За нас
Библиотеката
Работно време
Ценоразпис
Структура
Правила за приемане на дарения
Контакти
Как мога да
Кариери

Библиографии, каталози, нови книги

Проекти, програми и връзки
Sofia 2019


Европейски ден на езиците
На 26 септември Европа отбелязва деня на езиците. Целта на този празник е да се обърне внимание на деца, младежи и възрастни колко е важно изучаването на чужди езици, да подтикне към изграждане на положителни нагласи към всички говорени езици в Европа и да мотивира за учене на чужд език през целия живот.

На 26.09.2014 / петък / от 16.00ч. започваме дискусия и четене на различни езици в Руския център и продължаваме от 17 до  19 часа в Американския център на Столична библиотека, където   доброволците от ЕДС са  подготвили програма, с която да отбележим празника. Ще научите коя е думата, която звучи еднакво на 24–те официални езика в Европа. Ще има игри и презентации за най-лесния начин за научаване на чужд език, както и дегустация на национални ястия , типични за дадена страна. Ще си разменяме рецепти, ще слушаме музика, ще говорим на различни езици. Заповядайте да празнуваме заедно!

За предложения и участие, моля пишете на мейл:
 
Честит празник на независимостта, българи!

 
"Клубът на българския научен и културен елит", който работи към неправителствената организация "Съвет на европейската научна и културна общност", даде официален почетен статут и златна монета „Писменост” на творци с висок престиж и обществено признание в областта на културата, като доцент Димитър Димитров - главен диригент на хора при патриаршеската катедрала "Св. Димитров, г-жа Юлия Цинзова – директор на Столична библиотека, проф. д-р Любен Тотев - ректор на Минно-геоложкия университет, доц. д-р Нели Косева - директорка на Института за полимери, режисьора Бойко Богданов.
Г-жа Цинзова прие наградата като отличие за екипа на Столична библиотека.


 
Съобщение
Скъпи читатели!
На 20-ти септември - събота, библиотеката ще обслужва читатели от 9.00 до 14.45 ч.
На 22-ри септември - понеделник, по случай националния празник библиотеката няма да работи.
 
Днес пред Столична библиотека се проведе празник посветен на деня на София с участието на млади таланти от школи за модерни танци и изпълнители на народни песни. На откритата сцена присъстващите деца и ученици от 9 клас на 7 СОУ с класен ръководител г-жа Симова играха хора и пяха заедно с изпълнителите.
 
Уважаеми читатели!
Столична библиотека отчита големия интерес към новия Информационен център и мобилната версия. Работим по програма за увеличаване дигиталните ни ресурси. Посетителите на мобилната версия могат да ползват ресурсите и да четат някои книги и без читателска карта. В момента все още има някои ресурси, които могат да се ползват само с читателска карта.
За повече информация можете да видите следните линкове, които показват стъпките за търсене в онлайн каталога

https://www.youtube.com/watch?v=97KRV6XxwqQ&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=HdToBiORreo&feature=youtu.be
 
Скъпи приятели!
На 17.09.2014 г. по случай Деня на София Столична библиотека ви предлага следната празнична програма:
* 12.00 ч. - открита сцена пл."Славейков" - начало на празничната програма с изпълнение на деца от школи за модерни танци.
* 12.00 - 18.00 ч. - изложби " София - история в окото на афиша" /афиши и копия на афиши от културния и обществен живот в София през годините/, изложба "София - расте, но не старее" и изложба "София" от рисунки на деца в Детско-юношеския отдел.
* 19.00 ч. - концерт на хора на медиците "Родина" с диригент Мая Василева. В програмата: Антон Брукнер, Добри Христов, Христо Манолов и др. - мраморно фоайе на Столична библиотека, 1-ви етаж.
 

На 9.09.2014 г. г-жа Юлия Цинзова – директор на Столична библиотека – откри новия Информационен център на Библиотеката.
Г-жа Фандъкова – кмет на Столична община - приветства гостите и пожела успех на Центъра. Тя съобщи, че Столична библиотека е включена в интегрирания план за градско възстановяване и развитие на град София.
На откриването присъстваха г-жа Ваня Кастрева – зам.-министър на образованието и науката, г-н Бажлеков – управител на Примасофт, г-н Васил Ташев – управител на издателство СИБИ, г-жа Снежана Янева – Фондация „Глобални библиотеки”, г-н Захари Карабашлиев – гл. редактор на издателство „Сиела”, г-н Александър Стойчев – акаунт мениджър „стратегически клиенти” на Виваком, г-н Калин Терзийски – писател.
За пръв път в София се предлага Оnline обслужване, включително през мобилни устройства – търсене, регистрация, резервиране и презаписване на книги.
В мобилната версия на нашия сайт можете да влезете през ilib.libsofia.bg и да ползвате всички ресурси на библиотеката.

 
Скъпи читатели,
За справки във връзка с постъпилите въпроси за мобилната версия на сайта можете да се обаждате на
тел. 8015 916 и 8015 917.
 
Столиците празнуват!

През септември столиците на България и на Русия празнуват.
Руският център на Столична библиотека ще отбележи празниците с изложби, музика, прожекция на филми. 
Срещата на Клуба на ценителите на руската култура и изкуство ще бъде на тема „Празнуваме заедно“.
Очакваме Ви на 11 септември от 18 ч. в Руския център на Столична библиотека!   
 
« Предишнa[1] 2 3 ... 74 Следваща »
Търсене в електронните каталози
Каталози
Читателски картон

Търсене в съдържанието на сайта

Обединени електронни ресурси
Регина ПИ
Регина
Регина статии

Последни новини
 · Европейски ден на е..
 ·
 ·
 · Съобщение
 ·

Архив


Културна програма

Зали
"Надежда"
"Вяра" (видеозала)
"София"
"Фоайе I етаж"

Календар на събития
Септемвти 2014
ПнВтСрЧтПтСбНд
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23

24

25

26
27
28
29
30