За нас
Библиотеката
Работно време
Ценоразпис
Структура
Правила за приемане на дарения
Контакти
Как мога да
Кариери

Библиографии, каталози, нови книги

Проекти, програми и връзки
Sofia 2019


От 01.10.2014 г.  в "Обслужване" на втория етаж стартира новата рубрика "Библиотекарите ви предлагат". Всяка седмица ще бъде представяна художествена литература от различни страни. Първа в списъка е българската художествена литература.
Също така може да се запознаете с нашите юбилейни витрини, свързани с годишнини на писатели и събития случващи се в литературния живот.
Заповядайте при нас. Очакваме ви с усмивки!
 
ЧАСЪТ НА ПРИКАЗКАТА ДЮО ЗАПОЧВА
Юлия Спиридонова: Най-трудно за мен е началото на една книгаОгромният крокодил На 04.10.2014 г. от 11.00 ч. започва Часът на приказката в Детско-юношеския отдел. Известната българска авторка Юлия Спиридонова - Юлка, инициатор и организатор на ежеседмичната доброволна инициатива „Кой обича приказки“, ще чете откъси от книгата на Роалд Дал "Огромният крокодил".

Книгата излезе по повод Световния ден на Роалд Дал - 13.09.2014 г. Публикувана е за първи път през 1978 г. и е първата от британския автор, посветена на деца. „Огромният крокодил“ поставя началото на легендарното партньорство между Роалд Дал и сър Куентин Блейк в творенето на вълшебства от изключителни истории и неповторими илюстрации. 

Малки и големи любители на вълшебни истории, заповядайте в Детско-юношеския отдел всяка събота от 11.00 ч.

 
На 29 и 30 септември 2014 г. в Регионална библиотека "Ем.Попдимитров", гр. Кюстендил, се проведе работна среща на тема "Библиотеката – съвременно социално пространство". Участваха представители на читалищни библиотеки от
София област, София град и Кюстендилска област. Срещата бе открита от г-жа София Пейчева – директор на РБ "Ем. Попдимитров", а участниците бяха приветствани от г-жа Юлия Цинзова – директор на Столична библиотека. Срещата продължи с презентации на читалищните библиотеки от с. Таваличево, с. Шишковци, гр. Пирдоп и с. Белопопци.
На следващия ден софийските библиотекарите посетиха РБ в гр. Кюстендил, където се запознаха с работата в отделните звена на библиотеката.

 
Столична библиотека се включи в инициативата "Чети с мен" на Министерство на културата, която се проведе на 28 септември в Борисовата градина.
http://mc.government.bg/newsn.php?n=4519&i=1


 
На 1 октомври в Мраморното фоайе на Столична библиотека, в присъствието на съпругата и най-близки родственици, бе открита документална изложба, посветена на живота и творчеството на Орлин Василев – един от най-известните български писатели и един от директорите на Градската /сега Столична/ библиотека. Незаслужено забравен през последните две десетилетия, Орлин Василев е личност, на която дължим спасяването на картинната сбирка на Градската библиотека и Османския архив, с документите от делото срещу Апостола на свободата Васил Левски по време на бомбардировките на София през Втората световна война. Голяма част от картините се намират и до днес в Градската художествена и Националната художествена  галерия.

Изложбата бе открита от г-жа Юлия Цинзова – директор на Столична библиотека и г-жа Катя Зографова – директор на Националния литературен музей – съставител на изложбата. Доклад за живота и делото на Орлин Василев изнесе д-р Радка Пенчева. Интересни факти и анекдоти, свързани с живота му сподели и проф. Михаил Неделчев.

Изложбата предизвиква огромен интерес сред софиянци и гостите на столицата.
Каним всички, които желаят да я разгледат, всеки работен ден от 10.00 до 17.00 часа в зала "София" на Столична библиотека.
 
 
Вечер посветена на Димчо Дебелянов
 
Европейски ден на езиците
На 26 септември Европа отбелязва деня на езиците. Целта на този празник е да се обърне внимание на деца, младежи и възрастни колко е важно изучаването на чужди езици, да подтикне към изграждане на положителни нагласи към всички говорени езици в Европа и да мотивира за учене на чужд език през целия живот.

На 26.09.2014 / петък / от 16.00ч. започваме дискусия и четене на различни езици в Руския център и продължаваме от 17 до  19 часа в Американския център на Столична библиотека, където   доброволците от ЕДС са  подготвили програма, с която да отбележим празника. Ще научите коя е думата, която звучи еднакво на 24–те официални езика в Европа. Ще има игри и презентации за най-лесния начин за научаване на чужд език, както и дегустация на национални ястия , типични за дадена страна. Ще си разменяме рецепти, ще слушаме музика, ще говорим на различни езици. Заповядайте да празнуваме заедно!

За предложения и участие, моля пишете на мейл:
 
В столичната галерия "Витра" от 25.09. до 25.10.2014 може да видите изложбата „Български витраж”. Изложбата е условно разделена на две части – класици и съвременници. Целта е да се направи исторически преглед на развитието на стъклописта у нас.
В изложбата присъства фотос и на витраж от Столична библиотека, дело на Харалампи Тачев, Мюнхен 7.Х.1927 г. Може да видите витража и на І етаж на Столична библиотека.
Алтернативната изложба „Български витраж”, изцяло във фотоси, може да се види на метро станция „СУ „Св. Климент Охридски”, в пешеходната зона откъм Орлов мост, от 18 септември до 12 октомври 2014 г.
 
Честит празник на независимостта, българи!

 
"Клубът на българския научен и културен елит", който работи към неправителствената организация "Съвет на европейската научна и културна общност", даде официален почетен статут и златна монета „Писменост” на творци с висок престиж и обществено признание в областта на културата, като доцент Димитър Димитров - главен диригент на хора при патриаршеската катедрала "Св. Димитров, г-жа Юлия Цинзова – директор на Столична библиотека, проф. д-р Любен Тотев - ректор на Минно-геоложкия университет, доц. д-р Нели Косева - директорка на Института за полимери, режисьора Бойко Богданов.
Г-жа Цинзова прие наградата като отличие за екипа на Столична библиотека.


 
« Предишнa[1] 2 3 ... 74 Следваща »
Търсене в електронните каталози
Каталози
Читателски картон

Търсене в съдържанието на сайта

Обединени електронни ресурси
Регина ПИ
Регина
Регина статии

Последни новини
 ·
 · ЧАСЪТ НА ПРИКАЗКАТА..
 ·
 ·
 ·

Архив


Културна програма

Зали
"Надежда"
"Вяра" (видеозала)
"София"
"Фоайе I етаж"

Календар на събития
Октомври 2014
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1

2

3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31