкия организъм е съществена част от стремежа на всеки човек към здравословен и природосъобразен начин на живот.

Изложба на пясъчни рисунки
Изложба на пясъчни рисунки

По повод Деня на детската книга Столична библиотека организира изложба на пясъчни рисунки. Изложбата на учениците от гр. Попово ще бъде позиционирана на 31 март. А откриването й с демонстрация на рисуване с пясък ще бъде на 3 април от 16:00 ч. пред библиотеката. Ако времето е дъждовно демонстрацията ще се състои в Детския отдел на библиотеката. Учениците от основното училище „Любен Каравелов – Попово” ще се запознаят с възможностите на различните отдели на Столична библиотека, ще посетят дигиталния и информационния център, отдел изкуство, отдел обслужване, краезнание, чуждоезиковите читални, книгохранение.

Благотворителна изложба "Пробуждане"
Благотворителна изложба

Заповядайте на Благотворителната изложба "Пробуждане" със съорганизатор Столична библиотека на 30 март 2015 г. от 17:30 ч. в зала "София".

Ако обичате кучетата и искате да подкрепите слепите хора, елате и си купете от снимките.

Изложба на възпитаници на гимназия "Алфонс дьо Ламартин"
Изложба на възпитаници на гимназия

На 16 март 2015 г. галерия "София" на Столична библиотека бе сцена на едно изключително събитие - изложбата от живопис, графика и фотографии  на талантливите възпитаници на 9-та ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин" в София. Изложбата е предизвикателство за сетивата, тя създава неповторимо естетическо усещане във всеки посетител. Експозицията е отворена всеки делничен ден до 25 март 2015 г. от 9:30 ч. до 17:00 ч. 

Изложба посветена на Яна Язова
Изложба посветена на Яна Язова

Дата: 09.03.2015г. (понеделник)

Място: галерия ,,София”.Столична библиотека.

Начален час: 17:30 ч.

Тема: Институтът за литература – БАН, Международната фондация „Европейски форум” и Столична библиотека имат удоволствието да ви поканят на изложба, посветена на Яна Язова и представяне на сборника с научни изследвания от националната конференция „100 години от рождението на Яна Язова” „И пак напред сама аз тръгвам”.

Изложба на детски рисунки ,,DRUJBA ART”
Изложба на детски рисунки ,,DRUJBA ART”

В Столична библитека ще бъде открита изложба на детски рисунки от конкурса ,,DRUJBA ART”, организиран от частно основно училище ,,Дружба”. Участниците са на възраст от 4-12 години.

Заповядайте на 04.03.2015 г. (сряда) в Мраморно фоайе — партер от 17:00 ч.

Изложба на детски творби от 99 ЦДГ ,,Брезичка”
Изложба на детски творби от 99 ЦДГ ,,Брезичка”

Изложба с пъстри детски рисунки, посветени на София бе открита на 11 февруари 2015 г. от 17:30 ч. в Мраморното фоайе - партер на Столична библиотека. Събитието ще бъде съпътствано с детски изпълнения.

 

Малките творци са от 99 ЦДГ ,,Брезичка” - град София и са отличени от НЧ ,,Бели брези”.

 

Изложбата може да бъде разгледана до 25 февруари 2015 г.

Европейски ден за защита на личните данни в "Обслужване"
Европейски ден за защита на личните данни в

Направление „Обслужване” инициира изложба, посветена на

28 януари -  Европейски ден за защита на личните данни

 

Защитата на личните данни са естествен и очакван отговор на съвременните предизвикателства като развитието на информационните технологии, които отвориха врати за появата на информационното общество и глобалния бизнес.

Истинското предизвикателство обаче си остава опазването на човешкото достойнство и личната неприкосновеност.

 

Момчето-художник
Момчето-художник

На 1 ноември 2014 г. от 11 ч. в Американския център на Столична библиотека ще бъде открита изложба на един изключително интересен млад художник.

„Аз съм Николай, момчето-художник, което продава картините си, за да стане учител по рисуване. Сирак съм”.

Това е визитката на 28-годишния Николай Славчев от Белоградчик. Има талант да рисува и го прави, а за да сбъдне мечтата си трябва да учи, но няма пари.

Отрасъл е в Дома за деца и юноши "Надежда" в гр. Белоградчик. Животът му е труден, както сам описва той. Рисува и продава картини, за да преживее.

Заповядайте на откриването на изложбата на Николай!

Изложба "Четирите годишни времена"
Изложба

Заповядайте на 1 декември 2014 ч. от 16.30 ч. на изложбата от рисунки на хора с увреждания в Американския център на Столична библиотека.